***Capsunele-n scutecele de mai-iunie 2007**(95)
Raspunsuri - Pagina 17
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/doxinu/doxinu.jpg)
doxinu spune:
poohy iti tinem pumnii si ne rugam pentru tine sa fie totul bine
Am inceput sa ma interesez cum este cu olita si cum sa facem sa o foflosim.Pun aiai ce am gasit si mi s-a parut interesant
Antrenamentul la olita este bine sa fie inceput la sfarsitul celui de-al doilea an de viata sau chiar la inceputul celui de al treilea. Intre 1 si 2 ani, odata cu maturizarea creierului, copiii devin atenti la senzatia unei vezici urinare pline si simt nevoia de a urina. Daca pana la 1 an, vezica urinara putea retine mai putin de 50 ml, deci urinare frecventa, capacitatea ei creste in jurul varstei de 2 ani, permitand urinarea la intervale mai mari de timp. Pe parcursul maturizarii, copilul isi dezvolta abilitatea de a-si controla muschi externi ai sfincterelor in mod voluntar, putand amana evacuarea urinii sau a fecalelor pana are olita la indemana, chiar daca vezica urinara si rectul sunt pline. !!! Desi uneori intarzierea evacuarii intestinale este binevenita, repetarea sau abtinerea pe timp prea indelungat poate duce la probleme de constipatie, intinderea si subtierea muschilor, chiar evacuarea neasteptata. Din momentul in care copiii recunosc ca momentul defecarii este iminent, majoritatea problemelor cu murdarirea scutecelor dispar pe timpul noptii. Controlul asupra vezicii urinare pe durata zilei este etapa a doua, iar cel al evacuarii intestinale pe durata zilei urmatorul, ultimul ramanand controlul vezicii urinare pe durata noptii.
Cercetarile au confirmat ca parintii care au inceput antrenamentul la olita in jurul varstei de 2 ani, au reusit sa-l termine cu succes in maxim 4 luni. Cu cat acest proces va fi inceput mai devreme cu atat va dura mai mult. Presiunea morala exercitata la acest capitol poate insa afecta psihicul unui copil si acest lucru trebuie evitat.
# Invatarea copilului la olita poate incepe cand: acesta are scaune la momente predictibile pe parcursul zilei;
# arata prin semne, grimase sau anumite posturi ca este gata sa-si ude sau murdareasca scutecul;
# se plange sau se simte incomfortabil cand are scutecul ud sau murdar;
# incepe sa traga in jos si in sus de pantaloni;
# intreaba de olita;
# vrea sa poarte chilotei;
# vrea sa va faca o bucurie si poate urma instructiuni simple;
# se mentine uscat mare parte a zilei;
# vrea sa se spele pe maini si ii place sa stea curat.
Etapele antrenamentului la olita
# Cand aveti deja la indemana olita, nu o puneti in baie, ci in camera copilului mai intai, sau in camera in care se joaca, astfel incit sa se obisnuiasca cu ea fara a se simti presat sa faca acest lucru. (!!! Nu faceti caz prea mult si nu chemati toata familia sa asiste la aceste momente, copilul se va inhiba categoric.) Apoi incercati sa urmati aceste etape: Incurajati copilul sa stea pe olita mai intai imbracat sa vada cum se simte.
# Dupa cateva zile sau saptamani, cand copilul pare sa accepte ideea, sugerati-i sa se aseze pe olita fara pantalon si scutec, dar nu asteptati ca el sa faca ceva imediat.
# Pentru baieti va fi mai usor sa accepte sa stea pe olita sa urineze, dupa ce-l asigurati ca va putea face din picioare cand va fi mai mare.
# Fiti atenti la semnele indicate de copil si intrebati-l daca doreste sa foloseasca olita. Daca refuza, nu-l fortati. Daca insa accepta sa o foloseasca, fiti rabdatori. Incercati sa cititi o carte ca sa treaca timpul si sa se simta relaxat. Poate trece ceva timp pana copilul va urina sau defeca, dar va fi fericit cand va reusi acest lucru. Aratati-i ca sunteti la fel de fericiti de reusita lui.
# Daca copilul paraseste olita fara sa fi facut ceva in ea, nu va aratati dezamagiti. Nu spuneti decat: "Vom incerca data viitoare".
