Dialog cu medici: despre vitaminele pentru copii

Raspunsuri - Pagina 5

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns DrCMandric spune:

Citat:
citat din mesajul lui axxxa

Buna seara
As vrea sa intreb daca fetita mea de 3,9 ani este dezvoltata normal pt varsta ei, avand 15 kg si 102 cm, deoarece tot timpul a manancat f putin cantitativ si f selectiv.
Si a doua intrebare ar fi despre uleiul de peste. Putem da copiilor (de 3,9 respectiv 1,9 ani)? Cat timp si in ce cantitati? Poate acesta inlocui vigantolul?
Multumesc mult.


1. Ca si inaltime, e bine, la greutate trebuie sa mai lucram putin (cam un kg si jumatate), insa nu e chiar de ingrijorat. Exista insa anumite variatii ale normalului, care depind de tipul constitutional al parintilor; iar faptul ca e fetita,contribuie si lucrul asta (oricum fetele sunt mai finute). Sunt perioade de crestere diferite pentru baieti si fetite, in perioada prescolara.
Conteaza mult si modul de alimentatie. As avea insa o intrebare: ciocolata sau alte dulciuri maninca in cantitate mai mare, sau indiferent de aliment mananca putin?
Trebuie insa sa reusiti sa stabiliti cateva reguli legate de masa. Este de acum mai mare si poate sa inteleaga ce doriti de la ea. Incercati prin jocuri sau promisiuni,... Si apoi, stiti cum se zice: pofta vine mancand …
Puteti sa incercati pentru un timp si asocierea unui supliment de multivitamine, care au ca efect cresterea apetitului.
2. Uleiul de peste este f.bun. pe de o parte contine vitamina D, necesara copiilor in perioada de crestere, pe de alta parte contine acizi grasi esentiali foarte utili in dezvoltarea organismului.
Insa dupa varsta de 2 ani, sunt doar anumite intervale de timp in care poate fi administrat: septembrie- aprilie , 10 zile/ luna, asociat cu un preparat de calciu, cu doza in functie de varsta( pentru copilasii tai cam 500 mg Ca /zi e suficient plus un comprimat de ulei de peste). Asta ar fi administrarea profilactica, in caz ca medicul pediatru gaseste un dezechilibru in metabolismul fosfo-calcic, aceasta schema trebuie adaptata dupa caz.
Poate inlocui cu brio vigantolul (nu in perioada de sugar). Copilul trebuie sa fie suficient de mare ca sa poata sa inghita gelulele.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns DrCMandric spune:

Citat:
As avea de facut cateva precizari.
Laptic Nan cu miere nu am de unde procura, ptr ca eu locuiesc in Islanda iar aici nu au decat Nan1 pana la 4 luni sau Nan2 de la 4 luni incolo.
ALta varianta ar fi SMA, de care au si de la 12-24 luni, insa am preferat Nan ptr ca venim in vacante in Ro de 2 ori pe an si sa nu caram lapte de aici cu noi.
Despre fructe, Andrei le refuza cu vehementa, oricate tentative am avut. Nu vrea absolut deloc. Plange.
De mancat din manuta, nu maninca absolut nimic singur, asta ptr ca istoricul lui neurologic si-a pus amprenta. Mai exact, din cauza spasmelor aparute initial la manute care au creeat o senzitivitate speciala, pana la 1 an de zile Andrei nu a pus mana pe nimic, inclusiv jucarii, iar fizioterapie am facut de la 3 luni.
Lapte-i sunt zile in care-i dau si de 3 ori, dimineata si seara Nan iar la pranz, cand consider ca nu a mancat suficient, completez cu lapte de vaca pasteurizat. Aici as avea o nelamurire. Peste tot am citit ca nu este bine sa bea mai mult de 2 biberoane care sa insumeze 500ml. Cat rau poate face acest laptic in cantitate mai mare? Ma gandesc ca atunci cand va creste, daca intr-adevar va prefera lactatele ca si acum, chiar nu poate bea mai mult de 500ml/zi, asta ptr ca se anemiaza?
De renuntat la lapte nu o sa renunt in nici un caz ptr ca este preferatul lui si il bea cu mare placere la orice ora.
Referitor la shake-uri, am inceput sa-i dam de f putin timp, si cand spun dat ma refer la maxim 40ml amestecati cu inca 150ml Nan. SUnt zile in care i-am dat si dim si seara, nu cred ca au fost 10 la numar, dar zile in care nu i-am dat deloc.
Acum am renuntat definitit la ele ptr ca a revenit iar la spanac in care i-am pus si carnita de pui, si am considerat ca isi ia proteine de acolo.
Ma gandeam sa incerc din nou sa-i dau seara cereale, la modul, sa-i adaug o masura in biberonul cu lapte de seara. Daca cerealele schimba gustul laptelui, incepe sa planga si nu-l mai bea.
Dumneavoastra ce ma sfatuiti?

