Eminescu - fals sau adevarat ?
Raspunsuri - Pagina 3
b.nica spune:
Uitati am gasit Eseul aici:
http://agonia.ro/index.php/essay/179970/Icoane_vechi_si_icoane_noua
MissParker spune:
Cine i-a citit bine si temeinic pe Eminescu si pe prietenul lui, autoexilatul Caragiale, este perfect constient de dispretul absolut intemeiat pe care acesti autori geniali il aveau fata de natia noastra. Ei vedeau prin romāni ca printr-o fereastra,, ii expuneau ca pe gandaci sub lupa adevarului... si carui mediocru frustrat si agresiv ii convine asa ceva?
b.nica spune:
MissParker, imi pare rau dar te contrazic CATEGORIC!
In primul rand sa il asociezi pe Eminescu cu stimabilul Caragiale este un nonsens si se intoarce poetul in mormant.
Caragiale avea un deosebit simt critic si o limba ascutita, dar si un dispret nedisimulat fata de romani; dovada sta faptul ca in toata opera lui, singurele personaje pozitive au fost un betiv si un nebun.
Daca ai fi avut bunavointa sa citesti Eseul pe care l-am mentionat mai sus ai fi inteles, odata in plus, ca Eminescu iubea poporul roman dar critica politicienii, falsele personalitati,parvenitii si snobii.Ii citea ca la "raze".
Probabil ca de aici i s-a tras.
capcaunul spune:
Citat: |
citat din mesajul lui b.nica Eminescu iubea poporul roman dar critica politicienii, falsele personalitati,parvenitii si snobii.Ii citea ca la "raze". |
Pai ... nu prea ii mai ramanea ce sa iubeasca!
b.nica spune:
Ntz,ntz,Capcaunule, nici tu nu te-ai obosit sa citesti Eseul? Pacat, ai fi postat alt raspuns.
conchita spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Mihaelka Puteti afla detalii plauzibile intr-o carte extraordinar de bine documentata - si la fel de departe de bolboroselile fasciste ca stampila primariei de coada vacii - www.librariaeminescu.ro/isbn/973-7769-54-6/George-CalinescuViata-lui-Mihai-Eminescu" target="_blank">Viata lui Mihai Eminescu, scrisa de George Calinescu. In al doilea rand, din punctul meu de vedere, conteaza mai mult felul in care ii e receptata opera decat felul in care a murit si daca a fost ucis de iudeo-masoni, cripto-comunisti, liber-schimbisti sau deus ex machina. Nu vad cum moartea lui provocata de o piatra-n cap, de un sifilis care i-a macinat creierii sau de un accident cu un cartof fierbinte ar putea arunca noi perspective aspura operei lui. You cannot both dance and not pay the piper. |
Mihaelka, pe-aia am citit-o si eu, de-aia imi exprimam mirarea vis a vis de idila, ca nu e pomenita in carte.
pe de alta parte, discutia mi se pare fascinanta si instructiva. daca ne retinem in a emite judecati de valoare fata de interesele altora legat de un poet, opera sa, viata sa, poate chiar reusim sa ne facem o impresie cat de cat corecta despre impactul artei la public.
pe mine ma intereseaza daca Eminescu a fost ucis. si bineinteles ca perspectiva se schimba. una e sa-l citesc pe eminescu cu gramsci langa mine, alta cu francmasonii. arunca lumini noi asupra...subtextului. ii da si o valoare istorica, de marturie. ca n-a scris numai poezii, iar eu il iubesc pentru articole, desi unele imi fac parul maciuca, la cat de extremiste sunt (ar fi, astazi).
simali spune:
A exista mereu un zvon... cum ca Eminescu nu a murit de sifilis. Dar asa cum spunea cineva mai sus, adevarul nu-l vom afla de la ND care pune cap la cap niste lucruri dar apoi le baloseste in stilul carcteristic de nu-ti mai trebuie...
Ceva si eu cred ce este putred aici. Orice om rational se poate intreba "de ce s-a aruncat creierul lui Eminescu la cos dupa autopsie?". Asta in conditiile in care crestinii ortodocsi se ingroapa cu toate organele si corpul lui Eminescu fusese revendicat. El nu era un vagabond pe care sa-l diseci si sa-i pui dupa aceea linistit organele in formol sau sa le arunci daca nu-ti trebuie. Poate ca o exhumare ar da niste raspunsuri.
Apoi s-a spus ca sifilisul lui Eminescu era genetic... Ei au fost 10 frati si din 10 niciunul nu a murit de sifilis genetic.
Sunt multe intrebari. Mi-ar placea sa vad o dezbatere/cercetare pe tema asta.
"Calea de mijloc este calea ZEN"
Alice
xenocid spune:
Citat: |
citat din mesajul lui simali Apoi s-a spus ca sifilisul lui Eminescu era genetic... Ei au fost 10 frati si din 10 niciunul nu a murit de sifilis genetic. "Calea de mijloc este calea ZEN" Alice |
Nu exista sifilis "genetic" pentru simplul motiv ca este produs de o bacterie: Treponema Pallidum. Da, se transmite de la mama la fat situatie in care se numeste sifilis congenital. Manifestarile sint insa fulminante la nou nascut fiind insotite si de malformatii importante. Cu siguranta Eminescu nu a avut asa ceva.
beshter spune:
Simali, sunt tone de teze de doctorat, studii s.a.m.d care dezbat cauzele mortii lui Eminescu. Una, scrisa de un domn doctor pe nume Ion Nica, zice ca era maniaco-depresiv - adica suferea de psihoza bipolara - si a murit in timpul unui atac maniacal deosebit de violent. Alta, scrisa de un neica Brinzei, zice ca avea sifilis si ca a murit din cauza afectarii grave a creierului sau de mare poet.
Pot sa scriu si eu una la repezeala - desi nu sunt medic - in care sa demonstrez ca avea epilepsie (e o boala nobila, pana la urma, ca doar si Dostoievski o avea; ma rog, nu ca sifilisul n-ar fi, ca doar orice romantic avea vreo urma sau murea de asta, vezi Holderlin) pe baza a trei-patru versuri obscure care reflecta clar momentul iluminarii de dnaintea atacului.
Sau pot sa scriu una in care sa demonstrez ca l-au omorat iscoadele Orientului. Sau ale Occidentului. Sau oricine altcineva.
Sau pot sa inteleg ca important nu e cum si de ce a murit - si mai ales sa nu las niste fascisti sa-i confiste moartea si sa se foloseasca de ea.
Si ma pot abandona vreunei perspective critice si visului cu ochii deschisi ca sa pot scrie o carte de analiza 'adevarata'. Nu ca ar fi multe astfel de carti. Pot da un exemplu: 'Visul Chimeric', Mircea Cartarescu, editura Litera, 1992. E una dintre putinele carti care spun ceva cu adevarat nou despre opera acestui mare neinteles.
You cannot both dance and not pay the piper.
Andressa spune:
Citat: |
citat din mesajul lui claudiai In ultima vreme tot citesc asa ceva si am ajuns sa ma intreb: este fals sau adevarat? Este oare posibil? |
http://sites.google.com/site/literesecrete Un posibil raspuns