Experimente in bucatarie - nu gluten/ faina grau
Raspunsuri - Pagina 6
ML spune:
Citat: |
citat din mesajul lui crista-s ML cum adica paste sarate ? Adica gatite cu branza, carne si altele la care pui sare. Mie imi placeau si cu nuci si zahar sau tip budinca (branza, ou, zahar si arome). Cum ziceam citeva pagini in urma eu am mincat clatite din hrisca cu diverse umpluturi sarate ( sunca, brinza, sparanghel, ciuperci) uneori erau cum zice Mika alteori erau umplute, facute suluri si gratinate ... foarte bune dupa parerea mea ... merg si in combinatie cu ceva carnita afumatata (dc mincati sau dc se gaseste) .. merg si cu varza si cartofi (cred ca am mai zis asta scuze ). Eu am uitat, ai scris. Scuze de la mine. Tartele cu buruieni sunt minunate dupa parerea mea. Pui diverse frunze : spanac, sfecla, cicoarea aia de care vorbeam mai demult "italian dandelions" (asta am facut cu pilaf si nu prea mi-a placut; era mult mai buna cu paste) , loboda , macris , stevie .. vezi ca toate astea se pot cultiva , se gasesc seminte si cresc bine mersi sau le poti gasi si pe cimp, pe linga riu ... De asta te iubesc eu, le stii pe buruieni! . O fi caraghios, mie imi amintesc de tata si bunicii de la tara. Abia acum incepe sa creasca macrisul iepuresc pe camp, noi il rontaim din mers. Anul asta punem in gradina macris cultivat si stevie (sau loboda...). Frunzele oparite sau nu , tocate mai mari sau mici "ca pentru rate " :-) amestecate cu brinza rasa si/sau cu ou sau cu inlocuitorul oului din faina de ou .. le pui intre doua foi ca la placinta, sau numai o foaie dedesubt ca la tarta si eventual gratar de aluat pe deasupra sau tai cu forma de biscuiti forme de alut pe care le pui peste umplutura din loc in loc ... coci vreo 40 minute pt tarte mari si gata ... Important e sa iti gasesti un aluat pe gustul vostru si pe care sa il folosesti mereu .. prea multe experiente nu sunt chiar mereu satisfacatoare :-) Asta cautam, reteta de aluat, exact ce-a scris Carina. |
Take joy! (poze)
ML spune:
Carina, minunat!!! Abia astept sa incerc tarte. Am facut pizza cu spelt si drojdie (de post, fara ou), dar asta va fi altceva.
Si bilutele ma tenteaza.
Sa vad cum ma descurc cu tapioca. Am cumparat "perle" (bilute), cu gandul sa le rasnesc la procesor. N-am idee daca se poate si cat de tari sunt. Intreb si eu... a incercat cineva?
Take joy! (poze)
crista-s spune:
ML ti-am scris un PM cu pastele ca pe aici am tot scris si la alte subiecte :-) daca insa vrei si alte idei sau ai vreo leguma sau fel de carne/ peste pe care vrei sa le folosesti scrie PM si vin cu idei ca sa nu fim off topic aici .
sa stii ca si eu ma simt putin ca bunica atunci cind maninc buruieni :-) ea era prietena cu ceaiurile, nu lua medicamente choiar daca le cumpara ca sa vada prietenele ca si ea e bolnava si ia ca ele pastilute :-) Avea insa o carte cu toate plantele medicinale, carte mostenita acum de matusa dar tb sa pun si eu mina pe ea ca sa o scanez (poate la urmatorul drum in Ro ca acum am uitat).
Si eu vreau sa seman loboda in balcon mai pe la toamna ca acum e tirziu a sosit caldura aici.. offff dc aveam o gradina chiar ziceam ca l-am apucat de DD de un picior :-)
philip spune:
anda, merci.
ml, sunt o neserioasa, stiu, poate daca mi-ai scrie pe email, sau pe messenger in week-end mi-as aminti de reteta. nu-i cea pe care ai postat-o tu si sunt delicioase.
philip
35weeksbabyboy
mommyandreea
mika12 spune:
Si quinoa este fara gluten si are un gust deosebit. Eu am facut astazi mancare cu quinoa.
200 grame quinoa
un ardei gras
o ceapa
o bucata de fenicul taiata marunt
sare, piper, nucsoara, usturoi
patrunjel verde sau marar
Mod de preparare:
Quinoa se fierbe. Separat se caleste si apoi se inabuse ceapa, feniculul, ardeiul tocat mic, usturoiul. Se amesteca cu quinoa fiarta. Se sareaza, pipereaza, condimenteaza cu nucsoara. Se serveste presarat cu patrunjel verde sau marar tocat marunt.
