mancaruri cu prune uscate
In week-end am fost la bunici. La plecare, pentru a "nu ne duce cu mana goala" batrana ne-a oferit si o punga maaare de prune uscate (poame) cu care eu nu stiu ce sa fac (in afara de a le manca asa cum sunt)
Va rog ajutati-ma cu ceva retete pt a reusi sa le dau un rost si sa se bucure si familia (inclusiv tancul meu de 4 ani) de aceste minunatii.
Mentionez ca sunt usor afumate ....
Multumesc
Raspunsuri
galliciana spune:
se pot gati:
-cu orez, pe post de felul 2 sau desert, depinde cum iti plac, sau mancarica de post, chiar
- cu afumaturi, pe post de fel 2
trebuiesc afumate putin, pt ca altfel nu se pastreaza!
daca esti amatoare, call me, si iti povestesc!
pupici la gagici!!!
astept inca o minune in viata mea!!!
galliciana spune:
buna dimineata, clau!
o mica descriere-
Prunele uscate sunt considerate a fi laxativul ideal. Acestea se disting printr-o particularitate aparte: ajuta la reglarea functiilor intestinale si sunt un optim remediu impotriva constipatiei. Cinci sau sase prune uscate, puse in apa de cu seara si consumate a doua zi dimineata, cu tot cu apa in care au stat, sunt un foarte eficient laxativ. In aceeasi cescuta poti adauga si una-doua lingurite de seminte de in. O alta bautura gustoasa poti obtine amestecand sucul de prune uscate cu lapte rece. Le poti adauga si in iaurt sau le poti folosi pentru a imbogati gustul de musli pe care le consumi la micul-dejun.
hai sa incerc sa iti trec aici mancarurile:
1. Budinca de orez cu prune uscate
Ingrediente: 1/4 kg prune uscate, 150 g orez, 1/2 lingurita sare, 100 g unt, 100-150 g zahar, 15 ml rom, 4 oua, 30 g faina, 150 g zahar, o cuisoara, 2 bucatele scortisoara.
Mod de preparare: Prunele uscate se spala bine in 2-3 ape caldute; se inmoaie de seara intr-un litru de apa calduta, ca sa se hidrateze, apoi se fierb a doua zi in citeva clocote (2 minute), in aceeasi apa in care s-au adaugat mirodeniile. Orezul, curatat de impuritati si spalat in sita deasa de sirma, se pune la fiert in 750 ml apa (in care au fiert prunele), impreuna cu sarea.Se lasa sa fiarba la foc mic, pina cind se moaie si zeama scade aproape complet, apoi se lasa sa se raceasca. Albusurile se bat spuma, se adauga 100 sau 150 g zahar si romul sau o lingura cu zeama de lamiie si spuma se bate, in continuare pina cind se intareste.Cind orezul este aproape rece, se amesteca untul, galbenusurile, prunele (strecurate de zeama), faina, si, apoi, cu albusurile, prin rasturnare, cu lingura (prunele nu trec printre sirmele telului), de jos in sus, insa nu prea mult, ca sa nu se piarda aerul din albus.Se desarta in cratita, ca si budinca de gris si se coace la fel.Dupa ce s-a copt, se rastoarna pe platou.Se serveste calda sau rece, cu siropul in sosiera.Intr-o tigaie smaltuita, se caramelizeaza zaharul pina cind face putina spuma deasupra, apoi se stinge cu 300 ml apa fierbinte si se lasa sa fiarba la foc mic, pina cind se topeste.Rece, se serveste (din sosiera) linga budinca.
2. Mancarica de prune uscate
500g prune uscate
2-3 linguri zahar
1 lingura de faina
2-3 linguri ulei
putina sare.
-Zaharul se caramelizeaza apoi dupa ce devine auriu,se stinge cu 250 ml apa.Se lasa pana se topeste zaharul.
-Intre timp,faina se freaca cu uleiul si se subtiaza cu apa,apoi se toarna peste siropul de zahar.
-Se lasa 2 clocote si se adauga prunele spalate bine.
-Dupa 5 minute mancarea este gata.
-Eu le-am lasat putin mai mult si au inceput sa se rupa bucatele prunele...dar gustul e minunat.
Se poate prepara si cu gutui!!!