# Daca copilul refuza sa stea pe olita mai mult de cateva secunde, incercati sa-l convingeti sa ramana pe ea oferindu-i o jucarioara sau lasati-l sa rontaie un fruct sau un biscuit. Dar daca refuza si acest lucru nu incercati sa-l fortati.
# Sarbatoriti fiecare reusita, dar nu prea mult, pentru a nu-l face pe copil sa se simta presat.
# Nu uitati sa luati olita in calatorii - la bunici sau in vacante, de exemplu.
[redCit va dura acest antrenament la olita?
Depinde de copil; pentru unii dureaza cateva saptamani, pentru altii poate chiar un an sau mai mult. Studiile au aratat ca 22% dintre copii sunt fara scutec pana la 2 ani si 1/2, 60% pana la 3 ani, 88% pana la 3 ani si 1/2. In general fetitele invata mai usor decat baietii, iar fratii mai mici mai repede decat cei mari. Desi copilul pare sa utilizeze in mod regulat olita, e posibil ca mentinerea scutecului sa fie inca necesara, mai ales pe timpul noptii.
Pana la varsta de 4 ani copiii se descurca si singuri cand vor sa-si goleasca vezica urinara sau intestinele pe durata zilei, iar noaptea chiar sa nu mai aiba astfel de nevoi. Dupa ce copilul invata sa foloseasca in mod regulat olita, trebuie sa faca tranzitia la toaleta mare, astfel incat sa poate folosi singur toaleta de la gradinita/scoala. In general, copiii trec usor la toaleta mare, fara probleme si fara rugaminti prea multe din partea parintilor. Pentru a facilita asezarea la toaleta, puneti un scaunel in dreptul ei. Unii copii sunt speriati de statul pe toaleta mare, pentru ca deschiderea ei este prea mare si le este frica sa nu cada. In acest caz cumparati un capac de toaleta pentru copii, ce se poate fixa pe cel obisnuit. !!! Nu uitati sa-l laudati de cate ori reuseste sa foloseasca toaleta.
Ce se intampla cand folosirea olitei / toaletei esueaza?
Copiii intre 3-5 ani isi mai uda uneori pantalonii daca apar schimbari in viata lor, cum sunt mersul la gradinita sau aparitia unui frate/sora. Dar chiar si fara stres, multi copii la aceasta varsta isi uda pantalonii daca tin prea mult urina. Aceasta se intampla de multe ori cand sunt implicati prea mult intr-un joc si nu au timp sa mearga la baie. Parintii pot ajuta amintind copilului sa mearga la baie in mod regulat, inainte de a pleca de acasa, dupa masa, sau inainte de culcare. Unii copii au accidente la gradinita deoarece sunt prea timizi sa se adreseze educatorilor cand au nevoie la baie. Pentru a va ajuta copilul, pretindeti ca sunteti educatorul si invatati-l ce cuvinte sa foloseasca pentru a cere permisiunea de a merge la baie.
!!! Este normal ca un copil de 3-4 ani sa ude inca patul noaptea. Daca insa problemele persista in mod regulat dupa 5 ani, consultati medicul, ca acesta sa verifice daca sunt, sau nu, probleme medicale. In majoritatea cazurilor maturizarea controlului asupra sfincterelor este mai lenta decat in cazul altor copii.
Bibliografie:
Infants, Children and Adolescents - L.E. Berk;
The 3 a.m. Handbook. The most commonly asked questions about your child's health - W. Feldman;
The Children's Hospital Guide to Your Child's Health and Development - Children's Hospital Boston.[/red]
![](images/user_woman.png)
bettyR spune:
Poohy, sa fie intr-un ceas bun. Daca dr spune ca e ok la 38 saptamani, ma gandesc ca vede el bine. Tin pumnii sa se acomodeze Manucu repede cu fratiorul.
Ella, sanatate lui Bob! Ai baiat mare deja, are 2 ani imediat.
Chiqui, santatate Liviutei! Of, bietii de ei, sper sa nu aiba si a mea ceva, ca prea nu a mancat niciodata. Si eu si dr noastra, o banuim de ceva alergie, ca toamna si primavara mananca prost, stranuta dimineata si pare uneori racita, dar de cate ori o controleaza nu are nimic, nu face febra, dar e mai prost dispusa. Poate imi mosteneste rinita mea.
Am mai pus si noi cateva poze noi:
http://www.flickr.com/photos/rbeatrice .