P.S. Am incercat si varianta cu mic dejun insa nu a mers, chiar daca nu mancase de seara de la 20. Nu a vrut si pace.

Va multumesc frumos!



Ar merita intrebat farmacistul daca nu aduce la comanda anumite formule de lapte mai speciale. Cel putin aici, in Romania, varianta asta merge.Poate ca nu au local, ca nu a fost cerere, dar ar fi o solutie de incercat.
Referitor la fructe. Poate ar fi mai bine de facut o pauza in tentativele de introducere ale acestora. Nu trebuie fortata introducerea nici unui aliment, deoarece poate determina anorexie, si nu ajungem la nici un rezultat pozitiv. Il lasam in pace o perioada cu fructele si incercam sa introducem altceva nou in alimentatie, complet diferit (supica de legume, ciorba de perisoare).
Cat priveste senzitivitatea sa speciala, cred ca o sa se amelioreze in continuare,cu varsta, insa tot cu fizioterapie si mai sunt anumite metode de stimulare (am sa revin in alt mesaj cu detalii).
In legatura cu laptele. Este un lucru dovedit clar faptul ca o cantitate mai mare de 600-700 ml lapte determina anemie si rahitism (sunt anumite particularitati legate de copil). Pot fi administrate si alte preparate: branzica vaci,iaurt (acestea nu se scad din cei 600-700 ml lapte).
Nu trebuie sa disperam pentru ca copilul nostru nu se integreaza intr-un tipar exact de alimentatie. Fiecare prezinta anumite particularitati, care-l fac unic. Sa ne bucuram de el asa cum e.
Per total insa, in 24 ore trebuie totusi sa reusim sa-i administram necesarul pt. varsta de calorii si trebuie sa stim ca putem jongla putin cu cantitatea de glucide, proteine si lipide.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns creem spune:

Buna seara!

In primul rand multumim pentru timpul acordat si pentru sfaturile utile pe care ni le dati.
In al doilea rand, desi am citit despre probleme asemanatoare cu ale noastre, indraznesc totusi sa povestesc despre fetita mea, stiind ca fiecare caz in parte este unic.

Asadar, am o fetita in varsta de 1 an si aproape 6 luni, care are o greutate de 9300 gr (la nastere a avut 3200 gr, la 4 luni 7000 gr). Suge si acum la san, mai ales inainte de somn si noaptea (de circa 3-4 ori), dar si in alte momente....la cerere.
Apetitul pentru mancare solida este, insa, foarte scazut, mananca putin cantitativ si nu de toate. Mananca mai bine supa de legume, rosii, castraveti, branzica dulce (acest lucru insemnand cca 10 lingurite supa, sau doua feliute castravete, o felie de rosie). Mai prost sau deloc iaurt, cereale, carne, fructe.

A avut infectii urinare cu E. coli de trei ori pana acum, tratate toate cu antibiotic dupa antibiograma, dar cate o singura cura, astfel: la 4 luni cu zinnat, la 8 luni cu sumetrolim, la 1 an si 4 luni cu cedax. I-am refacut urocultura si a iesit sterila, desi la sumarul de urina apar leucocite (cca 20.000). Un alt simptom (dr. pediatra a zis ca nu e nimic grav sau ingrijorator) este aparitia de corpi cetonici in urina, aproape de fiecare data. O precizare: dupa tratamentul cu sumetrolim a facut si candida (depistata la ex. coprocultura) de care n-am scapat nici pana azi, dar n-am facut tratament cu medicamente indicate in fungigrama fiind foarte puternice.

Tratamente "ajutatoare" pentru pofta de mancare nu ne-a recomandat niciodata pediatra, chiar daca am insistat, dr. a spus ca e bine sa tratam cauza, adica infectia urinara, si pofta de mancare va veni singura. Insa nu prea s-a intamplat asa. Singurul tratament a fost tousi Osteocare sirop si ferrum hausman (pentru ca si calciul si fierul sunt la limita inferioara). Insa la Osteocare mi-a recomandat sa ii dau aprox. 20 zile (toata sticluta) fara a o tine la frigider si fara sa o schimb dupa 14 zile. Si nici pe prospect nu scrie. Am procedat gresit?

