Cat concediu de maternitate este necesar?
Raspunsuri - Pagina 5
cayaaimee spune:
Buna fetele. Daca ar fi dupa mine as fi stat si 3 ani cu copilul ca sa nu mai chinui atat cu perioada pana la gradi. e usor cand ai cu cine sa il lasi dar cand nici bona nu gasesti si nici parintii nu te ajuta mult...... stai la birou si la 10 min te gandesti ce face bebe, a mancat, plange.....eu am urat acele cateva luni pana l-am dat la gradi . Acum e bine, am crescut si am uitat dar daca in viitor mai fac un bebe ma gandesc cu groaza cine ma ajuta, mai ales cu 2 . Cert este ca nici sa stai numai la crescut copii in casa nu e bine si cand ai copii ai si nevoie de bani dar......
Ionut Lucian - 27 decembrie 2004 -
"Nu stiu ce vreau sa fac , dar stiu ce fel de femeie vreau sa fiu "
http://s384.photobucket.com/albums/oo284/cayaaimee/
raluk_psk spune:
eu una nu mi-as lasa copilul cu mama sau soacra chiar daca ar fi in acelasi oras cu mine si mi-as permite. ce-i drept imi si permit sa stau acasa din moment ce sunt studenta..astfel ma bucur in fiecare clipa de baietelul meu si nu pierd nici un moment important din viata lui..l-am mai lasat si cu prietene de-ale mele si din cauza ca aveam seminarii dar si pentru ca am vrut sa-l invat si cu alte persoane...acum depinde de fiecare: de cata incredere are in persoanele cu care il lasa, de cat de mult iti doresti sa te intorci la munca, etc. nici o varianta nu e incorecta..nici vietile noastre nu sunt identice..
http://tanaramamica.wordpress.com/
Divaaa spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Mindy Divaaa, de acord cu tine, dar nu stiu ce sa zic de dependenta maternala. Oare cand sa fie copii dependenti de mama, daca nu acum cand sunt inca mici. Nu zic ca mama trebuie sa stea mereu langa ei. Pot sa mai stea si cu un bunic, baby sitter pot fi dusi la gradinita cateva ore pe zi (nu o zi intreaga) sa interactioneze cu alti copii. Mama se poate intoarce la serviciu (unele o iau pe ulei stand acasa), ideal ar fi un part time - ar ajuta si pentru psihicul mamei. Eu nu mi-o doresc independenta. Nu acum. Stiu ca intr-o zi va fi cea mai independenta fata. Si vreau ca asta sa fie o independenta sanatoasa. Nu sa fuga de noi parintii ca din cusca. Am observat ca parca prea repede ne dorim ca ei sa devina independenti. Prea repede ii punem in patul lor din prima zi ajunsi acasa de la spital. Zilele trecute m-am trezit ca o invidiez pe cumnata mea care are bb de 2 luni si doarme toata noaptea in patul ei.. Apoi am stat citeva secunde si m-am gandit? stai putin.. ce e asa grozav in asta? ca se odihneste ea! dar copilul? Cat de bine ii e acolo singur in patul ala imens de lemn? El nu stie sa spuna cat ii este de dor de mami, cat de mult vrea sa ii simta mirosul. A plans de cateva ori 5 minute (conform cartilor de specialitate care spuns sa ii lasi sa planga) dar pe urma s-a linistit, a vazut ca mami nu mai vine ce era sa faca?! Si probabil ca devine independent ininte de vreme pt ca nu are de ales. Eu am vrut sa fiu dependenta de mama, dar ea era prea ocupata pt mine. As fi vrut sa dorm cu ea.. sa o simt aproape sa ma simt protejata sa fie mereu cu mine. De multe ori imi spunea 'da crezi ca eu imi mai amintesc ceva de la varsta aia? eram prea obosita sau ocupata atunci'. O inteleg..asa erau vremurile, ne bagau la cresa de la 3 luni, acasa lucrau pe rupte ca nu aveau conditiile de acum, cand sa mai aiba timp de noi?! Dar eu simt ca mi-a lipsit mama. Mult prea mult. Si atunci cand ea ma credea independenta eu nu eram.. |
Da, astea sunt ironiile vietii! Eu am fost iubita mult prea mult si am fost dependenta toata viata de maica-mea. Si sincer, nu ma simt in regula fata de acest aspect. Ma gandesc cu groaza la ziua cand ea nu va mai fi si de fiecare data sunt convinsa ca NU voi sti sa supravietuiesc fara ea.
Cat despre perioada care si-a petrecut-o in post-natal, surprinzator nu a fost decat de 1 an si cateva luni. Insa din cauza manierei ei mult prea protectoare de a ma "bibili" si ocroti eu nu am fost niciodata in vacante cu colegii de clase, nu suportam sa stau departe de ea mai mult de cateva ore (sa nu vorbesc de zile, care erau un chin)si in consecinta, am decis ca eu sa fac ceva diferit fata de copilul meu, evident fara sa cad in cealalta extrema.
