"la bloc"... asociatia de proprietari si caldura
Raspunsuri - Pagina 3
Androix spune:
Citat: |
citat din mesajul lui atlantiana Presedintele si comitetul executiv se aleg anual si daca nu va convin cei pe care ii aveti, puteri candida si va puteti implica activ in treburile asociatie, ca doar sunt si ale voastre. Dar e mult mai usor sa dai cu parul de pe margine, decat sa renunti la comoditate. http://www.fapr.ro/FAPR/legislatie/specifica.php |
Mai tu esti d-na administrator? Atunci de ce ne tragi de urechi? Implicarea dreq: am ajuns la concluzia ca astept sa deblocheze creditarea si fug mancand norii. Sper sa nu ajung intr-un bloc cu vecini la fel de nepasatori ca ai mei, dar nici intr-unul de pensionari care nu permit instalarea cabluilui/internetului in bloc pentru ca nu vor ei na!
Uitasem sa va zic: la noi la sedinta nu vine nimeni! In afara de mine Asa ca s-au decis sa faca tot fara nici o sedinta, oricum nu vine nimeni si la a doua sedinta se hotaraste in 4 oamnei din care numai eu le tin piept Asa ca nu, nu pot sa candidez, nu pot sa fac nimic, dau cu parul de pe margine pe forum. Off, poate ma enervez si ma mut la curte
www.flickr.com/photos/bijuteriiunicat/" target="_blank">Creatiile mele
Andreea mama de Filip si Georgia
adelaki spune:
Buna fetelor,
Readuc in atentia voastra acest subiect pentru ca eu tot nu m-am lamurit: ce se poate face daca presedintele asociatiei de proprietari decide ( cu sau fata acordul scris a 50%+1 dintre proprietari) sa opreasca caldura ( mi s-a intamplat anul asta in martie) sau sa nu dea drumul la caldura, situatie in care sunt acum.Azi avem 18 grade in casa, presupun ca asta e cald dupa standardele unora :)
Se poate face reclamatie undeva, se pot lua niste masuri concrete?
Chiar daca sa zicem ca 50% + 1 dintre proprietari decid ca nu doresc caldura, este legal acest lucru? In acest fel ar putea sa decida ca nu vor caldura toata iarna, nu?
Are cineva idee ce se poate face? Fara sugestii de genul centrala electrica, mutat, va rog frumos, ca la asta m-am gandit deja dar acum e tarziu :)
Va multumesc anticipat.
Adela si bebe Darius (7.11.2007)
Androix spune:
Am dat o stea din greseala. Scuzoaiele mele.
www.obiectiverealiste.blogspot.com" target="_blank">Obiective Realiste
Androix Bijoux
Niste copii si toti copiii!
CorinaDani spune:
una dintre variante ar fi sa-l dai in judecata pentru tulburarea posesiunii (sau cam asa ceva, mi-e lene sa caut acum pe net cum se numeste exact), este vorba despre faptul ca initiativa lui nu-ti permite sa folosesti locuinta si instalatiile din ea in scopul in care au fost proiectate/destinate a fi folosite.
sa dea drumul la caldura in bloc, iar locatarii care nu doresc sa plateasca, sa inchida robinetele la calorifere. au toti locatarii instalate acele repartitoare de caldura pe calorifere ? daca nu, asta ar putea fi o problema, in sensul ca nu poti sti daca toti cei care sustin ca nu vor caldura isi vor si opri caloriferele...
pana una-alta, daca ai aparat de aer conditionat montat in casa, pune-l sa functioneze pe incalzire sau cumpara-ti o aeroterma/radiator. daca stai in frig te poti imbolnavi si te costa mai mult medicamentele si vizita la medic decat aeroterma si curentul electric consumat...
Androix spune:
Da, nici nu e nevoie de ajuns la judecata de cele mai multe ori. E suficient sa il bateti la cap pe administrator. Tu impreuna cu ceilalti 50% -1 si cu cat sunt mai multe plangeri cu atat se rezolva mai repede. Merita incercat.
Eu dupa doi ani ma gasesc in acceasi situatie. Nici credit n-am facut sa ma mut, nici "bolier" n-am pus. Singurul lucru diferit este ca acum vecinul care s-a opus vehement schimbarii coloanelor vechi de o mie de ani ma intreaba daca n-as vrea la primavara sa ma cuplez cu el la o teava de gaz si-o debransare. Ca sa vezi!
Androix Bijoux
CorinaDani spune:
androix, eu zic sa iei in serios aceasta propunere. la noi in ploiesti, "dasteptii" astia din consiliul local sau de la dalkia s-au gandit ei sa spuna stop joc si cine nu s-a debransat pana acum de la sistemul centralizat de incalzire a orasului, nici ca va mai putea s-o faca de acum inainte. asta mi se pare revoltator, de ce sa dicteze altii ce sa faca fiecare in casa lui ? pai daca blocurile, implicit tevile sunt vechi si nu mai circula agentul termic prin ele, degeaba ramai racordat, ca tot nu beneficiezi de caldura si platesti suplimentar folosind alte metode de incalzire...asta in contextul in care meteorologii din UK anunta ca iarna aceasta va fi pentru europeni ca o mica era glaciara...brrrr....
