Lumea in gri

Raspunsuri - Pagina 8

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns lisaelisa spune:

Sa va explic :

Puneti o gramada de intrebari la care mai gasiti alte intrebari, apoi mai descoperiti altele etc.

Trageti, fratilor o concluzie sau 2 sau 9, nu mai jucati batuta pe loc !

Si nu mai amenintati; ca totul se intampla doar virtual.
Doar nu m-oi speria de niste cuvinte...

Ca sa vedeti ce despicati voi firul in paispe si cat de mult ati inteles despre ce vorbiti : ati trecut la amenintari fiindca NU sunt de acord cu culorile voastre preferate...

lisaelisa

mami de ingeras dragalas

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

Citat:
citat din mesajul lui qsar

Sabina,

Acu' si tu! Stiu ca te ocupi de "limbajul universal"... dar chiar este universal valabil? Poti sa ajungi in egala masura si cu egala acuratete la orice urechiusa mai mult sau mai putin muzicala? Ca nu poti. Si presupunand ca, totusi, se poate: n-ai nici un control asupra scaritei, nicovalei si ciocanelului din urechiusa auditoriului, cu-atat mai putin asupra a ce-i dincolo de oscioarele astea... deci tu nu stii ce-aude ala, de fapt. Stii doar ce ai emis tu. Si-atat. Pentru asta avem nevoie de coduri.

stai sa vezi, e universal valabil. cazi si tu in capcana relativistilor care, daca nu au acces la...limba germana in cazul tau, zic ca girafa nu exista. :-)) lasa punctul in centrul cercului, lasa limba germana la locul ei de "adevar universal valabil" (=limba germana exista). ca sa ai acces la adevarul asta, trebuie sa te muti un metru mai la dreapta, in clasa de limba germana. si cand vei stii primele cuvinte, vei avea un acces partial la cod. pana atunci, esti cu spatele la centru. :-))

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui ladyJ
Relativismul cred ca e bun tocmai din acest motiv: macar asa, 1% sa consider ca adevarul meu este relativ. Ca poate nu e cel mai cel.

nu e bun, pe cuvant. :-))
daca te indoiesti de adevarul tau partial, automat te indoiesti de toate adevarurile partiale. jumatati de sfere (adevar+indoiala) te duc in gara pe care o vezi juma de caramida, juma din inchipuiri. si mergi mai departe, iar jumatea de sfera dilematica o sa castige si mai mult teren din ciocnirile ideatice ccc cu ceilalti calatori si din indoiala in indoiala multiplicata ajungi in gara nr. doi sa crezi ca esti in ghost town.

gara exista, trenul exista, calatorii exista - astea nu pot fi disputate. adica pot, dar ar fi frumos sa nu fie. :-))

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui Andries

Sunt anumite domenii (profesionale si nu numai) in care este bine ca verdele sa ramana verde, galbenul sa fie galben nicidecum galben cenusiu si tot asa. Cat as fi de toleranta la nuantele de gri ale lumii inconjuratoare, simt nevoia unei reglementari absolute fara de care societatea umana nu ar putea functiona. Cat de departe sa mergem cu reglementarea poate fi dezbatut la infinit, dar fara ea am fi alta specie nicidecum homo sapiens.

Andries

good point!
trebuie sa cadem toti de acord ca albul e alb, chiar daca se vede gri din alte parti, ca negrul e negru si tot asa. daca relativizam codul universal, maine ajungem sa ne dam in cap unii altora nepedepsiti de lege, pentru ca, nu-i asa, io nu cred ca o crima e ceva atat de cumplit, sau un furt, etc etc.

si ce se intampla acum: se demoleaza valorile universale comune ale speciei (indoiala). adios gara Fetesti in cazul asta.

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui qsar
.. Albul pus langa gris este mai dulce si mai luminos, negrul este mai cald si mai profund, mai rafinat. Lucrurile capata alte dimensiuni. Si-atunci, de ce se teme toata lumea de griuri? De ce-s respinse si puse la colt? Pentru ca griurile, singure, n-au frate nici un haz. Ele trebuie sa se sprijine pe ceva absolut (sau sa sprijine ceva absolut) altfel nu inseamna nimic.
Asa si cu relativismul. Relativismul intre nimic si nimic este... nimic. Zero barat. Nul. In schimb, relativismul intre ceva si ceva este cate-o particica din fiecare ceva si inca un ceva in plus.

m-ai luat si la limbaj, si la culori acuma. :-))
mi-e mi-e frica de gri pentru ca e mai parsiv decat toate culorile, e ca aerul, se strecoara peste tot. gri e tacerea indiferenta, lasitatea, complicitatea, alienarea, dezinteresul, indoiala nu aia dilematica, productiva, ci aia care se indoieste pentru ca nu are nici un reper.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ladyJ spune:

Citat:
citat din mesajul lui lisaelisa

Sa va explic :

Puneti o gramada de intrebari la care mai gasiti alte intrebari, apoi mai descoperiti altele etc.