14+
monicabo spune:
Am vazut-o pt dna europarlamentar cu fetita la serviciu... Noroc ca era cuminte... nu stiu ce ar fi facut mamica (la serviciu fiind) daca bebe plangea (de colici, foame la alte ore decat pauzele ei, schimbat pampers sau pur si simplu "de plictiseala")...
Vis a vis de perioada... sunt pt cat mai mult de stat acasa (ca timp permis) si pe urma, fiecare face cum vrea, cum se simte bine etc. Depinde f mult daca ai bunicii apti (si pensionari, si cat de cat sanatosi cat sa poata avea grija de un copil).
Mie mi se pare ok la noi cu 2 ani...ba chiar si 3 daca se poate, ca apoi sa-l poti da la gradi (mi se pare ca esti cam blocat de la 2 la 3 ani, daca nu ai bunicii pe aproape - crese bune nu prea sunt, la gradi nu se poate inca, bonele costa multisor, etc)
Monica cu Andreea Ioana - 11 iulie 2007 www.andreeaioana.ro" target="_blank"> Poze
Povestea sarcinii si a nasterii
si Ana Maria - 13 noiembrie 2008
Povestea nasterii super rapide a Anei Maria
spic de grau spune:
In plus, in ROmania, exista o retea intreaga de bunici la datorie care isi exercita rolul de educatori si ajutoare de nadejde. |
Oare de ce gandesc unii ca bunicii "trebuie"/"exista" pentru a avea grija de nepoti? De ce oare nu ar putea si ei sa se bucure de batraneti linistiti fara a fi obligati sa aiba grija de nepoti(ei bine DA - unii considera ca bunicii, prin definitie, au datoria morala sa aiba grija de nepoti).
Eu una am fst fericita ptr toate mamicile care pot primi o remuneratie pe masura cotizatiilor. Nu mi se pare normal sa cotizezi in functie de salariu si sa primesti din partea statului o alocatie "standard" (evident cu mult sub nivelul sumelor cotizate).
In Franta femeile care castiga putin sunt mult mai avantajate sa faca copii si sa stea acasa. La final, calculand ajutorul de la stat si suma pe care ar da-o pe dadaca, ies mai castigate daca stau acasa. Pe cand cele care au un salariu frumusel si niste rate la banca la fel de frumusele, calculate in functie de acel salariu, se vad obligate sa isi paraseasca copilasul la numai 10 saptamani.
Nimeni nu obliga o mama sa se intoarca la munca daca doreste chiar si la numai 5 zile de cand a nascut (cum s-a intamplat aici cu Rachida Dati: http://www.20minutes.fr/article/287641/People-Les-commentaires-sur-le-retour-de-Rachida-Dati-virent-a-l-affrontement-politique.php ).
Insa daca o mama doreste sa profite de copilul sau, gasesc ca e normal sa aiba posibilitatea sa o faca fara alte justificari.
Pana la urma nu simtim toate la fel, unele privesc maternitatea ca pe o implinire, altele ca pe o corvoada. Fiecare e asa cum a fst croit si basta!
Si inca o data - mi se pare absurd sa se aduca in discutie "bunicii" pe post de dadace la datorie. Decat sa te apuci sa faci un copil gandindu-te ca bunicii sunt apoi obligati sa ti-i creasca, mai bine iti iei catel/pisica.
Si apropo:
(
PS: eu am stat in concediu de maternitate 3 luni - nu mi-am permis mai mult. Am un job interesant si am parinti care ma ajuta in cresterea copilei. |
.. ptr fiecare jobul e interesant (ii plang pe cei care fac o meserie care le displace). Scara de valori e diferita insa de la un individ la un altul.
StMihaela spune:
Eu am noroc de un sot minunat, care ma ajuta mult. Am renuntat la cariera si lucrez acasa. Chiar daca uneori mi-e greu ii multumesc lui Dumnezeu ca am o meserie care imi permite sa lucrez si in acelasi timp sa-mi cresc si sa-mi educ copii.
Ca sa raspund la intrebare: la inceput credeam ca un concediu de 3 ani ar fi suficient. Acum imi dau seama ca nu-mi ajung nici 8
Cum am doi copii, de 7,5 ani si 4,5 ani o sa va spun cand o sa zic ca sunt pregatita sa ies din "concediu" Sper sa nu se inchida DC pana atunci
O floare tuturor mamicilor care se descurca cu copii si cu servici
ilse spune:
spic de grau.
Stmihaela si eu la fel...noroc ca am un job, care il pot manevra si de acasa, daca am chef.
eu si 3 banditi: ilse, sven si thor