Dialog cu medici: despre vitaminele pentru copii

Raspunsuri - Pagina 10

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns DrCMandric spune:

Citat:
citat din mesajul lui angela.c

Buna ziua, am si eu o rugaminte, de fapt va rog dati-mi cateva sfaturi
Am o fetita de 2 ani si 4 luni, cu apetit "putin" scazut la mancare. Dupa recomandarile medicului pediatru pe care l-am avut pana nu demult (acum suntem fara) singurele medicamente ajutatoare ;) pe care i le-am administrat au fost Vigantol picaturi, care au crescut proportional cu varsta - in aprilie ii dadeam 5 pic/zi si cate 10 fiole de calciu gluconic pe luna. Sunt discutii (chiar si aici pe DC) in legatura cu administratrea sau nu a vigantolului, oricum noi incepand cu luna mai pana in august intrerupeam administrarea. E bine nu e bine ? Ca - fiole il mai dau sau nu?
Ce alte investigatii trebuie sa-i fac? sau daca ii pot da ceva, fara consult?

mami de fetita



In primul rand, daca dumneavoastra etichetati apetitul doar “putin” scazut, nu este chiar ingrijorator. Trebuie facuta insa diferenta: apetitul este scazut pentru orice aliment (mancare “ adevarata”- felul unu, doi, dar nu mananca nici dulce) sau este preferential (dulciuri, anumite mancaruri favorite sunt tolerate indiferent de cantitate si situatie).
Este bine de administrat periodic un supliment nutritiv care poate reusi sa echilibreze dezechilibre minore ale organismului, care pot sa nu fie evidentiate la analizele de rutina, dar care au manifestari clinice variate, inclusiv diminuarea apetitului.
Schema optima pt. copilul dumneavoastra insa o stabileste medicul pediatru, care cunoaste copilul (ideal este sa aveti un singur pediatru pe toata perioada cresterii acestuia), l-a consultat si poate sa va urmareasca tratamentul initiat (o varianta de schema ar fi: Pikovit sirop 5 mlx2/zi, 1luna, apoi pauza 1-2 luni si apoi reevaluat).
In legatura cu administrarea calciului si vitaminei D: dupa varsta de doi ani, intr-adevar, nu se administreaza nici un preparat de vitamina D sau calciu in perioda anotimpului cald (lunile mai-august),deoarece se considera ca favorizeaza depunerea calciului in organe si nu in oase.
- se considera ca prin regimul de insorire (expunerea la soare ~ 4 ore /zi, cu pauze, dimineata si dupa-amiaza tarziu, la o temperatura optima) stimuleaza formarea vitaminei D de la nivelul pielii si nu avem nevoie de administrare suplimentara de vitamina D.
- calciul poate fi absorbit din lacatate (daca copilasul mananca suficienta branzica, iaurt, lapte dulce), daca nu, tot in perioada rece (septembrie-aprilie ) se apeleaza la un preparat de calciu.
O schema ar fi: Calciu Sandoz 1 plic/zi asociat cu Vit A+D2 (gelule de ulei de peste) 1 gelula/zi, 10 zile/ luna, lunar (septembrie- aprilie- lunilecu”r”);
repet: orice schema medicamentoasa trebuie prescrisa de medicul specialist de familie sau pediatru -in functie de complexitatea afectiunii), si tot el trebuie sa urmareasca in evolutie, eficacitatea acestuia.
Numai bine!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns DrCMandric spune:

Citat:
citat din mesajul lui NanaMotoc



Am intrebat la farmaciile de aici si nu aduc la comanda formula Nan cu miere. EI pot prepara aici in farmacie anumite formule de lapte, numai cu reteta de la dr., insa nu si formula cu miere.
Acum apare intrebarea: este ok sa-i pun in lapticul de dimineata o lingurita de miere?

P.S. De 2 zile-i pun o jumatate de lingurita de Nesquick si l-a baut cu placere.

Multumesc frumos!
Numai bine va doresc!

Nana, Andrei Stefan ( 26.09.2007)
Povestea nasterii fluturasului!

Fluturas iubit, sa nu uiti niciodata, ca mami este intotdeauna cu un pas in urma ta. Trebuie doar sa intorci privirea si sa intinzi manutza si mami te va ajuta in orice clipa!

Stelele care cad, nu pier! Stelele care cad, se duc pe un alt cer!Ramas bun, steluta iubita si scumpa, Emma!
www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=88028d9eaeae0f93a00846" target="_blank">Povestea unui licurici scump!


