limbajul semnelor - limbajul mimico-gestual
Buna tuturor..
scriu pe acest forum in incercarea de a afla un raspuns...nu tocmai simplu, dar care ma framanta..
exista parinti in Romania a caror copil s a nascut cu o deficient de auz si nu poate sa comunice cu cel mic...ar fi acesti parimnti interesati sa invete limbajul semnelor si astfel sa poate comnica cu cel mic?
sau poate sunt persoane care vor sa invete limbajul semnelor si nu stiu unde si cum pot face acest lucru.
astept raspunsurile vostre..
toate cele bune
Raspunsuri
bagoiu spune:
buna
eu imi fac un doctorat pe acest subiect, probleme de invatare a limbajului mimico-gestual. Deocamdata cercetez si caut bibliografie, la noi nu prea exista, din pacate.
Chiar ma intereseaza sa invat, sa aprofundez, sa ma implic.
Tu stii mai multe? Esi implicata cumva?
P>S. Nu ai PM activat
kay spune:
exista limbajul semnelor international (de fapt e din america), se poate cumpara un dvd de pe amazon, sunt site-uri... treaba pare complicata, dar dupa cateva "balbe" se limpezeste treaba.
de fapt, in SUA exista posibilitatea si se si practica invatarea limbjului semnelor si la copiii care aud. este folositor in invatarea si identificarea obiectelor, dar si daca se intampla ca mama sa vrea sa comunice copilului ceva si nu poate deoarece sunt in societate, dintr-un gest scurt (Depinde de ce vrea sa ii spuna) se rezolva totul. noi stim cateva cuvinte, destul de putine, dar progresam.
************************************************************************************
oana de SOSONICA (6.06.2007)
asa creste Sonia : www.onetruemedia.com/shared?p=63e6ea475473c2ddd2fc4c&skin_id=601&utm_source=otm&utm_medium=image" target="_blank">intr-un an
S
www.helpsonia.com , povestea Soniei , www.inocenti.org -> sponsorizeaza un copil !
"When in trouble or in doubt, run in circles, scream and shout."
Andrea_S spune:
Articol interesant (pe care l-am tradus eu de la: http://health.usnews.com/articles/health/healthday/2009/02/12/baby-gestures-linked-to-vocabulary-development.html)
si cateva marturii veti gasi chiar sub el:
Gesturile bebelusilor au legatura cu dezvoltarea vocabularului
Copii care fac parte din familii instarite sunt mai buni la ambele, dar cercetatorii nu sunt exact siguri care e motivul
12 februarie 2009
De Randy Dotinga, reporter HealthDay
Noi cercetari sugereaza ca venitul si nivelul educational al parintilor au legatura cu abilitatile unui bebelus de a gesticula, ceea ce in schimb poate indica daca un copil va avea puternice abilitati de limbaj.
„Copii care gesticuleaza pentru mai multe lucruri din mediul lor dezvolta mai tarziu vocabulare mai bogate,” spune autoarea studiului, Meredith L. Rowe. „Si observam ca copiii din medii socioeconomice instarite gesticuleaza mai mult.”
Cercetarea nu dovedeste ca copiii din familiile mai putin privilegiate gesticuleaza mai putin si de aceea se dezvolta cu un vocabular mai limitat. Si nu toti copiii urmeaza modelele generale descoperite de cercetatori.
„Nu spunem ca gesturile sunt totul,” a adaugat Rowe, care urmeaza studii postdoctorale la Universitatea din Chicago. Dar legaturile descoperite in studiu ii ajuta intr-adevar pe cercetatori sa „indice cu precizie anumite lucruri care chiar par sa conteze,” a mai adaugat ea.
Desi nu li se acorda atat de multa atentie ca si cuvintelor, gesturile sunt de asemenea o forma eficienta de comunicare: „Ganditi-va, de exemplu, la limbajul semnelor. Bebelusii, de fapt, incep sa gesticuleze inainte sa vorbeasca,” a spus Rowe.
In acest nou studiu, Rowe si alti cercetatori au examinat 50 de copii din Chicago la varsta 14 luni si apoi din nou cand au implinit 4 ani si jumatate. Cercetatorii au inregistrat un film de 90 de minute cu copiii care interactioneaza cu parintii lor acasa la prima sesiune, si apoi le-au testat vocabularul in cea de-a doua.
