Sustinerea explicita a campaniei in Parlament!

Sustinerea explicita a campaniei in Parlament! | Autor: LucaLuca

Link direct la acest mesaj

Dl. deputat Valeriu Alecu (PDL) a facut in cursul acestei saptamani o declaratie publica in Camera Deputatilor pe tema care ne doare.

A aparut stenograma pe site-ul oficial: http://www.cdep.ro/pls/steno/steno.stenograma?ids=6611&idm=1,74&idl=1





---------------------------

New pics: http://villaprovence.wordpress.com/english/

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns LucaLuca spune:

Eu am citit integral declaratia si e foarte frumoasa! :)) Im-pe-ca-bi-la! Oare cine o fi compus-o?! :))

Hai ca am deparazitat-o de diacritice si o postez si aici. Va rog sa cititi mai ales la final, la partea cu "solicit" si cu masurile ce trebuie sa se ia.





"Reglementarea legala a reproducerii umane asistate medical"

In calitate de deputat, membru al grupului parlamentar al PD-L, vreau sa atrag atentia asupra unei probleme sensibile pentru multi dintre cetatenii Romaniei. Este vorba despre infertilitate.

Parlamentul European constata ca infertilitatea este o boala recunoscuta de Organizatia Mondiala a Sanatatii, care poate avea efecte grave, cum ar fi depresia. Rata infertilitatii este in crestere, atingand in prezent aproximativ 15% din cupluri.

Parlamentul European invita statele membre sa garanteze cuplurilor dreptul de acces universal la tratament impotriva infertilitatii. In acest context, ma declar un sustinator neconditionat si invit toate persoanele responsabile sa sustina campania pentru reglementarea legala a reproducerii umane asistate medical, campanie sustinuta de catre Asociatia Embriologilor din Romania si premiata cu premiul special "Carol Davila/2009-responsabilitate sociala in sanatate".

Campania isi propune sa traga un semnal de alarma cu privire la o problema grava cu care se confrunta foarte multe familii tinere din Romania: infertilitatea. Persoanelor care se confrunta cu dificultati in a obtine o sarcina pe cale naturala nu li se ofera sprijin din partea statului roman pentru investigatii si tratament, desi acestia sunt cetateni platitori de taxe si impozite, iar infertilitatea este o boala recunoscuta de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii.

In prezent, cetatenii romani trebuie sa plateasca integral, pe cont propriu, o procedura medicala de tip inseminare artificiala (I.A.) sau fertilizare in vitro (F.I.V.), inclusiv analizele preliminare si medicamentele aferente. Costurile acestora sunt uriase in raport cu veniturile medii ale unei familii din Romania. De exemplu, pretul global al unei tentative de fertilizare in vitro variaza intre 1.400 si 3.000 euro, in functie de spital si de procedura/medicamentatie. O procedura de tip I.A./F.I.V. reprezinta o experienta extrem de dificila pentru un cuplu, in plan fizic si, mai ales, psihic, care se accentueaza dramatic atunci cand, la aceste dificultati, se adauga un obstacol insurmontabil de ordin financiar.

Posibilitatea de a avea un copil nu trebuie sa reprezinte un lux si, de aceea, sustin "Campania civica de responsabilizare a autoritatilor din Romania in problema finantarii reproducerii asistate medical".

In tarile Uniunii Europene exista o legislatie clara referitoare la sanatatea reproducerii. Pe langa aspectele etice si de protejare a embrionului foarte clar reglementate, in ceea ce priveste costurile procedurilor necesare pentru reproducerea umana asistata, acestea sunt incluse in programe de sanatate publica. In tarile Uniunii Europene, in numele solidaritatii sociale, statul sustine din impozitele si taxele platite de cetateni, inclusiv de catre cei afectati de infertilitate, pana la sase incercari de fertilizare in vitro sau inseminari artificialeper cuplu. De exemplu, in ceea ce priveste tehnicile de fertilizare in vitro, Austria sustine financiar patru incercari, Belgia - sase, Danemarca-trei, Franta-patru, Ungaria-cinci.