Androix spune:
O iau foarte in serios, dar e la fel de revoltator si de umilitor. Acum cand mini era glaciara sta sa-i inghete fundul si sa-i arda buzunarul domnului, ma cauta de aliat. Cand m-am dus anul trecut la usa lui cu caciula in mana, povestind sfios ca n-am caldura de 10 ani si ca as vrea acordul lui si al celorlalti vecini sa schimbam coloana de caldura a ridicat din umeri zicand ca el abia s-a mutat si abia a terminat santierul din casa nu mai vrea sa o ia de la capat cu molozul.
Am mai auzit zvornuri ca vor sa interzica debransarea si in bucuresti. Cum ramane cu "tulburarea posesiunii"? Daca nu ma lasa sa ma debransez nu pot folosi instalatia veche de mii de ani ca sa ma incalzesc.
Androix Bijoux
CorinaDani spune:
eu d-aia mi-am pus centrala termica, inca din 2005 (sau 2006?, ete ca-s batrana si nu mai tiu minte bine, maica).
la noi in bloc, in baie si in bucatarie, nu am avut caldura de cand ne-am mutat. de fapt mint, in primii 2-3 ani erau oleaca dezmortite acele calorifere, dar pesemne in fiecare an tevile se colmatau, pana n-a mai urcat agentul termic deloc, neam, nimicuta, oricate aerisiri de instalatie am facut, rugaciuni pe langa tevi, telefoane la punctul termic, etc.
din cauza frigului din casa si a modului dezechilibrat in care era incalzita locuinta, mi-a crescut o frumoasa plantatie de igrasie pe tot peretele exterior al unicului dormitor, de dormeam cu nasul in puf de mucegai, fara sa stiu.
acu', culmea tupeului jegos, anul trecut, astia de la ISTA, care fac citiri de repartitoare si calcule de repartizare consumuri de caldura, s-au trezit ca tre sa platim si noi domne pentru tevile alea care imi trec prin casa si nu sunt izolate. eu le tot spun - nene, de ce sa izolez, daca p-acolo n-a mai trecut caldura de 100 de ani ? ei nu si nu, ca daca nu sunt izolate, tre sa platesc. ete d-aia aseara am pus niste mansoane izolatoare pe tevile alea si diseara chem administratorul sa constate ca am izolat, sa nu mai platesc aiurea 25 ron/luna in iarna asta.
Soleil spune:
Corina, n-au fost pentru tevi. Eu n-am tevi deloc si tot am platit (stau la ultimul etaj si le-am scos, a ramas doar juma' de metru de teava care se duce spre uscatorie unde se fae returul).
Aia de anul trecut a fost o magarie. Conform la ceva lege, trebuiau puse nush ce ceasuri sau ceva in subsoluri si nu s-au pus. Si legea zicea ca cine n-a pus, sa treaca 30% toamna si 50% iarna din factura de caldura pe consum comun. Ba administratorul blocului, cand am intrebat ce-i cu sumele alea asa mari, imi zice "pai legea ne-a permis". "Ce v-a permis legea exact?" "Sa trecem 50% pe consum comun".
Adica legea le-a "permis" lor sa ma puna pe mine la plata pentru consumurile domniilor lor.
Si uite-asa, fara tevi, fara nimic, eu am platit 50-60 de lei pe luna caldura de la radet...
Si am facut un calcul. Si mi-a iesit ca incalzirea spatiilor comune - adeca uscatoria (care-i o camera, sa ne intelegem...) - ar costa 750 de lei pe luna.
Da' cica nu-i chiar asa. Ca, cerand explicatii, am aflat ca onor vecinii mei care au caldura de la radet si au repartitoare, au numai in camere, in bai nu au repartitoare. Alea sunt la comun... Ca deh, la ei in baie nu-s calorifere, ci tevi d'alea groase. Si nu se poate masura nimic pe alea.
Bleah. Oricum, legea aia cu 30% si 50% a fost valabila numai pentru sezonul trecut. Astept cu interes notele de calcul de la ISTA de anul asta...
CorinaDani spune:
soleil, in cazul meu a fost pentru tevi. pentru ca in spatiile comune au fost desfiintate toate tevile si caloriferele, iar in subsol s-au facut lucrari de izolatie pentru toate tevile de caldura, inca de acum doi ani. si am cerut noi instalarea acelui repartitor-etalon, tocmai pentru a nu plati conform ordinului ANRSC (cu 30%, respectiv 50%). dupa montarea repartitorului si efectuarea primelor calcule s-a ajuns la urmatorul rezultat : diferenta intre citirea de pe repartitorul-etalon si suma citirilor de la apartamentele cu repartitoare, asadar pierderile de caldura prin tevile ce trec prin apartamente, reprezinta cam 15% din valoarea facturii de incalzire. e mult mai rezonabil decat 30-50% cum voia ANRSC sa se calculeze, bagand mana in buzunarul proprietarilor de centrale.