Cum sa raspunda la violenta
Raspunsuri - Pagina 2
Adriana mica spune:
Maria, nu stiu unde locuiesti, dar la locurile de joaca se intampla si incidente de acest fel. De exemplu, parintii/bunicii/bona stau pe banca si vorbesc intre ei/ele, in timp ce pustiul de 7-10 ani "acapareaza" topoganele pt cei mici (desi alaturi sunt unele pt varsta lui), si ii impinge pe aceia care incearca sa le foloseasca. Sorana a dat si ea un exemplu in acest sens.
Iar la gradi sau atunci cand mergem la o petrecere, copilasii mai mari isi exercita uneori "dominatia", necajindu-i pe cei mai mici, luandu-le jucariile si alte asemenea. In cele mai multe cazuri sunt supravegheati (de exemplu la gradi) si intervine un adult care "dezamorseaza conflictul". Dar sunt si parinti care nu se implica, ii lasa pe copii sa isi rezolve singuri situatiile de acest gen. Tocmai asta am vrut sa spun: nu mi se pare ok nici sa intervii din prima, nici sa stai nepasator in timp ce un alt copil iti agreseaza copilul. De cele mai multe ori, adevarul este undeva la mijloc.
Pana la urma este si asta o forma de cunoastere pt cei mici: a lumii din jurul lor (dominata, dupa cum se stie, de o concurenta acerba), a propriilor puteri (nu neaparat fizice; de negociere de exemplu).
Adriana, mami de Tudor alias 'Dudu'(26sept2006)
Uite ce mare am crescut...
www.totsites.com/tot/tudorandrei" target="_blank">Povestea merge mai departe...
Gargoyle spune:
Citat: | ||||
citat din mesajul lui anca_a
Pai fetita a reactionat conform cu educatia care i-a fost "aplicata". Fiind pedepsita ea a invatat ca uneori, cei din jur isi pot exercita puterea asupra ei dupa bunul lor plac. Intr-adevar vei avea putina bataie de cap sa ii explici ca doar persoanele peste 1 metru cincizeci si trecute de 18 ani ii pot face asta. Un inceput inspre a gandi inainte de a urma orbeste indicatiile altora ar fi cresterea respectului de sine al fetitei. Asta se poate obtine numai renuntand la pedepse si aratandu-i ca o respectati si acceptati pentru ceea ce este si nu pentru ceea ce vreti voi sa fie. Cat priveste
si eu sper. Nu poti raspunde la violenta cu violenta. Intotdeauna exista solutii pasnice. Trebuie doar sa vrei. Children's advocate |
Ma bucur ca ai interpretat atat de profund ceea ce am scris.
Pai intr-adevar, fetita mea e pedepsita in fiecare zi, de preferat fara motiv, "dupa bunul nostru plac".
Si cand i-a spus prietena ei ca o sa o inchida in cusca si sa nu mai iasa niciodata (tocmai fusesera la zoo amandoua) si a luat-o de buna, a fost pentru ca si noi, parintii ei, avem obiceiul de a o tine in cusca, legata in lant de preferat.
Da, am "pedepsit-o", am folosit metoda time-out-ului timp de 1 minut pentru cazuri extreme, cand a facut ceva gresit in mod intentionat si repetat. Si dupa explicatii si avertismente, nu ca-mi casuna mie. I-am explicat si dupa de ce si ne-am pupat si impacat...
Cat despre a urma orbeste niste indicatii... cred ca te referi la raspunsuriel pe DC, nu? Pai cam asa e, aplic orice sfat din prima si fara nici un discernamant.
