Dialog cu medici: despre vitaminele pentru copii

Raspunsuri - Pagina 11

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns flaviutza spune:

Intrebari de mamica :

- exista vreun pericol ca administrarea de vitamine sa leneveasca organismul sa-l obisnuiasca sa-si primeasca portia si sa nu se mai streseze sa-si procure ce-i e necesar din alimentatie?

- in ce situatii sunt periculoase vitaminele? exista supradozaje?

- este sigur sa se apeleze apeleze la vitamine(chiar dumneavoastra o recomandati mai sus,ca adjuvant in tratamentul cu antibiotic) fara semnele / simtomele /certitudinea unei carente de vitamine?


Cu exceptia unei ture de antibiotic ,odata un B complex si vreo doza de Panadol per total copilul meu NU a luat nimic medicamentos in 5 ani de zile, nici macar vigantolul de rigoare(si totusi fontanela s-a inchis devreme) daramite vitamine. Totusi analizele ei sunt beton, i le fac anual. Mentionez ca papa sanatos, in proportie de 80 procente procurat din sursa sa-i spunem BIO (pe romaneste de la tara) si face foarte multa miscare.

Risca ceva un copil ca al meu care nu gusta nici vitamine,nici zimafluor nici vigantol si imunizante pe viitor?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Dorsilia spune:

buna!

am inceput administrarea pikovitului dupa terminarea antibioticului dat pt infectia urinara si deja efectele se vad, copila mananca mai bine si mai fara mofturi, sper sa-i si acidifieze urina suficient cat sa impiedice dezvoltarea germenilor in viitor

exista in familie o situatie care ma nelinisteste si ma intreb daca trebuie sa iau ceva masuri sau nu: bunicii copiilor mei au fost depistati pozitivi la testul de sange pt Helicobacter Pylori, li s-a prescris medicatie pe o perioada de 14 zile cu antibiotic si inca 3 produse.
Intrebarea mea este daca ar trebui sa fac ceva ca sa descopar daca nu cumva au transmis si copiilor mei bacteria, ei petrecand timp cu ei in fiecare weekend si fiind foarte apropiati, i-au pupat, le-au dat sa manance, i-au luat in brate, s-au jucat cu ei, deci a existat posibilitatea contaminarii directe si ce presupune asta, ce se poate intampla ? Copiii mei sunt mici, baietelul are 4 ani si 9 luni, fetita are 2 ani si 4 luni.

Si m-ar interesa si pe mine cata proteina ar trebui sa primeasca zilnic puii mei? Baietelul are 22 kg si 115 cm, fetita 14 kg si 95 cm. Ea nu accepta ouale, ficatul si pestele sub nici o forma asa ca zilnic nu stiu ce altceva sa-i pun in masa de pranz decat carne de pui/vita si chiar carne slaba de porc. Nici branza dulce facuta de mine sau din comert nu-i place, nici cand era bebe nu o manca, de cate ori ii dadeam avea scaun moale, si refuza apoi mesele de lapte din ziua aceea si din ziua urmatoare.
multumesc mult

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns DrCMandric spune:

Citat:
citat din mesajul lui maitreyi

buna seara,

as vrea sa stiu:
- ce cantitate de carne trebuie sa manance un copil de 10 luni si 9 kg
- ce cantitate de mancare trebuie sa manance la o masa
- daca trebuie administrate vitamine la copii sub 1 an.

mentionez ca nu bea lapte decat 230 ml/ zi.

va multumesc frumos

-------


Ana-Maria de bebelakis Alexandra

-------

Cine-ti saruta genele-n somn ?
Si cine-i acolo cand ingerii dorm ?
Toate zanele bune sa te ocroteasca...
Toate florile campului sa te infloreasca...