In schimb, in "Romania Europeana" a anului 2009, nu exista un cadru legislativ care sa reglementeze acest domeniu atat de sensibil. Practic, in Romania domneste legea junglei in domeniul reproducerii asistate medical, pe principiul "tot ce nu e interzis este permis", ceea ce ofera medicilor posibilitatea unor proceduri uneori experimentale. Mentionez ca a existat o tentativa de reglementare in domeniu in anul 2003, cand a fost initiata Propunerea legislativa nr.217/2003 privind sanatatea reproducerii si reproducerea umana asistata medical, insa, dupa mai multe modificari si dezbateri, proiectul de lege a fost respins. In ceea ce priveste finantarea propriu-zisa a unui anumit numar de proceduri de reproducere umana asistata medical, aceasta chestiune nu a fost niciodata luata in discutie la nivel oficial.


---------------------------

New pics: http://villaprovence.wordpress.com/english/

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns LucaLuca spune:

Scopul meu este acela de a semnala clasei politice romanesti, in ansamblul sau, ca finantarea acestor proceduri este o solicitare urgenta si legitima din partea cuplurilor cu probleme de fertilitate.

Solicit ca statul roman sa garanteze cuplurilor dreptul de acces universal la tratament impotriva infertilitatii, in conformitate cu reglementarile europene.

Solicit introducerea, in regim de urgenta, a procedurilor de inseminare artificiala si fertilizare in vitro in programele nationale de sanatate, astfel incat costul unui anumit numar de proceduri, stabilit prin lege, sa fie suportat de la bugetul asigurarilor sociale de sanatate, asa cum se intampla de multa vreme in majoritatea tarilor europene.


Atentionez ca in Romania exista un numar mult prea mic de medici specialisti pe probleme de infertilitate - atat ginecologi si obstetricieni, cat si medici specializati in endocrinologie reproductiva-raportat la frecventa problemelor si numarul pacientilor. De asemenea, spitalele nu au acces la tehnica medicala moderna si performanta in acest domeniu.

Solicit gasirea unor solutii pentru o comunicare mai buna intre institutiile statului si medicii specialisti in infertilitate pentru a cunoaste cu exactitate atat problemele pe care le intampina acestia in exercitarea profesiunii lor, cat si alocarea de fonduri in vederea satisfacerii nevoilor pacientilor.

Solicit dispunerea, elaborarea si publicarea unui studiu statistic national pentru a estima stiintific procentul cuplurilor cu probleme de fertilitate in cadrul numarului total al cuplurilor aflate la varsta reproductiva.

Solicit Ministerului Sanatatii Publice sustinerea pentru compensarea nediscriminatorie a medicamentelor prescrise pentru infertilitate, a analizelor preliminare necesare cuplului, reglementarea legala a reproducerii umane asistate medical si introducerea procedurilor de inseminare artificiala si fertilizare in vitro in programele nationale de sanatate din Romania.

Pentru aceasta sunt necesare urmatorele masuri:
• reformularea, in regim de urgenta, a normelor de aplicare a legislatiei existente referitor la medicamentele compensate, astfel incat sa fie garantat accesul tuturor cuplurilor care sufera de infertilitate la aceste tratamente;
• compensarea cu minim 50% a tuturor medicamentelor prescrise de medici pacientilor, femei si barbati, care lupta cu infertilitatea, pentru toate tipurile de infertilitate;
• protocoale terapeutice privind infertilitatea de orice tip, cat si analize hormonale preliminare inceperii unei proceduri de reproducere umana asistata medical;
• introducerea procedurilor de reproducere umana asistata medical in programele nationale de sanatate;
• sustinerea de catre Ministerul Sanatatii Publice a unei initiative legislative pe cale parlamentara in ceea ce priveste reglementarea legala in Romania a reproducerii umane asistate medical.



---------------------------

New pics: http://villaprovence.wordpress.com/english/

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ioana_p76 spune:

Luca multumim mult pentru informatie!
O veste f buna, inca un pas pentru campania noastra.

Intr-adevar textul e impecabil - ore de munca de-a lungul campaniei.

Sper sa apara si alti sustinatori in Camera Deputatilor.