O alta problema pe care o are fetita mai des: raguseste foarte usor. Cateodata chiar fara sa fie racita, raguseste. Tratament nu am primit, decat simptomatic, nurofen daca face febra, si ser fiziologic in nasuc (pe care il folosim zilnic de cand s-a nascut).

Desi pare ca e un copil cu multe "bube", ea este foarte vioaie, vesela, activa.

Intrebarile mele sunt urmatoarele:
- suptul la san ii poate scadea pofta de mancare pentru celelalate alimente? Ar trebui sa o intarc? (am incercat, ce-i drept, dar nu am reusit, refuza biberonul si orice tip de lapte)
- infectia urinara poate fi tratata oarecum deifinitiv doar printr-o cura de antibiotic, cum am facut noi?
- candidoza aceea ii poate afecta apetitul la mancare...poate fi periculoasa pe termen lung? cum s-o tratam bland? (pana acum i-am dat biotics si sanzime la rec. dr.)
-ii pot administra pikovit sirop pentru pofta de mancare?
- ce semnifica aparitia corpilor cetonici in urina?
- la copii pot 'amorti" membrele la fel c la adulti? am impresia uneori ca se trezeste cu o manuta sau ambele amortite, caci incepe sa le scuture si plange?
- ce pot face mai mult pentru copilul meu ca sa ii fie bine si sa creasca sanatos?

Va multumesc din suflet pentru timpul acordat si pentru rabdarea de a-mi citit mesajul!

Ecaterina o mamica fericita de MARIA SOFIA (7.11.2007)
Poze Maria Sofia

VOTATI-O PE SOFIA la concursul "Ia te uita ce pot face!" AICI

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Happiness_4_us spune:

Citat:
citat din mesajul lui DrCMandric

Citat:
As avea de facut cateva precizari.
Laptic Nan cu miere nu am de unde procura, ptr ca eu locuiesc in Islanda iar aici nu au decat Nan1 pana la 4 luni sau Nan2 de la 4 luni incolo.
ALta varianta ar fi SMA, de care au si de la 12-24 luni, insa am preferat Nan ptr ca venim in vacante in Ro de 2 ori pe an si sa nu caram lapte de aici cu noi.
Despre fructe, Andrei le refuza cu vehementa, oricate tentative am avut. Nu vrea absolut deloc. Plange.
De mancat din manuta, nu maninca absolut nimic singur, asta ptr ca istoricul lui neurologic si-a pus amprenta. Mai exact, din cauza spasmelor aparute initial la manute care au creeat o senzitivitate speciala, pana la 1 an de zile Andrei nu a pus mana pe nimic, inclusiv jucarii, iar fizioterapie am facut de la 3 luni.
Lapte-i sunt zile in care-i dau si de 3 ori, dimineata si seara Nan iar la pranz, cand consider ca nu a mancat suficient, completez cu lapte de vaca pasteurizat. Aici as avea o nelamurire. Peste tot am citit ca nu este bine sa bea mai mult de 2 biberoane care sa insumeze 500ml. Cat rau poate face acest laptic in cantitate mai mare? Ma gandesc ca atunci cand va creste, daca intr-adevar va prefera lactatele ca si acum, chiar nu poate bea mai mult de 500ml/zi, asta ptr ca se anemiaza?
De renuntat la lapte nu o sa renunt in nici un caz ptr ca este preferatul lui si il bea cu mare placere la orice ora.
Referitor la shake-uri, am inceput sa-i dam de f putin timp, si cand spun dat ma refer la maxim 40ml amestecati cu inca 150ml Nan. SUnt zile in care i-am dat si dim si seara, nu cred ca au fost 10 la numar, dar zile in care nu i-am dat deloc.
Acum am renuntat definitit la ele ptr ca a revenit iar la spanac in care i-am pus si carnita de pui, si am considerat ca isi ia proteine de acolo.
Ma gandeam sa incerc din nou sa-i dau seara cereale, la modul, sa-i adaug o masura in biberonul cu lapte de seara. Daca cerealele schimba gustul laptelui, incepe sa planga si nu-l mai bea.
Dumneavoastra ce ma sfatuiti?

P.S. Am incercat si varianta cu mic dejun insa nu a mers, chiar daca nu mancase de seara de la 20. Nu a vrut si pace.

Va multumesc frumos!