Betty 27+
, mamica fericita de Andreea (13.05.2007)
Andreea
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/doxinu/doxinu.jpg)
doxinu spune:
Nu pot sa-mi dau seama de ce a scris asa de mare caci nu am facut-o ioDeci pentru fetele pe care le deranjeaza imi cer scuze
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/ella_74/ella_74.jpg)
ella_74 spune:
sper sa nu fiu off topic, poate mai sunt si alte mamici de capsunici care cauta gradi.
Am fost azi sa mai vedem o gradinita in ideea ca sa fim linistiti ca am vazut mai multe si am facut alegerea cea mai buna.
Gradinita e langa parcul Carol, se numeste Elite.
Nu mi-a placut fiindca grupa "baby" adica de pampers nu are educatoare ci niste doamne care au grija de copii; sunt 8 copii in grupa asta si 2 doamne care vad de ei.
Pai bine , dar la 350 eur/luna cat cer as vrea si eu pentru copilul meu o educatoare; ca altfel caut o mamaie si il las in grija ei, ca nu vad diferenta.
Din ratiuni de cost cred, nu au catering ci bucatarie interna; pe de o parte cred ca e bine, dar pe de alta parte am plecat de acolo mirosind a mincare; bine ca aveam parfum in geanta.
Curtea e mica si e de ciment si mi s-a parut ca e umbroasa; raspunsul a fost ca oricum ei scot copiii in parcul Carol; nu ma satisface acest raspuns.
Partea buna era ca grupa "baby" are clasa la parterul gradinitei si deci macar aici nu am teama scarilor.
Locul arata bine, nimic de zis dar din pacate nu este ceea ce cautam noi.
Asa ca il ducem unde am vazut prima oara, la Bambi.
a dormit si asnoapte fara sa se trezeasca macar o data; azi i-am dat bibe la 6:15; maine il mut la 6:30 si tot asa pana ajungem la o ora de masa mai putin indecenta, cred ca 8:30 e rezonabil.
ramona7 spune:
da, ella, ne intereseaza
asta am cautat si eu aseara: o gradinita in sectorul doi, aproape de bunici si pana la urma am gasit gradinita primii pasi. sper sa fie ok, o sa ma mai interesez si scriu cum e.
a, am vazut ce frumos zambeste bob si ce fata de mama iubitoare ai!
poohy, Iti tinem si noi pumnii, sa ai o refacere rapida si un bebe sanatos!
bettyr am vazut-o pe andreea, e foarte frumusica. m-au impresionat si pozele cu pisica. razvan nu e asa dragastos cu pisi, mai mult o alearga.
Salvati o inimioara
ELTEKA spune:
M-am intors
Oana
Nu era Elias sigur Chiar ma gandisem la tine, ca de data asta l-am programat ca pe ceas, cu toata calatoria si diferenta de fus orar, a fost super.
In prima zi s-a culcat la 5pm, sigur, la el era miezul noptii si aia e ora lui,punct. Asa ca s-a trezit la 2.30 noapte, pai cum am fost la fel de cheauna precum scriai tu de la Boston, ca eu cu tati de Elias ne-am culcat la 11 noaptea... Dar din serile urmatoare s-a adaptat, s-a trezit la 5, apoi la 6, apoi la 7.
Cand ne-am intors, incredibil ce lovitura am dat, pur si simplu nu l-am lasat sa doarma de dupa amiaza la 4, a picat rupt in avion la 7 seara si s-a trezit direct la Amsterdam, dupa 7 ore, era deja dimineata. Noi nu dormisem deloc, dar el era in priza, a fost o tortura sa alerg dupa el prin aeroport Asa ca s-a culcat frumusel de dupa-masa si de atunci doarme perfect, doar noi suntem cucuvele noaptea...iar ziua cu scobitori la ochi...
Ella
Exact la asta ma gandeam si eu, ce ti-a scris Ramo7. Ma uitasem (iar) prin pozele tale si am ajuns la aceeasi concluzie: peste tot arati traznet, esti o silfida, super sexi Da' de cand il ai pe Bob, ai o stralucire pe fata
Cat despre Bob, arata asa scump aici ca io tot nu imi imaginez ce descriai tu despre plansetele lui..