3.Pilaf cu prune uscate
Ingrediente
prune uscate, orez, 100 ml ulei, sare, zahar, o ceapa
Orezul si ceapa se inabusa in ulei cu 150 ml de apa. Se adauga prunele, zahar, sare, apa fiarta si se introduc in cuptor, in vas acoperit, cca 20 min
4.Miel cu prune uscate
Ingrediente
800 g carne miel,
2 cepe,
100 g migdale,
250 g prune uscate,
100 g susan,
1-2 linguri ulei,
1/2 lingurita scortisoara,
1 lingurita zahar brun,
sare, piper,
Mod de preparare
Ceapa se toaca marunt si se caleste in ulei, aproximativ 5 minute, pana cand devine translucida. Se scoate si se pune deoparte, in vas se adauga bucatelele de carne(5 cm), se mai adauga putin ulei, se prajeste pe toate partile la foc iute, pentru 10 minute. Se adauga apoi ceapa calita si scortisoara. Se acopera cu apa calduta, se adauga sare si se lasa, acoperit, la foc domol, pentru 1 ora. Separat intr-un vas, se adauga prunele, 1 pahar apa, zaharul, se lasa sa fiarba pana se obtine un sos siropos. Prunele se pun peste carne, se mai lasa 15 minute, la foc domol. Migdalele si susanul se prajesc usor intr-o tigaie antiadeziva. Mancarea de miel se pune in farfurii, se presara susan si migdale si se serveste imediat.
Ingredientele se pot alege dupa plac.
5.Crema din prune uscate
25 prune uscate, 50g stafide muiate, 1 pahar smintina, 3 linguri nuci macinate, putin sirop de fructe
Mod de preparare:
Se spala bine si se moaie prunele in apa calduta, din ajun, se scurg de apa, se scot simburii si se dau prunele prin masina de tocat. Se amesteca cu nucile macinate, stafidele, siropul de fructe si smintina, se bat toate cu telul Se pune crema in pahare si se tine la gheata.
6.Cotlet de porc cu prune uscate
Ingrediente pentru 5 portii: 1 kg cotlet de porc dezosat, 30 ml ulei, 40 g unt, 150 g morcovi taiati cubulete, 1 ceapa tocata marunt, 1 ramurica de cimbru proaspat, 1 foaie de dafin, 225 ml vin alb, 225 ml supa de carne de vita, 225 ml smantana, 200 g prune uscate fara samburi
Modul de preparare: Se taie carnea curatata de pielite si grasimi in bucati de 2,5 cm grosime. Se prajesc 3-5 minute in uleiul amestecat cu unt. Se ia de pe foc, se acopera cu un capac sa fie calde. In putin ulei infierbantat se calesc legumele, aromate cu cimbru, foaia de dafin si ceapa. Se adauga vinul si se fierbe pana se evapora. Se adauga supa de carne si se mai fierb 30 de minute. In aceasta supa se adauga smantana si prunele. Se asezoneaza dupa gust. Sosul se toarna peste carne, se mai dau 2-3 minute in clocot, pentru reincalzire. Se servesc imediat.
7.Tort cu prune uscate
Blatul: 250 g faina, 100 g margarina, 1 ou, 1 lingura de zahar.
Umplutura: 1 pahar de smântâna, 1 ou, 3 linguri zahar, coaja rasa si sucul de la o lamâie, 1 lingura faina, 1/2 kg prune uscate, ceai cu lamâie.
Se spala prunele si se pun în ceai cu lamâie pentru rehidratare, înainte cu o zi. Pe urma se pun la scurs si se scot sâmburii. Se face un blat din 250 g faina, 100 g margarina, un vârf de cutit de sare, 50 g apa, 1 ou, 1 lingura de zahar. Se întinde foaia si se captuseste o forma de tort în asa fel ca sa fie captusite si marginile formei. Se coace pe jumatate. Dupa racire se asaza prunele peste blat si se acopera cu urmatoarea compozitie: se freaca un ou întreg cu un pahar de lapte, cu 3 linguri de zahar cu coaja rasa si zeama de la o lamâie si 1 lingura de faina. Dupa omogenizare se toarna peste prune si se pun în cuptor pâna la rumenire. Dupa racire se taie felii.