Bine v-am gasit!
Am ramas datoare cu niste precizari in legatura cu stimularea tactila.
Va trimit acum cateva link-uri. Sper sa va fie utile. Nu sunt foarte exacte, cu date medicale si tehnice. Daca va ajuta cu ceva, ma interesez si va trimit si din acestea.

http://www.childrensdisabilities.info/feeding/feeding-hints.html

http://www.childrensdisabilities.info/sensory_integration/index.html

http://www.childrensdisabilities.info/cerebral_palsy/hemiplegia.html

http://www.especialneeds.com/sensory-motor-tactile-stimulation-sand-water-tables.html

http://www.montrealfamilies.ca/articles/08_jul/08_jul_specialneedstoys.htm

In legatura cu a doua intrebare:
dupa varsta de un an se poate administra miere, insa cu precautie. Cate o lingurita, nu depasim prea mult, stiut este faptul ca mierea are potential alergogen.


toate bune!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ladyinred spune:

buna seara,
In urma unui control la scola, la exudatul faringian al baiatului de 9 ani s-a izolat Streptococ beta hemolitic grup B, cat si stafilococ coagulaza pozitiv. Nu am avut probleme cu el toamna-iarna-primavara aceasta ( raceli severe, febra sau gripa), doar usor tuse, stranuturi remediate usor cu ceai, fervex/ coldrex, sirop tuse si vit c cu propolis.
Adevarat este ca "poseda" amigdale destul de mari( ca o zmeura) cu caverne( daca nu gresesc termenul). Medicul de familie mi-a spus in treacat ca ar trebui scoase, nu am luat aceasta hotarare, datorita compotamnetului sau bun in timpul iernii (dupa cum am scris mai sus).
De cca 5 ani, la verificarile de la camin / scoala copilul meu e pe lista cu streptococ, desi de fiecare data urmam tratamentul, facem exudat dupa care iese fara streptococ, si inca un exudat la 3-4 saptamani, de ma stiu cei de la laborator. Si toti din familie facem exudat si urmam tratament. Ba chiar si in fiecare toamna iarna imunizare.Mentionez ca l-am nascut prin cezariana (citind despre posibilitatea infectarii la nastere, nu e cazul).
CREDETI CA AR TREBUI SA FACEM UN ALT FEL DE ANALIZE SI TRATAMENTE?
Va multumesc.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns DrCMandric spune:

Citat:
citat din mesajul lui Flori1978

Poate avea legatura cu "Varicela" pe care o are ?


http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?whichpage=-1&TOPIC_ID=136150&REPLY_ID=4808268

ati reusit sa mergeti la dermatolog? d-na dr. V Herdea v-a recomandat anterior o evaluare la specialist dermatolog, dar si
tratament topic local. nu ati precizat in evolutie ce s-a intamplat.
dupa cum descrieti, intr-adevar, nu arata a "varicela". insa trebuiesc urmarite corect aceste intertrigo-urile, caci au cauze diferite: bacteriene, fungice, si trebuiesc corect rezolvate, caci pot recidiva usor.
tineti-ne la curent cu leziunile micutului si vedem ce mai adaugam la medicatie.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nelly78 spune:

dr. pediatru mi-a recomandat sa luam vitamine in timpul tratamentului cu antibiotic (fetita are o infectie urinara si are varsta de 7 ani). Pikovitul e bun si pt cresterea apetitului si a rezistentei organismului la infectii (si la cele urinare)? acum doua luni a mai avut si o laringita.

multumesc

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns DrCMandric spune:

Citat:
citat din mesajul lui discordia

buna ziua! am si eu o feti#355;#259; în vârst#259; de 1 an #351;i o lun#259; #351;i nu m#259;nânc#259; decât for#355;at#259;. În prezent are doar 9 kg #351;i îi dau ca vitamine Pikovit #351;i fier. La recomandarea medicului pediatru i-am administrat timp de o lun#259; #351;i Sana Sol îns#259; nu am constatat o cre#351;tere a poftei de mâncare. Ea este vioaie, se joac#259;, îns#259; refuz#259; cu orice chip mîncarea. Bea 3 biberoane de lapte praf pe zi (câte 120 ml fiecare, obligat#259; mai bea #351;i 100 ml suc de fructe, iar dac#259; o for#355;ez mai manânc#259; #351;i brânzic#259; dulce de vaci cu pu#355;in iaurt.#351;i cam atât. sunt disperat#259; c#259; nu #351;tiu ce s#259; îi mai fac. A#351; vrea s#259; vin în Bucure#351;ti s#259; îi fac câteva analize, dar medicul de familie mi-a spus c#259; nu este cazul. Men#355;ionez c#259; suntem din Giurgiu. sf#259;tui#355;i-m#259; ce s#259; fac. V#259; mul#355;umesc.


