In ce limba sa-i vorbesc?
Raspunsuri - Pagina 10
Luna1 spune:
AB imi plac metodele tare de ivatare. Eu abia acum am inceput sa-l pun pe cel mare (7 ani) sa citeasca putin in romana si ma lovesc frecvent de grupul de litere ghe che etc. Spre exemplu che sau chi mi-l citeste ce sau ci. Am asteptat atat pentru ca am considerat ca e mult mai important pentru el sa nu se simta marginalizat la scoala, sa inteleaga scrisul si cititul in engleza si acum punem bazele cititului in romana. (ma gandesc ca cititnd cat mai mult in timp va invata si reguli de scriere cu ajutorul meu). In plus el este deja anul 3 aici citeste si scrie de la 5 ani si am considerat ca in Romania ar fi inceput oricum scoala in jurul varstei de 7 ani deci acum incepem si noi.
Cat despre pronuntie si invatatul culorilor am dat doar un exemplu. Nu imi fac probleme de pronuntie gresita dupa accentul meu (care nu am cum sa-l pierd si nici nu doresc in mod special) pentru ca sotul e englez si cea mica merge la soacra o zi pe sapt iar soacra-mea vorbeste mult.
Ideea e la ceea ce am spus eu, ca o invat lucruri in primul rand in engleza (poate am exagerat putin, de cele mai multe ori merg in paralel, in privat vorbim romana, in public sau cand vine si tati engleza) este datorita faptului ca m-am lovit de mersul la scoala fara notiuni de engleza la cel mare si sincer pe mine m-a afectat (poate pe el nu insa inca imi aduc aminte cum imi spunea invatatoarea ca saracul statea in marea majoritate a celor 6 ore mai mult spectator la activitatile copiilor din clasa lui).
Uite am prieteni aici pe care ii admir, romani ambii parinti si vorbesc numai romana cu copilul lor, cum spuneam ii admir ca fac asta insa ma gandesc ca daca fetita mea ar merge la 3 ani la scoala fara nicio boaba de engleza fiind marginalizata astfel de copii m-ar durea sufletul. Pentru ca in final noi am ales sa traim in alta tara si copilul trebuie sa sufere cat mai putin de pe urma adaptarii.
Sa nu se inteleaga ca sunt impotriva vorbirii limbei materne (sau paterne) insa eu vad ideal o balanta in care copilul nu sufera probleme de adaptare in special intr-o lume in care traim din ce in ce mai izolati. Iar eu cam asta doresc, sa gasesc o balanta si cele doua limbi sa fie vorbite simultan chiar daca romana va fi a doua limba si probabil copiii mei vor iubi in engleza, vor simti in engleza, vor trai in engleza.
Mamica de stelute Cosmin (30 iulie 2001) si Adelise (11 august 2007)
Luna1 spune:
AB o intrebare. Poate ai scris si nu am citit eu, ce limba se vorbeste principal in familia voastra?
Am inteles ca sotul e franzcez, tu vorbesti romana si locuiti in America? Wow asta da multilingvism.
Mamica de stelute Cosmin (30 iulie 2001) si Adelise (11 august 2007)
AB spune:
Luna evident cand tati e acolo vorbiti engleza. Pur si simplu e pacat sa prinda accentul ne-nativului.
Copii la trei ani prind foarte repede. Cu un minim de 15-20 de cuvinte printre care si intrebarea : Asta ce-i :)? se descurca perfect. Si in cateva nluni iti vor da lectii :) Vorbesc foarte serios. Copii se joaca destul de-n paralel la gradi sau in jocuri organizate de educatoare. E si asta o spaima, dar nu-i cazul. Parerea mea.
Sotul meu e canadian cu parinti evrei din est: .ro +.ru. A devenit francez pentru ca tatal lui a lucrat in programe europene si l-au dat la scoala in Franta si s-a i ndragostit de tara asta.
