"Nu stiu sa fac pipi!"
Raspunsuri - Pagina 2
Tala spune:
N-as fi crezut c-o sa ma apuc sa dau sfaturi pt ca pana acum 2 saptamani mi se parea cel mai greu lucru dezvatatul de pampers...
Incepand cu varsta de 1 an si ceva, la interval de 3-4 luni am tot incercat si noi, cu olite de toate neamurile - bune de palarie intr-un final, WC de copii (bun de tras apa...).
Esential este sa fie copilul pregatit - m-am convins. uite cum am facut noi (adica eu cu baietelul meu de 2 ani si 7 luni):
- pus chilotei cu ursuleti (studiati atent) si dus la wc din 2 in 2 ore
- scapat 3-4 pisu (a uitat mami de wc), dar s-au suparat ursuletii si au plecat (pus chilotei albi, simpli)
- anuntat ca vine pisu - cadou de la ursuleti, filmulet cu Thomas - de atunci pampers doar in somn
- acompaniat in timpul procedurii, urale de bucurie, dansul ursuletilor, confirmarea de 'baiat mare care face face pisu la wc"
Intr-adevar, cazul vostru e mai atipic in sensul ca e asa de atasata de pampers, dar stie sa se tina. La noi asa se intampla la kk - e un ritual, dupa somnicul de pranz - daca incerc sa-l duc la wc (sa trimitem kk la casa lui...) se constipa, asa ca-l las in pace.
Cred ca ar fi bine sa te legi de ceva care are f mare importanta pt ea (cum e locomotiva Thomas pt fii-miu). Sa-i spui ca scutecul a crescut si s-a transformat in olita (aberez, dar cine stie...), cauta o olita impreuna cu ea, sau colac adaptor si scarita; chilotei frumosi, nu mai stiu...va dorim succes.
Aaaa, un psiholg mi-a spus ca invatarea obiceiului de curatenie tine intr-adevar de dezvoltari neurologice, marimea vezicii (sa se poata abtine - la voi e ok se pare) si de faptul ca (,) copii au un sentiment de teama cand pierd ceva al lor (includem aici pipi, kk mai ales si chiar cand varsa) - se sperie. poate daca-i spui ca pipi se duce intr-un loc anume, cine stie...
Nu dispera, cu cat creste, cu atat mai brusc va face trecerea de la scutece la chilotei.
Bucurie!
_Ralu_ spune:
mersi tala de raspuns.
am citit si eu de teoria aceea, cum ca ei sunt f atasati de pipi si kk lor si nu vor sa-l "dea", in cartea lui dr.spock. m-am gandit ca o fi si asta.
alexia mea, de cand a fost bb mi-a tot demonstrat ca nu face nimic atunci cand vreau eu, si pot sa ma dau si de trei ori peste cap sa ma transform in zmeu, ca nu voi reusi s-o determin sa faca ce vreau eu CAND vreau eu. dar atunci cand ea va considera, va face acel lucru cu cea mai mare usurinta....
si ma refer aici la faptul ca de la 4 la 8 luni m-am chinuit s-o "diversific"...zi de zi am aruncat mancare...pana la 8 luni nu a vrut sa pape nimic in afara de lapte, iar de la 8 luni a inceput f natural sa pape.
am leganat-o pe picioare...am incercat s-o dezvat...n-a fost chip. pana intr-o zi cand mi-a zis: "nu veau pe pishioale!" si de atunci in 5 minute adoarme instant.
la fel cu mancatul bucatilor. am povestit in alt mesaj.
e f independenta...nu vrea sa faca nimic decat singura si atunci cand vrea ea.
n-a vrut sa stea deloc sprijinita in fund. la 5 luni a stat direct singura.
n-a vrut sa fie tinuta DELOC de manute sau sprijinita sa mearga. la 11 luni a mers singura.
si muuuulte altele.
asa ca am speranta ca intr-o zi (curand sper) sa isi dea pampersul jos si sa zica: "mami fac la oala"...
raluca mami fericita de alexia (07.09.2006)
Mondor spune:
Citat: |
citat din mesajul lui mamagiuliei Fi`mea, a scapat de pampers la 2,10 ani. In pampers era comod. Pt toata lumea. Doar sa faci abstractie de ce zice "toata lumea" inafara de tine si fetita ta . Giuliei ii placea sa faca pipi la dus sau pe drum, in parc, pe dupa masini ... pe furnici Cum ieseam din casa, cum incepeam precum cateii Incearca si la wc cu capac special pt copii. Edit: cand statea pe olita, eu de obicei stateam pe wc si faceam schimb de reviste Barbie |
Eu credeam ca sunt singura la care se intampla asa, numai ca la mine e baietel si ....uda doar copacii
Numai bine !
