Nu mai suntem bobocei ! Clasa a II-a,2009-2010 *5*
Raspunsuri - Pagina 19
Anina_n spune:
Teo, e fain ca ii ai pe copii unul dupa altul la scoala, ca te antrenezi cu unul pt. celalalt. ![]()
La romana, la Cristina se lucreaza in paralel din www.carminis.ro/?ce=6&sm=2" target="_blank">cartea aceeea mov si de acolo au avut ca lectura suplimentara "Cap!Spic!" de Mircea Santimbreanu(am gasit "Recreatia mare" la librarie, vol. din care face parte lectura). Apoi au avut de citit Pinocchio, dar noi o aveam intr-o varianta mai scurta.
Si urmeza lectia "Invatatorul nostru", iar in culegerea de texte literare, am vazut ca lectura, un fragment din "Cuore - inima de copil". In weekend avem ce
.
Mada, frumos ca, deja, copiii invata sa faca, chiar daca dupa imagini, povesti.
Clasa Cristinei este mai slaba la romana, dupa calificativele de la lucrari si mai buna la matematica.
Le lipseste cititul copiilor si de aici greutatea in a forma propozitii cu anumite cuvinte sau expresii.
Noi nu avem probleme, dar se plang parintii ca la romana este greu.
La matematica, azi au trecut la adunari si scaderi in concernul 0-30, pana acum facand tot siruri, comparatii, aproximari si scrierea cu litere a numerelor.
Iar la cunoasterea mediului, au trecut la plante. Sapt. trecuta au avut ca proiect, sa buna boabe de grau, porumb sau fasole intr-o farfurie cu vata imbibata cu apa. Va mai amintiti ? ![]()
Edit: mi-am editat greselile.
Nina, mami de
www.babiesonline.com/babies/n/ninacristina" target="_blank"> Nina-Cristina (10.01.2002) Copilasi din 2002
Minunatele Scorpiute
www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=88028d9eaeae0f93a00846" target="_blank">Fie-ti ingerii aproape, Emma, licurici scump !

deli spune:
Ma ingrozesc cand aud ce se intimpla la voi la ora de religie. Din fericire, la noi la scoala ora de religie e placuta, le povesteste diverse lucruri despre IOsus, despre biserica, despre fatpe bune, coloreaza in caietul special.
Nu invata poezii sau cintece religioase. Anul trecut au invatat doua rugaciuni pentru copii si atat.
Iar ora de muzica e muzica, fluturasi, floricele si alte asemenea. Saptamina asta au invatat un cintecel frumos despre toamna.
Ca tot ma plingeam de gramada de carti+caiete, la engleza avem manual, caiet special si caiet obisnuit.
Acum recordul il avem vinerea cu 8 carti si 7 caiete, plus penar, sticla de apa, cutie sandwitc!! 
S-au inmultit destul de mult si temele, pe langa cele de la linba romana si matematica , acum avem teme si la cunoasterea mediului, engleza si literatura (optionalul nostru).
Asa ca trebuie sa mai lucram si in week-end.
Cricor spune:
Buna,
Ma si gandeam ca a disparut subiectul.
Noi suntem din cei care fac lectiile cu mare valva..adica inainte de a incepe temele efectiv, avem a lunga perioada de vaicareli si boceli..care pe mine personal ma termina. In fine, dupa ce se apuca, le termina relativ repede.
Stiti ca eu l-am mutat in alta clasa, si am senzatia ca aici testele sunt mai grele. Daca in clasa I nu iesea din FB fara nici o gresala, acum mai are si B-FB (ce-mi plac mie calificativele astea aburite :)) chiar si cate un bine la o munca independenta in clasa.
E drept ca nici eu n-am facut nimic, absolut nimic in plus faca de teme, m-am gandit sa-i dau timp sa se acomodeze in noua clasa, cu colegii, cu invatatoarea.
A... am chiar si o noua teorie
. Ma gandeam eu intr-o zi ca eu nu muncesc in weekend, el de ce ar face-o? asa ca m-am hotarat sa nu-l mai pun sa faca nimic in weekend.
madadum - noi pana acum am avut doar Pinocchio, desi ne-a spus in sedinta ca va insista foarte mult pe lecturi..poate mai incolo.
Anina_n - la noi tot asa la matematica, iar la romana cred ca se lucreaza dupa alt manual. Noi nu avem Mircea Santimbreanu. Vazusem si eu cartea Recreatia Mare in librarii, mie mi-a placut foarte mult cand eram copil, chiar ma intrebam daca copilul meu ar aprecia-o. Cristinei ii place?
madadum spune:
La noi lecturile sint deocamdata doar la Germana si doar din literatura germana - basme de Andersen, Fratii Grimm, Max und Moritz, Struwwelpeter etc. O parte le primesc pe fise, la fiecare ora de literatura (materia optionala) iar cartile le-am cumparat toata clasa pentru a avea toti copii aceeasi varianta de text.