9. Salata de orez cu prune uscate
1 ceasca orez,150 gr. prune, 100 gr. nuci, ulei, cateva stafide, zeama de lamiie, sare
Metode/pasi
Se fierbe orezul in apa clocotita cu sare si apoi se clateste cu apa rece. Prunele se inmoaie citeva ore in apa calduta, apoi se amesteca cu nucile taiate si cu orezul scurs. Se drege cu sos din ulei si zeama de lamiie. Se garniseste cu stafide.
10.[b]Carne de pasare cu prune uscate
Ingrediente: 1 pui de circa 1 kg, 500 g prune uscate, 4 linguri ulei sau unt, sare. Pentru sos: 1 lingura de zahar.
Mod de preparare: Se curata puiul, se spala, apoi se taie bucati. Se infierbanta uleiul, se pune carnea si se prajeste pe toate partile. Cand bucatile sunt rumenite se toarna apa, numai atat cat sa le acopere, se sareaza si se fierbe la foc mic circa 40 de minute. Intre timp se aleg, se curata prunele uscate, si se spala in mai multe ape caldute.
Cand carnea este aproape fiarta, se adauga prunele si se continua fierberea. Se caramelizeaza 1 lingura de zahar, si cand a primit culoare aurie se stinge cu putina apa. Dupa ce ingredientele s-au fiert se toarna peste mancare. Se potriveste de sare, se mai lasa sa dea cateva clocote si se ia de pe foc. Se serve#351;te rece.
11. Prajitura de ciocolata si prune uscate
Pr#259;jitur#259; de ciocolat#259; #351;i prune uscate
February 21, 2009 · Printeaza reteta
Ingrediente: ( 10 portii, preparare 50 minute)
1 cana ulei;
200 g prune uscate;
350 g zahar;
250 g ciocolata amaruie;
50 ml rom;
250 g unt;
6 oua;
250 g faina;
1 varf de cutit de sare.
Mod de preparare:
Se pun prunele uscate la inmuiat in ceai verde, timp de mai multe ore. Dupa ce s-au inmuiat se scot samburii si se taie prunele in patru. Se topeste ciocolata si se stropeste cu romul si se lasa putin la racit. Se freaca untul cu 150 g zahar pana se obtine o compozitie cremoasa.Se adauga galbenusurile si pe rand ciocolata topita si prunele scurse. Se omogenizeaza si se adauga apoi treptat faina.
Se bat albusurile spuma cu putina sare. Cand spuma se tine bine in tel, se toarna in amestecul de ciocolata. Amestecati compozitia prin rasturnare de cateva ori si turnati apoi totul intr-o tava. Se coace prajitura la cuptor la foc potrivit circa 30-35 minute.
Se lasa la racit si apoi se taie in bucati.
12.Tarta cu prune uscate
Ingrediente:
750 g prune uscate fara simburi, ceai aromat, 200 g marmelada.
Pentru aluat:
1 pachet unt sau margarina, putina sare, faina cit cuprinde, 1 galbenus
Mod de preparare:
Prunele se taie in bucati mici si se pun sa se moaie in ceai fierbinte. Se rastoarna apoi in strecuratoare si se lasa sa se scurga bine. Untul se framinta cu faina pina cind avem un aluat ce se poate intinde. Se lasa 20 min la rece, dupa care se intindedin 2/3 din el o foaie rotunda care se pune in forma de tarta. Se intinde marmelada iar peste aceasta se pun prunele. Din resturile de aluat se face un grilaj care se unge cu galbenus. Prajitura se coace 35 min. Se poate servi calda sau rece cu frisca.
13. Sarmale cu prune uscate
1 varza murata,
1 ceasca de orez,
3 cepe,
1 pahar suc de rosii,
2 linguri pasta de rosii,
150ml ulei,
1 morcov,
150g prune uscate,
cimbru,
sare,
piper.
