Experimente in bucatarie - nu gluten/ faina grau
Raspunsuri - Pagina 14
ML spune:
Andreea, nu cred ca te tenteaza, pun totusi doua linkuri pt. inlocuitori de gomboti cu prune, alte idei nu am:
- gomboti japonezi cu crema de ciocolata, din faina de orez:
http://www.asiandumplingtips.com/2010/03/mochi-covered-chocolate-truffles-recipe-betelnut.html
- sau daca ai face tocinei cu bucati de prune ? Oare ce-o iesi (as face o varianta din retetele de mai jos)?
http://www.thedailyspud.com/2009/03/01/spud-sunday-pancake-sunday/
http://glutenfreebay.blogspot.com/2007/03/non-gebrokts-passover-potato-pancakes.html
Mai scriu maine, vad ca nu-i e bine baiatului...
La tzara americana (poze)
philip spune:
eu am cumparat la un moment dat niste "gris" din buckwheat. asta era:
http://getgreenbewell.files.wordpress.com/2009/12/cream-of-buckwheat.jpg
merci de retete, as face niste papanasi fierti din prima.
ML spune:
Ei, interesant, n-am stiut ca exista asa ceva. Ai fost multumita?
Deci ai face amestecul cu faina de orez, zahar etc. si apoi ai inlocui steamerul cu oala cu apa ? Si mie mi se pare cam complicat cum descriu in reteta (eu am doar un steamer rotund din bambus, niciodata nu l-am folosit).
Ei, printre altele vroiam sa spun ca am mai incercat cateva deserturi din dorinta de a scapa de cateva tipuri de faina mai putin folosita: naut, teff si nuca de cocos (faina).
Asa ca am facut brownies din naut, "negresa" din teff, iar brownies din naut amestecat cu teff si rulada cu nuca de cocos in doua variante (cu crema cu lemon curd si crema de ciocolata cu cashew/nuci caju).
Acum stiu pe care dintre ele nu vreau sa le mai vad la fata: cea de orez brun si teff. Sunt zgrunturoase ca nisipul, tare greu aluneca pe gat! Pana la urma brownies cu teff si naut au iesit bunicei (cei exclusiv cu naut f. buni) dar negresa a fost uracioasa rau.
Trec si retetele, cine/daca le-o dori:
Rulada (mi s-a rupt, dar nici nu m-am chinuit prea tare. F, f. buna la gust, mi-a placut putin mai mult cu crema de ciocolata):
http://spaininiowa.blogspot.com/2009/12/wholesome-lemon-roulade-gluten-free.html
Brownies cu naut si alune:
http://www.luculliandelights.com/2009/02/chocolate-brownies-with-chickpea-flour.html
In weekend am sa repet tortul cu faina de cartofi si quinoa, frisca, piersici si dulceata, sa nu ma uitati, sunt oricand amatoare de inovatii, mai ales dulci! (ha, mi-am amintit ca am intr-o carte o tarta cu caise si frangipane iar blatul este din malai si migdale (faina)... Cand apar caisele o voi incerca... frangipaneul, dansul, ma cam tine in loc, asa uitandu-ma la ingrediente, nu-i prea mult unt la un loc? Si-n aluat si-n "crema"? Ce gust are frangipane pana la urma, stie cineva?...)
La tzara americana (poze)
Nicoleta spune:
Salut.
Am linte verde, gris de hrisca, boabe de quinoa si lapte de migdale.
Cu quinoa ma gandeam sa o pun in loc de orez, sa le fac ccc quinoa cu lapte copiilor. Si sa folosesc zahar brun. Cu lintea, o supa... Oare pot face galusti din gris de hrisca?
Multumesc de ajutor .
----------------------------------------------------
Ai reusit? Continua! N-ai reusit? Continua!
ML spune:
Eu fac numai clatite... dulci. Aici scrie ca da, nu stiu ce sa zic, poate indraznesti:
http://www.revistafelicia.ro/articol_1003575/hrisca_-_aliment_potrivit_pentru_toate_mesele.html
Galuste de hrisca : Se framanta bine un aluat din faina de hrisca, apa si sare. Se modeleaza cu mana galuste, care se adauga in apa fierbinte. Cand apa da in clocot, se mai adauga putina apa rece. La o noua fierbere, vasul se ia de pe foc, se scurge apa, iar galustele se stropesc cu apa rece. Se servesc cu sos sau garnitura de legume.
Stii ca are o culoare urata, nu? Acum depinde si de cat de procesata este, eu nu o amestec cu faina alba, ies cam gri...
Dar mai degraba as incerca dumplingsii de mai jos (cam mult de munca, dar trebuie sa iasa mai gustosi; ar trebui sa mearga fierti si in supa de pui,nu? Mancarea saracului, cica, in Bretania ):
http://www.davidlebovitz.com/archives/2007/03/kig_ha_farz_2.html
Sau clatitele astea cu umplutura sarata:
http://dana2dor.blogspot.com/2008/09/galette-de-paris.html
La tzara americana (poze)
ML spune:
Nicoleta, acum imi dau seama ca grisul si faina este posibil sa difere (ca "ingrediente", grisul s-ar putea sa contina si altceva pe langa faina, deci nu stiu daca se va potrivi in retetele amintite mai sus).
La tzara americana (poze)
Nicoleta spune:
Deci am Öko Buchweizen-Vollkorngriess 100%. Voi incerca sa fac galusti sambata. Multumesc de idei.