Minunea de la Doamne-Doamne 17.06.2008





buna sera! In primul rand va felicit, aveti un copilas dezvoltat ca si greutate f. bine, ba chiar mai mult decat la carte.
in legatura cu carnea, nu exista un program zilnic fix, insa se poate aproxima o cantitate zilnica; trebuie putin variat, in functie de alimentatie; nu trebuie sa ne gandim doar la carne ca atare, ci proteina animala, alta decat din lapte: ficat de pui, galbenus ou, branza vaci, etc.
o schema aproximativa zilnica, ar putea fi:

1 galbenus ou / 20 g ficat pui /20 g carne pui sau vita /20 g branza vaci - alternativ de 2-3 ori / saptamana, la pranzul de la ora 13.00, alaturi de supa sau piure de legume

oricum, cum am mentionat anterior, trebuie adaptat in functie de apetitul copilului si de alimentatia introdusa anterior;
insa laptic e putin; mai schimbati, dati-l cu cereale, cu biscuit, iaut, etc, dar va trebuiesc cam 500 ml lapte /zi.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns maitreyi spune:


laptele la biberon e cel de 230 ml. mai are insa o masa de cereale de 200 g si 1 iaurt de 100 g si asta in fiecare zi. deci una peste alta ajungem la 500/zi m-am mai linistit, multumesc

m-am exprimat gresit in mesajul anterior...intr-adevar nu ii dau pui zilnic ci alternez cu ficat si ou. nu am introdus inca vita sau curcanul sau pestele...eu ii dau o bucata de pui cam de 7/5 cm, ca la ea aveam problema de calcul, si ma gandeam ca e prea putin...insa cred ca iese la vreo 40-50 de g si nu 20 cat spuneti Dumneavoastra...acum se pare ca ii dau prea mult...

multumesc mult pentru lamuriri

o seara frumoasa!

-------


Ana-Maria de bebelakis Alexandra

-------

Cine-ti saruta genele-n somn ?
Si cine-i acolo cand ingerii dorm ?
Toate zanele bune sa te ocroteasca...
Toate florile campului sa te infloreasca...

Minunea de la Doamne-Doamne 17.06.2008




Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns angela.c spune:

Multumesc f mult pentru precizari si recomandarile scrise.
Se pare ca erau doar mofturi... de printesa mica.
Sper sa fi fost "doar"o scurta perioada, cu apetit mai scazut.
In orice caz sunt cu ochii pe ea in continuare.
Cu scuzele de rigoare pt ca sunt off - topic, imi puteti recomanda un siropel pt tuse seaca, uscata. Ii administrez Humex,(de 3 zile) 3,5 - 5 ml/zi de 2 ori, dar inca nu se cunosc rezultate.
Multumesc, anticipat.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns DrCMandric spune:

Citat:
citat din mesajul lui angela.c

Multumesc f mult pentru precizari si recomandarile scrise.

imi puteti recomanda un siropel pt tuse seaca, uscata. Ii administrez Humex,(de 3 zile) 3,5 - 5 ml/zi de 2 ori, dar inca nu se cunosc rezultate.
Multumesc, anticipat.

mami de fetita


imi pare bine ca v-am fost de ajutor.
in legatura cu siropul de tuse. pentru ce va trebuie? este la inceputul afectiunii sau este tuse restanta dupa o raceala? este o tuse iritativa de la o eventuala alergie?
este destul de diferit tratamentul pentru fiecare tip de afectiune in parte,chiar daca se manifesta tot cu tuse seaca.

aveti mai jos cateva variate:

paxeladin - 2.5 ml x 2/zi, maxim 5 zile, ar fi una
rofedex - 3 ml x 2 /zi, 3-4 zile
si, destul de eficace, dar mai ciudat daca puteti spune, ca recomandare a unui medic,
- ceai de ceapa 1-2 canite/ zi, a cate 150 ml fiecare, 3-4 zile
mai bine reveniti cu detalii si dupa aceea stabilim ce e mai corect
de administrat.

sanatate!


