metehne ale bonelor contra cost
Stiu ca acest subiect a fost dicutat si paradiscutat dar as vrea sa stiu totusi care sunt preturile actuale si corecte la bone, in conditiile de criza in care suntem la ora actuala.
Concret, eu cred ca pretul a scazut in contextul in care mamele cu venituri pot lua 85% din veniturile lor, pe de o parte, iar pe de alta parte, cel putin si din ce vad pe forum, cererea pentru bone parca nu mai e asa mare in timp ce oferta a crescut, in contextul cresterii nr de someri.
Problema mea e urmatoarea: eu ii dau bonei mele 9 mil strict pentru stat cu copilul 8 ore. Nu face nimic in casa (precizez asta ca sa evit din start chestiile cu discutii despre bone menajere), ii las mancare, haine pentru copil scoase, in fine. Din toamna ar trebui sa stea cu copilul de la 14 la 17.30 (copilul va manca la gradi si va fi adus acasa de tata, deci va trebui strict culcat, apoi va trebui sa se joace cu el pana vin eu la 17.30). Iar la vara nu ar trebui sa vina nici o zi 2 luni.
Mi-a cerut pentru cele 3 ore jum 5 milioane (deci 3 ore jum din care vreo 2 copilul va dormi) si a tinut sa imi sublinieze ca ea sta la mine ca eu sunt ardeleanca desi ea stie ca o bona pentru 8 ore primeste de fapt 10 - 12 milioane.
Mie mi-a scazut salariul pe fondul crizei 50%. Stiu ca bona nu are treaba cu salariul meu, dar cred ca e corect ca si salariile bonelor sa se adapteze crizei, mai ales ca ele nu dau un sfant la stat.
Voi ce parere aveti? Si mai ales cu cat se platesc acum bonele? ca eu sincer nu cred ca mai merge regula cu ora si milionul.
Raspunsuri
IonescuOana spune:
Eu zic ca salariul bonei are treaba ca salariile noastre. Ca, cica dupa ultimele stiri din radio-parc, dumnealor ar fi crescut pretul la 1 mil. si 200 pe ora. Asta in timp ce salariile oamenilor scad sau ingheata. Deci, de vina e cine accepta preturile astea si nu le spune sa-si caute in alte parti daca au asemenea pretentii. Eu nu dau mai mult de 1 milion pe ora.
AYSHA 2 spune:
si eu dau 1 milion pe ora plus un milion ca nu manaca la mine
dar 10-12 milionae pe 8 ore mi se pare cumplit, are tupeu sau aste e realitatea ?
eunice78 spune:
Cred ca doar are tupeu. Am inteles ca totusi pretul pe care il dau eu este corect, nu e mic. Iar eu chiar cred ca si pretul bonelor e in scadere. Ar fi total nefiresc daca ar fi altfel.
Astept totusi sa mai intre si alte fete sa ne spuna parerea / experientza lor.
grati.ela spune:
din nefericire o bona mizeaza pe faptul ca s-a creat o legatura intre ea si copil si parintele nu renunta usor. Poti cauta pe altcineva sau ii poti spune ca ii dai banii ceruti daca in timp cat doarme copilul iti face si menaj usor (gen calcat, facut mancare...)
mami de Ozi (22.05.99) si Tudorash (29.01.08)
http://www.flickr.com/photos/23738993@N08/
ingridnen spune:
Chiar zilele trecute m-am gandit si eu la aspectul acesta salariu bona / criza / salariul meu (care este inghetat.. bine ca nu a scazut).
Noi platim acum 6 milioane pentru 5 - 5,5 ore. Calca toate rufele. In rest las eu mancare pentru copil, ea nu mananca la mine (asa a vrut ea, eu i-am oferit). In aceste ore, copilul doarme 2 ore.
Nu as putea sa platesc mai mult... pur si simplu nu imi permit.
Cand am eu concediu, are si ea, si o platesc la fel.
Cand are Cristi vacanta, o platesc mai mult... cam 10 mil pentru 9 ore.