Ioana
animalutele mele iubite

CAMPANIA NOASTRA *** www.petitieonline.ro/petitie-p28651051.html" target="_blank">PETITIA NOASTRA - semneaza si tu!!

http://.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns M Oana spune:

Subscriu si eu: text curat sub toate aspectele , la obiect, profesionist, fara cusur.......
Directia e buna si vantul bate asa cum trebuie.......

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns elenada spune:

Luca super veste si super text.
Ma bucur enorm cand vad ca lucrurile se misca in directia buna.

elena +23
Burtica mea la 20 sapt la
Cosulete bebelusi


***CAMPANIA NOASTRA *** www.petitieonline.ro/petitie-p28651051.html" target="_blank">PETITIA NOASTRA - semneaza si tu!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns LucaLuca spune:

Aceasta declaratie netezeste calea, e un fel de buzdugan trimis inainte. Le aminteste deputatilor care au citit dar nu ne-au raspuns ca parca au primit si ei mesaj pe tema asta. Sau le semnaleaza problema celor care nici macar nu au citit mesajele noastre.

Si marcheaza sprijinul la un alt nivel decat cel mediatic, este o declaratie parlamentara oficiala.



---------------------------

New pics: http://villaprovence.wordpress.com/english/

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns pogonici1977 spune:

doamne ajuta.........sa fim pe drumul cel bun speram

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns M Oana spune:

La urmatoarea solicitare "Solicit gasirea unor solutii pentru o comunicare mai buna intre institutiile statului si medicii specialisti in infertilitate pentru a cunoaste cu exactitate atat problemele pe care le intampina acestia in exercitarea profesiunii lor....", iti voi spune cateva adevaruri de pe planurile noastre mioritice, asa cum le stiu eu, din peregrinarile mele prin spitale, de-a lungul timpului, poate vor veni si fetele cu alte precizari si poate cine trebuie le va pune cap la cap......

Reiau povestea cu "vestul salbatic", ca asa ma simt mai largul meu......

Pana la inceputul anului 2000 pe taramul infertilitatii era pustietate, doar usoare oaze, care cochetau cu problema infertilitatii. Eu una am o matusa pe care Marinescu a internat-o prin anii 1980 pentru infertilitate si a iesit femeia dupa cateva luni gravida, insa tehnicile erau la nivelul masurarii temperaturii bazale in fiecare dimineata in niste tabele speciale, ceva analize si ceva tratamente hormonale, plus investigatiile gen histerosalpincografie si instilatiile, considerate la ora actuala "tratament barbar".
Insa cu aceste tratamente se mai reusea la Giulesti sa fie ajutata cate o femeie sa aiba pruncii ei.
Primul director de spital romanesc care a avut viziunea de a se orienta spre un departament de reproducere umana asistata a fost Marinescu si de aceea acolo "cortul" la ora actuala e mai mare. El a inteles ca trebuie sa formeze o echipa competenta de medici si a trimis la specializare medici si a format o echipa puternica, din care citez cateva nume, de care sigur multa lume a auzit: dr Cezara Bucur, dr Anca Moisa, dr Dracea, dr Cocei, Dascalescu etc, fiecare specialista pe domeniul ei.
A facut FIV cu ele, apoi cine a dorit sa faca FIV/inseminari si separat, in propriile cabinete individuale sau in clinicile proprii, din banii pe care i-a avut fiecare, a avut mana libera sa lucreze si la Giulesti si pe cont propriu. O miscare desteapta, care a dus la formarea a mai multor corturi, iar toate corturile de la Giulesti sunt pe lista aceea ACREDITATA, de care vorbeam la alt subiect.
E, tot la alt subiect vorbeam si de alte 2 cazuri individuale pe care le cunosc eu. Gianina Brasoveanu a facut studii tot afara, a lucrat la Giulesti, insa a plecat de la Giulesti la Spitalul Sfintii Constantin si Elena (fost Titan 2) si a pus-o acolo de un departament de FIV/inseminari, acreditat si el la ora actuala, deci alt cort plecat de la aceeasi origine.