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns DrCMandric spune:

Citat:
citat din mesajul lui diana11

Fetita mea are 4 ani si merge la gradinita.
De cand a inceput gradinita a racit de cateva ori, de doua ori a luat antibiotic, in rest doar nasul infundat cu secretii. Problema e nasul care tot timpul are secretii, care nu prea ies. ORL-istul mi-a spus ca are polipi si trebuie scosi.
Daca nu face otite, bronsite si alte complicatii oare trebuie sa-i scot polipii?
Acum suntem cu tratament, tot din cauza secretiilor din nas, erdomed+flavamed+eurespal. Oare merge combinatia asta?

Transpiratia din timpul noptii, in zona gatului si a umerilor este lipsa de vit.D? sau calciu? Asta se intampla imediat dupa ce adoarme si daca o schimb dupa vreo 2 ore nu mai transpira.
Vit. D numai injectabil i-am administat pana la 2 ani. Calciu i-am dat dar nu cu regularitate.


Va multumesc,
Diana


In legatura cu indicatiile adenoidectomiei(scoaterea polipilor), acestea sunt bine structurate si stabilite in tratate de specialitate; va enumar cateva dintre acestea, orientativ:
- infectii respiratorii frecvente (>6 episoade/ultimele 12 luni), care au necesitat tratament medicamentos;
- otite recurente;
- respiratie orala( respira doar pe gurita) si in afara afectiunii acute,cu episoade repetate de apnee in somn (oprirea respiratiei);
- modificari ale fiziononmiei - asa zis-ul facies adenoidian: baza largita a nasului, dezvoltarea incompleta a oaselor zigomatice (pometii obrajilor)..etc
Insa chiar daca nu se incadreaza perfect intr-unul dintre cazurile enuntate anterior, cred ca trebuie respectata decizia specialistului ORL; si noi, pediatri, daca consideram ca un copil necesita o asemenea procedura, tot cerem sfatul acestuia si el decide tratamentul care trebuie urmat: chirurgical sau medicamentos;
ce mai puteti face, ca sa fiti impacata cu optiunea aleasa, este sa cereti si o a doua evaluare a copilului, la un alt specialist ORL, insa tot de copii.
Tratamentul pe care il urmeaza il ajuta la fluidifierea secretiilor pe care le are, dar nu le stopeaza; in orice caz, insa, erdomed si flavamed au cam aceeasi actiune, deci trebuie ales, ori unul ori celalall; nu e corect sa prescriu un tratament unui copil care nu-l cunosc si nu l-am consultat; ca si sfat, totusi: daca copilul este intre 2 raceli, adica asta e starea lui de fond, cu secretii multe, dar fara febra si nu urmati tratament cu antibiotice in momentul actual,puteti incerca o schema de 10-14 zile cu Biorinil, spray , 1 puf x 2 /zi, se aplica in fiecare nara, dupa dezobstructia corecta a nasului, insa consider ca ar trebui consultat inainte de medicul de familie sau pediatru; in alt sfat este ca, in momentul in care sufla nasul, acoperiti intai o nara si sufla din cealalta si invers; nu se sufla din ambele nari simulta, pentru ca favorizeaza aparitia otitei.
In ce priveste modul in care transpira copilasul dumneavoastra, este specific deficitului de calciu si vitamina D. Asa cum am mentionat intr-un raspuns anterior dat unei alte mamici, este de preferat administrarea calciului si vitaminei D, dupa varsta de 2 ani, in perioda rece ( septembrie - aprilie) ca durata medie: minim pana la 7 ani, super corect, pana la pubertate. Schemele pot fi variate, in functie de greutatea copilului si de complianta acestuia.