----------------------------------------------------
Ai reusit? Continua! N-ai reusit? Continua!
carina spune:
Citat: |
citat din mesajul lui ML Ei, interesant, n-am stiut ca exista asa ceva. Ai fost multumita? Deci ai face amestecul cu faina de orez, zahar etc. si apoi ai inlocui steamerul cu oala cu apa ? Si mie mi se pare cam complicat cum descriu in reteta (eu am doar un steamer rotund din bambus, niciodata nu l-am folosit). Ei, printre altele vroiam sa spun ca am mai incercat cateva deserturi din dorinta de a scapa de cateva tipuri de faina mai putin folosita: naut, teff si nuca de cocos (faina). Asa ca am facut brownies din naut, "negresa" din teff, iar brownies din naut amestecat cu teff si rulada cu nuca de cocos in doua variante (cu crema cu lemon curd si crema de ciocolata cu cashew/nuci caju). Acum stiu pe care dintre ele nu vreau sa le mai vad la fata: cea de orez brun si teff. Sunt zgrunturoase ca nisipul, tare greu aluneca pe gat! Pana la urma brownies cu teff si naut au iesit bunicei (cei exclusiv cu naut f. buni) dar negresa a fost uracioasa rau. Trec si retetele, cine/daca le-o dori: Rulada (mi s-a rupt, dar nici nu m-am chinuit prea tare. F, f. buna la gust, mi-a placut putin mai mult cu crema de ciocolata): http://spaininiowa.blogspot.com/2009/12/wholesome-lemon-roulade-gluten-free.html Brownies cu naut si alune: http://www.luculliandelights.com/2009/02/chocolate-brownies-with-chickpea-flour.html In weekend am sa repet tortul cu faina de cartofi si quinoa, frisca, piersici si dulceata, sa nu ma uitati, sunt oricand amatoare de inovatii, mai ales dulci! (ha, mi-am amintit ca am intr-o carte o tarta cu caise si frangipane iar blatul este din malai si migdale (faina)... Cand apar caisele o voi incerca... frangipaneul, dansul, ma cam tine in loc, asa uitandu-ma la ingrediente, nu-i prea mult unt la un loc? Si-n aluat si-n "crema"? Ce gust are frangipane pana la urma, stie cineva?...) La tzara americana (poze) |
Depinde ce folosesti in frangipane: de migdale, de fistic, de alune de padure, etc.
Mie personal nu imi place. In general nu imi plac deserturile seci.
Azi dimineata am avut la MD, praji cu piure de sfecla rosie, si cu faina de mei si amaranth, cu cacao naturala si ciocolata neagra, unsa cu unt de caju si dulceata de zmeura.
Nicoleta: eu fac frecvent quinoa cu lapte sau mei cu lapte sau bulgur (nu e GF). Singura observatie: zaharul brun nu e alternativa sanatoasa a zaharului alb. Zahar/ indulcitor mai sanatos: demerara sau moscavado, sirop de agave. Sunt scumpe dar merita si vi le recomand cu caldura.
People are always blaming their circumstances for what they are. I don't believe in circumstances. The people who get on in this world are the people who get up and look for the circumstances they want, and, if they can't find them, make them. ~G.B. Shaw
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
Anda si Carina (deja domnisoara)
http://andaoana.wordpress.com/
http://flickr.com/photos/32304863@N04/
Nicoleta spune:
Pfiuuu, eu sunt antitalent si la gatit obisnuit, daramite sa ma bag si la ce zici tu, Carina!
Hrisca mea este de fapt crupe de hrisca... Am luat si naut astazi... nautul este boabe, voi incerca o iahnie, maine. Cu crupele de hrisca... oare daca le fieb separat si incep sa le integrez in mancaruri uzuale (le maruntesc in blender si le amestec sa ingroase sosul din mancarurile de legume spre ex, pentru inceput), oare este ok? Si cand spun sosuri nu ma refer la sosuri cu faina etc. sau cu prajeli, ci cat mai dietetice.
----------------------------------------------------
Ai reusit? Continua! N-ai reusit? Continua!
carina spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Nicoleta Pfiuuu, eu sunt antitalent si la gatit obisnuit, daramite sa ma bag si la ce zici tu, Carina! Hrisca mea este de fapt crupe de hrisca... Am luat si naut astazi... nautul este boabe, voi incerca o iahnie, maine. Cu crupele de hrisca... oare daca le fieb separat si incep sa le integrez in mancaruri uzuale (le maruntesc in blender si le amestec sa ingroase sosul din mancarurile de legume spre ex, pentru inceput), oare este ok? Si cand spun sosuri nu ma refer la sosuri cu faina etc. sau cu prajeli, ci cat mai dietetice. ---------------------------------------------------- Ai reusit? Continua! N-ai reusit? Continua! |
Ai grija cu nautul, sa il lasi in apa peste noapte ca si fasolea: http://www.vegancoach.com/how-to-cook-beans.html. Incearca hummus - e foarte bun.
Legat de hrisca: http://thisfoodthing.com/index.php/2007/07/14/buckwheat-porridge-recipe-by-dukelupus/. Poti face fiertura si apoi sa o folosesti cum doresti: cu putina miere deasupra cu fructe si iaurt pentru micul dejun; cu legume si branza rasa ca si un risotto; in ciorbe in loc de paste.
Ca si chestie generala: daca aveti boabe si vreti faina, puteti sa le puneti in food processor (mixer cu cutite) sau in blender si faceti faina.
People are always blaming their circumstances for what they are. I don't believe in circumstances. The people who get on in this world are the people who get up and look for the circumstances they want, and, if they can't find them, make them. ~G.B. Shaw
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
Anda si Carina (deja domnisoara)
http://andaoana.wordpress.com/
http://flickr.com/photos/32304863@N04/