Mod de preparare:
Se desface varza in foi, sa taie nervurile groase si se spala cu apa calda ca sa iasa excesul de acreala sau sare. Se aleg 20-25 de foi bune de umplut, iar restul verzei se toaca marunt. Prunele se spala in mai multe ape reci, apoi se pun in apa calda, cat sa le cuprinda, si se lasa astfel 10 minute ca sa se hidrateze. Intr-o tigaie, se caleste ceapa tocata fin in ulei incins, peste care se adauga morcovul ras si orezul ales si spalat. Se lasa pe foc, amestecand continuu, pana cand devin aurii. Se adauga prunele, fara samburi, tocate marunt. Se da deoparte cratita de pe foc, se adauga cimbru, sare si piper dupa gust, si pasta de rosii. Se amesteca bine si se umplu foile de varza cu aceasta compozitie, impachetand sarmalute. Se aseaza intr-o cratita, cu varza tocata intre straturi, se umple cu suc de rosii si o ceasca de apa, apoi se pune la foc mic sa fiarba. Cand varza este fiarta e semn ca sunt gata. Se pun la cuptor 10 minute si se servesc fierbinti. In loc de umplutura de prune, la umplutura pentru sarmale se pot adauga ciuperci, stafide, felii de mar uscat sau peste.
14.Prune uscate prajite
250 gr slanina,prune uscate
Se spala bine prunele si se lasa sa se inmoaie timp de o noapte, in apa rece.
A doua zi se scurg bine, se indeparteaza samburii si se impacheteaza una cate una in felii foarte subtiri de slanina.
Se asaza pe o tava una langa alta si se prajesc in cuptor, pana cand slanina devine crocanta.
Se scot din cuptor, se infige in fiecare o scobitoare si se servesc imediat (pentru ca slanina sa se poata taia in felii foarte subtiri, este recomandat sa fie inghetata putin in frigider).
15.Rulada De Curcan Cu Prune Uscate
200 g prune uscate, un kg piept de curcan pregatit pentru rulada, sare, piper, o lingurita mustar, 2 cepe, un catel de usturoi, 4 linguri pesmet, un ou, 3 linguri ulei, 125 ml vin rosu sec, 150 g smantana proaspata.
Preparare
Prunele se pun la muiat 4 ore intr-un vas cu apa calda, acoperit. Bucata de carne se spala, se sterge si se presara cu sare si piper. Se unge cu mustar. Prunele se toaca marunt si se amesteca cu ceapa si usturoiul maruntite, pesmetul si oul. Se pune umplutura peste carnea unsa cu mustar. Se ruleaza lasand o margine de 1 cm libera pentru a nu iesi umplutura afara. Se leaga rulada cu o ata. Se da la cuptor. Dupa 10 min de la introducerea in cuptor se toarna peste ea 250 ml apa. Dupa ce s-a prajit si s-a muiat se scoate si se scurge zeama din tava. Cuptorul se opreste. rulada se pune din nou in tava si se mai tine 10 min in cuptorul stins. Vinul rosu se amesteca cu smantana, sucul de la friptura pina ce amestecul devine omogen. Se condimenteaza cu sare, piper dupa gust. Se fierbe la foc amestecand continuu, pina cind capata o consistenta cremoasa.
Se serveste taiata felii cu garnitura de piure si cu sos.
16.Ciorba de porc cu prune uscate
Carne de porc 400-500 g, morcovi 150 g, 259; ulei 50 g, prune uscate 300 g, 220 g, unt 40 g, 259; 2 buc, smântâna 200 g, otet-9° 40 ml,patrunjel verde 1 leg, sare.
Mod de preparare:
Carnea de porc se taie buc#259;#355;i, se s#259;reaz#259; #351;i se pr#259;je#351;te în ulei. In uleiul r#259;mas se c#259;le#351;te ceapa tocat#259; #351;i zarzavatul t#259;iat julien. Se sting cu ap#259; #351;i se pun la fiert împreun#259; cu carnea. Din 200 g f#259;in#259;, unt #351;i ou#259; se prepar#259; o coc#259; moale, din care se fac g#259;lu#351;te de m#259;rimea unei alune, ce se fierb în ciorb#259;. Prunele se #355;in câteva ore în ap#259; #351;i se adaug#259; la ciorb#259; în momentul în care carnea este aproape gata. Restul de 20 g f#259;in#259; se amestec#259; cu smântân#259; #351;i se pune în ciorb#259;. Se potrive#351;te- gustul cu o#355;et #351;i sare, iar la servit se presar#259; verdea#355;#259;.
Imi permit sa iti adaug cateva sfaturi:[/b]
La mancaruri, zaharul poate fi facultativ, pt ca prunele au dulceata lor, si apoi totul depinde de gusturile voastre.