In zilele intr-adevar calduroase (care intarzie sa isi faca aparitia pe la noi), folosesc quinoa si in salata si arata cam asa :
[http://www.whatwereeating.com/food_pics/2007-01-11_quinoa-salad.jpg]
Macrina spune:
ML ai incerat asta?
http://marcela-home.blogspot.com/2009/05/placinta-cu-malai-si-branza-de.html
ML spune:
Citat: |
citat din mesajul lui crista-s ML ti-am scris un PM cu pastele ca pe aici am tot scris si la alte subiecte :-) daca insa vrei si alte idei sau ai vreo leguma sau fel de carne/ peste pe care vrei sa le folosesti scrie PM si vin cu idei ca sa nu fim off topic aici . Crista, hai cam am rezolvat cu ele cu orezul! sa stii ca si eu ma simt putin ca bunica atunci cind maninc buruieni :-) ea era prietena cu ceaiurile, nu lua medicamente choiar daca le cumpara ca sa vada prietenele ca si ea e bolnava si ia ca ele pastilute :-) . Si strabunica mea le arunca in foc si ne intreba cum sa inghita ea asa ceva?! "Nu vedeti ce scantei fac cand ard? Parca-s artificii!" . A trait pana la 91 de ani. offff dc aveam o gradina ... Asta-i ce-ti doresc! |
Take joy! (poze)
ML spune:
Andreea, Carina, maine sper sa fac rost de faina de tapioca (pt. eclere, aluat de placinte, etc.). Am incercat sa macin "perlutele" si sunt tari ca fasolea. Apoi am citit pe punga ca trebuie s-o lasi la inmuiat peste noapte si apoi s-o fierbi o ora daca vrei sa faci budinca, de ex. Asa ca m-am lasat pagubasa, dar astept faina...
Acum... Carina, am facut totusi saptamana trecuta un aluat de tarte folosind o reteta dupa Internet, fara tapioca. Am inlocuit untul cu ulei si alte inovatii care nu m-au ajutat. De fapt a iesit ingrozitor, cam ca nisipul si gras de-ti varsai stomacul... Sa nu intelegi gresit, nu-i un repros, nu are de fapt nici o legatura cu reteta ta. Doar vreau sa te intreb daca si la tine, faina din orez brun se simte la fel, aspra la limba?. Am sa incerc reteta de la tine, cu unt si tapoica si restul.
In schimb, ce crezi? Azi am facut prajiturelele cu ciocolata si au iesit f. bune, nu s-au turtit si nici lipit intre ele! Multumesc! 2 tavi, copiii au hapait cu entuziasm, la fel si eu. Am pus si 2 TBSP. de faina de seminte de in (imi place inul), plus aceeasi cantitate (aproape) de migdale.
Take joy! (poze)
ML spune:
Mika, faina mancarica! Imi place si pt. ca este de post. dar spune-mi o gasesti sub forma de boabe? Eu am la magazin numai ca faina. Trebuie as fie buna sa in salate...
De fapt, sapatmana trecuta am cumparat faina de quinoa si cartof si am facut alaltaieri primul tort GF, tip pandispan, cu fructe, dulceata si frisca. Va povestesc curand ce si cum.
Macrina, minunat! Acum inteleg ce linkuri vedeai tu . Abia astept sa incerc, deocamdata pt. mine (copiii nu se ating de branza). Trebuie sa ma lamuresc insa cu inlocuitorii pt. faina de grau (ce proportie si ce faina). Multumesc mult!!!
Take joy! (poze)
mika12 spune:
ML, aici se gaseste quinoa si intreaga [http://www.healthnode.org/wp-content/uploads/2008/04/quinoa.jpg], si in fulgi
[http://www.marmiton.org/pixcontent/E18D3163-432E-4525-BD8E-48B4961ECEFE/16A069D8-15C5-E5B6-7D51-E8AB759B3C81/flocons_quinoa_01.jpg]sau sub forma de faina, se consuma in general destul de des (datorita valorii nutritive foarte mari, contine magneziu, zinc, potasiu, acid folic - bun pentru viitoarele mamici). Am cunostinte care au intoleranta la gluten, quinoa face parte din alimentatia lor zilnica. Stiu ca pun si faina de quinoa in aluatul de paine (vreo 50 de grame numai, ca altfel s-ar parea ca iese un gust prea puternic).
Eu pregatesc si quinoa cu lapte de migdale, pentru micul dejun, dar asta numai duminica, pentru ca am mai mult timp la dispozitie dimineata.
o ceasca de quinoa
doua cesti de apa
doua cesti de lapte de migdale
doua linguri de seminte de in macinate atunci ca sa nu se oxideze
Clatesc bine boabele (ca sa se elimine gustul amarui), le pun la fiert vreo 15 minute (foc mic!), pana se evapora apa.
Las la racit vreo 5-10 minute, apoi adaug laptele de migdale, semintele de in, ceva scortisoara si sirop de artar daca vreau sa fie mai dulce.
Ai dreptate, inul are un gust bun si o groaza de efecte benefice. In schimb, s-ar parea ca semintele nemacinate se pot lipi de intestin. Tu ce stii despre asta? Am vazut in magazinele bio si ulei de in, nu am cumparat inca...