Este cineva in Sudan?
Raspunsuri - Pagina 2
eliaheri spune:
Salutare! Si iata ca am pus piciorul in Sudan de 2 zile deja. Nu ma simt printre straini. Zambesti, si oamenii iti raspun cu un zambet. Saracie multa. Oameni care traiesc pe strazi, cersesc sau vand diferite chestii ziua pentru a-si castiga o paine. Sunt 40 de grade acum, insa e suportabil. Toate astea pentru a spune ca,mass media creaza o imagine apocaliptica, ceea ce nu e cazul cand vii aici. Nu fac o invitatie turistica, doar o imagine realista asupra unei tari sarace intradevar, insa unde te poti misca, cu anumite reguli bineinteles.
Am gasit un contact roman aici.. un tip care lucreaza in SPP, protectia demnitarilor romani ONU. Iar maine o sa incerc sa votez la ambasada, chiar daca habar nu aveam pentru ce sunt alegerile pana acum 5 zile.
Salutari Africane :)
miki68 spune:
Si eu astept sa ne mai scrii
cristina d.
www.flickr.com/photos/9558016@N05/?saved=1" target="_blank">Motaneii mei
pisigri spune:
acum am gasit topicul tau. tot respectul pt ce ai ales sa faci!
poti te rog sa imi dai un id de messenger pe MP?
if you can't say something nice, then don't say nothing at all
http://pisigri.blogspot.com/ (poze noi)
Mami de Ilinca (5.03.2009)
eliaheri spune:
Multumesc mult pentru raspunsuri :)
Am facut o saptamana de cand sunt aici. Mi-am facut si botezul cu o mica toxinfectie alimentara, e ceva foarte obisnuit aici, asta ca sa ma imunizez :) Aproape ca am uitat cat de greu a fost sa eliberez casa in care am stat 8 ani in Bucuresti. Mai greu sa dau cele 3 pisicute. Insa cred ca incep adaptarea in Sudan foarte bine. Abia ieri am reusit sa imi fac curaj si sa ies singura pana la magazin. Nu as vrea totusi sa depind de sofer, o sa mai treaca pana cand o sa conduc insa nu e grav.
Imi place tara asta, ciudat, cum mi-a zis si consulul Romaniei in Khartoum, ai senzatia ca esti la capatul lumii. Orasul asta e ca un Ferentari mare cu bucati de Pipera. Gunoi peste tot, si langa gunoi o casa mare, super luxoasa inauntru, dupa cate am inteles, asta pentru ca nu am avut inca ocazia sa fiu invitata. Fiecare casa, sau bloc este pazita de un - aproape "sclav", daca stau sa ma gandesc ca respectivul trebuie sa stea afara, adica la 42 de grade in aer, probabil ceva mai mult la sol, nu par a fi deranjati insa, ei nu stiu altceva, pot doar sa spere, insa de cand s-au nascut au trebui sa supravietuiasca.
Am fost la Clubul German ieri, piscina, umbra, cocktail. Doar ca eram singurii albi, restul copii cu mamele sau dadacele. Este o clasa destul de bogata, nu stiu din ce, petrol, comert,? Insa comert, nu stiu exact cu ce ai putea sa faci. Majoritatea produselor din magazine sunt importante, Liban, Turcia.
Cu greu am reusit sa imi cumpar 2 fuste decente, si o bluza lunga, asta pentru ca toate imi erau super largi, sau super lungi. Sudanezele sunt femei mai robuste. Nu imi vine sa cred cand le vad acoperite cat sa se vada doar chipul, uneori cu manusi si ciorapi. Wawww, am intrebat de ce manusi si soferul mi-a zis ca e protectie pentru soare. Rezist sub soare, cam 15 minute,ieri 30 de minute pana la shop si inapoi, insa mai mult si cu ciorapi si manusi .. uff Nu cred. Unele au capul dezgolit, altele sunt imbracate chiar occidental, am inteles ca ele sunt din Etiopia. Femei frumoase, machiate oriental, chip gen Naomi Campbel, altele cu un aer trist. Am senzatia ca sunt oameni care isi iubesc mult familia, o pretuiesc enorm, stau de obicei laolalta ca sa se ajute. Asta imi place.