Si nu mai amenintati; ca totul se intampla doar virtual.
Doar nu m-oi speria de niste cuvinte...

Ca sa vedeti ce despicati voi firul in paispe si cat de mult ati inteles despre ce vorbiti : ati trecut la amenintari fiindca NU sunt de acord cu culorile voastre preferate...

lisaelisa

mami de ingeras dragalas

Hai Lisaelisa ca tu chiar ca n-ai inteles nimic. Nu e problema.
Cine te-a amenintat?Si cu ce anume?

Uite, vorbesc in nume propriu, mie imi plac intrebarile si intrebarile intrebarilor. Da, da, sunt un pui de artist

Concluziile nu au un time limit. Nu trebuie sa batem in cuie o concluzie doar asa, ca sa ne simtitm utili. Nu uita, sentimentul de a fi util este relativ sau mai mult, este inse-la-tor!

Si acum chiar ca m-ai facut curioasa. Tu, citind subiectul(presupun) ai ajuns la o concluzie? Despre ce anume? Sa nu-mi spui ca despre culoarea gri! Griul absolut din rosu si verde sau griul din alb si negru?
Sau poate ai ajuns la concluzia problemei cu Vasile. Daca da, deci cum sta treaba pana la urma? Spune-mi tu.

Eu era cat pe ce sa pun stampila pe cncluzia cu griul din rosu si verde. Dar am pierdut sansa, nu mai am rosu ....

Doamna Q, ce fel de rosu se foloseste? Am gasit un fel de grena.Merge?A..si am verde crud.
Hai spune-mi repede ca ne zoreste lumea cu concluziile..

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui kariguld
calatoria fiecaruia are o tinta diferita, idealuri inalte sau mai joase ne apartin si nu trebuie sa ne justificam nimanui pentru ele. suntem responsabili pentru noi insine, pentru ceea ce facem, gandim, spunem, nicidecum pentru altul! iar daca cuiva nu-i place, e strict treaba lui!

si daca vine cu bata peste tine, ce faci? te indoiesti ca ai dreptate sau alegi certitudinea?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lisaelisa spune:

Citat:
citat din mesajul lui conchita

Citat:
citat din mesajul lui Andries

Sunt anumite domenii (profesionale si nu numai) in care este bine ca verdele sa ramana verde, galbenul sa fie galben nicidecum galben cenusiu si tot asa. Cat as fi de toleranta la nuantele de gri ale lumii inconjuratoare, simt nevoia unei reglementari absolute fara de care societatea umana nu ar putea functiona. Cat de departe sa mergem cu reglementarea poate fi dezbatut la infinit, dar fara ea am fi alta specie nicidecum homo sapiens.

Andries

good point!
trebuie sa cadem toti de acord ca albul e alb, chiar daca se vede gri din alte parti, ca negrul e negru si tot asa. daca relativizam codul universal, maine ajungem sa ne dam in cap unii altora nepedepsiti de lege, pentru ca, nu-i asa, io nu cred ca o crima e ceva atat de cumplit, sau un furt, etc etc.

si ce se intampla acum: se demoleaza valorile universale comune ale speciei (indoiala). adios gara Fetesti in cazul asta.

Conchita,

Exact asta incercam si eu sa spun .

Pupici

lisaelisa

mami de ingeras dragalas

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui lisaelisa

asa repede?? dar n-am parcurs nici macar un sfert de cerc!! nu e fair. macar o tura intreaga sa dam cu hora asta, pliz? :-))))

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns qsar spune:

Ete, na! Pai eu oricum sunt relativista din constructie, si mizantropa din vocatie.... Cu atat mai mult am nevoie de acele coduri si "locuri comune", ca sa ma inteleg (cat de cat) cu restul lumii. Pentru mine codul - limba germana, de exemplu - este o fatalitate necesara. Ca sa nu-l trimit pe neamt in ma-sa sau la dracu cu carti de pace cand, de fapt, omu a zis ca-i plac ochii mei albastri. Nu sustin ca limba germana nu exista numai pen'ca nu o stiu eu - asta-i absolutism egocentric si cretinoid. Zic doar ca in lipsa codului comun, eu si cu neamtu' nu avem nici o sansa... Ca sa-i pot zice, la o adica: Bai Fritz! pe mine sa nu ma ametesti cu griuri... ori e waisa, ori e schwartza :D ca altfel eu raman cu Vasile, pe care-l inteleg, macar.
Practic, singurele chestii absolute, in toata discutia asta, sunt propriile noastre limite.

Honi soit qui mal y pense...

Mergi la inceput