buna seara! cred ca totusi mai este si altceva ce mananca, dar nu ati mentionat. nu s-ar explica altfel cum de fetita a crescut foarte bine si are o greutatea de 9 kg, greutate ideala pentru varsta de 1an (sa nu fim nerabdatori; dupa vartsa de 1 an, intre 1 si 2 ani creste cu doar ~250g/luna). Trebuie sa aiba de undeva de unde isi ia necesarul de caloriii pentru varsta sa.
In orice caz, fortarea copilului nu este o solutie. Poate sa ii determine anorexie cu aversiune fata de alimentele administrate, care se va mentine si in urmatorii ani. In raspunsurile anterioare date altor mamici, sunt prezentate multe trucuri si variante, insa fiecare sfat si idee trebuie tatonat si adaptat personalitatii fiecarui copil in parte.
Iata cateva dintre ele:

Citat:
citat din mesajul lui NanaMotoc

Citat:
citat din mesajul lui Dr.VHerdea

Citat:
citat din mesajul lui NanaMotoc

Multumim din suflet pentru aceasta oportunitate!

Nu stiu de unde sa incep asa de entuziasmata sunt ca, poate de aceasta data, voi gasi raspunsurile care ma macina.
Mai exact, fiul meu in varsta de 18 luni, nu maninca asa cum trebuie.
Refuza cu soicism fructele, sucurile din fructe, iar de mai bine de 1 luna si legumele si carnea.
Mesele lui zilnice sunt alcatuite numai din lactate, lapte, iaurt, branza cu smantana, branzica Philadelphia, cateodata galbenus amestecat cu mamaliguta cu br si smantana si atat.
In disperare de cauza am ajuns la nutritionist care ne-a recomandat niste shake-uri cu proteine, dar pe care Andrei nu le bea. Cu greu reusesc sa amestec 40ml de shake cu 150ml din lapticul lui Nan.
Degeaba insa. Nu maninca decat ce-i place. Cum vede alta culoare nu mai vrea.
Pana acum o luna a mancat cu mare placere spanac, in care am adaugat eu treptat carne de pui, cartofior, morcov, dovlecel, smantana, lapte.
Orice tentativa a mea de a-i da altceva de mancare esueaza de fiecare data.
L-am lasat si nemancat mai multe ore, asta insemnand cel mai mult 7 ore, dar in zadar.
Tot la recomandarea medicului am inceput sa-i dau ulei de peste, o lingurita dimineata.
Citeam in "Cum sa hranesti un copil mofturos?" ca, copiii alaptati la san sunt reticenti la lactate si maninca mai mult legume, fructe etc, copiii hraniti cu formula refuza cele de mai sus si prefera lactatele.
Andrei a fost alaptat la san aproape 4 luni. Dupa aceea am trecut pe formula.
In concluzie: cum il pot determina pe puiul meu sa pape si altceva in afara de lactate? Multivitaminele, avem in casa Multisansovit, il pot ajuta sa-i creasca apetitul? Desi... sincer cred ca apetit are, este doar problema ca este reticent la tot ce e nou.
Ii pot face rau multivitaminele?
Ma puteti ajuta si ghida in acest sens?

Va multumesc din suflet pentru rabdare.



In primul rand ar trebui sa stim ce parametri are Andrei- greutate, inaltime, ce patologie a avut Andrei pana acum.
In al doilea rand , la varsta lui Andrei curioziatea si apetitul sunt doua din marile "probleme "existentiale ale copilului-
O schema clasica de alimentatie a copilului ar fi-
8-lapte 250ml(varianta Nan junior este excelenta- cel cu miere
( uni copii adorm din nou dupa lapte 60- 90minute,altii nu)
8-9-ou fiert moale la canita cu unt . paine si fie lapte fie ceai
10-11-banana sau mar(plimbare)
13-14- supa de galusti(fara a fierbe direct carnea in ea, carnea se fierbe separat10-15 min , apoi se arunca apa de pe ea , se spala sub jet de apa rece si apoi se poate pune din nou la fiert - in felul acsta scapati de toxine;) Sub varsta de 3 ani este bine sa dati copilului dvs. doar carne alba- peste sau pui de tara( fara estrogeni)
unii copii, doresc doar un fel, altii servesc doua feluri
Dupa somnul de la amiaza
16-17- placinta cu mere sau crema de vanilie facuta in casa
(plimbare)
20-peste/pui,orez,desert usor
21-22-lapte Nan
Sfat- nu -l disperati ,va refuza masa, este perioada "cine este seful in casa". Fiti diplomata- dati-i castig la mici batalii(ce ii place sa manance), pt a castiga razboiul
Excludeti bolile parazitare, posibilele infectii urinare