Initial vorbeam eu doar romana, el doar franceza si impreuna idis cu niste mici abateri cat am fost mama lasata singura. Perioada aceea le-a cam distrus accentul in fanceza. In fine dupa ce au invatat engleza la scoala (cel mic is work in progress)... vorbim in companie americana, engleza si-n rest la alegere franceza sau romana sau idis. Si fetita invata spaniola la scoala obligatoriu.
Da e consider un plus orice limba. Si dupa ce treci de doua...deja incep si ei sa fie mandri si sa aiba mai putine complexe in partea de invatare.
ML spune:
Oarecum pe tema, daca va intrebati ce se petrece in creier si cum arata la scanare:
http://www.sfn.org/index.cfm?pagename=brainBriefings_thebilingualbrain
Take joy! (poze)
sinzi_ana spune:
Si eu sunt constienta ca orice limba in plus nu poate decat sa dezvolte o minte in formare si nu poate fi decat un plus...
David a vb doar romana pana la 3 ani cand ne-am mutat aici si nu mi s-a parut ca ar avea vreo problema ca nu intelege ce spun ceilalti copii...(poate doar cand mediul nu a fost prielnic)...apoi a invatat atat de repede engleza incat am avut perioade cand nu mai putea vorbi romaneste...
Acum la 6 ani e fluent in ambele limbi (cu ceva accente si greseli gramaticale in romana), citeste si cuvinte in romaneste (cuvinte simple, nu am ajuns inca la "ge, ghe").
De citit in romaneste a invatat anul trecut de la prietena lui din Romania care citea din abecedar (mie inca imi era un pic teama sa incepem ca nu cumva sa incurce limbile) si se descurca (spre mirarea mea) chiar si cu cuvinte lungi...
Dar inca nu am inceput sa il rog sa citeasca activ in romana...
Dupa ce am citit subiectul asta cred ca deja am asteptat prea mult si era pregatit de mult timp...
Cu scrisul...inca nu ne grabim...pentru ca nu e fan scrijelit pe hartie si nu vreau sa fortez nimic (desi i-am cumparat stilou si suntem pregatiti)
Spaniola si germana face si el la scoala, dar le tratam ca pe o a doua limba (primele fiind romana si engleza)...
Ce cititi in limba romana?? Noi avem abecedar, si ceva carti...dar deocamdata ne limitam la cateva cuvinte din abecedar...
Ah...si inca ceva...
Cum facem cu scrisul legat de mana??? In abecedar sunt multe litere scrise cursiv pe care David nu le stie...si buni a incercat sa il invete...oare sa continui?
Sinzi , Radu si David psihologul
varsta David
www.flickr.com/photos/11552209@N04/" target="_blank">
ML spune:
Citat: |
citat din mesajul lui sinzi_ana Ce cititi in limba romana?? Noi avem abecedar, si ceva carti...dar deocamdata ne limitam la cateva cuvinte din abecedar... ... Cum facem cu scrisul legat de mana??? In abecedar sunt multe litere scrise cursiv pe care David nu le stie...si buni a incercat sa il invete...oare sa continui? Sinzi , Radu si David psihologul varsta David www.flickr.com/photos/11552209@N04/" target="_blank"> [red]D-ale lui David |
Va rog povestiti, inca ma intereseaza acest aspect...
Si noi avem abecedar, cateva carti de povesti usurele de tot dar si pentru mai tarziu, vad ca ii amuza sa completeze rime la poezii si sa intoarca pe toate fetele cuvintele (mush/room, prima/vara....), ne jucam un pic fazan iar fetita a inceput sa scrie caligrafic pe caiete speciale, cu creionul insa (asta dupa ce a descoperit "trusa Rotring", o carte de caligrafie si penitele cu tocuri), are si un fel de jurnal de masina in care descrie ce vede la drum, inventam propozitii parte cuvinte, parte pictograme...