Sanatate multa!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ladyinred spune:

DrCMandric,
va multmesc foarte mult pentru raspunsul dvs, complex, competent, profesional.
De 2 zile baiatul, pentru o luna, ia tratament cu remedii homeopate. Fetita si noi, parintii , nu avem la exudat izolat nici unul dintre stafilococ sau streptococ( din nici o grupa). Ingrijorarea mea ( in momentul cand am scris primul mesaj) s-a acentuat si din faptul ca la scoala s-au luat masuri , care in anii trecuti nu au fost luate in cazul streptococului grup B ( ci doar A): sterilizarea/ igienizarea clasei, recomandare tratament profilaxie la toata clasa.....Toate astea au dus la ingrijorarea altor parinti, care nu au si/ nu cer suficiente informatii. Nici unui parinte stiu ca nu ii vine bine sa dea copilului antibiotic la 8 ore ( recomandat profilactic de medicul scolii) , insa trebuie constientizat ca in colectivitate trebuie sa fie luate astfel de masuri.
numai bine

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns discordia spune:

Citat:
citat din mesajul lui DrCMandric

Citat:
citat din mesajul lui discordia

buna ziua! am si eu o feti#355;#259; în vârst#259; de 1 an #351;i o lun#259; #351;i nu m#259;nânc#259; decât for#355;at#259;. În prezent are doar 9 kg #351;i îi dau ca vitamine Pikovit #351;i fier. La recomandarea medicului pediatru i-am administrat timp de o lun#259; #351;i Sana Sol îns#259; nu am constatat o cre#351;tere a poftei de mâncare. Ea este vioaie, se joac#259;, îns#259; refuz#259; cu orice chip mîncarea. Bea 3 biberoane de lapte praf pe zi (câte 120 ml fiecare, obligat#259; mai bea #351;i 100 ml suc de fructe, iar dac#259; o for#355;ez mai manânc#259; #351;i brânzic#259; dulce de vaci cu pu#355;in iaurt.#351;i cam atât. sunt disperat#259; c#259; nu #351;tiu ce s#259; îi mai fac. A#351; vrea s#259; vin în Bucure#351;ti s#259; îi fac câteva analize, dar medicul de familie mi-a spus c#259; nu este cazul. Men#355;ionez c#259; suntem din Giurgiu. sf#259;tui#355;i-m#259; ce s#259; fac. V#259; mul#355;umesc.


buna seara! cred ca totusi mai este si altceva ce mananca, dar nu ati mentionat. nu s-ar explica altfel cum de fetita a crescut foarte bine si are o greutatea de 9 kg, greutate ideala pentru varsta de 1an (sa nu fim nerabdatori; dupa vartsa de 1 an, intre 1 si 2 ani creste cu doar ~250g/luna). Trebuie sa aiba de undeva de unde isi ia necesarul de caloriii pentru varsta sa.
In orice caz, fortarea copilului nu este o solutie. Poate sa ii determine anorexie cu aversiune fata de alimentele administrate, care se va mentine si in urmatorii ani. In raspunsurile anterioare date altor mamici, sunt prezentate multe trucuri si variante, insa fiecare sfat si idee trebuie tatonat si adaptat personalitatii fiecarui copil in parte.
Iata cateva dintre ele:

Citat:
citat din mesajul lui NanaMotoc

Citat:
citat din mesajul lui Dr.VHerdea

Citat:
citat din mesajul lui NanaMotoc

Multumim din suflet pentru aceasta oportunitate!