Citat:
citat din mesajul lui DrCMandric

Citat:

Isi provoaca vomitaturi si cand incerci sa-i dai mancare nepasata (in prezent pasam totul - nu mananca decat paine, cascaval si banana nepisat, restul e totul la blender).
Intrebarile mele nu se leaga neaparat de vitamine (desi mi-as dori si niste vitamine pentru cresterea apetitului si protejarea ficatului), dar mai ales asupra metodelor de a hrani copilul.
1. Cum fac sa trec de la mancare pasata la mancare normala fara socuri (ca atunci cand a facut anorexie)


[quote]citat din mesajul lui DrCMandric

[quote]
o mica problema: din mesajul tau nu reiese daca mananca orice mancare (ex. supica pui, carne pui, branzica, ou, legume, ficatel) dar pasata, cu exceptia alimentelor sus mentionate, sau nu mananca decat formula de lapte ??? .
Exista un numar minimde reguli scrise si/sau nescrise care trebuiesc respectate in momentul introducerii unui aliment nou:
- orice aliment nou se introduce treptat, intr-un interval de minim o saptamana, perioada in care pot fi utilizate diverse jocuri care sa-l poata atrage si sa-i stimuleze curiozitatea si apetitul (mai ales ca are o varsta la care intelege suficient de multe lucruri);
- de luat in calcul ca in momentul incercarii introducerii alimentului trebuie sa fie la o distanta suficient de mare de ultima masa (sa fie flamand), sa fie odihnit (ca sa aiba rabdare si sa nu fie motocos), sa fie o singura persoana de fata ( nu sta toata familia pe langa el si-si da fiecare cu parerea, pentru ca copilul stie sa fie smecher si sa exploateze fiecare oportunitate, plus ca i se ditrage usor atentia)
- nu se forteaza introducerea unei cantitati mari de mancare odata, chiar daca a luat suficiente gurite; exista posibilitatea ca sa verse, stomacelul sau nefiind pregatit pentru a digera un aliment nou si in cantitate mare, de la inceput; mai bine sa mai vrea el si sa fie surprins ca nu i se mai da;
- daca va refuza brutal, nu mai insistati in momentul respectiv; reincercati in 5-10 min, dar nu de mai mult de 3 ori; exista si maine o zi ( e si el fericit ca v-a invins pe moment), puteti chiar sa mancati tot ce aveati pregatit pentru el de fata cu el (oricum sa fie putin in castronel, 5-7 lingurite ), ca si cum era pregatit pt. dumneavoastra si nu va deranjeaza ca nu a incercat si el din mancare.
Sunt mici tertipuri; de tinut cont insa ca nu toate regulile se pot aplica fiecarui copil; trebuiesc adaptate in functie de personalitatea fiecaruia.



dumneavostra alegeti si adaptati dupa cum va vine mai usor si accepta si fetita.

O alta problema ar fi ca o anemie netratata corespunzator poate sa determine un apetit scazut, pana la completa lipsa a poftei de mancare.ati mentionat ca administrati un preparat cu fier. ce analize modificate ati avut la fetita, care sa va demonstreze ca este necesara administrarea de fier?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns DrCMandric spune:

Citat:
citat din mesajul lui ladyinred

buna seara,
In urma unui control la scola, la exudatul faringian al baiatului de 9 ani s-a izolat Streptococ beta hemolitic grup B, cat si stafilococ coagulaza pozitiv. Nu am avut probleme cu el toamna-iarna-primavara aceasta ( raceli severe, febra sau gripa), doar usor tuse, stranuturi remediate usor cu ceai, fervex/ coldrex, sirop tuse si vit c cu propolis.
Adevarat este ca "poseda" amigdale destul de mari( ca o zmeura) cu caverne( daca nu gresesc termenul). Medicul de familie mi-a spus in treacat ca ar trebui scoase, nu am luat aceasta hotarare, datorita compotamnetului sau bun in timpul iernii (dupa cum am scris mai sus).
De cca 5 ani, la verificarile de la camin / scoala copilul meu e pe lista cu streptococ, desi de fiecare data urmam tratamentul, facem exudat dupa care iese fara streptococ, si inca un exudat la 3-4 saptamani, de ma stiu cei de la laborator. Si toti din familie facem exudat si urmam tratament. Ba chiar si in fiecare toamna iarna imunizare.Mentionez ca l-am nascut prin cezariana (citind despre posibilitatea infectarii la nastere, nu e cazul).
CREDETI CA AR TREBUI SA FACEM UN ALT FEL DE ANALIZE SI TRATAMENTE?
Va multumesc.