Rezultatele au fost publicate in nr. 13 din luna februarie al revistei Science.
Cercetatorii au aflat ca nivelul gesticulatiei la 14 luni avea legatura cu nivelul vocabularului de la 4 ani si jumatate; venitul si educatia parintilor au avut si ele un rol. De exemplu, la prima sesiune, copiii din familii foarte instarite gesticulau de 24 de ori, comparativ cu 13 gesturi pe care le faceau copiii din familiile cu venituri reduse. Iar cand ambele grupuri au fost testate in privinta vocabularului, copiii din familiile foarte instarite au avut un scor de 117, comparativ cu 93 in celalalt grup.
Spencer Kelly, un cercetator al gesturilor si profesor asociat de psihologie la Universitatea Colgate din New York, a spus ca copiii din familiile mai privilegiate ar trai in case cu mai multe obiecte, cum ar fi jucarii si mobila. Prin urmare, ei ar putea „oferi mai multe oportunitati pentru parinte si copil ca sa foloseasca gesturi cand vorbesc despre lucruri.”
Este de asemenea posibil ca copiii sa aiba mai multe oportunitati in privinta activitatilor pe care le fac impreuna cu familia, fiindca ar fi mai putin copii si timp liber mai mult. „Multe studii au indicat ca aceste tipuri de activitati sociale ii ajuta pe copii sa invete limbajul.”
De ce conteaza toate acestea? „Mai mult decat spun copii si parinti folosind cuvintele, ceea ce fac cu mainile lor este mai important pentru modul in care isi dezvolta copiii limbajul,” a spus Kelly. „Aceste rezultate se potrivesc cu cercetari recente care demonstreaza ca gesturile cu mana amplifica invatarea si memoria in contexte educationale, cum ar fi obtinerea de noi abilitati matematice sau invatarea de cuvinte noi intr-o limba straina.”
Privind in ansamblu, gesturile par sa influenteze vocabularul, „ceea ce reprezinta un prezicator puternic in privinta succesului elevilor,” a spus Rowe. „Daca ei au intarzieri in privinta vocabularului, s-ar putea sa nu aiba multe sanse sa-i prinda din urma pe ceilalti.”
Urmatorul pas, a spus ea, este sa observe daca ajutandu-i pe copii sa gesticuleze mai mult ii va ajuta sa-si dezvolte un vocabular mai bun.
+++++++++++++++
Marturii ale unor parinti care au folosit limbajul semnelor in cazul bebelusilor lor:
"Buna, sunt Francesca si ii fac semne baietelului meu, Michael inca de cand avea 5 luni. El era bebelusul adormit din clasa noastra de wee hands. Ei bine, nu e nevoie sa mai spun ca a invatat cdeva. Nu stiu sigur cate semne cunoaste, dar isi stie alfabetul, stie sa arate ce mananca, numerele, animale, emotii etc. E uimitor cum limbajul semnelor il ajuta in privinta vocabularului, vorbirii, si increderii in sine. Chiar cred ca il linisteste uneori si ii permite sa se focalizeze pe ceea ce are de facut pe moment. Si este si un instrument minunat de a invata alte limbi – el este fluent si in italiana si in engleza.
Michael are 2 ani si e uimitor ca ma intelege!"
***
"Buna – este atat de incitant! Bebelusul meu are 4 luni, si abia am inceput sa ii aratam semne. Am atat de multe de invatat, dar sunt incantata ca invat semne noi. Semnele pe care le facem acum sunt „mami, tati, te iubesc, lapte”. De asemenea ei ii arat cuvinte precum „somnoroasa, foame, a manca.”
Avem o prietena de familie care face limbajul semnelor cu copilul ei, si ea spune ca copilul este foarte relaxat si calm pentru ca ei pot comunica. Extraordinar!"
Atitudinea naste altitudinea!
Andrea_S spune:
Da, americanii il folosesc foarte mult si la bebelusii/copiii sanatosi, pentru ca ii ajuta sa comunice, sa aiba incredere in ei insisi, iar vocabularul lor va fi mai bogat pentru ca sunt familiarizati cu diverse obiecte, fiinte inca de cand gesticuleaza.
Unele mame chiar din timpul sarcinii fac asta sau chiar imediat dupa nastere incep sa le invete.
