Calendarul gradinarului vesel :- } (7)
Raspunsuri - Pagina 5
speed spune:
zfcristina,am si eu o clematita avalanche pe care am mutat-o intr-un ghiveci mare de cind am facut poza si careia ii merge binisor . nici macar nu are prea multa lumina, doar vreo 2-3 ore pe zi de soare direct dar vad ca a supravietuit.
imbatata de succes am pus si o hydrangee cataratoare, sper sa-i mearga la fel de bine. vad ca a inverzit frumos, cind am luat-o nu avea decit 2-3 mugurasi razleti.
am un petec destul de maricel (pentru priceperea mea zic, ca altfel nu-i mare deloc) si am comandat niste hortensii,hostas si niste geranium, sper sa le mearga bine.
am pus si niste capsuni ,vad ca au inceput sa infloreasca. in schimb plantutele de cherry tomatoes sunt cam pricajite, dau semne ca s-ar vesteji ??! si nu stiu ce sa le fac.
huacin spune:
Buna ziua, harnicutelor! Mi-a fost greu si numai sa citesc ceea ce ati scris, daramite sa incerc sa va egalez la harnicia din gradini! Va salut si sper sa ma primiti printre voi!
nicoll spune:
Alina cauta "Buschobst" , eu am un par pitic plantat in noiembrie(l-am luat de la Dener, dar am vazut si la Praktiker, Bauhaus).Si ceilalti pomi i-am plantat tot in noiembrie dar nu-s pitici.
Apropo fetele experimentate spuneti-mi si mie ce sa fac contra furnicilor din pomi? Am 3 pomi infloriti (2-3 flori acolo,ca-s inca mici) dar am vazut ca-s pline florile de furnici.
Nicoll
huacin spune:
Nici nu am venit bine si incep cu intrebarile. Sunt maestra in a da sfaturi, dar, cand e vorba de mine, nu ma pot decide deloc: saptamana viitoare cumparam cam 700m de teren intravilan cam la 50 km de Bucuresti spre Tirgoviste. Pe viitor (nu foarte apropiat) vom construi o casa mica. Incep prin a face fantana si gard si astea cu ceva efort le voi face anul asta. Ideea e urmatoarea: eu sunt "bolnava" dupa plante de tot soiul, de la cele de stancarie la copacii uriasi. Vreau sa fac iaz, loc de joaca, etc. Ideea este urmatoarea: terenul are 14 m deschidere la strada, cam 50 m "adancime", in spate fiind marginit de un canal de irigatii, mai mult de decor, apa deloc in el. Mie mi se pare teren putin; nu cred ca ar fi un efort financiar mare sa mai luam ceva dincolo de canal, in prelungire, adica. Ideea este ca nu-l incanta pe sotul meu, spune ca e mult teren. Voi cei cu gradini de variate suprafete ce credeti? E cazul sa il conving sa luam mai mult sau nu? Va rog muuuult sa-mi spuneti parerea voastra, e foarte important. Sotul meu spune ca putem lua alta parcea mai tarziu, daca vrem, dar fractionarea nu e practica, din multe motive; in primul rand sursa de apa, trebuie facuta alta si acolo.
Ramona J spune:
Speed, ce de "exotice" ai. Ador lalelele alea duble, cred ca le-am admirat si anul trecut. Parca la voi ploua mult, oare e prea ud pamintul pentru rosii?
Huacin, bine ai venit. Daca poti sa cumperi mai mult teren eu votez cu ambele miini. Pentru o casa la tara 700 mp mi se pare putin. Pacat ca nu poti dubla si latimea, dar e bine si daca adaugi la lungime. Daca poti ia dublu macar...