La Romana anul trecut au avut cateva texte dintr-o culegere de texte, de la ed. Ana parca. de citit carti la romana probabil vor primi mai tarziu cand termina si alfabetul romanesc.
simali spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui teo1970 Buna, eu scriu mai mult la clasa I, unde ne luptam cu "sunetele". urmeaza "Piatra pitigoiului" de Tudor Arghezi. |
Mi s-a parut foarte grea "Piatra Pitigoiului" pentru clasa a-II-a. Fraze lungi, intortocheate, regionalisme, exprimari "vechi", cuvinte necunoscute cu duiumul. Dupa parerea mea chiar o poveste prost scrisa, fara morala, fara sens si cam dezlanata. Arghezi intr-un moment de eclipsa. Tipul acesta de lecturi face parte din categoria care-i face pe copiii romani sa urasca, in timp, cititul.
Eu am o strategie: cand vad ca lectura suplimentara este prea grea pentru nivelul lui Vlad ii citesc eu povestea si acesta ramane secretul nostru. El citeste singur foarte mult, din proprie initiativa, dar numai lecturi pe care si le alege el (Pinocho, enciclopedii Larausse, Ursuletul Padington, Micul Print, etc.). Ii place sa citeasca si nu vreau sa-i strice nimeni bucuria aceasta.
"Calea de mijloc este calea ZEN"
Alice
simali spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui madadum noi avem probleme cu neatentia... mara greseste prosteste la teste (mai ales la matematica) pentru ca nu este atenta. Aceeasi problema cu neatentia si la scris/copiat unde cu greu avem un cuvant scris fara greseala ![]() mada |
Mada, sa fi foarte atenta cu modul in care reactionezi la neatentiile acestea. Lipsa de atentie nu este ceva ce poate fi contraolat de copil (este o conditie fizica, in care creierul aluneca singur fara sa te anunte - ca si cum propriul tau corp te-ar lucra pe la spate) si cu cat copilul este mai stresat si mai disperat sa se controleze cu atat devine mai anxios si face si mai multe greseli. Este ca un fel de cerc vicios in care riscati sa intrati si nu veti iesi usor.
TRebuie sa abordezi problema cu delicatete si calm. Nu tipa la ea, nu o certa, nu fa din neatentia ei calul de bataie. Dar nici nu poti sa lasi lucrurile asa. Panaceul universal pentru neatentie este stapanirea materiei. Deci cu cat copilul stie mai bine, este mai relaxat si scaparile sunt din ce in ce mai putine. POti de pilda sa fixezi asa, ca pe o regula generala "fiecare cuvant gresit la tema sau in clasa sau la un test se scrie acasa in 3 propozitii diferite". Sau pentru greseli la matematica lucram 2-3 exercitii suplimentare". In felul acesta nu te focusezi pe lipsa de atentie (care nu e in mainile tale sau ale ei) ci te concentrezi pe stapanirea materiei.
La noi au inceput compunerile. Vlad a avut de scris un dialog despre o vizita la doctor. El a imaginat 3 copii care merg la doctor, dintre care unul mititel. Si cel mic zice "Mi-e frica sa merg la doctor". "De ce?", este intrebat."Pai daca doctorul ma taie in doua cu un bisturiu?". Si copiii ii raspund ca doctorul nu face asa ceva; el vrea numai sa se asigure ca esti sanatos. Imaginati-va ca invatatoarea i-a spus ca este o compunere cam violenta. Ce-o fi vazut ea violent? Copilul a scris sincer despre temerile copilariei si i s-a transmis de la catedra mesajul subliminal "nu vrem sa auzim despre temeri, noua sa ne spui numai despre norisori roz". Acum e cam descumpanit si nu mai vrea sa scrie nicio compunere. Nu putea si ea sa-l incurajeze la prima compunere? Dupa ea in literatura trebuie sa existe numai Alexandri? Sa-l stergem pe Bacovia? Am fost nervoasa toata saptamana pe chestia asta. Traiasca Partidul Comunist Roman si Tovarasul...!
"Calea de mijloc este calea ZEN"
Alice
teo1970 spune:
Simali,
Tudor a citit Piatra singur, intr-o ora. A subliniat cuvintele necunoscute si azi o sa le trecem intr-un vocabular.
Mie nu-mi place Arghezi si n-am citit Piatra, nici alte jucarii, chiar nici poezii; cred ca am facut ceva Arghezi pe la liceu, nu ?!, dar sincer mie nu mi-a placut niciodata ![]()
Noi am inceput sa mai citim Povestiri istorice de Almas, sunt scurtute (1 pagina mare), placute la citit si pline de informatii.
Alina spune:
Ziua buna,dragi mamici de copii mai marisori!![]()
In primul rind,multumim muult 
tuturor pt cuvintele frumoase
!Bebe Stefan e destul de cumintel si surioara tot mai topita dupa el,in ultimele saptamini nu am mai primit nici un semn de gelozie din partea scolaritei ci numai cuvinte frumoase:"tu esti cel mai dulce bebelus din lume"
.