Mami de pisicuta (28.06.2006)
Gargoyle spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Liliana82 "Sa nu vii batuta acasa!" Trebuie sa o inveti ca nu e nici o crima sa se "APERE" ! Ba chiar e de datoria ei sa nu ia bataie de la toti copii pe motiv ca mami spune" NU E FRUMOS" sa lovesti " Intradevar nu e frumos sa lovesti sau sa ataci dar ea trebuie sa se apere si singura.. Incearca sa-i explici notiunea de "APARARE" iar daca mai vine batuta acasa nu o mai "cocolosi" si intreab-o cum s-a aparat.. |
Are 2 ani si 9 luni, dupa cum se vede pe la semnatura. Nu vine acasa batuta, nu a luat bataie "de la toti copii". Nu merge singura in parc. Nu o cocolosesc, cand s-a intamplat sa fie lovita, am mangaiat-o, am linistit-o si i-am spus cum sa raspunda.
Sa fie lovita e ceva nou pentru ea si a reactionat cum a simtit, adica a plans si a venit la mama ei. Inca nu stie cum sa reactioneze la violenta si mie mi s-a parut ca nu gestionez situatia bine, deci am cerut sfatul.
Mami de pisicuta (28.06.2006)
Natasa spune:
Noi l-am invatat pe baiatul nostru ca miinile nu-s facute pentru bataie. Frumoasa invatatura dar fara sens, mai ales pentru un baiat si stiut fiind faptul ca baietii se bat, fie ca ne place, fie ca nu. Ca atare, la patru ani si jumatate daca un copil da in el la gradinita (si baietii si fetele dau daca nu le convine ceva) el plinge, se necajeste si nu piraste pentru ca nu e frumos...Educatoarea intervine, ii cearta cind dau, ii supravegheaza, dar accidente mai sint. SInt de acord ca la virsta gradinitei poate funtiona replica: nu stii sa te porti nu ma joc cu tine, ma duc si cer ajutorul unui adult. Numai ca, noi cel putin, cind l-am invatat sa nu dea, nu am vazut dincolo de virsta la care sint supravegheati non-stop. Ajunge la scoala si ce va face? Va avea optiunea de a plinge de cite ori da cineva in el? Stim foarte bine ca in pauze nu sint supravegheati, se duc singuri la baie, in curte etc. Optiunea de a pleca daca cineva e agresiv nu va functiona atunci, pentru ca si copiii se aduna in gasti si simt cind cineva e slab si nu riposteaza. Sa-l invat sa tina discursuri anti-violenta e hilar, sa-l invat sa fuga s-ar putea sa nu aiba sansa... Ca atare o sa-l invatam ca are voie sa dea daca cineva ii pune integritatea in pericol. Si o sa faca si sport pentru a putea riposta mai bine. E un copil inteligent si clar neagresiv, dar va trebui sa invete sa se apere si sa o faca bine. Nu intotdeauna adultii cei sfatosi si protectori sint in preajma si ca atare, cel putin dupa o virsta mi se pare periculos sa-ti inveti copilul sa stea atunci cind este batut. Esti in pericol reactionezi ca atare, asa cum iti cere instinctul. Un copil batut se va simti umilit si nici nu va spune mai departe. Si daca va spune, care e solutia, o sa ma duc eu sa educ/bat pe cei care l-au agresat? Evident ca nu, ca de, are si el parinti.
Prin urmare, de acum incolo trebuie sa schimb tactica si gindurile ca traim la manastire si toata lumea e pasnica. Va trebui sa ma obisnuiesc cu ideea ca din pacate se va lovi si de conflicte, de violenta si atunci va trebui sa se descurce. Evident ca prima optiune ramine cuvintul, dar nu o sa-mi mai fac iluzia ca functioneaza cu oricine.
anca_a spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Gargoyle Ma bucur ca ai interpretat atat de profund ceea ce am scris. Pai intr-adevar, fetita mea e pedepsita in fiecare zi, de preferat fara motiv, "dupa bunul nostru plac". Si cand i-a spus prietena ei ca o sa o inchida in cusca si sa nu mai iasa niciodata (tocmai fusesera la zoo amandoua) si a luat-o de buna, a fost pentru ca si noi, parintii ei, avem obiceiul de a o tine in cusca, legata in lant de preferat. Da, am "pedepsit-o", am folosit metoda time-out-ului timp de 1 minut pentru cazuri extreme, cand a facut ceva gresit in mod intentionat si repetat. Si dupa explicatii si avertismente, nu ca-mi casuna mie. I-am explicat si dupa de ce si ne-am pupat si impacat... |
Imi pare rau ca te-au ranit cuvintele mele. Nu reusesc intotdeauna sa dau raspunsurile cele mai diplomate.