Ar merita intrebat farmacistul daca nu aduce la comanda anumite formule de lapte mai speciale. Cel putin aici, in Romania, varianta asta merge.Poate ca nu au local, ca nu a fost cerere, dar ar fi o solutie de incercat.
Referitor la fructe. Poate ar fi mai bine de facut o pauza in tentativele de introducere ale acestora. Nu trebuie fortata introducerea nici unui aliment, deoarece poate determina anorexie, si nu ajungem la nici un rezultat pozitiv. Il lasam in pace o perioada cu fructele si incercam sa introducem altceva nou in alimentatie, complet diferit (supica de legume, ciorba de perisoare).
Cat priveste senzitivitatea sa speciala, cred ca o sa se amelioreze in continuare,cu varsta, insa tot cu fizioterapie si mai sunt anumite metode de stimulare (am sa revin in alt mesaj cu detalii).
In legatura cu laptele. Este un lucru dovedit clar faptul ca o cantitate mai mare de 600-700 ml lapte determina anemie si rahitism (sunt anumite particularitati legate de copil). Pot fi administrate si alte preparate: branzica vaci,iaurt (acestea nu se scad din cei 600-700 ml lapte).
Nu trebuie sa disperam pentru ca copilul nostru nu se integreaza intr-un tipar exact de alimentatie. Fiecare prezinta anumite particularitati, care-l fac unic. Sa ne bucuram de el asa cum e.
Per total insa, in 24 ore trebuie totusi sa reusim sa-i administram necesarul pt. varsta de calorii si trebuie sa stim ca putem jongla putin cu cantitatea de glucide, proteine si lipide.



Va multumesc din suflet pentru raspunsul prompt.
Astept cu mare interes metodele de stimulare.
Multumesc inca o data!

Nana, Andrei Stefan ( 26.09.2007)
Povestea nasterii fluturasului!

Fluturas iubit, sa nu uiti niciodata, ca mami este intotdeauna cu un pas in urma ta. Trebuie doar sa intorci privirea si sa intinzi manutza si mami te va ajuta in orice clipa!

Stelele care cad, nu pier! Stelele care cad, se duc pe un alt cer!Ramas bun, steluta iubita si scumpa, Emma!
www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=88028d9eaeae0f93a00846" target="_blank">Povestea unui licurici scump!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns DrCMandric spune:

Citat:
citat din mesajul lui Tala

Buna ziua,

am un baietel de 2 anisori si 8 luni.
acum avem probleme mai ales cu carnea. Are perioade (scurte) cand accepta laptele, mananca aproape zilnic kefir, ciorbita si foarte multe fructe (fie ca atare, fie suc - mar, avocado, mango, struguri, para, pruna, portocale-2 pe zi si ce mai gasim de sezon = in total cam 600ml/g pe zi). Nu stiu daca primeste aportul necesar de proteine, nu stiu daca exista riscul de hipervitaminoza din fructele pe care le papa zilnic. Acum ne luptam cu o otita conjuctiva bilaterala si serica la o urechiusa doar, cu antibiotic augmentin (nu a mai luat antibiotic pana acum) iar apetitul lui este zero. Suntem dupa 2 luni de viroze consecutive fie cu febra, mucisori, si/sau tuse. In momentul de fata avem un pomelnic urias de medicamente de luat zilnic (augmentin 5ml*2/zi, eurespal 5ml*2/zi, aerius 5ml*2/zi, nurofen 5ml*2/zi, sinupret- cura de 3 luni inceputa acum 14 zile, biorinil de 3 ori pe zi)
Ca sa ma adun si sa intelegeti intrebarile mele, le rezum:
- mananca prea multe fructe?
- ii dau prea multe medicamente? ii pot face f rau?
- cum ii pot desfunda nasucul? mai ales peste noapte (folosim apa de mare zilnic de cand s-a nascut si avem si apa pe calorifer, si ungem si pieptul cu pulmex)


in ce priveste fructele, sunt totusi cam prea multe pe 24 ore; acestea contin o cantitate mare de glucide si de aceea are senzatie de satietate si refuza mancarea; de avut insa in vedere ca fructele singure nu aduc un aport echilibrat de nutrienti. Nu se pune problema hipervitaminozei (cu exceptia vitaminelor A si D, care in cazul fructelor se gasesc in cantitate redusa).
In legatura cu otita si diminuarea apetitului, e bine de stiut ca atat boala acuta cat si tratamentul cu antibiotice reduce pofta de mancare; trebuiesc incercate insa toate metodele de convingere, sa manance cantitati mici si dese, ca totusi sa se alimenteze, pentru ca altfel va necesita perfuzii;
Diagnosticul pe care l-ai mentionat nu necesita toata aceasta medicatie, totusi, daca il administrati, ar fi bine sa se adauge la medicatia mentionata un protector al florei intestinale (Enterol, Enterolactis, etc).
Pentru nasuc, daca are multe secretii, se poate incerca batista bebelusului, care aspira suficient de bine.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns DrCMandric spune:

