Nu recunoaste culoarea albastru
Baietelul meu de 3 ani nu recunoaste culoarea albastru. Desi ii spun "acum", dupa 30 sec , il intreb si iarasi nu mai stie. Restul culorilor le cunoaste aproape pe toate (cel putin pe cele principale). Ma tot intreb , daca e problema de memorie sau pur si simplu nu recunoaste aceasta culoare. A patit cineva, ceva de genul asta?
Raspunsuri
szivarvany spune:
Fiica prietenei era la fel, poate mai dezinteresata.
Orice culoare o intreba dupa cele 30 de secunde, ea spunea invariabil rosu.
Asta pentru ca nu o interesau culorile probabil, mama`sa a dus-o la medici sa investigheze cupilu`, evident sanatos, dar plictisit de acelasi asediu zi de zi.
A lasat-o in pace, copila stia toate culorile dar nu vroia sa le repete ca la circ, probabil.
Daria & felina fioroasa GIULIA(2004 08 16)
floric_ea spune:
Buna,
Uite aici ordinea in care se invata de obicei culorile si gasesti si cateva sugestii + programe pentru invatarea culorilor:
http://www.corectarealimbajului.ro/index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=125&Itemid=105
V-ati pus problema ca ar putea sa fie mic si sa nu fie prioritatea lui recunoasterea culorilor?
Tala spune:
Floric_ea, f interesant linkul. Noi am inceput invatarea culorilor pe la 2 ani pt ca am realizat ca este chiar fascinat de ele (nu mai stiu exact cum pt ca inca nu vorbea atunci), dar le-a invatat f repede (spre deosebire de cum face vaca-muuu etc ---- mi-am dat seama ca-l exasperez si l-am scutit si bine am facut pt ca, evident invatase dar nu voia sa coopereze)Cu culorile insa...deseneaza, coloreaza, picteaza (si apoi isi pune opera "a uoc de cinte" = la loc de cinste)imi explica f des ce culoare au diferite lucruri. Nu stiu insa daca e cazul sa ma ingrijoreze faptul ca incurca destul de des rosu cu verde (nu si la semafor, pb a invatat locul lor) dar in rest...la cum le 'identifica' si cum se corecteaza cand ma vede si isi da seama ca nu e corect, am senzatia ca nu le diferentiaza. Altfel, distinge alb de gri, roz de mov, bej de portocaliu.
concluzia, Octoposu, lasa-l poate n-are chef sau o fi facut vreun blocaj (asa ma gandesc ca s-a intamplat cu bobocul meu cu rosu-verde) si nu e niciodata sigur daca albastru e albastru...mie mi-e si mila sa-l corectez incontinuu pt ca e f dezamagit cand greseste, chiar daca il corectez pe ton neutru sau chiar zambind, asa ca nu-l mai intreb, doar cand are el initiativa sa-mi spuna si totusi e gresit il corectez pt ca nu mi se pare ok sa nu o fac.
Bucurie!
doxinu spune:
Io cred ca daca tu insisti atat cu aceasta culoare o sa ajunga sa nu vrea sa o mai spuna.Lasa-l pe el sa hotarasca cand vrea sa o pronunte.Daca ii plac celelalte culori exerseaza cu ele si uita pentru o perioada de albastru.Poate daca ii dai "pauza" un timp revine la sentimente mai bune
Foarte interesant link-ul,l-am salvat pe destop
octopusu spune:
Multumesc pentru raspunsuri. Sa stiti ca poate fi oricum copilul meu, dar numai stresat nu (mai ales de chestia asta). Ex. cand mergem cu masina, ii place sa spuna culorile masinilor pe langa care trecem. Este o chestie pe care am observat-o si care cu siguranta nu e o intamplare pt ca nu pot sa spun ca a fost una sau mai multe greseli, pur si simplu nu a stiut niciodata sa o spuna. De stresat, nu ma stresez nici eu prea rau si o sa va urmez sfatul si chiar nu o sa il mai intreb o perioada de culoarea asta, poate pur si simplu e un blocaj.
Tonnia spune:
Ce-ar fi sa-l inveti sa zica albastru in engleza (ca e mai scurt)? Poate recunoaste culoarea dar nu-i place cuvantul, e si cam lung, cam greu. Macar te prinzi de ce tine, de recunoastrea culorii sau de memoria cuvantului.
_Ralu_ spune:
sa stii ca si fetita mea de 2 ani si jumatate stie toate culorile...si pe cele mai "grele"....dar le cam incurca uneori pe albastru si verde...adica la verde ii zice verde, iar la albastru...tot verde...nu mereu...oricum, ultimul l-a invatat pe albastru.
dar pe mine ma distreaza chestia asta...nu mi-am facut probleme...
si am mai vazut si alti copii aceeasi chestie, in special la locul de joaca, cand parintii ii intreaba ce culori au bilele.
si copii mai mari...de 4-5 ani....
Emma INVINGE cancerul!
raluca mami fericita de alexia (07.09.2006)
sanziana72 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Tala Nu stiu insa daca e cazul sa ma ingrijoreze faptul ca incurca destul de des rosu cu verde (nu si la semafor, pb a invatat locul lor) dar in rest...la cum le 'identifica' si cum se corecteaza cand ma vede si isi da seama ca nu e corect, am senzatia ca nu le diferentiaza. Altfel, distinge alb de gri, roz de mov, bej de portocaliu. |
Octopus cu albastru nu cred sa fie vreo problema.
Tala insa cu verde si rosu ar putea fi o problema, iar aceasta se numeste daltonism. Exista intradevar persoana pentru care verde si rosu arata la fel. Poate ar fi bine sa ii facu un test la oftalmolog ca sa fii tu linistita.
"We can do no great things - only small things with great love." ("Nu putem face lucruri mari – doar lucruri mici cu multa dragoste.")Mother Teresa (1910 - 1997)
octopusu spune:
Da intr-adevar, nerecunoasterea culorilor verde si rosu inseamna daltonism, dar nu este cazul lui , pt ca el le cunoaste cel mai bine pe acestea. Mai ales la semafor ii place sa spuna cand se schimba din rosu in verde si invers. Galben mai stie bine, portocaliu, mov, roz, gri. Deci, in niciun caz nu incurca albastru cu verde....
grati.ela spune:
nu-l intereseaza...OZi la 5 ani nu numara decat pan la 10 si asta fara 7, la 6 ani nu stia zilele saptamanii...cand numarul papusilor Polly a depasit 6 l-a invatat si pe 7 iar cand a trebuit sa-si invete orarul la scoala a invatat si zilele saptamanii...sunt copii care isi conserva bine neuronii
mami de Ozi (22.05.99) si Tudorash (29.01.08)
http://www.flickr.com/photos/23738993@N08/