Despre bone (2)
Raspunsuri - Pagina 3
sorana spune:
Ruxij eu am o menajera care vine o data pe saptamana si face casa luna ![]()
Nu o consider moft.
Am avut o perioada lunga fara menajera si la un moment dat am realizat ce se intampla. Adica eu aveam serviciu, veneam acasa, stateam cu copilul, imposibil sa faci curat. Asa ca singura solutie era sa fac curat sambata, sotul iesea cu copilul in parc sau se ducea la socrii mei, sau la prieteni si eu munceam toata ziua de sambata. De mentionat ca fi-mea avea deja cca 2 ani si ii era frica de aspirator, deci trebuia sa plece ea ca sa aspir eu casa ![]()
Ei si dupa circa un an i-am zis sotului - frtate da io-s sclav pe plantatie aicea? pai muncesc de luni pana vineri ca si tine si sambata tu te plimbi si eu muncesc? Iar noi in 3 nu ieseam fix nicaieri. Si uite asa am luat o menajera o data pe saptamana si weekend am si eu liber pentru activitati in 3 ... asta daca sotul din dotare nu cumva munceste sambata (mai nou).
Sorana si Monica (6 ani)
"Daca oamenii sunt buni doar pentru ca se tem de o pedeapsa sii spera într-o rasplata, atunci chiar ca suntem o adunatura jalnica" - Albert Einstein
Llaura spune:
Hai sa va mai inveselesc, ca prea e serioasa discutia (si se da si la glezne):
www.norcalblogs.com/post_scripts/2009/03/womens_right_to_vote_the_1.html" target="_blank">Women's right to vote, the beginning of the end of America, un articol f incorect.
Apropo de menajera, eu imi permit dar nu chem, mi-e jena sa pretind sa-mi spele altcineva jegul, la urma urmei suntem doar doi oameni (trei bude, though
)
ruxij spune:
Sorana, si eu cred ca e nevoie 1 data/sapt, dar imi permit doar 1 data/2 sapt. Bineinteles ca mai fac eu in rest, menajera sincer o tin pt ca mi-e greu sa curat baile.
Llaura, cunosc aceste pozitii.
A_Iulia spune:
Referitor la posibilitatile de a plati bona: s-a tot discutat ca trebuie platita la nivelul unui salariu mediu pe economie (sa zicem 300-400 EUR/luna).
Exista in RO persoane cu salarii aliniate celor din Europa de Vest. Asta inseamna ca ajung sa castige 5-6 salarii medii pe economie, poate chiar si mai mult (pozitiile de top management depasesc 10-15 salarii medii pe economie), deci nu este foarte greu sa platesti o menajera chiar full time in conditiile astea.
In orice caz, daca tot ai intrebat: o menajera costa cam 100 RON pe zi (ceea ce inseamna vreo 25 EUR). Nu gasesti niciunde in Europa sau SUA servicii similare la fel de ieftine.
sorana spune:
Eu platesc 80 RON/zi. Adica aprox 25 USD - deci 100 USD (70 EUR) pe luna.
La menajera ma refer.
Bona e part time, nu e pe 8 ore ci doar pe 4 si da, e aprox 150 EUR/luna, deci la full time mi se pare corect 300 EUR.
Ruxij - noi suntem 4 in casa + bona (dar ea saraca face mai mult curat decat mizerie
) si fi-mea vine mereu cu copii in casa, iarna avem minim o data la 3 zile cate 2-3-4 copii, vara mai rar ca stam in parc pana tarziu seara. Dar crede-ma 4 copii pot face o casa praf in 3 ore daca au chef ![]()
Chestii de-astea in care eu spal parchetul de la 10 la 11 noaptea ca a fost pictat cu migala de cele 2-3 "artiste" se pot intampla ![]()
Lura cand eram 2 nici nu m-am gandit la menajera. Am luat menajera cand fi-mea avea peste 2 ani.
Sorana si Monica (6 ani)
"Daca oamenii sunt buni doar pentru ca se tem de o pedeapsa sii spera într-o rasplata, atunci chiar ca suntem o adunatura jalnica" - Albert Einstein
ruxij spune:
Daa, pai stiu Sorana, noi suntem doar 2 si la o ora dupa ce face menajera curat, iar e ca la circ
Da' macar nu e murdar, facem doar dezordine:)) Deci din cate vad in Ro e cam la juma' de pret fata de noi, asa am impresia, desi nu mi-e clar ce e aia "pe zi", ca eu ii consider ziua 4h desi ea de fapt termina in 2h ![]()
conchita spune:
io va marturisesc sincer ca nu as angaja in veci menajera si creca din cauza de probleme psihopupu, cea mai importanta fiind increderea, punct in care ma incurca logistica - plec de-acasa cat e ea/el la curatenie, sau cum fac? daca plec, creca plec sa cumpar un somnifer, sa dorm si sa nu ma gandesc ca imi atinge altcineva lucrurile. daca stau, intervine problema de rusine. da' rusine dintr-aia patologica: nu pot nici macar sa-mi imaginez ca arat cuiva ce sa faca la mine prin casa, ca mi se zburleste parul si ma ia cu ameteala. deci, cum sa-i zic? doamna/domnule, as vrea sa faceti asta, aia si ailalata? si io sa stau si sa vad cum curata? cosmar, nu alta.
voi cum procedati, cum va simtiti, ce ganditi cand el/ea curata?
realizez si io ca intrebarea suna cam cretinica ashea, da' acum ma roade curiozitatea.
alra spune:
eu platesc 7.5€ pe ora din care primesc cam 2 inapoi la recalcularea de impozit in 2 ani. la noi vine 4 ore/sapt pt bai in principal, curatenie in rest + geamuri sau calcat dupa caz. e foarte eficienta fata asta. face ce faceu in 6 ore. tipa anterioara facea ce fac eu in 2 ![]()
editez sa va zic ca tipa primeste 10€ pe ora - diferentele le acopera statul belgian. asa au desfiintat munca la negru in curatenie.
conchita eu m-am obisnuit, dar si mie mi-a fost greu la inceput. gandesc pozitiv si sper sa nu spele wc cu periuta mea de dinti si in rest am grija dupa ce pleaca la detalii care "ii scapa" - de ex frec chiuveta din bucatarie bine de tot ca am prins-o de cateva ori ca varsa caldarea cu laturi in ea 
fata vine cad nu suntem noi acasa - o lasam in casa si pleaca cand termina.
noi am angajat pe cineva de cand am ramas eu insarcinata a doua oara. la fel ca si sorana (parca) weekendurile le petreceam muncind in casa inainte.
ALRA mami de Laura(06/02/2006) si Nicole(08/12/2008)
Vacanta cu Laura in Romania