Sursa interesanta de informatii: www.weehands.com
Din punct de vedere al auzului, vorbitului etc. pe bebele nostru il consideram sanatos. Si ma atrage foarte mult ideea de a folosi limbajul semnelor cu el. Acum rade cand fac semne si am incredere ca intr-o zi imi va arata el singur ceva. Pana atunci, o iau ca pe un alt joc pe care il fac cu el.
ASL - American Sign Language/ Limbajul American al Semnelor este interesant, placut.
Irina/bagoiu, ai putea sa intri in discutie cu cei de la WeeHands, legat de lucrarea ta. Poate iti ofera ei ajutor cu ceva informatii, nu se stie niciodata, zic eu.
-Atitudinea naste altitudinea!-
carmencat spune:
Limbajul mimico-gestual din romania este diferit de cel din state, diferit de cel din germania, etc. Difera atat semnele pentru cuvinte, cat si semnele pentru litere. Cele pentru litere nu difera mult, dar difera, din cate am observat eu.
Deci pentru comunicarea in Romania in acest limbaj nu va ajuta invatarea dupa cd-ul american.
Cred ca pentru mai multe informatii ati putea incerca sa luati legatura cu Asociatia Nationala a Surzilor din Romania.
http://www.ansr.org.ro/index.php?opt=limbaj
Nu te ingrijora de ceea ce gandesc oamenii, nu li se intampla prea des.
danlili spune:
de ce va intereseaza asa de mult lb. gestual. ? exista demutizare pt. cei ce nu vorbesc . Pt cei ce nu aud exista implant cohlear, exista proteza auditiva si la toate asta se adauga logopedul. Eu sunt logoped , specialitatea mea sunt hipoacuzici si nu sunt deacord cu lb. gestual. stiinta a evoluat. Copii mei merg la scoala normala si sunt uni din ei si premianti. ?????????? care e problema cu acest lb. gestual? vre-ti sa ii izolati de lume? suna -ma la 0728630929
carmencat spune:
Draga mea draga, sunt situatii si situatii. Sunt situatii in care nu se poate face nimic si copilul respectiv ramane surd tot restul vietii lui.
In cazul hipoacuzicilor situatia e diferita. Ei pot fi ajutati medical, auzul lor poate fi imbunatatit esential cu ajutorul tehnicii si operatiilor.
Dar ce te faci cu surzii... surzi? La care nu poti face operatie ca nu ai la ce si nu poti pune aparat auditiv ca... nu ai la ce.
Limbajul mimico gestual este tocmai pentru aceste persoane ce nu au efectiv alta posibilitate de a comunica. Tocmai prin acest limbaj mimico-gestual ei nu sunt si nu raman izolati. Bineinteles ca se lucreaza in paralel cu un logoped pentru a se imbunatati pronuntia. Dar, in cazul surzilor surzi, indiferent cat de bine ajung sa pronunte pentru urechile noastre, ale normalilor, ei intre ei tot nu se aud.
Ce nu voi intelege niciodata este de ce acest limbaj mimico-gestual este blamat si surzii sunt considerati persoane cu handicap accentuat si aratati cu degetul, prilej de rasete si batjocura, pentru ca folosesc acest limbaj.
Asa cum nu razi de un orb care se foloseste de alfabetul braille, si nu condamni invatarea acestui alfabet, pentru ca este contactul lui cu lumea, simtul tactil inlocuind pe cel vizual, asa ar trebui acceptat si respectat limbajul mimico-gestual, caci este legatura cu lumea a surzilor, la ei vazul inlocuieste auzul.
Dupa parerea mea ar trebui ca in scolile de copii normali sa existe ore in care sa invete ca nu toti oamenii sunt la fel, ceea ce nu ii face mai putin oameni sau inferiori. Si ca fiecare categorie de persoane cu un handicap oarecare se exprima intr-un fel propriu. Noi, cei ce dispunem de toate simturile ar trebui sa avem bunavointa sa incercam sa ii intelegem si pe ei. Chiar daca asta inseamna niste cunostinte minime, pe care noua nu ne este deloc greu sa le acumulam.
Nu te ingrijora de ceea ce gandesc oamenii, nu li se intampla prea des.
carmencat spune:
Vorbesc chiar in cunostinta de cauza.
Sora mea nu aude. Nu aude din cauza unei erori medicale in vremea aceea, administrarea unei doze prea mari de streptomicina, care a produs intreruperi ale nervului auzului.