Si-mi place, in ultimele poze am vazut 5 perechi de pantofi . Io m-am lasat de sportul asta, i-am luat o pereche 23, una 24 si una 25... Ghetele de iarna 22 nu mai intra cu ciorapi, ziceam sa-l trec la pantofi...d'apai 23 inoata in ei, o fi numarul de la Ecco mai mare?? Mai are un deget pana ii sunt buni... Si-i mai luasem si o pereche de Converse sa mearga la iste seturi de primavara, tot 23, probabil ca la Craciun ii vin bine, taman cand nu e timp de ei
Cred ca ma duc sa-i iau o pereche de Superfit de pe aici, in ciuda pretului, of.
Ramo
Tu ai avut ziua de nastere acum cateva zile? Parca tu esti 7, nu 7o si ceva?
Doxinu
Multumim de sfaturile cu olita
Vas
Ati plecat? N-am apucat sa-ti raspund, dar citesti tu. Elias n-avea decat vreo 87 de cm si vreo 12 kg la 1 an si 9 luni, pare inalt in poze, dar mi-au mai zis mie persoane care il vazusera doar in poze ca de fapt e micut in realitate In State l-am pus pe un cantar, arata vreo 13 kg, dar nici nu ma mir, ca a mancat cheerios cu pumnii, lui nu-i place mancare de bebe de acolo, si n-am luat suficienta de la noi. Plus ca s-a terminat si laptele praf, l-am trecut pe unul american, io-te cum a pus un kg in 2 saptamani...L-am bagat inapoi la regim
Am vazut poze de Andreea si de Stefan, ma duc sa mai caut.
Sobi
Pai cum, un mesaj si air disparusi?
Pooooooooooohy
Ce citesc? Saptamana viitoare?? Yupii! O sa fii mamica de fetita si de baietel, ce frumos
Eu am nascut la 38+4 zile parca, dar copilul e super ok, nu mai avea nici vernix, avea par mare, ochii nu-i fugeau, n-avea unghii lungi, numai bune, totul era perfect, daca vrei iti pun niste pozici sa vizualizezi un baietel de 38+ gata nascut prin cezariana . Atat ca avea capul in straturi precum un tort, dar asta din cauza gravitatiei
Si a supt ca o baracuda, numai sa stiu sa-l pun la san, imi amintesc cum nu reuseam, plangeam, veneau asistentele sa ma ajute... si stateam cu tubul de Medela pe perina, nimic altceva n-a fost bun, garmastanul trimis cu DHL din Romania, apa de ploaie...albastra... O, tempore...Pupici lui Manu!
Mamica lui ELIAS ( 31.05.2007)
New York, New York
mica0307 spune:
ella acum cateva minute le-am trimis si eu un mesaj sa imi dea cateva detalii.... Unde e bambi?
ramona7 spune:
Welcome back, Elteka! Poate ne povestesti cum v-ati distrat in deplasare.
Da, eu ajung la 29 pe 16, un picutz mai tarziu!
mica am gasit adresa pe net, sper ca nu te superi ca m-am bagat pana iti raspunde ella cu detalii.
Gradinita Bambi Step By Step
Adresa: Sediul 1: Str. Gheorghe Dem Teodorescu nr. 16 bis, sector 3, Bucuresti
Sediul 2: Str. Agricultori nr 142, sector 3, Bucuresti
Tel: 021 327 32 56, 031 710 29 27, 031 710 29 28
Persoana de contact:
Director gradinita: Cristiana Boca: 0744 203 828
Director adjunct: Mariana Pilaf: 0741 073 268
Web: http://www.bambistepbystep.ro
E-mail: office@bambistepbystep.ro
Salvati o inimioara
bettyR spune:
Ramona, o iubeste uneori, si mai rau ca vrea sa o pupe, i-am tot explicat ca are par si sa puna numai capul pe ea. Dar are si momente cand o chinuie, azi o calarea, si saraca mata cand a scapat a fugit la ea in baie, si Andreea striga nervoasa dupa ea, 'titza haide apoi(inapoi)'. Are asa perioade, dar in general nu prea se baga in seama, pisica sta cu tati in camera si dimineata noi suntem mai mult pe afara, iar dupa masa tati are de lucru si inchide usa. Noi nu am incurajat relatia lor, dar tot i-am spus ca trebuie sa o iubim ca o tragea de urechi, mustati si mi-era frica sa nu se razbune, ca e mare.
Ce bine ca e cald afara, am stat mult si s-a jucat, cu mingea, deseneaza cu creta pe jos, la 'uta', am venit a mancat si s-a culcat instant. Asa mai zic si eu, ma duc sa ma plimb si de una singura.
Betty 27+
, mamica fericita de Andreea (13.05.2007)
Andreea