mirosul din casa
fiecare casa are mirosul ei. sunt sigura ca fiecare dintre noi a simtit un alt miros cand a intrat intr-o casa straina.
eu am stat la o doamna cu chirie mult timp si avea un miros in casa foarte specific, chiar placut, desi era in varsta. nu stiu cum a reusit sa imprime acel miros in casa, cert este ca a persistat mult ani. la unii oameni miroase a inchis, miroase greu.
as vrea sa stiu daca e cineva aici pe forum care foloseste anumite produse sau trucuri pentru ca mirosul din casa sa fie placut si persistent
Raspunsuri
Tala spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui georgiana78 fiecare casa are mirosul ei. sunt sigura ca fiecare dintre noi a simtit un alt miros cand a intrat intr-o casa straina. eu am stat la o doamna cu chirie mult timp si avea un miros in casa foarte specific, chiar placut, desi era in varsta. nu stiu cum a reusit sa imprime acel miros in casa, cert este ca a persistat mult ani. la unii oameni miroase a inchis, miroase greu. as vrea sa stiu daca e cineva aici pe forum care foloseste anumite produse sau trucuri pentru ca mirosul din casa sa fie placut si persistent |
odorizante de camera - dar eu nu mai folosesc din cauza de copil si perusi. Pt ca mirosul specific sa fie placut marele secret este aerisirea camerelor cat mai mult si des.
Bucurie!
CorinaDani spune:
buna,
trucuri si idei sunt multe:
- geamurile sa fie spalate periodic cu solutie placut parfumata
- praful sters macar o data pe saptamana, cu solutie pentru sters mobila, parfumata si aceasta (solutia, adica...)
- pentru spalatul pardoselii (parchet, gresie) foloseste produse adecvate, cu miros placut si persistent; periodic poti folosi ceara pentru parchet (se poate aplica si pe gresie fara probleme)
- daca ai perdele/draperii, spalare periodica, la ultima clatire pui balsam de rufe concentrat
- canapelele, fotoliile, tapiteria, covorul pot fi sterse periodic cu apa calda in care pui detergent special pentru tapiterii/covoare, la care adaugi putin balsam de rufe concentrat
- usile, pot fi si ele lustruite periodic cu solutia de sters mobila
toate rufele (imbracaminte, lenjerii, prosoape) spalate cu detergent de calitate si clatite cu balsam
- bucataria si baia mai pot fi improspatate daca stergi faianta/peretii cu apa calda + un detergent lichid care nu necesita clatire (eu folosesc de ex mr. proper gel ptr baie, miroase excelent)
poti sa pui in baie si in bucatarie odorizante cu pulverizator (gen ambipur sau glade, din acelea mici, care au suportul lipit pe perete)
- "exterminarea" oricaror urme de mucegai, igrasie, grasime arsa
- poti sa tii in priza aparate electrice cu odorizante (daca suporti mirosul si nu ai alergie)
- hainele si incaltamintea care prind un miros aiurea - scoase pe balcon la aerisit macar o noapte sau o zi...
- betisoare parfumate, lasate sa arda macar o data pe zi
- boluri cu plante uscate parfumate, plasate in locuri strategice sau lumanari parfumate
- flori cu miros puternic (gen tuberoze, crini imperiali, gardenie, etc.)
- poti sa pui in sifoniere si debarale saculeti cu plante uscate parfumate sau exista odorizante speciale pentru spatii inchise.
eu cred ca mirosul placut al unei case este dat in primul rand de curatenia perfecta si de detergentii/solutiile folosite, apoi de aerisirea facuta zilnic, cel putin 10 min/camera, chiar si mai mult.
daca ai mobila/carti/covoare/cuverturi vechi sau probleme gen condens, igrasie, mucegai, este mai greu de rezolvat, aceste mirosuri nu prea ies, cel mult pot fi camuflate...
Corina - mami de printesa Lori ( 25.06.2007 )
mina spune:
Si eu am avut exact aceeasi dilema pentru ca am stat cativa ani cu chirie si casa aia nu mirosea "a mine" oricat m-as fi chinuit.
