Experimente in bucatarie - nu gluten/ faina grau
Raspunsuri - Pagina 8
conchita spune:
Citat: |
citat din mesajul lui ML P.S. Am sa pun si reteta de tapenade, imi plac ingredientele. Numai buna de pus pe paine GF . Crista, daca ai ceva de completat, curaj!: http://www.justhungry.com/2006/07/tapenade_with_w.html |
asta suna super interesant, cu nuci, mmmm.
imi place enorm tapenade, preferatul meu e cu artichoke:
http://www.tastebook.com/recipes/1080842-Artichoke-Tapenade
conchita spune:
Citat: |
citat din mesajul lui carina ML: 70 g faina de migdale/ nuci 40 g faina de hrisca |
ML, cum traduci hrisca si ce este? unde gasesti faina de migdale? ce e rubarba? nu radeti.
ML spune:
Conchita, ce surpriza cu reteta! Am incercat cu ceva timp in urma la restaurant tapenade cu anghinare, tare bun a fost! Habar n-aveam ce mancam!
Tu folosesti proaspete sau conservate?
Amuzant, hrisca (buckwheat) si rubarba/reventul sunt inrudite. Hrisca o poti folosi ca faina sau crupe (cred ca se numeste in acest caz "Kasha") iar de la rubarba mananci doar cozile (arata cam ca cele de telina, uneori rozulii, rosiatice.... buna, buna cu capsuni in tarte).
Faina de hrisca si de migdale o gasesti cu siguranta la Health Food Store, dar incearca intai la alimentara . Eu pun migdale feliate in procesor si fac ceva similar (dar nu la fel de fin) in casa.
Kasha cred ca numai la "plafar".
Astfel arata rubarba (incearca si la WalMart):
http://en.wikipedia.org/wiki/Rhubarb
Si hrisca:
http://en.wikipedia.org/wiki/Buckwheat
ML spune:
Carina, ama facut aseara tortul tau cu ciocolata, umplut insa cu frisca si capsuni (am sa incerc candva si varianta ta). Multumesc, f. bune blaturile si mult mai usor de obtinut!
Take joy! (poze)
carina spune:
ML: ma bucur ca ti-a placut.
Conchita: eu in Ro nu gasesc faina de migdale, dar o fac in food processor (robotul ala cu cutite).
Eu sunt tare fericita apropos de rubarba: am gasit o doamna care imi va da in august radacini sa imi plantez la mine in gradina. Pana atunci imi iau tulpinute de la ea.
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
Anda si Carina (deja domnisoara)
http://community.webshots.com/user/andamihai
http://andaoana.wordpress.com/
http://flickr.com/photos/32304863@N04/
ML spune:
Citat: |
citat din mesajul lui carina Eu sunt tare fericita apropos de rubarba: am gasit o doamna care imi va da in august radacini sa imi plantez la mine in gradina. Pana atunci imi iau tulpinute de la ea. Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil! Anda si Carina (deja domnisoara) http://community.webshots.com/user/andamihai http://andaoana.wordpress.com/ http://flickr.com/photos/32304863@N04/ |
Asa, asa, ce ai de gand sa faci cu ea? Eu am avut doua in gradina si pe una au dat-o gata melcii fara cochilie (limax). Cea care a scapat arata destul de bine.
Tot vroiam sa te intreb, poate stii... Baiatul vrea placinta cu branza si stafide, dulce. Inainte faceam foile in casa cu drojdie si apa minerala, ulei, faina de grau, bineinteles. Ai cumva o reteta de foaie, GF?
Si visez la galuste cu prune in aluat cu cartofi. Pentru cand apar prunele.
Daca ai retete, te rog, le poti trece candva?
Take joy! (poze)
ML spune:
Acum am recitit... sa incerc sa fac placinta ca tarta cu foaia ta de tarte/placintele sarate ?
Stai ca m-am mai trezit cu ceva... Eu, in loc de branza de vaci puneam iaurt (nu prea le place copiilor branza, de aceea). Oare ar iesi cleioasa foaia, iaurtul fiind prea zemos? La o adica, l-as putea scurge... Te intreb, poate, din intamplare stii.
Hei, Andreea, ce mai zici? Te-am felicitat, dar nu cred ca ai avut timp de citit. Din nou, sa va traiasca si sa fie sanatos!
Take joy! (poze)
carina spune:
ML: o tipa cu care m-am conversat eu in trecut, are o reteta de strudel GF: http://beansandcaviar.blogspot.com/2009/05/stretchless-strudel.html
Nu am incercat-o dar stiu ca tipa face chestii faine. Eu am postat pe blog un studel cu branza - poti incerca umplutura respectiva. Cu iaurt nu iti recomand pentru ca e intr-adevar prea apos.
