Tine degetul pe buze!!
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Roxana_sp_Claudia/Roxana_sp_Claudia.jpg)
Catalin are aproape 3 ani..si are un tic. Il tine de vreo 2 luni si a luat amploare. Ce face? Tine degetul pe buza de sus, sau tuguie buzele si freaca cu degetul buza de sus (doar mijocul buzei). Am incercat pe rand..leocuplast, Mavala Sop (oja aia care e amara) pe care am pus-o chiar si pe piele..ca nu atinge buza cu unghia..si atunci n-avea efect. Am incercat si ardei dar dupa cateva minute l-am spalat..voia sa se frece la ochisori..Si nu mai stiu ce sa ma fac. Sta asa..ca Ganditorul..tot timpul. E total neigienic si urat! Ce sa ma fac?
Roxana mami de Robert (18 feb 2008) si
Catalin (5 iunie 2006)
Raspunsuri
![](images/user_woman.png)
floric_ea spune:
buna,
spui doar de acest tic - in rest Catalin cum este dezvoltat pentru varsta lui - vorbeste, socializeaza, merge la gradinita - este un copil vesel, timid etc etc?
ti-as recomanda sa tii un jurnal pentru a vedea in ce situatii apare ticul respectiv si a va da seama voi adultii ce rol are acest gest. daca face acest lucru pentru el are o anumita valoare (il calmeaza??? sau e un gest copiat de la adulti care fac ssst ca sa taca???). prin mijloace punitive eventual il veti convinge sa nu mai faca insa va face altceva care va avea aceiasi functie.
ideea este de ce face ceeace face. ati incercat sa il ignorati? sa ii explicati eventual ca gestul respectiv nu este igienic si ca ar putea sa-i faca rau (introduce microbi in gura si il poate imbolnavi etc). ceva de genul: eu inteleg ca tu vrei sa faci asa si eu stiu ca nu am cum sa te conving sa renunti, dar te-ai gandit ca???
totul depinde de capacitatea de intelegere a copilului, de nivelul lui de dezvoltare si de functia careia ii serveste ticul respectiv.
mai multe precizari ar fi binevenite.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Roxana_sp_Claudia/Roxana_sp_Claudia.jpg)
Roxana Claudia spune:
Multumesc de raspuns..
Catalin merge la o gradinita particulara de 3 saptamani, unde a a inceput deja sa se acomodeze, socializeaza si reuseste sa invete mai multe decat acasa.
Ticul i-a aparut acum 2 luni, intai era ceva rar apoi din ce in ce mai des. Nu pune mana la buza atunci cand este in toiul jocului, cand este captivat de ceva. Face asta clar cand este plictist dar si asa..pur si simplu. Nu pot sa spun ca are vreo frustrare, ca avem atmosfera aiurea in casa, sau ca e gelos pe fratiorul lui de 1 an.. Pt ca face acest gest indiferent de situatie, pe fratior il mai dam la bunici sau pe el il dam..dar continua asta. I-am zis cu binisorul, l-am amennintat, i-am spus si ce microbi pot sa ajunga la el daca pune degetelul acolo..fara niciun rezultat. Si nu mai stiu ce sa fac. Cand este atent la ceva (televizor, lectie la gradi..tot asa e cu degetelul)..ce sa mai fac..cum sa interpretez?
Catalin (5 iunie 2006)
floric_ea spune:
poti asocia cu ceva? spre exemplu atunci cand a aparut a fost bolnav (ceva afte, sau a luat medicamente care aveau gust neplacut sau ceva similar) sau coincide cu o anumita perioada cand a fost la bunici sau i s-a intamplat ceva, sau a vazut ceva (apropo, bebelusul este alaptat, are vreo legatura?). Initial probabil ca a avut legatura cu ceva si apoi l-a repetat (gestul) si a ramas ca un tic. Incearca sa faci un fel de joc cu el, daca verbalizeaza suficient, cu ursuletul care tine degetul la gura si intreaba-l oare de ce si-l tine asa (teatru de papusi puteti face sau un joc pe care el sa-l faca cu placere). poate daca va putea pune in cuvinte motivele care l-au determinat sa tina degetul asa va inceta.
sau roaga-l sa deseneze, sau deseneaza-i tu un copil cu degetul la gura, intreaba-l ca un joc: tu de ce crezi ca face asa?
totul ca un joc, o aluzie, fara sa insisti prea tare.
intre timp ignora-l. si urmariti-l poate gasiti vreun motiv.
