hidrocefalie interna

hidrocefalie interna | Autor: carmenalex

Link direct la acest mesaj

CARE SUNT SIMTOMELE CIND ACEL DREN RAMINE MIC SAU NU ESTE LA LOCUL LUI?

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Andrea_S spune:

Bine ca intrebi.
Parerea mea e ca un neurochirurg ar trebui sa raspunda la aceasta intrebare.

Si eu am sa intreb, ca ma intereseaza si pe mine - candva copilul va avea nevoie de prelungirea tubulaturii din zona peritoneala si nu stiu varsta la care se face si nici simptomele, in caz ca apar.

Intre timp, caut sa aflu raspunsuri si de pe net, in engleza, de la asociatii de profil din lume, dar inca nu am gasit.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns carmenalex spune:

MERSI MULT BAIATUL MEU [10 ANI] ALEX ARE DREN SHUNT DAR PE TOTI CARE I-AM INTREBAT NU AU STIUT PRECIS

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Andrea_S spune:

Iata ce au raspuns pe mail cei de la Hydrocephalus Association (Asociatia pentru Hidrocefalie din America):

Traducere:
Cand au loc complicatii ale suntului distal o persoana poate avea totusi multe din simptomele care apar in cazul unei defectiuni de sunt. Cand capatul distal s-a mutat in alt loc, poate perfora parti din abdomenul inferior (intestinele, de exemplu) si poate crea dureri abdominale puternice. Ni s-a spus ca e posibil si sa se umfle abdomenul. O radiografie simpla sau o ecografie pot arata unde se afla tubul si cat de lung este. Am atasat informatii legate de complicatii abdominale în cazul sunturilor ventriculoperitoneale care speram sa va fie de ajutor. Va rugam sa fiti constienti ca nu suntem specialisti medicali aici la asociatie, deci acestea sunt parerile noastre de nespecialisti.

Text original:
When there are distal shunt complications a person may still exhibit many of the same symptoms as shunt failure. If the distal end has moved to another location, it can perforate parts of the lower abdominal (bowel for example) and cause a lot of abdominal pain. We have been told, there can be bloating of the abdomen as well. A simple X-ray or ultrasound can show where the tubing is and how much there is. I have attached info for you on abdominal complications of VP shunts which I hope is helpful. Please know we are not medical professionals at the HA, so this is our “lay” opinion.

Explicatie:
sunt distal = cateterul sau tubul care are iesirea in abdomen, in zona peritoneala (e posibil ca aceeasi denumire sa se aplice si in cazul tubulaturii care intra in atriul inimii, la sunturile ventriculoatriale)

Atitudinea naste altitudinea!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Andrea_S spune:

Am primit prin mail doua materiale in engleza:
"Abdominal complications.pdf" - Complicatii abdominale (26 pagini)
"Distal shunt complications.pdf" - Complicatiile suntului distal (19 pagini)

Problema e ca sunt mari, si inca nu am timp sa traduc. Sunt foarte interesante si cu informatii foarte utile. Sunt informatii legate de cercetari facute in domeniu deci poate ca nu toate informatiile sunt necesare unui parinte, dar e nevoie ca cineva sa se uite bine pe aceste pagini si sa faca un rezumat.

Daca tu sau altcineva se ofera sa faca asta, imi lasati mesaj privat cu adresa de mail si vi le trimit cu mare placere.
Daca nu se poate, in masura timpului meu disponbil am sa incerc sa vin eu cu informatii.
Dar ar fi bine sa ne mai ajute cineva, ca eu mai fac traduceri, tot in scopul de a ajuta mai multi oameni si e destul de greu sa faci de toate, mai ales cand ai copil mic.


Andrea

Atitudinea naste altitudinea!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Andrea_S spune:

Pentru ca nu s-a oferit nimeni inca, si informatiile sunt dorite, am sa scriu cate putin din ce consider eu esential din acele documente:


Principalele complicatii abdominale la pacientii cu shunt peritoneal, in baza experientei autorului acelei publicatii sunt:

- ascita
- pseudochistul
- perforarea intestinelor
- apendicita
- hernie si hidrocel

Definitii:
Ascita = acumularea de lichid liber in cavitatea peritoneala care poate fi seros, serohemoragic, chilos sau chiliform, gelatinos.

Pseudochist = Formatiune asemanatoare chistului dar fara pereti proprii.

Hidrocel = Acumulare de lichid seros in interiorul scrotului.

Atitudinea naste altitudinea!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Andrea_S spune:

E un pic pe langa subiect, dar are legatura cu problemele suntului:

Cum sa verifici daca suntul functioneaza:
apesi pe furtunasul care porneste de la creier si daca isi revine la forma initiala inseamna ca e in regula.
daca nu-si revine, inseamna ca e infundat.

(informatii de la medici)



Atitudinea naste altitudinea!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns carmenalex spune:

ce spui tu mi se pare groaznic ,simt ceva in stomac numai cind pun mina pe dren

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns babette spune:

Buna,
Eu am controlat valva (este acea parte de la care porneste drenul)fiicei mele timp de 2 ani cat a fost necesar sa functioneze. Deci apasam pe partea moale a valvei montata la cap imediat langa operatie. Dupa apasare ea trebuie sa revina la loc, daca nu revine inseamna ca nu functioneaza. La fiica mea a functionat 2 ani apoi nu a mai revenit. Nu a mai fost nevoie de ea. Au trecut 26 de ani. E si acum acolo, dar n-o mai bagam in seama! Deci nu inseamna neaparat ca e infundat drenul. Acum nu stiu cum este realizata operatia, dar fara discutie exista o valva care inchide circuitul si-l deschide la presiune ridicata. Acolo se apasa si nu pe furtunasul subtire.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Andrea_S spune:

babette,
multumesc ca ai specificat, ca nu intelesesem bine.

Atitudinea naste altitudinea!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns eu2007 spune:

baiatul meu este operat de hidrocefalie interna de la varsta de 26 zile. are drenaj ventriculo-peritoneal. valva este unisens (lichidul poate circula doar dinspre cap spre abdomen) adica: in cazul in care are presiune craniana marita se deschide rezervorul si lasa lichidul sa se scurga spre abdomen. cand presiunea este normala, valva ramane inchisa.
cand se monteaza suntul, trebuie sa stiti dimensiunea firului, apoi masori distanta dintre cicatricea craniana si cicatricea abdominala.
pe masura ce copilul creste, aceasta distanta se mareste. in momentul in care se apropie de marimea firului, trebuie vorbit cu medicul neurochirurg si se face o radiografie toraco-abdominala. apoi se decide daca este cazul sa se prelungeasca suntul in zona abdominala.

Mergi la inceput