Nu stiu de unde sa incep asa de entuziasmata sunt ca, poate de aceasta data, voi gasi raspunsurile care ma macina.
Mai exact, fiul meu in varsta de 18 luni, nu maninca asa cum trebuie.
Refuza cu soicism fructele, sucurile din fructe, iar de mai bine de 1 luna si legumele si carnea.
Mesele lui zilnice sunt alcatuite numai din lactate, lapte, iaurt, branza cu smantana, branzica Philadelphia, cateodata galbenus amestecat cu mamaliguta cu br si smantana si atat.
In disperare de cauza am ajuns la nutritionist care ne-a recomandat niste shake-uri cu proteine, dar pe care Andrei nu le bea. Cu greu reusesc sa amestec 40ml de shake cu 150ml din lapticul lui Nan.
Degeaba insa. Nu maninca decat ce-i place. Cum vede alta culoare nu mai vrea.
Pana acum o luna a mancat cu mare placere spanac, in care am adaugat eu treptat carne de pui, cartofior, morcov, dovlecel, smantana, lapte.
Orice tentativa a mea de a-i da altceva de mancare esueaza de fiecare data.
L-am lasat si nemancat mai multe ore, asta insemnand cel mai mult 7 ore, dar in zadar.
Tot la recomandarea medicului am inceput sa-i dau ulei de peste, o lingurita dimineata.
Citeam in "Cum sa hranesti un copil mofturos?" ca, copiii alaptati la san sunt reticenti la lactate si maninca mai mult legume, fructe etc, copiii hraniti cu formula refuza cele de mai sus si prefera lactatele.
Andrei a fost alaptat la san aproape 4 luni. Dupa aceea am trecut pe formula.
In concluzie: cum il pot determina pe puiul meu sa pape si altceva in afara de lactate? Multivitaminele, avem in casa Multisansovit, il pot ajuta sa-i creasca apetitul? Desi... sincer cred ca apetit are, este doar problema ca este reticent la tot ce e nou.
Ii pot face rau multivitaminele?
Ma puteti ajuta si ghida in acest sens?

Va multumesc din suflet pentru rabdare.



In primul rand ar trebui sa stim ce parametri are Andrei- greutate, inaltime, ce patologie a avut Andrei pana acum.
In al doilea rand , la varsta lui Andrei curioziatea si apetitul sunt doua din marile "probleme "existentiale ale copilului-
O schema clasica de alimentatie a copilului ar fi-
8-lapte 250ml(varianta Nan junior este excelenta- cel cu miere
( uni copii adorm din nou dupa lapte 60- 90minute,altii nu)
8-9-ou fiert moale la canita cu unt . paine si fie lapte fie ceai
10-11-banana sau mar(plimbare)
13-14- supa de galusti(fara a fierbe direct carnea in ea, carnea se fierbe separat10-15 min , apoi se arunca apa de pe ea , se spala sub jet de apa rece si apoi se poate pune din nou la fiert - in felul acsta scapati de toxine;) Sub varsta de 3 ani este bine sa dati copilului dvs. doar carne alba- peste sau pui de tara( fara estrogeni)
unii copii, doresc doar un fel, altii servesc doua feluri
Dupa somnul de la amiaza
16-17- placinta cu mere sau crema de vanilie facuta in casa
(plimbare)
20-peste/pui,orez,desert usor
21-22-lapte Nan
Sfat- nu -l disperati ,va refuza masa, este perioada "cine este seful in casa". Fiti diplomata- dati-i castig la mici batalii(ce ii place sa manance), pt a castiga razboiul
Excludeti bolile parazitare, posibilele infectii urinare


Citat:
citat din mesajul lui DrCMandric

Citat:

Isi provoaca vomitaturi si cand incerci sa-i dai mancare nepasata (in prezent pasam totul - nu mananca decat paine, cascaval si banana nepisat, restul e totul la blender).
Intrebarile mele nu se leaga neaparat de vitamine (desi mi-as dori si niste vitamine pentru cresterea apetitului si protejarea ficatului), dar mai ales asupra metodelor de a hrani copilul.
1. Cum fac sa trec de la mancare pasata la mancare normala fara socuri (ca atunci cand a facut anorexie)