Nu le plac occidentalii, asta in general, pentru ca asa spune politica, insa daca intri in discutie cu ei se arata ff prietenosi, si sunt sinceri. Ei spun, problemele sunt la nivel inalt, noi nu avem probleme cu albii.
Daca ma vad pe strada, se uita curiosi, eu am senzatia ca si cu putina agresivitate, zambesti (dar nu prea tare sa nu creada altceva) iti raspund cu zambet.
Stau intr-o casa mare, camere foarte mari, 2 terase... ahhh un soricel, o soparla si o musca :) Eu nu i-am vazut, doar femeile care fac curat. Soparla o aud din cand in cand, dar se pare ca e buna, o sa manance tantarii . si musca pe care nu o mai vad de 2 zile. Soricelul in schimb nu e ok deloc. Mi-e mila sa bag o capcana, tot sper sa plece, nu a mai lasat urme de o zi, asa ca sper ca si-a facut bagajele.
Nisipul, ffff fin intra peste tot. Daca spal acum in 2 ore o sa il vad pe picioare. Nu ai cum sa lupti cu el, mai ales cu geamurile care sunt aici, izolatie :( usor 0.
La mancare, nu pot sa zic ca am observat o bucatarie locala, e mai mult un mix oriental, sunt retete pe care le-am vazut si in Istanbul. Nu-i bai, si asa imi place sa gatesc.
Astept sezonul ploilor, e anuntat de o saptamana. Se pare ca e ceva usor apocaliptic, asta pentru ca apa trage toate gunoaiele de pe strazi, Slava Domnului ca avem un 4x4, oricum altfel ar fi cam greu de mers.
In seara asta, serata expat pe Nil :) muzica, bauturi fara alcool si un DJ.
In direct din Khartoum cu multe urari de bine :)
Eli
Alexa Ioana spune:
si
te rog sa mai scrii !!! o sa urmaresc subiectul tau.
sa stii ca ai inca un fan declarat
(stiti, mi'e asa de ciuda ca atunci cand am fost mai "tanara" si "fara obligatii" - a se citi fara copil - nu am avut curajul sa fac ce mi'am dorit, adica sa ma implic in actiuni umanitare in africa... acu', pana mai creste copilul, n'am nicio sansa...
dar in viata asta neaparat trebuie sa ajung in africa... nici nu concep altfel... asa ca, pe langa ca ma bucur pentru tine ca ai ajuns acolo... da'mi voie te rog sa te si invidiez putintel )
mult succes si... keep in touch !!!
maru spune:
ma bucur ca ai ajuns cu bine! Ma bucur ca iti place. Sunt super incantata ca ne scrii.
Cand incepi munca umanitara? in ce consta?
miki68 spune:
Am citit cu nesat aceasta relatare de la fata locului. Astept cu nerabdare proxima "transmisiune in direct"
cristina d.
www.flickr.com/photos/9558016@N05/?saved=1" target="_blank">Motaneii mei
Emeralde spune:
foarte intersanta relatarea ta - corespunde foarte bine realitatii.In ce zona a orasului stai?
la Africa Mall ai fost? acolo poti gasi imbracaminte decenta/stil european desi sudanezele(bogate) prefera sa vina la Dubai pentru shopping
de vei fi invitata la vreo nunta sudaneza sa te duci neaparat -o experienta/unica de neuitat mai ales daca ai noroc sa fii invitata de o familie bogata - sa vezi la ei lux/opulenta/rochii (topuri)de peste 2000-3000 de dolari/garnituri de aur peste 1 kg.pe cap etc. ce contrasteaza crunt cu realitatea de pe strada
cat timp vei sta la Khartoum?
Adela P spune:
Eli, acum am vazut si eu subiectul. Te admir pt curaj si sufletul tau mare. Mai povesteste, eu una iti sorb cuvintele.