In primul rand, regula este ca daca copilul nu este simptomatic (adica daca nu face boala activa si este doar purtator), nu trebuie obligatoriu tratat cu antibiotice. In cazul baiatului dumneavoastra cred ca aceasta decizie nu prea va apartine, deoarece s-ar putea ca sa vi se impuna tratarea lui pentru a putea primi aviz epidemiologic de intrare in colectivitate.
Problema ar fi ca trebuie intrerupt de undeva cercul vicios: daca baiatul si cei din familie va tratati si dispare acest microb, inseamna ca ceilalti din colectivitate nu sunt la fel de seriosi si nu respecta si ei aceleasi reguli; pe de alta parte,trebuie tinut cont ca doar in 40 % din cazuri exudatele ies pozitive, chiar daca persoana respectiva este infectata cu acelasi germene.
Despre amigdalectomie, nici nu se pune problema; exista indicatii clare in aceasta privinta, iar din ce mi-ati povestit, nu se aplica baiatului dumneavoastra.; amigdalele au rolul lor si cat nu ne forteaza mana, trebuiesc lasate acolo unde sunt.
Ce ati putea incerca, este ca medicul pediatru sa va stabileasca o schema de imunizare cu unul din preparate care sa contina variate tulpini de streptococ, stafilococ, de tip Luivac, Lantigen B, IRS19,etc; in felul acesta este protejat de a face boala activa (infectia propriu-zisa). Asociat, se mentine o igiena orala cat mai corecta (rezolvarea eventualelor carii dentare, utilizarea regulata a unei ape de gura tip Corsodyl care contine antiseptic local, gargara cu apa cu bicarbonat Na alimentar), toate aceste manevre contribuie la mentinerea sanatatii cavitatii bucale; in felul acesta ar fi mai greu pentru microbii mentionati anterior (care nu se gasesc in mod normal in cavitatea bucala) sa ramana cantonati si sa-i dea starea de purtator sanatos.

sanatate multa!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns maitreyi spune:

buna seara,

as vrea sa stiu:
- ce cantitate de carne trebuie sa manance un copil de 10 luni si 9 kg
- ce cantitate de mancare trebuie sa manance la o masa
- daca trebuie administrate vitamine la copii sub 1 an.

mentionez ca nu bea lapte decat 230 ml/ zi.

va multumesc frumos

-------


Ana-Maria de bebelakis Alexandra

-------

Cine-ti saruta genele-n somn ?
Si cine-i acolo cand ingerii dorm ?
Toate zanele bune sa te ocroteasca...
Toate florile campului sa te infloreasca...

Minunea de la Doamne-Doamne 17.06.2008




Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns diana11 spune:

Fetita mea are 4 ani si merge la gradinita.
De cand a inceput gradinita a racit de cateva ori, de doua ori a luat antibiotic, in rest doar nasul infundat cu secretii. Problema e nasul care tot timpul are secretii, care nu prea ies. ORL-istul mi-a spus ca are polipi si trebuie scosi.
Daca nu face otite, bronsite si alte complicatii oare trebuie sa-i scot polipii?
Acum suntem cu tratament, tot din cauza secretiilor din nas, erdomed+flavamed+eurespal. Oare merge combinatia asta?

Transpiratia din timpul noptii, in zona gatului si a umerilor este lipsa de vit.D? sau calciu? Asta se intampla imediat dupa ce adoarme si daca o schimb dupa vreo 2 ore nu mai transpira.
Vit. D numai injectabil i-am administat pana la 2 ani. Calciu i-am dat dar nu cu regularitate.


Va multumesc,
Diana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns DrCMandric spune:

Citat:
citat din mesajul lui nelly78

dr. pediatru mi-a recomandat sa luam vitamine in timpul tratamentului cu antibiotic (fetita are o infectie urinara si are varsta de 7 ani). Pikovitul e bun si pt cresterea apetitului si a rezistentei organismului la infectii (si la cele urinare)? acum doua luni a mai avut si o laringita.

multumesc



e adevarat. vitaminele in general ajuta in cursul unei afectiuni acute infectioase prin rolul acestora in cresterea rezistentei organismului; in cazul fetitei dumneavoastra, vitamina C din complexul de vitamine care-l administrati are inca un rol benefic, determinand acidifierea urinii, protejand astfel tractul urinar de germeni. un al treilea beneficiu ar fi cresterea apetitului (tinand cont ca atat boala in sine, cat si administrarea unui antibiotic scade mult pofta de mancare.

Mergi la inceput