Plata bonei
Buna,
Am si eu nevoie de un sfat. Am o bona de incredere pentru cei 2 copii ai mei ( de aproape 2 ani). Ma rog, ca fiecare, cu plusuri si minusuri. Pana acum concediile de odihna i le-am platit integral, zilele libere la fel. Cand eu am avut liber de la servici i-am zis ca nu e cazul sa vina si i-am platit salariul integral (cand eu am recuperat sambata nici nu si-a pus problema ca ar putea veni sa recupereze
). Nu face niciodata ore suplimentare, deseori pleaca mai devreme (cu acceptul meu sau al mamei cu care locuim si cu care se intelege foarte bine) si cand am rugat-o sa doarma 2 nopti la noi (am fost plecati din tara) am platit-o in plus. E o femeie de incredere si asta mi se pare cel mai important. La inceputul lunii martie, baiatul meu a facut scarlatina. Am stat cu el acasa in medical 2 saptamani. In perioada asta ea a avut o viroza si nu a venit. Cand m-am intors la servici am sunat-o si am rugat-o sa vina doar daca e complet refacuta sa nu se pricopseasca si copiii cu viroza asta. De azi va veni. Intrebarea mea este: credeti ca e cazul s-o platesc integral pentru perioada asta cand nu a venit deloc ?
A lipsit totusi mai mult de jumatate din perioada....Astept sfaturile voastre caci chiar nu stiu cum sa procedez....
Raspunsuri
ingridnen spune:
Parerea mea este sa o platesti integral... asa o plateam si eu pe prima bona a lui Cristi cand era bolnava... dar de exemplu nu am platit-o cand s-a operat de pietre la bila si a lipsit 2 luni. Atunci am angajat alta bona, si nu puteam sa platesc doua bone :))
Bona care o am acum, de vreo 2 ani, nu mi s-a imbolnavit pana acum... dar as plati-o integral in caz ca ar lipsi din motiv de viroza
Ingrid si Cristi 6 ani
Cinezee spune:
mie una mi se pare normal sa o platesti
sa ma explic de ce , ptr ca exemplu: tu cand esti bolnava , iei concediu medical , DA si iti plateste angajatorul concediul medical , asa ca daca boala ei nu tine mai mult de 3 sapt cred ca ar trebui sa ii platesti mai putin dar cumva tot sa ii platesti ( adica un venit redus , ca si cum ai plati un concediu medical )
eu asa vad problema , asteapta si alte sugestii de la mamici 
pana la nunta mai sunt cam 5 luni
dia48 spune:
Buna!Problema asta am avut-o si eu cu bona,si in cazul meu,nu am platit-o,pt.ca eu sunt PFA[persoana fizica autorizata]si daca stau acasa,nu ma plateste nimeni.Ideea este ca bona nu are carte de munca,deci nici concediu medical.Oricum am observat ca dupa o anumita perioada de timp,orice bona,oricit de buna ar fi la inceput,incepe sa faca fitze!!!!Asa ca ai grija!
Ana71 spune:
Multumesc mult pentru raspunsuri.
Oricum vroiam sa-i platesc si pentru perioada asta....dilema mea era daca sa-i platesc integral (ca si cum ar fi venit zi de zi) sau sa-i dau mai putin decat de obicei.
Cred ca pana la urma o sa-i dau un pic mai putin tinand cont ca si eu in concediul medical am fost platita cu 85% si ca atunci cand (singura data) a facut ore suplimentare i le-am platit separat. Sper sa i se para si ei normal asa....
LoraG76 spune:
Noi avem norocul de o bona foarte buna, pe care fetita o iubeste f. mult (sunt sigura ca si bona, la randul ei, iubeste fetita) si totdeauna i-am platit salariul integral, chiar daca nu a venit mare perioada din luna. Nu-i platim nici orele suplimentare niciodata, asa ca eu consider ca daca ea nu a avut pretentia la bani in plus in decursul celor 4 ani de cand e la noi, nu e cazul sa-i micsorez salariul chiar daca lipseste 2 saptamani din vina ei.
Lora, mami de Iustina
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=133766
(Niciodata sa nu spui niciodata!)
Marina spune:
eu as inceca sa negociez 85% pt ca si tu esti platita fix la fel. In plus zici ca ce a fost extra a fost platit suplimentar, deci nu ar exista un motiv de compensare.
eu incerc sa-mi tratez bona fix ca si cum ar avea un ctr de munca. Bona mea daca are nevoie de liber din diverse motive in afara celor standard care insumeaza mult peste 24 zile anual pe care le am eu de ex, imi spune sa i le tai din salariu. Nu am facut-o sincer niciodata pentru ca lipseste 1 zi la jum de an dar ea mereu imi spune.
Si e cu noi de aproape 6 ani.
eunice78 spune:
Am si eu o dilema oarecum similara. Eu i-am dat in decembrie bonei concediu 2 saptamani ca au fost copii la tara, eu am lucrat. Am platit-o integral. Apoi am avut copii bolnavi, eu mai aveam concediu restant si pt ca oricum ea trebuie sa stea numai cu cel mic, i-am mai dat 2 saptamani concediu, am stat eu cu copii si am platit-o tot integral.
Dar, la vara nu am nevoie de ea 2 luni intregi - iulie si august, iar din sept cel mic va merge la gradi si ea ar trebui sa vina doar 4 ore (maxim, cam de la 14 la 17). Ea inca nu s-a hotarat daca va veni si pentru cat din sept. Ar trebui strict sa culce copilul si sa stea pana vin eu.
In acest context..o mai platesc la vara. Si pentru ce, ca doar nu o sa vina 2 luni intregi. Si cat sa ii dau in toamna?? Poate imi dati niste idei..cum ar fi corect?
A, si pana in vara va mai avea o sapta de concediu de Pasti si una in iunie, platite integral.
Lucreaza la mine din septembrie.
Eni, mama de baietzi - Petru (14.08.2003) si Toma (29.09.2006)
dia48 spune:
S-ar putea sa o pierzi dc.2 luni ii dai liber.Parerea mea e sa o chemi si cele 2 luni macar cite 4 ore,cite va veni si din toamna,si cu ocazia asta stabilesti si cu cit o vei plati.Eu stiu ca tariful facut de agentiile de bone este ceva de genul,cite ore sta pe zi atitea milioane pe luna,adica sta 8 ore pe zi,ia 8mil.pe luna.Deci dc sta 4 ore zilnic ia 4mil.pe luna.Mult noroc!
eunice78 spune:
Pai nu am de ce sa o chem 4 ore..ca nu va fi nimeni acasa..eu voi fi la serviciu iar copii cu sotzul vor fi in provincie 2 luni. Deci chiar nu am de ce sa o chem nici macar o ora, daramite 4.
Eni, mama de baietzi - Petru (14.08.2003) si Toma (29.09.2006)