Roxana Claudia spune:
Daca stau sa-mi amintesc bine a aparut in perioada unei cazaturi de pe scaun...nu stiu daca are vreo relevanta insa..Pt ca nu s-a ales cu nimic rau..iar la putin timp dupa a inceput cu ticul. Insa daca-l ignor..o sa renunte? Mie-mi pare ca o face ca gest normal..si asta ma sperie..
Catalin (5 iunie 2006)
floric_ea spune:
incearca sa va jucati un pic, cum am mai scris - lasa-l sa vorbeasca, poate vei afla mai multe lucruri (desenati, jucati-va impreuna si vezi cum reusiti sa-i atragi atentia spre gest si sa vorbiti un pic).
il face in mod natural pentru ca a devenit o obisnuinta (initial a avut o cauza insa dupa l-a preluat si i-a acordat alte functii - de linistire, atunci cand e plictisit etc). similar cu suptul degetului sa zicem.
poti incerca sa ignori ticul (oricum daca ati incercat sa-l dezvatati probabil e destul de stresat in privinta lui) si in paralel sa incerci sa faci mici jocuri cu el sperand ca iti va da mai multe detalii. eventual poti face si un joc de genul ursuletul care s-a speriat cand a cazut de pe scaun si a dus degetul la gura sa nu se loveasca, si acum e in siguranta si nu mai are nevoie sa faca asta ....etc etc. voi il cunoasteti mai bine si e mai probabil sa descoperiti cauza.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Tala/Tala.jpg)
Tala spune:
Nici eu nu cred ca e cazul sa pedepsiti sau sa amenintati copilul. Baietelul meu, are 2 anisori jumatate, are acelasi tic cred, in sensul ca, mai ales cand e obosit, si uneori in somn chiar, isi mangaie buzele pe care si le tuguie inainte. Are acest tic de un an si abia curand m-am dumirit ce-i cu el, cand m-a vazut dezbracata si a venit si a facut acelasi gest dar cu sfarcul meu - abia atunci am realizat ca a capatat ticul in momentul in care l-am intarcat si lui ii este dor de tatica....Eu zic sa nu te mai sperii si sa nu mai ameninti copilul, ci sa fii f atenta cand intra in functiune ticul.
Bucurie!
Roxana Claudia spune:
Multumesc de incurajari si sfaturi fetelor. O sa incerc in primul rand sa nu-l mai agasez o perioada, poate va uita. Mi-e teama sa nu ramana cu asa tic..tare urat e..
Catalin (5 iunie 2006)
CristinaT spune:
buna, nu am inteles ce tic are, dar eu de cate ori observam cate un gest care parea ca se repeta, ma gandeam ca il face de plictiseala.. si atunci o antrenam intr-o activitate placuta: dansam, cantam, etc...
am fetita de 9 ani!
si :)
natynic spune:
Toti copiii au ticuri, Roxana. Nu am o experienta directa, dar cred ca, cu cat il vei pisa mai tare, cu atat ticul va persista. Si apoi exista lucruri mult mai neigienice si urate, asta e ceva inofensiv si va trece pe nestiute, negandite.
Naty
mamica Iuliei Elena-esenta tare in sticluta mica (30.01.2008)
DA-I DOAMNE MINUNII MELE SANATATE, MINTE SI NOROC!
www.onetruemedia.com/shared?p=7f4020c8ca8fe8c9c90c20&skin_id=601&utm_source=otm&utm_medium=text_url" target="_blank">Primul an al Iuliei...
raluk_psk spune:
ce sa mai zic de al meu ca e mereu cu limba scoasa...n-are decat luni si nu-mi fac griji inca desi persista de vreo luna...asta e..fiecare bebel are obiceiurile lui..nu-ti fa griji..va trece...trebuie doar sa ai rabdare..
http://tanaramamica.wordpress.com/