Prima de nastere!!!Ajutati-ma cu un sfat!!!1
![](images/user_woman.png)
Am citit in unele forumuri ca prima de nastere acordata de angajator (un salariu minim pe unitate) se acorda pana implineste copilul 3 ani.E adevarat?Scrie undeva in lege lucrul asta?A intrebat jurista si nu stiu sa-i raspund.Stie cineva exact legea si articolul?
Raspunsuri
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/CorinaDani/CorinaDani.jpg)
CorinaDani spune:
incearca la "probleme legislative", s-ar putea sa te ajute marius...
Corina - mami de printesa Lori ( 25.06.2007 )
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/marius/marius.jpg)
marius spune:
Nu e adevarat adica nu asa cum scrii. Ai dreptul la un salariu (dar unul).
Dreptul la actiune cu privire la drepturile salariale, precum si cu privire la daunele rezultate din neexecutarea in totalitate sau in parte a obligatiilor privind plata salariilor se prescrie in termen de 3 ani de la data la care drepturile respective erau datorate. (Codul muncii, art.166) Daca admitem ca acesta nu este un salariu, ci un ajutor, atunci avem prescriptia extinctiva, care are acelasi termen de 3 ani.
Pagina familiei / Tot noi / Mai multe... / www.youtube.com/user/mariuspernes" target="_blank"> Video
Pagina legislativa
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/dicirstea/dicirstea.jpg)
dicirstea spune:
Marius, da-mi si mie o veste buna si spune-mi ca pot sa imi cer drepturile chiar daca nu mai sunt angajata a firmei unde lucram la momentul nasterii.
In ignoranta mea am intrebat atunci la personal si financiar si mi s-a spus ca nu se da nici un fel de ajutor pentru mame la momentul nasterii pentru ca nu era trecut si in contractul colectiv de munca asa ceva.
Nu au trecut 2 ani de la nastere, dar a trecut 1 an de cand am parasit firma.
Mai pot face cerere acum pentru acordarea acestui ajutor? Si daca da spune-mi te rog si articolul in baza caruia solicit, ca sa le inchid gura.
mamica lui Matei Constantin (21.05.2007)
si a lui Toma/Filip/Luca/Vlad 28
MINUNEA MEA
A DOUA MINUNE
www.animalutze.com/umanitare/bb-darius/index.php" target="_blank">Ajutati-l si pe Darius!
sirimie spune:
E un salariu minim pe unitate sau un salariu real? Nu am dreptul la un salariu bonus egal cu cit am eu salariu acum?
Va dorim sa cresteti mari si frumosi!
Simona & Vladut (27 februarie 2005)
Poze la http://www.kodakgallery.com/I.jsp?c=akcecxh.f5u0t6d&x=0&y=nr5bn
Andrei are nevoie de ajutor: http://andrei.seek-on.com/ro
Despre Andrei
Donati 2% din impozit pentru Andei
Fundatia EUROMANIA, CUI 12947122, Bd-ul Ion Mihalache, Nr. 327, Bloc 12, Sc. D, Etj. 4, Ap. 114, Bucuresti,
Cont: RO89 RNCB 0086 0046 6770 0002, BCR Sucursala Grivita
Sa ne rugam pentru Emma, zilnic orele 13
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/lorelay_28/lorelay_28.jpg)
lorelay_28 spune:
Din cate stiu eu este un salariu mediu pe unitate. Sau cel putin la noi asa scrie in contract. 19+viitoare mami de
Maya Larisa
jovi spune:
Buna ziua,
Cam acesta a fost raspunsul pe care l-am primit eu de la angajator in momentul in care am cerut si eu prima pentru nasterea copilului(fiul meu are 1 an si 8 luni).
"Cu parere de rau cererea Dvs. a fost respinsa, motivatia respinegerii se bazeaza pe prevederiile art.283 alin.e codul muncii raportat la art.51 lit.c din Cotr. Colectiv de munca. Potrivit art.283 c. muncii - “(1) Cererile in vederea solutionarii unui conflict de munca pot fi formulate: …….e) in termen de 6 luni de la data nasterii dreptului la actiune, in cazul neexecutarii contractului colectiv de munca ori a unor clauze ale acestuia. “
Cand am primit acest raspuns eu am gasit Art. 166.din CM[prescrip#355;ia ac#355;iunii pentru plata salariului]
(1) Dreptul la ac#355;iune cu privire la drepturile salariale, precum #351;i cu privire la daunele rezultate din neexecutarea în totalitate sau în parte a obliga#355;iilor privind plata salariilor se prescrie în termen de 3 ani de la data la care drepturile respective erau datorate.
(2) Termenul de prescrip#355;ie prev#259;zut la alin. (1) este întrerupt în cazul în care intervine o recunoa#351;tere din partea debitorului cu privire la drepturile salariale sau derivând din plata salariului.
Si a fost tot degeaba.
Daca cineva a mai fost in situatia mea si a primit pana la urma prima va rog sa-mi spuneti si mie pe baza carui art. din CCM sau CM.
Va multumesc tuturor.
annablue spune:
Citat: |
citat din mesajul lui jovi Buna ziua, Cam acesta a fost raspunsul pe care l-am primit eu de la angajator in momentul in care am cerut si eu prima pentru nasterea copilului(fiul meu are 1 an si 8 luni). "Cu parere de rau cererea Dvs. a fost respinsa, motivatia respinegerii se bazeaza pe prevederiile art.283 alin.e codul muncii raportat la art.51 lit.c din Cotr. Colectiv de munca. Potrivit art.283 c. muncii - “(1) Cererile in vederea solutionarii unui conflict de munca pot fi formulate: …….e) in termen de 6 luni de la data nasterii dreptului la actiune, in cazul neexecutarii contractului colectiv de munca ori a unor clauze ale acestuia. “ Cand am primit acest raspuns eu am gasit Art. 166.din CM[prescrip#355;ia ac#355;iunii pentru plata salariului] (1) Dreptul la ac#355;iune cu privire la drepturile salariale, precum #351;i cu privire la daunele rezultate din neexecutarea în totalitate sau în parte a obliga#355;iilor privind plata salariilor se prescrie în termen de 3 ani de la data la care drepturile respective erau datorate. (2) Termenul de prescrip#355;ie prev#259;zut la alin. (1) este întrerupt în cazul în care intervine o recunoa#351;tere din partea debitorului cu privire la drepturile salariale sau derivând din plata salariului. Si a fost tot degeaba. Daca cineva a mai fost in situatia mea si a primit pana la urma prima va rog sa-mi spuneti si mie pe baza carui art. din CCM sau CM. Va multumesc tuturor. |
Jovi, cu parere de rau iti spun ca angajatorul are dreptate.
Dreptul la prima de nastere este considerat in CCMN drept un AJUTOR... asimilat drepturilor salariale, dar totusi un ajutor.
De aceea, ajutoarele de acest fel au prescriptie de 6 luni de la data initierii dreptului.
A mai fost aici in unul din subiecte o precizare facuta pe atunci de Rozi apropo de faptul ca nu are termen general de prescriptie - adica 3 ani.
Marius, stiu sigur post-ul in care Rozi a facut aceasta precizare intr-unul din subiectele cu ajutorul dat la nastere... Poate il poti pune sticker acest lucru pt mamele care il cer, pt ca in 6 luni de la nasterea copilului.