Citat:
citat din mesajul lui creem

Asadar, am o fetita in varsta de 1 an si aproape 6 luni, care are o greutate de 9300 gr (la nastere a avut 3200 gr, la 4 luni 7000 gr). Suge si acum la san, mai ales inainte de somn si noaptea (de circa 3-4 ori), dar si in alte momente....la cerere.
Apetitul pentru mancare solida este, insa, foarte scazut, mananca putin cantitativ si nu de toate.
A avut infectii urinare cu E. coli de trei ori pana acum, tratate toate cu antibiotic dupa antibiograma, dar cate o singura cura, astfel: la 4 luni cu zinnat, la 8 luni cu sumetrolim, la 1 an si 4 luni cu cedax. I-am refacut urocultura si a iesit sterila, desi la sumarul de urina apar leucocite (cca 20.000). Un alt simptom (dr. pediatra a zis ca nu e nimic grav sau ingrijorator) este aparitia de corpi cetonici in urina, aproape de fiecare data. O precizare: dupa tratamentul cu sumetrolim a facut si candida (depistata la ex. coprocultura) de care n-am scapat nici pana azi, dar n-am facut tratament cu medicamente indicate in fungigrama fiind foarte puternice.
Intrebarile mele sunt urmatoarele:
- suptul la san ii poate scadea pofta de mancare pentru celelalate alimente? Ar trebui sa o intarc? (am incercat, ce-i drept, dar nu am reusit, refuza biberonul si orice tip de lapte)
- infectia urinara poate fi tratata oarecum deifinitiv doar printr-o cura de antibiotic, cum am facut noi?
- candidoza aceea ii poate afecta apetitul la mancare...poate fi periculoasa pe termen lung? cum s-o tratam bland? (pana acum i-am dat biotics si sanzime la rec. dr.)
-ii pot administra pikovit sirop pentru pofta de mancare?
- ce semnifica aparitia corpilor cetonici in urina?
- la copii pot 'amorti" membrele la fel c la adulti? am impresia uneori ca se trezeste cu o manuta sau ambele amortite, caci incepe sa le scuture si plange?
- ce pot face mai mult pentru copilul meu ca sa ii fie bine si sa creasca sanatos?



- ar fi cazul de acum sa se intrerupa alaptarea; pe deoparte nu mai aduce beneficii din punct de vedere caloric si in plus, dupa varsta de 6 luni, prin lapte se transmit si multe toxine de la mama.
- despre infectia urinara: sunt multe opinii pro si contra in lumea medicala daca sa se administreze tratament secvential (doza profilactica seara) sau nu, insa nu s-a dovedit un beneficiu clar; important este ca in momentul acut sa fie tratat corect si complet (10-14 zile); valoarea de 20.000 nu se refera la leucocite ci la UFC/mmc. Peste 100.000 inseamna infectie clara. Parerea mea ca ar trebui evaluata insa si de un specialist pediatru sau nefrolog pediatru.
- despre candidoza: ea exista in mod normal in tractul digestiv; daca nu pune probleme clinice,trebuie lasata in pace; cel mult o doza unica, priza unica de flucovim, insa trebuie socotita in functie de greutatea fetitei.
- este benefica administrarea unui supliment nutritiv de tip pikovit, dar anterior, ar fi bine de facut un bilant biochimic si hematologic complet (hemoleucograma, sideremie, calciu, fosfor, fosfataza alcalina, proteine totale-electroforeza,uree, glicemie, TGP), intrucat, in conditiile unei alimentatii dezechilibrate pentru varsta copilului, precum ati prezentat-o, s-ar putea asocia si o anemie (alta cauza de inapetenta), etc.
- corpii cetonici din urina, fara alte modificari patologice ale sumarului de urina, se datoreaza lipsei aportului alimentar (este binecunoscut ca inapetenta este un semn clinic caracteristic infectiei urinare la copilul mic).
-in legatura cu “ amortirea” membrelor. Poate fi ceva subiectiv, insa depinde si de pozitia in care a dormit copilasul; oricum, un bilant complet si corect facut ar exclude o eventuala cauza patologica.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns angipangi spune:

buna seara,
as vrea si eu sa va intreb daca baiatul meu se incadreaza in limite normale are 127cm ,32 kg,la 10 ani.
va multumesc

teodorade angi pangi28-10-2007 si Roberto 28-06-1999 http://community.webshots.com/album/563642807EqHYOU
teodora


http://www.onetruemedia.com/my_shared?z=28994027d3010e142ed60e&utm_source=otm&utm_medium=text_url

intalnire http://community.webshots.com/album/571197292oLQBPx

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Tala spune:

