Calendarul gradinarului vesel :- } (7)
Raspunsuri - Pagina 14
![](images/user_woman.png)
huacin spune:
philip singura problema pe care am avut-o eu cu lacramioarele pe care le-am pus la cineva acum vreo 7 ani, a fost mucegaiul; erau cam mucegaite cand le-am plantat in toamna respectiva si cred ca de aceea au murit... nu stiu exact cum e la voi, poate mai exista si alte conditii neprielnice, dar, la cate spun fetele, sunt destul de rezistente... pareau putrezite/mucegaite/"clocite"?
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/olympia/olympia.jpg)
olympia spune:
Huacin, asa cum te vad de prinsa de febra gradinaritului, accepti oferta prietenei si pana la urma deschizi si o afacere in domeniu!
Despre invelit/protectie antiinghet, acum... Cand ziceam de rogojini, ziceam si de folie peste, iar la porumb, la fel. Tataie invelea asa hortensiile, noi nu le-am mai acoperit si n-au murit. E drept ca nici atatea flori n-au mai facut. Asta o fi cauza?
Pene colorate... cate putin din toate!
philip spune:
Valentina, pareau ok, le-am pus si la loc umbrit, poate era prea umbrit sau prea umed pamantul, nici nu stiu ce sa zic...
philip
35weeksbabyboy
mommyandreea
Ramona J spune:
Chiar Huacin, poate o pui de o afacere cu prietena ta.
Welcome Andreea! Am luat si eu radacini de tot felul de pe la magazin si nu le-a mers prea bine. Anul trecut am pus clematis, hosta si astilbe. Au dat sa rasara si s-au dus... In schimb m-am trezit ca rasar anul asta. Am doua clematis (atitea am pus), vreo trei hosta (cred ca au fost vreo opt initial), iar astilbe n-au mai iesit vreodata.
Lacarmioarele le-am pus in vreo trei locuri, tocmai ca sa vad unde le-o placea mai bine si sa nu ramin de tot fara ele. Oricum, nu sint eu sigura ca o sa le placa in TX.
huacin spune:
olympia, ramona saru'mana de idee, dar... pas am avut candva o micro-afacere cu plante de apartament, pe vremea aceea era ok, eram in crestere copil cu baiatul cel mare... acum nu am cum, am o meserie care ma solicita teribil, recunosc ca-mi si place; lucrez pe cont propriu, ceea ce inseamna ca lucrez cam 16h/24, inclusiv sambata si duminica... daca ar fi sa ma ocup de gradinarit, as face-o din placere, pentru a ma relaxa, nu pentru a sta tot cu calculatorul si cu acte in brate... pe mine plantele si gatitul ma relaxeaza/ calmeaza teribil... prietena mea mi-a oferit terenul in ideea ca oricum e nefolosit si nici ei nu-i place sa il tina asa, dar nici ea nu are timp... eu sunt cam ca un fel de urs in hibernare profunda, nu mai ies la aer, decat cat sa trec din casa in masina si apoi in alta casa sau birou; pe langa faptul ca-mi place teribil, gradinaritul m-ar fi obligat sa mai stau si pe afara, sa mai respir si altceva decat aer conditionat.
philip chiar nu stiu ce sa-ti spun... la mine au trait si in jardiniera acum niste ani, imi amintesc... pana prin iulie, cand caldura a devenit teribila si le cocea soarele toata ziua; s-au parlit pe frunze si le-am dat cuiva, dar nu-mi amintesc ce s-a intamplat, cred ca au fost in regula, cand o planta moare, tin minte... uite ce scrie ramona, poate ies anul asta... sunt rezistente la inghet, deci nu frigul le omoara; nu cred ca nici umezeala rezonabila, daca le place umbra, acolo au destula umezeala, deci o tolereaza pana la un punct, presupun cam cat o face orice rizom... iti tin pumnii sa ai, totusi, chiar daca mai incerci o data
huacin spune:
olympia si bunicul meu folosea porumb, dar niciodata folie; o sa o intreb pe mama, poate isi aminteste, desi ei nu i-a placut niciodata gradinaritul si "tara", mergea doar din obligatie, era o mare corvoada... nici la noi in gradina blocului nu se invelesc hortensiile, dar sunt batranele, presupun ca si asta e important; o sa o intreb pe doamna care se ocupa de gradina daca la fel a facut si cand erau crudute; oricum, printre blocuri e adapost...