Dar, nu suport odorizantele de camera, doar la baie pun unul. Nu suport betisoarele parfumate, nici florile f parfumate. Am copil alergic.
Asa ca:
- spal perdelele si draperiile odata la 2 sapt, la limpezit pun balsam, le pun la ferestre un pic umede.
- geamurile se spala tot cam asa de des
- la fel si covoarele (ma rog, carpete subtiri) asa ca nici o sansa sa prinda miros de praf sau de statut (asta din motive de acarieni, dar m-am invatat asa si n-as mai suporta un covor de ala de-l bati numa o data pe an)
- la bucatarie miroase a mancare, asta e, dar noi il consideram miros frumos ![]()
- cat e vremea racoroasa las geamurile deschise tot timpul cat lipsim (stau la etaj)
- spal faianta si gresia cand cu domestos pentru dezinfectare, cand cu geluri mai parfumate
Mirosul casei (pe fondul unei curatenii perfecte si al unor camere aerisite) este personalizat si de mirosul celor care stau acolo, de parfumurile pe care acestia le folosesc, sau alte cosmetice. Pe vremea cand era Matei mic, bunicile ziceau ca la noi miroase a Matei, la fel ca hainutzele lui. Abia mai incoace au identificat mirosul cu cel de ulei de bebe nivea (asta foloseam pt el pe vremea cand era mic pitic).
A, mai sunt importante si prosoapele de la baie, daca nu e f aerisita, sa fie schimbate des pentru ca prind miros de acru daca nu sunt uscate.
Mina si
Matei-Costin, sensu'lu'viata lu'mami si tati
din:09.09.2004
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=57655" target="_blank">cronicile vizigotului
Some people dream of success...while others wake up and work hard at it
Mindy spune:
Eu folosesc Glade lavander de'alea ce se baga in priza, dar dat incet sa fie un miros discret.
Cel mai tare ma enerveaza cind intru in casa si vad intuneric si miros imbacsit. Si fug sa trag perdele, dechid geamuri pun o lumanare parfumata.
E important daca ai carpet sau covoare/perdele sa fie spalate destul de des.
Nu imi place sa miroase a ceapa prajita sau mancaruri grele.
Sau mirosul de dupa ochiuri sau papara.
Ce mai mult imi place cum miroase dupa ce fac curatenie sau spal pe jos.
rory76 spune:
Eu de cate ori plec de acasa las geanurile putin crapate asa, bine stau la etaj, merge...si cand vin de afara, e un miros asa de aer curat si parfumurile cu care ne-am dat dimineata...e placut, e un miros de "acasa", de "mi-e bine", "aici nu mi se poate intampla nimic rau". Chiar ma miram si eu, ca ai mei s-au mutat acum cativa ani in alta casa si culmea, ca si noua casa miroase la fel ca cea in care am crescut noi, imi place, imi aduc aminte de copilarie. Nu imi plac deloc odorizantele alea de camera, am si alergie la asa mirosuri, sunt prea puternice! Ma gandesc mai mult la un spatiu public cand simt mirosul ala-de genul birou, banca, magazin...
Uite ca de multe ori m-am gandit la asta, dar nu m-am gandit ca mai sunt si altii/altele ca mine...felicitari pentru subiect, Georgiana78!!

"sky is the limit!"
georgiana78 spune:
multumesc mult fetelor.
am aflat lucruri interesante de la voi.
iata ce am citit eu pe net:
1. Portocala impunsa cu cuisoare se poate folosi ca si odorizant natural, inclusiv in dulapuri.
2. Femeile din Nubia ardeau cuisoare, scortisoara pe jeratic pentru ca aromele acestora sa le purifice si sa le parfumeze trupul.
3. Curatati o portocala si puneti cateva bucati de coaja pe gratarul cuptorului. Incalziti apoi cuptorul si lasati-l deschis. Casa se va umple apoi imediat cu parfumul cojilor de portocale.