Citat:
citat din mesajul lui DrCMandric
in ce priveste fructele, sunt totusi cam prea multe pe 24 ore; acestea contin o cantitate mare de glucide si de aceea are senzatie de satietate si refuza mancarea;


nu m-am gandit la lucrul acesta, am crezut ca vitaminele stimuleaza pofta de mancare - nu pt acest lucru se recomanda suplimentele? vom incerca sa ne rezumam la maxim 300ml.
Cat despre abuzul de medicamente, a rezolvat singur problema: le refuza total incepand de ieri (reusim doar antibioticul, cu greu...)

multumesc mult pt raspuns.

Bucurie!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns housepocket480 spune:

Buna ziua si felicitari pentru topicul acesat!
Am si eu un baietel de un an si 10 luni cu care ne luptam la mancare..In ciuada acestui fapt, in general a luat bine in greutate: s-a nascut cu 2.750 kg si 48.5 cm si la un an a avut 10 kg si 84 cm iar acum are 11,5 kg si 86 cm), dar am avut probleme mari cu enterocolite repetate (3 spitalizari inca de la 3 luni) si l-am scos dupa laptele de san si l-am fostat cu formule fara lactoza astfel incat a capatat o anorexie pe care incercam si acum sa o rezolvam...Practic copilul meu a mancat pana la 9-10 luni numai in somn, iar trecerea de la mancat in somn la treaz a fost un soc si pentru el si pentru noi..
Mai precis, poate nu ma credeti dar am constatat ca isi poate provoca vomitaturi si diaree numai cand vede o mancar care nu-i place... Isi provoaca vomitaturi si cand incerci sa-i dai mancare nepasata (in prezent pasam totul - nu mananca decat paine, cascaval si banana nepisat, restul e totul la blender).
In fine, colac peste pupaza, mai este suspect si de o boala genetica de dezechilibru metabolic pentru ca i s-a constatat amoniacul mare in sange si o perioada a fost pus pe regim hipoproteic. Suspiciunea nu a fost confirmata pana in prezent si cu siguranta nu voi reusi in Romania.
Intrebarile mele nu se leaga neaparat de vitamine (desi mi-as dori si niste vitamine pentru cresterea apetitului si protejarea ficatului), dar mai ales asupra metodelor de a hrani copilul.
1. Cum fac sa trec de la mancare pasata la mancare normala fara socuri (ca atunci cand a facut anorexie)
2. Cum fac sa trec de la lapte formula la lapte de vaca din comert (Milumilul junior este un lapte mai vanilat si asa ca trebuie sa-i gasesc un lapte cu un gust similar... Cunoasteti -unul? Si cum sa il introduc? Medicul lui de familie zice sa i-l dau pe tot direct, desi nu sunt de acord ca el va simti diferenta si imi va respinge biberonul, mai ales ca va avea probleme si cu stomacul lui sensibil)
Sau sa il introduc treptat? Cum?
Va multumesc


Mama lui Matei Alexandru

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns DrCMandric spune:

Citat:
citat din mesajul lui ricea

buna seara,
as vrea si eu sa va intreb daca baiatul meu se incadreaza in limite normale are 127cm ,32 kg,la 10 ani.
va multumesc


veste buna! momentan e super ok. poate ca acum pare putin mai plinut, dar nu e nimic de ingrijorat; in perioada de crestere exista intervale de timp in care este favorizata mai mult cresterea in greutatea, iar cam in 1-2 ani va aparea din nou un peak de crestere in inaltime, moment in care va arata mult mai armonios, poate chiar “slabanog”. Atat greutatea si talia luate separate, cat si ca indicele de masa corporala ale baiatului sunt bune; cu grija insa, caci la varsta asta incep sa petreaca mult timp in fata calculatorului sau sa aiba diverse activitati statice, plus o alimentatie un pic mai dezordonata, ambele lucruri favorizand tendinta spre obezitate; este foarte usor de a trece dintr-o extrema in alta.

Mergi la inceput