alexas spune:
E groaznic cu dezvatul de pampars, gemenii mei au 1 an 4 luni si tot incerc sa ii pun la olita dar nu vor ,ei stau pe ele ca pe scaunele si se uita la desene doar atat si mi-e groaza de perioada de dezvat de pampers sper ca o sa reusim si noi
mami de miruna si andrei
Ralluca spune:
Nu stiu daca e o idee buna, Radu meu inca face la pampers (are 1 an si 4 luni, nu l-am incercat cu oala) dar poate tine figura: agreeaza cu ea sa puneti pe fundul olitei un pampers desfacut, astfel incat sa faca in el (dar stand pe oala). Daca intr-adevar se ingrijoreaza ref. la pip/ caca, ii spui ca acestea sunt in siguranta, in pampers.
I-ai spus ca atunci cand a fost mica a facut in olita? Francoise Dolto spune ca ar trebui sa povestesti copilului despre prima exp. cu oala si sa-i spui ca daca nu a mers din prima (respectiv nu a continuat sa faca la oala) a fost greseala ta ca ai pus-o prea devreme, nu ai ei; ca nu esti suparata pe ea.
Numai bine,
Raluca
_Ralu_ spune:
da, poate fi o idee buna cu pampersul in oala.
chestia e ca ea nu ma refuza....nu zice "nu vreau sa fac"...ca asa poate as putea-o convinge. ea spune..."nu stiu"....
roli25 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui alexas E groaznic cu dezvatul de pampars, gemenii mei au 1 an 4 luni si tot incerc sa ii pun la olita dar nu vor ,ei stau pe ele ca pe scaunele si se uita la desene doar atat si mi-e groaza de perioada de dezvat de pampers sper ca o sa reusim si noi mami de miruna si andrei |
Eu zic ca e prea devreme sa-i fortezi. Eu m-am convins ca ei renunta la pampers cand sunt pregatiti. Poti sa-i poti pe olita, asa ca sa nu uite ca exista, dar nu-i tine mult ca poate apare risc de prolaps rectal.
Si eu speram ca va face la olita dupa 1 an dar nu s-a intamplat decat la 2.10 ani.
Roli mami de Andrei (16 ianuarie 2008) si Marc (9 iunie 2006)
www.flickr.com/photos/14037522@N04/sets/72157603790736786/" target="_blank">ANDREI
www.flickr.com/photos/14037522@N04/sets/72157603794082565/" target="_blank">MARC
www.flickr.com/photos/14037522@N04/2472556291/in/set-72157604930822343/" target="_blank">VACANTELE NOASTRE IN 4
BAIETII MEI IUBITI
Adriana mica spune:
Raluca, si noi suntem aproape in acelasi impas referitor la olita. Desi putem comunica foare bine cu el (inclusiv verbal), refuza olita si, spre deosebire de Alexia, nu imi da nici un motiv pt asta. A fost o perioada cand imi spunea dupa ce a facut kk; noi il rugasem sa faca asta, ca sa nu stea prea mult neschimbat. In ultima perioada, nici macar asta nu mai zice.
Ne gandeam sa il lasam doar in chilotei (am amanat putin pana se mai incalzeste) dar vad din experienta voastra ca si aceasta metoda este posibil sa nu dea rezultate. Am incercat sa ii cumparam chilotei cu personajele favorite, dar tot mai mult se bucura cand vede ca i-am luat "chiloti" de hartie!
Ma tot gandesc ca poate nu este pregatiti inca, sincer nu stiu cum este mai bine sa procedam!
Adriana, mami de Tudor alias 'Dudu'(26sept2006)
Uite ce mare am crescut...
www.totsites.com/tot/tudorandrei" target="_blank">Povestea merge mai departe...
_Ralu_ spune:
mda...am mai vorbit si cu alte mamici, si toate sunt de parere ca alexia stie foarte bine ce e de facut, dar inca nu vrea, nu e pregatita pentru pasul asta.
am s-o mai las si eu putin in pace.
i-am cumparat si eu chilotei cu pisicute (preferatele ei), dar degeaba.azi iar am lasat-o fara scutec de la 10 la 13. nu a facut deloc si daca am intrebat-o...a zis ca nu face. i-am pus pampers si la scurt timp a facut.
nu vreau nici s-o fortez nici sa-i creez vreo fobie cu olita, cu facutul pipi....