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/speed/speed.jpg)
speed spune:
ah fetelor, mi s-au lipit de minute niste margarete africane (?) (osteospermum),sunt o minunatie... nici astea nu rezista la frig dar sunt asa de frumoase ca nu m-am putut abtine...
o sa le fac loc undeva in casa la iarna...
Ramona J spune:
Speed, le-am vazut. Sint tare frumoase. Eu nu mai iau plante din astea sensibile la frig, ca stiu ca le uit pe afara si apoi imi pare rau dupa ele. La noi vremea e ciudata, se schimba in citeva ore in asa hal ca poti sa ajungi de la 30C la -7C. Citeodata nu-mi arde sa alerg de trei ori pe saptamina cu plantele dinauntru pina afara si inapoi. Am ramas si anul asta fara citeva plante care imi plac. Ma orientez mai mult spre ce rezista bine afara, desi am inca multe ghivece. Iarna le aduc in asa-numita "sunroom" (o terasa inchisa). Mai intra aer rece printre ferestre (simple si camera e neincalzita), incit nici acolo nu prea sint ele fericite.
Am avut si eu gardenia in ghiveci. A rezistat o vreme, apoi s-a dus. Nu stiu cu ce am gresit. Pe astea nu le mai inlocuiesc, le dau o sansa si gata.
simali spune:
Mi-am cumparat un apart de masurat PH-ul. Asa sa stiti.
Am masurat in diferite colturi ale gradinii si vestile sunt tragice. PH-ul este bazic. Deci nu ma pot astepta sa se intample nimic spectaculos in gradina pana cand nu iau masuri. Cu stiinta in mana i-am demonstrat sotului ca avem nevoie urgent de doua containere de compost si le-a si mesterit. Acum strangem compost si speram ca la primavara viitoare sa putem schimba putin PH-ul gradinii. O alta solutie ar fi fertilizantii chmici dar inca nu-mi vine sa-i aplic. Sau sa cumpar de nu stiu unde gunoi de grajd putrezit. Dar de unde?
"Calea de mijloc este calea ZEN"
Alice
simali spune:
Citat: |
citat din mesajul lui speed simali, al doilea tip de trandafiri pe care i-ai luat seamana tare cu o tufa de trandafiri ce o am si eu. nu te necaji ca e terenul bolovanos, si al meu tot asa e si s-a intins tufa in veselie. florile au miros tare placut si puternic, o floare -doua umplu toata casa cu parfum. ai mei au inflorit pina tirziu in iarna. de ph nush ce sa zic, chiar zilele trecute ma gindeam ca nici eu habar n-am ce ph are pamintul din gradina mea... ![]() huacin, sa-ti traiasca smochinul ![]() |
In realitate terenul nu este foarte bolovanos - adica am vazut mult mai rau. Dar PH-ul e o chestie... De ca ma gandesc mai mult de-aia mi se pare mai monstruos.
De fapt sti cum e cu masuratorile astea? Cam ca si cu alaptat versus biberon. Mamele care alapteaza nu se ingrijoreaza ca nu a mancat copilul 150ml ca n-au cum sa masoare. Alea care au cum sa masoare o iau razna cand copilul mananca brusc 5 zile la rand 120ml in loc de 150ml. Il duc la doctori, dau bani pe vitamine, etc. Una peste alta ce nu sti nici nu-ti face rau... Vand aparat de masurat PH-ul. Te bagi?
![](icon_smile_big.gif)
"Calea de mijloc este calea ZEN"
Alice