Ai interpretat gresit cele scrise de mine. Eu spuneam ca un copil pedepsit este in principiu un copil supus (supus in sensul de ascultator, executant, umil).
Astfel, este posibil ca la un moment dat acest copil sa incurce autoritatea care-l supune (ceea ce s-a si intamplat, cu prietenul de joaca).
Un copil liber insa, investit de mic cu incredere, crescut ascultat fiind, fara pedepse, fara umilinte va fi mult mai circumspect cand va veni vorba de a executa orbeste "ordinele" prietenului de joaca (sau prin extrapolare a colegului de banca, sefului, nevestei, presedintelui samd).
Ce incerc sa spun e ca e greu sa ai un copil lider in societate dar executant acasa.
Citat: |
Cat despre a urma orbeste niste indicatii... cred ca te referi la raspunsuriel pe DC, nu? Pai cam asa e, aplic orice sfat din prima si fara nici un discernamant. |
Ma refeream la fetita ta, nu la tine.
Children's advocate
khrisu spune:
Citat: |
Ma bucur ca ai interpretat atat de profund ceea ce am scris. Pai intr-adevar, fetita mea e pedepsita in fiecare zi, de preferat fara motiv, "dupa bunul nostru plac". Si cand i-a spus prietena ei ca o sa o inchida in cusca si sa nu mai iasa niciodata (tocmai fusesera la zoo amandoua) si a luat-o de buna, a fost pentru ca si noi, parintii ei, avem obiceiul de a o tine in cusca, legata in lant de preferat. Da, am "pedepsit-o", am folosit metoda time-out-ului timp de 1 minut pentru cazuri extreme, cand a facut ceva gresit in mod intentionat si repetat. Si dupa explicatii si avertismente, nu ca-mi casuna mie. I-am explicat si dupa de ce si ne-am pupat si impacat... Cat despre a urma orbeste niste indicatii... cred ca te referi la raspunsuriel pe DC, nu? Pai cam asa e, aplic orice sfat din prima si fara nici un discernamant. Mami de pisicuta (28.06.2006) |
Cum e metoda asta time-out-ului?? In ce cazuri o aplici? Da te rog un exemplu..
KHRISU mamik de baietel si fetita
Natasa spune:
Time-out e o perioada in care iei copilul de la ce facea si-l pui sa stea singur. Citi ani-atitea minute de time-out. Un copil mic poate fi pus in tarc sau in scaunelul de masa, nu trebuie neaparat sa stea singur. Ideea e sa asocieze un gest periculos, darimatul obiectelor, crize de tot felul cu acel time-out. Functioneaza, dar e nevoie de rabdare multa.
khrisu spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Natasa Time-out e o perioada in care iei copilul de la ce facea si-l pui sa stea singur. Citi ani-atitea minute de time-out. Un copil mic poate fi pus in tarc sau in scaunelul de masa, nu trebuie neaparat sa stea singur. Ideea e sa asocieze un gest periculos, darimatul obiectelor, crize de tot felul cu acel time-out. Functioneaza, dar e nevoie de rabdare multa. |
multumesc
intre timp m-am edificat cu treaba asta..am cautat prin materialele mele extrase de-alungul timpului de pe net (din pacate multe-s in engleza si nu prea le-am studiat) daaaar.... am gasit prin biblioraftul meu o poezioara foarte faina:
OLD WOMAN IN A SHOE
By Jordan Riak
There was an old woman
Who lived in a shoe.
She was a kind-hearted mom
Who knew exactly what to do.