Singurul cort care are o alta origine, una a vointei proprii, este cortul lui Tutunaru. Cu Tutu povestea nu e la fel de fericita pana acum, deoarece el nu a avut nicio sustinere si a trebuit sa o ia pe cont propriu si pe ajutorul pacientelor. Dragut a fost la inaugurarea cabinetului privat cand fetele se inghesuiau sa se ofere la mutat, la spalat de geamuri, la zugravit....
El nu a fost incurajat de cei de la Elias, sub aripa carora lucreaza, din contra i-au fost puse multe bete in roate chiar de ai lui. Daca ar fi avut si el un Marinescu in spate, alta era povestea, noroc ca a vut mereu o mare masa de "fane".........
Cand a apelat la marile clinici private, la firmele comerciale care fac profit din sanatate,ceea ce e normal, asta e sistemul, nu a gasit nici acolo sustinere, singura usa fiind aceea de la Sabyc, unde insa lucrurile nu sunt deloc roz, sub multe aspecte.

Despre clinicile private gen Medsana, MedLife, Med New Life etc etc etc, nu ma pot pronunta, acolo sunt bani multi si oamenii stiu sa ofere servcii si sa scoata bani din asta.

Cat a sprijin statul oamenii din afirmatiile mele de mai sus? Cat s-a implicat statul ca acesti oameni sa faca ceva pentru cei loviti de infertilitate? Cat ii pasa statului de greutatile prin care trec acesti oameni ca sa faca rost de aparatura performanta, de substantele necesare pentru inseminari si FIV?

Tot e bine ca din infertilitatea pacientelor de pana acum, s-a ajuns sa se puna bazele unor clinici, sa avem medici de specialitate si sa avem si aparatura, desigur nu cea mai performanta, dar cu ce avem, merge treaba.
Deci avem la ora actuala OAMENI care au facut clinici si avem clinici unde nu conteaza neaparat numele medicilor, ci serviciile.

Scheletul e pus de oamenii de mai sus, politicienii ar trebui doar sa vina si sa ofere cadrul legal, sa asigure si specializarea altor medici, sa formeze valori in acest domeniu, sa-i sustina in eforturile lor, sa-i ajute sa-si poata permite si aparatura de ultima generatie si sa aloce fonduri pentru cercetare. Daca preia statul asta, atunci nu mai trebuie sa platim noi TOATE COSTURILE, noi ne platim asigurarile medicale, iar asigurarile aloca banii nostri acolo unde avem noi nevoie.

Zau daca are multe de facut statul, avand in vedere cat de departe s-a ajuns cu initiativa privata a celor care sunt implicati direct in problemele astea......

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns LucaLuca spune:

Citat:
Scheletul e pus de oamenii de mai sus, politicienii ar trebui doar sa vina si sa ofere cadrul legal, sa asigure si specializarea altor medici, sa formeze valori in acest domeniu, sa-i sustina in eforturile lor, sa-i ajute sa-si poata permite si aparatura de ultima generatie si sa aloce fonduri pentru cercetare.


Of, Oana.

Eu sunt insa o fiinta solara, aleg sa fac haz de necaz: s-o fi intors Zeitza din *Coadadulu*?! Ii mai bagam niste mesaje, s-o intrebam ce s-a-ntamplat p-acolo, ca zicea ca spera sa fie "o experienta placuta, sa am ce povesti"?! :)



[Referinta, pentru cine nu a prins cand am scris despre asta: http://www.realitatea.net/senatorul-minerva-boitan-va-participa-la-un-seminar-despre-sanatatea-reproducerii_482707.html ]



---------------------------

New pics: http://villaprovence.wordpress.com/english/

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns M Oana spune:

Pai, iubita, si dansa e solara in felul ei , ea aduce soarele si imprastie fericire si bunastare prin Coadalulu, e saptamana patimilor si isi da si sangele pentru preabinele acelor oameni napastuiti de soarta.
E, pe la noi e aparatura, mai sunt si ceva oameni de bine, da' acolo nu-i decat ea, un om suprem intr-un mare desert.........

Mergi la inceput