Parerea mea este ca 10-12 mil pentru 8 ore este enorm.
Insa ele profita ca nu ai cu cine lasa copilul (mai ales fetele care nu au nici un ajutor, ca mine de ex.) si esti "la mana lor".
Ingrid si Cristi 6 ani
AYSHA 2 spune:
ca sa nu mai vorbim de santajul emotional, in special in cazul copiilor mai mici, care se obisnuiesc greu cu alte persoane
sorana spune:
E dificil din doua motive: copilul s-a obisnuit cu bona si ce faci cu el daca raceste sau in timpul vacantelor.
Altfel ti-as fi zis sa renunti de tot la bona si sa lasi copilul la gradi pana la 17.30.
Cu 9-10 milioane gasesti gradi particulara ok, program 8-18.00.
Dar ce faci in vacante si daca raceste copilul si-l tii acasa cateva zile? Oare o bona ocazionala ar fi solutie? Sau tatal tau?
Pe de alta parte daca lasi copilul la program scurt ai nevoie de bona. Cea pe care o ai acum inteleg ca esti multumita de ea, copilul e ok cu ea, ai incredere, etc.
Sa zicem ca mergi pe varianta gradi program scurt + bona. Daca raceste copilul si sta acasa precum si in timpul vacantelor bona va sta 9 ore. Atunci cum calculati?
Eu n-as schimba bona. As merge pe una din cele 2 variante de mai sus - fie program lung la gradi fie program scurt si bona actuala, chiar daca ii dai 5 milioane.
Eu ii dau 6 milioane tot pentru program 14-17.30. DAR in timpul vacantelor sta 9-17.30 (inclusiv luna iulie intreaga!), cand raceste copilul sta tot 9-17.30. Si asta fara bani suplimentari.
Cand am fost in situatia ta am intrebat-o pe ea cum vrea: Salariu diferentiat in functie de nr. de ore din luna respectiva (stabilim o suma pe ora) sau salariu fix chit ca o luna sta 8 - 9 ore pe zi si alta luna 3 - 4 ore pe zi. Ea a ales varianta "salariu fix". Si trebuie sa recunosc ca nu se plange niciodata cand ii zic "saptamana asta ai program lung" ![]()
In plus copilul meu intra anul asta la scoala, ceea ce va lungi programul bonei cu 2 ore (scoala se termina la ora 12.00). I-am zis ca o sa-i dau mai mult din toamna, intrebarea e ... cat??? Ca a ramas ca stabilim mai incolo ....
Sorana si Monica (6 ani)
"Daca oamenii sunt buni doar pentru ca se tem de o pedeapsa sii spera într-o rasplata, atunci chiar ca suntem o adunatura jalnica" - Albert Einstein
Helenutza23 spune:
avem bona din octombrie. ii dau 10 mil pe 10 ore.
se ocupa de mancarea copilului(ii gateste de vreo 2, maxim 3 ori pe sapt, in rest cat se poate gatesc eu ca asa am io piticii mei pe creieru' meu) si de curatenie in camera lui.
pana acum sunt multumita, e o persoana calma, stie sa se poarte cu el, are si experienta de vreo 15 ani in spate. dar si el e cuminte 
edit: si bona mananca la noi, absolut orice vrea, ii sta la dispozitie. evident ca nu gatesc pt ea special, dar mereu e de mancare in frigider, plus ca ii las cand ii gateste special mai multa carnita ca sa ii iasa si ei mancare, deci oricum nu se pune problema.
am platit-o full de fiec data chiar daca a mai lipsit. ultima data chiar i-am zis sa stea acasa vreo sapt jumate ca am fost f bolnavi si eu am stat acasa cu copilul, si eu fiind bolnava. am platit-o full dar i-am spus, si asta de la bun inceput, ca vreau sa ma pot baza pe ea de cate ori am nevoie, ori la servici, ori in wk am vreo treaba in oras, 2-3 ore, nu am chef sa ne socotim la minut. oricum din partea mea pana acum nu au fost solicitari de genul asta, dar i-am spus ca sa stie.
eunice78 spune:
Fetelor, va multumesc pentru raspunsuri. Sa va mai dau insa niste detalii: optiunea noastra este clar program scurt plus bona pentru ca gradinitza la care va merge copilul nu are somn la program lung, motiv pentru care primesc copii la program lung doar dupa 4 ani. Nu vreau alta gradinitza pentru ca fiul meu cel mare este tot acolo si sunt ff multumita de educatia primita acolo, asa ca cel putin un an trebuie sa merg pe varianta gradi plus bona.