Khristin,"La multi ani!",baietelului tau,sa creasca mare si sanatos.Cum mai merg relatiile dintre frati,se joaca Jasmine cu el?
Felicitari tuturor scolareilor pt notele bune,succes in continuare!
Cu scoala si la noi e bine,a avut teste fara greseala la mate,doar la dictare cite o greseala,a mai mincat cite o litera,e grea scrierea germana si a uitat litera dubla.Ultima dictare a fost perfecta.De vineri au inceput tabla inmultirii si Marie pare f incintata,au facut cu 1 si cu 2 si a venit cu ea de la scoala invatata
asa ca acasa ne-am ocupat cu altceva.
Mamicile dragute,am o problema care ma framinta:la sedinta am fost anuntati ca din semestrul 2 (din februarie)incep orele de educatie sexuala.Inv le va face separat cu fetele si baietii,e va explica ...destul de explicit,pe intelesul lor,cu imagini dintr-o carte de anatomie.In fine,orele acestea se fac asa devreme pt ca,nea zis doamna,unii copii merg cu autobuzul scolii acasa si aud tot felul de la cei mari(si fiica-mea auzise niste versuri deochiate de la o colega cu o sora mai mare...) si e bine sa stie ei exact nu alte povesti si pt a stii elevii despre abuzul sexual,etc.
Nu vi se pare prea devreme?
Pe mine m-a luat pe nepregatite,fiica-mea stie cum se numesc organele sexuale dar mai mult nu,nu a interesat-o si eu am considerat ca avem destul timp,macar un an-doi in plus.Ma tot gindesc ca in prealabil,in vacanta de iarna sa vorbesc eu putin cu ea,sa fie cit de cit pusa in tema...in fine,nu stiu cum sa procedez,ma astept la tot felul de intrebari si vreau a fiu pregatita sa le gestionez pe intelesul ei.
Se mai fac pe undeva orele astea?Cum ati proceda in locul meu?
in avans pt orice idee.
simali,culmea cu invatatoarea,ce naiba a vazut ea violent?
La noi fac compuneri dar deocamdata despre toamna,despre cum au petrecut vacanta,despre pasiunile lor,cam asa.
In rest,simbata a avut un spectacol cu grupa ei de balet in cadrul unui festival international de dans.A fost f incintata si emotionata,i-a iesit f bine(eu am vazut si revazut pe caseta,nu am putut sa merg ca nu am avut cu cine sa-l las pe bebe asa tirziu...),e f pasionata de balet,deja intram in al 4 lea an de cursuri.
Mai revin!
deli spune:
Alina, nu mi se pare prea devreme pentru orele de educatie sexuala. Gindeste-te ca in clasa a II-a au 8-9 ani , varsta la care multe fetite incep sa aiba menstruatie.
Iar de auzit aud destule si stiu destule si de la colegii mai mari, si de la TV. Cred ca ar fi o idee buna sa discuti cu ea un pic inainte, sa nu o ia prin surprindere subiectul , sa nu se jeneze. Discutati ca despre orice alta chestie obisnuita. Nu insista cu informatii multe daca o vezi ca se jeneaza sau nu o intereseaza. Da-i informatii cu picatura.
Daca , din contra e foarte dornica sa afle cat mai multe, cred ca trebuie sa-i raspunzi la toate intrebarile, pe intelesul ei desigur.
Daca nu afla ce ii intereseaza de la noi cauta informatii in alta parte si, ori obtin informatii eronate ori prind frinturi de fraze in jurul carora imaginatia lor bogata incepe sa brodeze.......
Mergeam spre gradi zilele trecuta cu fetita mea de 5 ani si vede 2 caini care procreau
. Dupa ce se holbeaza la ei imi spune:
"Uite mami s-a urcat cu piciorele pe spatele lui! De ce face asa?"
Am fost tentata sa-i spun ca se joaca , dar mi-am amintit un alt raspuns neinspirat pe care i l-am dat cind m-a intrebat ce inseamna sa fii sexy si eu i-am spus ca inseamna sa fii imbracat frumos. Vreo 2 saptamini a spus la toata lumea ca ea este sexy........
Asa ca i-am spus ca fac puiuti iar ea mi-a raspuns foarte firesc: Ce frumos! Pot sa iau si eu unul cand v-a naste mamica?"
Copii mici nu stiu ca un subiect este rusinos, tabu, noi suntem cei care le inspiram acest sentiment prin reactiile noastre. Suntem scandalizati, spunem imediat "o, e rusine, nu mai intreba asta",etc
deli spune:
Alina, uitate-te un poic aici sa vezi ce fel de intrebari, legate de sexualitate isi pun copii. daca dai un google cred ca mai gasesti.
http://www.funchild.ro/index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=24&Itemid=49