As vrea si altceva... un pic mai organizat. De ex., am dat zilele trecute peste cateva siteuri dragute cu carti pentru copii in engleza, read-along. Desi prefer sa tin o cate in mana si sa stam impreuna in pat sa citim, ar fi o abordare diferita...
P.S. Baietelul (5 1/2 ani) misca, da' mai incet (scrie "ca baietii" si mai mult se joaca). Cum ii pacalim, asa usurel?
Take joy! (poze)
AB spune:
Cu scrisul cursiv n-am inceput. Tot mai sper ca fatuca va face ceva rudimente la noua scoala la care va merge. Om vedea.
Prietena mea care are deja copii le 14, 15 si 5 mi-a spus ca unii proifi nici nu intelegeau scrisul de mana.
Eu am folosit carti KUMON la scris pentru baietel ca fatuca facuse deja in .fr .
De fapt in Franta si-a facut mana cu carti de desen. Si am dat si celui mic. Va fac cateva poze si poate scanez unele. Sunt cu masini, cu trenuri. Practic fac bete, bastoane cercuri spirale etc. formandu-si mana. Apoi literele erau banal de facut. Incepeau la trei ani cu grafia. Daca nu am fi plecat din .fr in ultima clasa de gradi fetita ar fi in vatat scrierea cursiva deja. Dar ar fi fost nepregatita inca cred eu.
sinzi_ana spune:
David pur si simplu prefera sa faca altceva in loc sa scrie...sau sa coloreze...nu ii place si pace!!! Asa ca l-am cam lasat ca el...
Rezultatul este, ca desi citeste cursiv de mult, inca scrie urat, absolut dezordonat (nu stiu daca faptul ca e stangaci are vreo relevanta) face unele litere si cifre in oglinda...dar are o viteza la scris concurenta cu a mea
Am inceput si noi cu bastonase si liniute din abecedar (dar doar cand cere sau trece luna si nu a deschis caietul).
La scoala ii incurajeaza sa faca ce le place si spre ce sunt ei indreptati natural, deci nici asta nu ne ajuta
Sunt absolut debusolata caci nu stiu ce as putea face sa ii placa bastonasele...sau macar coloratul...
Sinzi , Radu si David psihologul
varsta David
www.flickr.com/photos/11552209@N04/" target="_blank">
Macrina spune:
Sanzi, poate e tipul de copil care vrea sa sara peste etape.
Ai incercat cu caiete de caligrafie din RO? Al meu le-a indragit foarte tare, dar el e mai visator, poate David e mai tehnic
Eu am inceput cu ei caligrafia de la 6 ani jumate, scriu frumos, nu mi se pare ca e prea grea pentru ei. Bineinteles ca nu scriu foarte frumos, dar au prins ideea si le rotunjesc.
Si nu stiu de ce, dar am senzatia ca are legatura cu artele frumoase, cu muzica, pur si simplu cred ca daca scrii caligrafic, ti se dezvolta simtul frumosului, mai bine decat daca scrii type, cum fac cei de aici..
ML spune:
AB, interesante cartile. Am vazut ca au si pt. decupat, trasat/copiat.
Sanziana, jos este un articol care explica mai multe despre scrierea cursiva (de ce este bine a se invata intai, cum sa procedezi cu copiii stangaci, la ce iti foloseste mai tarziu, etc.). Mie mi-a placut:
http://www.alpha-phonics.com/cursive.htm
Citat: |
citat din mesajul lui Macrina Si nu stiu de ce, dar am senzatia ca are legatura cu artele frumoase, cu muzica, pur si simplu cred ca daca scrii caligrafic, ti se dezvolta simtul frumosului, mai bine decat daca scrii type, cum fac cei de aici.. |
Si eu ! Din pacate, in cazul fetitei mele ramane la nivel de hobby; testele de spelling si restul lucrarilor de la scoala le scrie "type" (asa i se cere).
Take joy! (poze)