Poate ar fi bine sa deschidem un subiect despre sfaturi utile in casa. Ce ziceti?
DidiAlex spune:
Odorizantele, betisoarele si lumanarelele parfumate sunt toxice.....nu se recomanda folosirea lor indelungata 
-Alina-
petra spune:
Daaaa, in casa unei matusi mirosea asa. Era un miros aparte, nici gand de odorizante si lumarari parfumate in casa matusii mele. Secretul ei , cred eu, era ca in casa era o curatenia exemplara (noi ziceam ca scrobeste si spalatorul de vase !
) dar prin toate dulapurile ei erau fel de fel de aromatizante naturale: levantiza uscata pusa in saculeti de painza, menta si musetel , bucati de scortisoara si bete de vanilie. In bucatarie tot timpul tinea pe dulap gutui sa se ingalbeneasca mai bine. In totdeauna am iubit mirosul din casa ei si de fiecare data ii spuneam si mamei sa faca ceva samiroase si la noi asa frumos. Punea si mama levatica , bateoane de vanilie si scortisoara dar niciodata nu mirosit asa ca in casa matusii mele.
Eu evit , adica nu folosesc deloc odorizantele ce sunt acum la mare moda. Mai bine miroase in casa a aer rece si curat decat a betigase arse imbibate cu chimicale.
Vara trecuta mi-am plantat levanda in gradina si anul acesta cred ca v-a creste frumoasa , asa ca o sa-mi umplu casa de levantica !
hannen spune:
M-ati lovit unde ma doare cel mai tare!Si eu am multi pitici la capitolul curatenie.din nefericire ,desi deschid toate gemurile zilnic(si cind ploua) ,cind plec de acasa las totul vraiste ...cind intru in casa ma loveste un miros urit...
Pe palier la intrare am doua dormitoare,cind trec prin dreptul primului deja ma loveste mirosul ala naspa...ma dispeeeeraaa!
Si am adulmecat bine pina m-am prins de vine,de la hota din bucatarie!!!Am scos ce s-a putut scoate,am descleiat-o (era durere de mizerabila,ca toata bucataria de fapt,cind m-am mutat aici )degeaba!!Este o hota in perete,o teava pe care nu am cum sa o scot,miroase de ma omoara 

Am si suporturi cu lumanari parfumate,Glade si la intrare si in living,am si de alea de priza,"ierburi" uscate ,balsam de rufe nici nu se discuta sa nu folosesc,solutii de podea (de mobila n-am)degeaba.
Daca eu simt mirosul,va dati seama cum simte cineva strain 

De cind am descoperit care-i cauza inchid usa la hol si cind intru in casa nu mai miroase asa ,totusi trebuie sa fac ceva ca ma termina psihic.
Vreun sfat ceva ,cum sa "scobesc" imputzita aia de hota aveti???Ce sa-i fac ca deja ma bate gindul sa ma mut.
Hannen
mamica de trei printzese Amira
Israa
Inas
I want to tell the world... a Story
Occupation 101: Voice of the Silenced Majority
The Future`s So Bright I Gotta Wear Shades ![]()
andacos spune:
Persoanele acelea de care pomenitzi voi,putzin mai in virsta ca eu cel putzin asa am sesizat printre rinduri,precis nu puneau odorizante de camera,luminari parfumate,balsamuri de rufe si mai stiu eu ce late chestii care...intr-adevar miros frumos nu spun ca nu,dar cite chimicale inhalam datorita lor!
Stiu ca pe vremuri se punea levantzica in sifoniere,printre haine,lenjerii si asta dadeau un miros aparte!
Eu m-am mutat de curind si ma luopt si eu cu ...mirosul casei,acum parca e mai bine insa tot mai simt insa mirosul...fostilor!
Hannen,am si eu uneori aceasi problema cu mirosul neplacut,insa eu am ajuns la concluzia ca miroase de la scurgere,la mine la baie se simte in mod special!Ce as putea face sa scap de mirosul asta care apare atunci cind ma astept mai putzin?
Dana