She raised all her children
With patience and love.
Not once did she give them
A spank, shake or shove.
Her children all learned
To be gentle toward others,
And good parents too
When they became fathers
and mothers.
From their days in the shoe
They learned this about living:
Kindness, not force,
Is the gift that keeps giving.
www.nospank.net/ows.pdf
si un articol interesant despre time-out
www.awareparenting.com/timeout.htm" target="_blank">http://www.awareparenting.com/timeout.htm
KHRISU mamik de baietel si fetita
Gargoyle spune:
Multumesc de raspunsuri.
Anca, mda, am reactionat cam dur, dar m-am aprins. La tine nu era legat de diplomatie, ci mai degraba era nevoie de un mesaj mai explicit. Oricum, nu stiu daca time-out-ul ocazional echivaleaza cu umilirea sau mai stiu eu ce.
Si pe cuvant, prietena accea a ei a fost crescuta exact cum spui tu. Si uite ca ea a lovit. Probabil ca modul de a riposta tine de personalitatea copilului in mare masura.
Dar se pare ca sunt 2 directii: sa raspunda lovind la randul ei sau sa le intoarca spatele, spunandu-le ca nu a fost frumos. Recunosc ca prefer a 2-a varianta, asa am si invatat-o, dar nu stiu cat va functiona ia gradinita... daca asa ii va fi mai bine. In cazul fetelor, problema asta cu violenta dispare pe masura ce cresc, la scoala nu prea vezi sa se impinga/loveasca fetele. Se ocupa baietii de asta.
Mami de pisicuta (28.06.2006)
witeflower spune:
A invata copilul sa loveasca cand e lovit - nu e deloc in avantajul copilului, desi pentru unii asa pare.
A te apara e cu totul altceva decat a contraataca.
Nu e rau sa aiba reflexe bune de autoaparare, dar de indata ce atacatorul renunta la atac - fie si pentru un singur moment - e bine sa intre in schema abilitatile de comunicare nonviolenta. (Si, desigur, e important sa invete cum sa evite, cum sa previna un conflict violent). De ce?
Pentru ca, daca vor continua lupta, nu se stie ce se poate intampla (si nici care dintre copii o pateste mai rau).
Pentru ca la o bataie se strang si altii in jur - si nu se stie care dintre copii va fi "ajutat" de altii din "public".
Pentru ca, daca se bat la scoala/gradi si unul dintre ei, care iese mai sifonat, se plange invatatoarei/educatoare - pe care dintre ei il va pedepsi? Va spun sigur: pe amandoi sau pe niciunul.
Pentru ca, atunci cand cresc, daca sunt invatati sa contraatace, copiii nu se limiteaza la atat.
Lucrez zilnic cu copii si adolescenti care fac parte din incredibile gasti, organizate ierarhic si in retele cu alte gasti - in scopul de a-i bate sau intimida pe cei care indraznesc sa se ia de ei.
Rezultatul? Acesti copii traiec intr-o continua teroare. Mereu sunt amenintati, implicati in conflicte. Mereu se lauda cu gasca lor sau cu relatiile cu alte gasti pe care le au ei - deci cat de "puternici" sunt. De fapt, sunt mereu ingroziti, pentru ca intotdeauna exista cineva care ii pandeste. Mai mult, daca vor sa renunte la gasca si la relatii, situatia devine nasoala rau. Pentru ca "amicii" care odata (sau de mai multe ori) l-au aparat, se supara rau de tot daca el ii lasa balta. Iar supararea lor nu se manifesta cu o simpla injuratura.
Astea sunt doar cateva dintre consecintele educatiei de tip "loveste daca esti lovit". Ce e mai bine pentru copii?
DAca tot trebuie sa hoaram noi, parintii, acum, cand sunt mici, haideti s-o facem responsabil - adica gandindu-ne la consecinte. Asa ii vom ajuta sa ia si ei hotarari responsabile cand vor creste.