In loc de diferite le feluri de carne, se poate folosi afumatura, pe care in prealabil ai desarat-o. si eventual fiert intr-o apa,depinde.....
Se poate prepara si o supa dulce, ca in Ardeal, dar, iar depinde de gusturi.
Totul depinde de imaginatia si dorinta ta, se pot prepara diverse feluri de mancare.
Sper ca ti-am fost de folos.
Va doresc pofta buna, si tie spor la lucru!!!
astept inca o minune in viata mea!!!
dicirstea spune:
Senchiu-senchiu de retete. Eu am mancat numai cu orez (fara ceapa) si bagat 15-20' la cuptor, in functie de tipul de orez folosit. Este o bunaciune...
mamica lui Matei Constantin (21.05.2007)
si a lui Toma/Filip/Luca/Vlad 26
MINUNEA MEA
A DOUA MINUNE
www.animalutze.com/umanitare/bb-darius/index.php" target="_blank">Ajutati-l si pe Darius!
galliciana spune:
cu placere, draga mea, spor la lucru!!!! si pofta buna!!
dupa cum ai observat, se pot face nenumarate retete....
pupici la gagici!!!
astept inca o minune in viata mea!!!
claudiai spune:
Uau !!!!
Acum cu siguranta stradania bunicii de-a face aceste poame va fi recunoscuta ...
-----------------------------------------------------
Mami fericita de Victoras ( 4 ani) si Ani ( 1,6 ani)
galliciana spune:
Ma bucur dragele mele, ca v-am putut fi de folos,!!!!
de altfel, i-am spus mamei mele, ca merge maine in piata, sa-mi cumpere prune uscate!adica am rugat-o!!
Sa va spun un secret- eu nu am mancat mancare cu prune uscate de vreo 20 ani, si mi*-am amintit, am intrebat-o pe mama -auzi, nu ti-e dor de mancare cu prune uscate????
La care ea imi raspunde ffffffff franc - nu, zice, ca tie iti palc cu afumatura, iar eu nici nu vreau sa aud!!! asa ca.....
La noi se gateste amestecat - ardeleneste, cu partea de sud, asa ca....
Spor la lucru, dragele mele, si sa imi trimiteti si mie cate o bucatica,sau o portie, pana maine!!!
daca mai aveti nevoie, va stau la dispozitie!!!
pupici la gagici!!!
astept inca o minune in viata mea!!!
galliciana spune:
aaaaaaaaaaaaaaa, am uitat sa va amintesc, ca, in anumite retete, se poate inlocui carnea, cu ciuperci!!!! si iese o alta mancarica de post, de ex!!!
tocmai am vazut ca reteta de la ciorba nu a iesit, dar, am sa o pun inca odata,daca nu o deslusiti!!!
ppupici la gagici!!!
astept inca o minune in viata mea!!!
claudiai spune:
galliciana , draga mea, te invit la masa ...
Am facut(pt inceput )reteta nr. 3, pilaf cu prune uscate (mi s-a parut cea mai simpla )
A iesit o nebunie ! Toata lumea mananca si se mira de ce bunatate am facut, asta dupa ce ma plangeam ca n-am ce sa fac cu ele
Multumesc muult
-----------------------------------------------------
Mami fericita de Victoras ( 4 ani) si Ani ( 1,6 ani)
claudiai spune:
galliciana , draga mea, te invit la masa ...
Am facut(pt inceput )reteta nr. 3, pilaf cu prune uscate (mi s-a parut cea mai simpla )
A iesit o nebunie ! Toata lumea mananca si se mira de ce bunatate am facut, asta dupa ce ma plangeam ca n-am ce sa fac cu ele
Multumesc muult
-----------------------------------------------------
Mami fericita de Victoras ( 4 ani) si Ani ( 1,6 ani)
galliciana spune:
multumesc de invitatie, draga mea, da, te cred, sunt mancaruri f bune, si pot fi facute si de post, de asemeni.ma bucur ca ti-am putut fi de folos!
la aceeasi mancare,poti folosi si coaste afumate, de ex, cand ai placere.
o zi buna, un w end frumos.
pupici la gagici!!!
astept inca o minune in viata mea!!!