Daca vrei tarta cu iaurt poti face asa:
Aluat:
100 g faina de orez integrala de preferat
30 g fulgi de quinoa
60 g faina de orez dulce
sare,
4-5 g de xanathan gum (nu e neaparat dar face aluatul mai workable)
Se amesteca cele de mai sus. Apoi se adauga 100 de g de unt si se amesteca cu degetele pana aluatul arata ca si fulgii de cereale.
Apoi adaugi 4-6 linguri de apa fff rece (60-90 ml) si amesteci doar pana cand aluatul se desprinde de pe bol.
Se pune in folie de plastic si se baga in frigider pentru 1-2 ore. Dupa ce s-a racit se intinde, se pune in forma (o forma de aprox 18-20 cm diametru). Se inteapa cu furculita peste tot si se baga din nou in frigider pana pregatesti umplutura.
Umplutura:
2 oua
200 g de iaurt (tarta frantuzeasca cu iaurt e facuta cu iaurt de oaie)
125 g mascarpone
60 g zahar brun
20 g amidon
coaja de lamaie
1 lingurita de mac
Se amesteca iaurtul cu mascarpone, zahar (- o lingurita), galbenusurile, coaja de lamaie si macul.
Separat bati albusurile spuma si la sfarsit adaugi lingurita de zahar pastrata ca sa se faca si mai ferme. Incorporezi albusurile in amestecul de iaurt (usor sa nu se dezumfle).
Se toarna amestecul peste aluatul de tarta si se coace la 175 de grade cam 45-50 de minute.
In loc de mac poti pune stafide daca va plac.
Cu rubarba, am facut o prajitura aseara: o prajitura clasica cu fructe (rubarba si capsuni) cu faina integrala. Cand imi mai cumpar, vreau sa fac un crisp cu rubarba, inghetata si mousse de rubarba.
Reteta de galuste ti-o scriu mai tarziu ca tre sa fug cu pitica la antrenament.
Va pup,
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
Anda si Carina (deja domnisoara)
http://community.webshots.com/user/andamihai
http://andaoana.wordpress.com/
http://flickr.com/photos/32304863@N04/
ML spune:
Citat: |
citat din mesajul lui carina Daca vrei tarta cu iaurt poti face asa: Aluat: 100 g faina de orez integrala de preferat 30 g fulgi de quinoa 60 g faina de orez dulce sare, 4-5 g de xanathan gum (nu e neaparat dar face aluatul mai workable) Se amesteca cele de mai sus. Apoi se adauga 100 de g de unt si se amesteca cu degetele pana aluatul arata ca si fulgii de cereale. Apoi adaugi 4-6 linguri de apa fff rece (60-90 ml) si amesteci doar pana cand aluatul se desprinde de pe bol. Se pune in folie de plastic si se baga in frigider pentru 1-2 ore. Dupa ce s-a racit se intinde, se pune in forma (o forma de aprox 18-20 cm diametru). Se inteapa cu furculita peste tot si se baga din nou in frigider pana pregatesti umplutura. Umplutura: 2 oua 200 g de iaurt (tarta frantuzeasca cu iaurt e facuta cu iaurt de oaie) 125 g mascarpone 60 g zahar brun 20 g amidon coaja de lamaie 1 lingurita de mac Se amesteca iaurtul cu mascarpone, zahar (- o lingurita), galbenusurile, coaja de lamaie si macul. Separat bati albusurile spuma si la sfarsit adaugi lingurita de zahar pastrata ca sa se faca si mai ferme. Incorporezi albusurile in amestecul de iaurt (usor sa nu se dezumfle). Se toarna amestecul peste aluatul de tarta si se coace la 175 de grade cam 45-50 de minute. In loc de mac poti pune stafide daca va plac. Cu intarziere iti multumesc. Imi place ce ai scris mai sus, asa ca raman la reteta ta. Amidonul este cornstarch sau ce? Cand imi mai cumpar, vreau sa fac un crisp cu rubarba, inghetata si mousse de rubarba. Suna bine, in special mousseul. Am sa mai trag cu ochiul pe blog. Reteta de galuste ti-o scriu mai tarziu ca tre sa fug cu pitica la antrenament. Cand ai timp, iti multumesc, fetita mea e bolnava, asa ca ma opresc un timp... Va pup, Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil! Anda si Carina (deja domnisoara) http://community.webshots.com/user/andamihai http://andaoana.wordpress.com/ http://flickr.com/photos/32304863@N04/ |
Take joy! (poze)
philip spune:
ml, acum am reusit sa bag un ochi pe aici, de gatit nu mai gatesc nimic insa, pap si eu ceva repede intre alaptaturi :) sper sa pot reveni mai in forta cat de curand. multumim de felicitari.
US