Legat de boli: fiul meu cel mic a tot fost expus la virusi pentru ca i-a adus cel mare de la gradi, a facut si rubeola si varicela. De fiecare data am stat eu acasa cu el (in medical - am si un sef mai intelegator si nici nu am incredere sa las copilul bolnav cu bona, nu neaparat ca ar fi ceva cu ea, asa ma simt eu mai bine).
Pe de alta parte bona mea nu e disponibila sa stea peste program intrucat mai are un serviciu de la orele 18 la 23 inclusiv in weekend. Deci tuna, fulgera, eu trebuie sa ajung acasa pana la 17.
Eu sincer consider ca 5 milioane in aceste conditii pentru 3 ore jumatate (maxim) in conditziile in care copilul doarme cca 2 ore iar ea nu face nici un menaj si nici nu va trebui sa ii dea copilului sa manance, nici sa il aduca de la gradi..mi se pare mult.
I-as fi dat aceasta suma daca as putea sa ii cer sa faca ceva menaj, gen calcat barem. Dar ei nu ii place sa calce, nu ii place sa spele geamuri, nu ii place sa spele aragazul.
Legat de mancare: ei, bine, aici sa va tineti bine: eu cand am angajat-o i-am spus ca poate bineinteles sa manance orice din frigider. Dupa cateva zile insa mi-a reprosat ca ea nu are ce manca PENTRU CA: ea nu mananca pui ca ii este scarba, ea nu mananca peste ca pute, ea nu mananca decat porc si atat. eu nu fac porc, noi mancam nprmal, zic eu, dar porc doar de Craciun, mai ales ca avem 2 copii. In acest context, evident ca eu NU ii fac ei mancare separat, mi s-ar parea absurd. Sotzul meu zice ca e exagerat de fitzoasa si ca eu sunt muult prea doamna cu ea cand o ascult vaitandu-se ca ei ii este foame in conditiile in care la noi frigiderul este plin de mancare.
Cu copilul se intelege bine, asta e motivul pentru care am inghitit toate prostiile ei.Dar ii si permite ORICE, normal ca o agreaza copilul. Legat de ce face in casa: strict spalat farfuria din care a mancat copilul si mai sterge gresia din bucatarie (si in paranteza va zic si cum o sterge: ia mopul, il umezeste, fara solutie, si intinde tot ce a dat copilul pe jos pe toata gresia, apoi pune mopul jegos la locul lui). Atat.
Iar eu vin acasa la 17: spal, frec gresia, calc hainele, fac mancare din 2 in doua zile, fac curat in casa si am grija de doi copii. iar la birou mi-a scazut salariul 50%. Ca e criza.Iar doamna e nemultumita ca nu ii dau pentru cele 8 ore 10 - 12 milioane.
Sunt tare suparata si am senzatia ca femeia asta profita de mine. Pe de alta parte, am scris aici pentru ca stiu ca din mijlocul problemelor risti sa nu fii obiectiv.
Din aceste considerente v-am intrebat pe voi care e pretul corect. Scuze ca m-am intins cat o zi de post.
eunice78 spune:
Si ca uitam sa spun: e la mine din septembrie si a avut liber: 2 saptamani de sarbatorile de iarna, 2 saptamanai in martie (copii au fost bolnavi si am stat eu cu ei), va mai avea 2 zile de Pastele catolic si o saptamana de pastele ortodox. Toate platite integral, fara discutzii.