[quote]citat din mesajul lui DrCMandric

[quote]
o mica problema: din mesajul tau nu reiese daca mananca orice mancare (ex. supica pui, carne pui, branzica, ou, legume, ficatel) dar pasata, cu exceptia alimentelor sus mentionate, sau nu mananca decat formula de lapte ??? .
Exista un numar minimde reguli scrise si/sau nescrise care trebuiesc respectate in momentul introducerii unui aliment nou:
- orice aliment nou se introduce treptat, intr-un interval de minim o saptamana, perioada in care pot fi utilizate diverse jocuri care sa-l poata atrage si sa-i stimuleze curiozitatea si apetitul (mai ales ca are o varsta la care intelege suficient de multe lucruri);
- de luat in calcul ca in momentul incercarii introducerii alimentului trebuie sa fie la o distanta suficient de mare de ultima masa (sa fie flamand), sa fie odihnit (ca sa aiba rabdare si sa nu fie motocos), sa fie o singura persoana de fata ( nu sta toata familia pe langa el si-si da fiecare cu parerea, pentru ca copilul stie sa fie smecher si sa exploateze fiecare oportunitate, plus ca i se ditrage usor atentia)
- nu se forteaza introducerea unei cantitati mari de mancare odata, chiar daca a luat suficiente gurite; exista posibilitatea ca sa verse, stomacelul sau nefiind pregatit pentru a digera un aliment nou si in cantitate mare, de la inceput; mai bine sa mai vrea el si sa fie surprins ca nu i se mai da;
- daca va refuza brutal, nu mai insistati in momentul respectiv; reincercati in 5-10 min, dar nu de mai mult de 3 ori; exista si maine o zi ( e si el fericit ca v-a invins pe moment), puteti chiar sa mancati tot ce aveati pregatit pentru el de fata cu el (oricum sa fie putin in castronel, 5-7 lingurite ), ca si cum era pregatit pt. dumneavoastra si nu va deranjeaza ca nu a incercat si el din mancare.
Sunt mici tertipuri; de tinut cont insa ca nu toate regulile se pot aplica fiecarui copil; trebuiesc adaptate in functie de personalitatea fiecaruia.



dumneavostra alegeti si adaptati dupa cum va vine mai usor si accepta si fetita.

O alta problema ar fi ca o anemie netratata corespunzator poate sa determine un apetit scazut, pana la completa lipsa a poftei de mancare.ati mentionat ca administrati un preparat cu fier. ce analize modificate ati avut la fetita, care sa va demonstreze ca este necesara administrarea de fier?

Va multumesc pt raspuns. nu i-am facut fetitei nici o analiza, iar fierul i-l administez la indicatia medicului pediatru caruia i-am solicitat sa-mi recomande efectuarea unor analize, insa mi-a spus ca deocamdata nu este necesar acest lucru. Motiv pt care v-as fi foarte recunoscatoare daca m-ati indruma catre o clinica din buc pt efectuarea unor analize de rutina. poate fi si o clinica particulara unde tb sa platesc analizele,nu conteaza, mi le deconteaza de la locul de munca.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns DrCMandric spune:

Citat:
citat din mesajul lui flaviutza

Intrebari de mamica :

- exista vreun pericol ca administrarea de vitamine sa leneveasca organismul sa-l obisnuiasca sa-si primeasca portia si sa nu se mai streseze sa-si procure ce-i e necesar din alimentatie?

- in ce situatii sunt periculoase vitaminele? exista supradozaje?


Nu poate fi vorba de supradozaj decat, in cazul copiilor, a vitaminei D; in general, insa, este vorba de o cantitate extrem de mare administrata, ca sa pota determina efecte adverse grave, deoarece organismul uman e atat de bine conceput, incat nu absoarbe o cantitate mai mare de vitamine, decat ii este necesar, restul il elimina; deci nu se pune problema ca ar "lenevi" organismul; cel mult se poate sa nu ne mai alertam noi si sa nu mai administram o alimentatie echilibrata mcopiilor nostri, bazandu-ne pe preparatele de vitamine administrate; oricum, cat sunt inaca micuti, reusim sa le supraveghem alimentatia indeaproape; mai greu este in perioada scolara, cand copii nostri sunt tentati sa cumpere toate grozaveniile din comert si, implicit,sa-si determine diverse carente in viamine si minerale;
Este bine de stiut ca si asocierea dintre anumite alimente poate avea implicatii negative (de exemplu, binecunoscutul amestec de lapte cu cereale are anumite inconveniente: fitatii din cereale impiedica absorbtia calciului si fosforului din lapte).

Mergi la inceput