Edit sa adaug ca e mult mai bine daca gasesti un teren care sa-l poti uni cu cel actual, e mult mai practic.
huacin spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Ramona J Speed, ce de "exotice" ai. Ador lalelele alea duble, cred ca le-am admirat si anul trecut. Parca la voi ploua mult, oare e prea ud pamintul pentru rosii? Huacin, bine ai venit. Daca poti sa cumperi mai mult teren eu votez cu ambele miini. Pentru o casa la tara 700 mp mi se pare putin. Pacat ca nu poti dubla si latimea, dar e bine si daca adaugi la lungime. Daca poti ia dublu macar... Edit sa adaug ca e mult mai bine daca gasesti un teren care sa-l poti uni cu cel actual, e mult mai practic. Lume multa, oameni putini |
Saru'mana! Multumesc de primire si incurajari! Exact asa gandesc si eu, ca e mai practic sa fie langa, ma rog, in continuarea celui de acum, din multe motive, cele mai multe de ordin practic. Recunosc ca arata aiurea, cel din "prelungire" e oarecum in camp, dincolo de linia celorlalte curti, dar nu ma deranjeaza. La latime nu pot "umbla": intr-o parte nu il vinde pe cel de langa, in cealalta cere 5000 EURO pentru deschidere de 11m, aceeasi "adancime", adica vreo 560mp. Pretul mi se pare enorm, oricum nu-mi pot permite, chiar daca as vrea. Acum voi incerca sa-mi conving sotul, proprietarul terenului nu va avea nimic impotriva, voia sa mi-l vanda pe tot, cam 3000 mp, dar e mult, mai ales la bani...
In alta ordine de idei, citeam capitolele anterioare, am ajuns la 4. Nu te invidiez pentru lupta pe care o duci pe acolo cu vietatile si clima, dar te admir teribil pentru tenacitate; sper sa dau dovada macar de un 5% din cata ai tu! Eu am organizat gradinile altora pana acum, era atat de simplu. Acum mi se pare tare greu; am facut planuri, dar le voi schimba cu certitudine in momentul in care voi trece la pactica. Sunt genul pofticios: vad ceva, imi place (oare e ceva care sa nu-mi placa???? nu cred!) si iau pe principiul ca sigur ii gasesc loc!
Ramona J spune:
Ha, ha! Eu le iau dupa acelasi principiu, doar ca nu ma pricep sa le si aranjez.
Asa e, cam greu de crescut ceva pe aici. Sint citeva plantute care merg bine, in rest e o victorie cind mai obtin cite o floare, o rosie, ceva...
Bunicii mei au tot asa, un teren in prelungirea lotului de casa obisnuit. Nu-i nici un bai de asta, te obisnuiesti si n-o sa ti se mai para aiurea. Ba o sa te intrebi cum de reusesc ceilalti sa stea atit de inghesuiti.
Lotul initial nu e mic, dar pe cind iei in calcul amprenta casei, apoi iti trebuie spatiu pe linga, "driveway" pentru masina, vreo terasa, nu stiu cit o ramine in fata casei... Nu mai ramine mare lucru din cei 700 mp. Lotul meu e mai mare si tot mi se pare mic. Pe la 1500-2000 mp ar fi ideal pentru mine, mai mult daca e si vreo apa, padurice - dar nu sa-l lucrez pe tot.
speed spune:
Ramona, nu ma necaji si tu acuma cu plouatul , ploua foarte mult pe-aici...pfiuu,daca asta nu le place rosiilor mele atunci n-am ce le face... intre timp am agatat si niste honeysuckle (cum ii spune in romaneste?) pe ultimul perete ce a ramas neacoperit de plante al shedului,abia astept sa infloreasca ca imi place foarte mult mirosul...
tufele de trandafiri pe care le-a plantat sotul meu anul trecut au luat-o razna cu totul, s-au intins peste tot! cred ca acum e prea tirziu sa-i tai, trebuie sa astept pina la iarna, nu?
Ramona J spune:
Acum nu-mi vine deloc cum ii spune la honeysuckle, poate pina termin de scris mesajul... Am vazut ca exista si varietate roz.
Trandafirii poti sa-i tai si dupa ce trec florile. Eu ii tai de 2-3 ori pe an, ca altfel nu stiu unde am ajunge!
De ploaie am avea noi nevoie, dar nu stiu cum sa facem schimbul...
Na, am terminat de scris mesajul si tot nu-mi adusei aminte cum ii zice la honeysuckle. Sa nu-l puneti prea aproape de terasa, sau de locul unde stati voi pe afara, ca atrage multe albine cind e inflorit.