Nu s-a putut opera. Nu s-a putut proteza. S-a incercat orice a fost posibil, crede-ma.
Sotul ei are aceeasi problema, din fix aceleasi motive.
Am invatat limbajul mimico-gestual impreuna cu ea, firesc. Asa am putut sa ii explic tot ce nu intelegea intr-un mod pe care ea il intelegea.
Acum este o femeie matura, frumoasa, realizata, desteapta. Are un servici bun urmare a studiilor, urmare a explicatiilor in limbajul mimico-gestual.
Nu iti imagina ca e si muta. Nu. Vorbeste foarte bine, dar cea mai rapida si comoda cale de comunicare pentru ea este limbajul mimico-gestual.
Au un copil, o fetita minunata, care este perfect normala. Are 5 ani si vorbeste cu parintii ei cu voce si facand semnele aferente din manutele ei de copil. Stie ca daca vrea sa le spuna ceva trebuie sa ii atinga usor inainte. Stie ca e inutil sa strige la ei cand e in alta camera si ca trebuie sa le vorbeasca in fata.
Noi, familia ei si a lor, acuma, nu am considerat niciodata ca trebuie marginalizati, din contra, am luptat cat am putut de mult sa ii integram in societate si sa fie niste oameni fericiti si impliniti.
Asa cum am mai spus, au servicii, au prieteni, au o viata normala.
Dar aici am ajuns comunicand in primul rand noi cu ei si facand ca totul sa fie mai simplu pentru ei.
Daca am fi refuzat toti sa invatam si sa vorbim acest blamat limbaj mimico-gestual, ei nu ar fi invatat cat stiu acum.
Ce ar trebui sa facem? Sa ii interzicem copilei lor sa invete si sa vorbeasca in acest fel? Nu asa i-am izola mai mult? Nu asa am induce copilei ca parintii ei sunt altfel si ca ar trebui sa ii fie rusine cu ei?
Din fericire copila are un suflet de aur si e desteapta. Pentru ea parintii ei sunt parintii ei si ii iubeste. Nu i se pare ciudat ca spune mami ma duc la toaleta din gurita si formand cu manutele si semnul respectiv si nici ca mama ei ii raspunde din gura, cu o voce usor diferita, bine mami, du-te, insotind cuvintele cu semnul respectiv.
Nu te ingrijora de ceea ce gandesc oamenii, nu li se intampla prea des.
carmencat spune:
As putea sa scriu o viata ce am trait si traiesc de o viata in aceasta lume.
As putea sa iti spun cat de rai si cruzi sunt majoritatea oamenilor asa zis normali.
As putea sa iti spun ca ma duc cu prietene ale surorii mele la medici, pentru ca acei medici nu au bunul simt sa aiba rabdare sa asculte vorbirea lor putin greoaie sau ei la randul lor sa vorbeasca clar, pentru a facilita cititul de pe buze, sau sa accepte sa comunice prin scris.
As putea sa iti spun intamplari si intamplari si intamplari si cat de frustrati sunt ca cei din jurul lor nu au pic de rabdare si intelegere cu ei.
As putea sa iti spun cat de multa nevoie de comunicare au si cat de mult vor sa se faca intelesi si sa inteleaga.
Din experienta mea de 40 de ani, o viata traita in aceasta lume, iti pot spune ca limbajul mimico-gestual are o foarte mare importanta. Nu e un moft pentru ei. Si nu ar trebui sa fie nici pentru cei care au fost daruiti cu generozitate cu auz.
Scuza-mi comparatia, dar ceea ce afirmi tu, adica faptul ca limbajul mimico-gestual i-ar izola, este fals. Nu limbajul mimico-gestual ii izoleaza, ci ignoranta noastra, egoismul nostru.
Este ca si cand ai pretinde unui schiop sa mearga in acelasi ritm alert in care mergi tu. El fizic nu va putea niciodata, pe cand pe tine nu te costa nimic sa micsorezi ritmul si sa mergi alaturi de el. Daca vrei. Daca nu... tu iti vezi de drumul tau, el de al lui. El ramane izolat, da, dar nu pentru ca nu ar fi vrut sa fie langa tine. El pur si simplu nu a avut cum. Tu nu ai vrut sa fi langa el. Tu l-ai izolat.
Nu te ingrijora de ceea ce gandesc oamenii, nu li se intampla prea des.