Lumea in gri

Raspunsuri - Pagina 13

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Grace spune:

Citat:
citat din mesajul lui ladyJ

Sigur ca oricine(hai sa spunem majoritatea) acuza crima. Crima in sine e un lucru odios,care elimina pe cineva, il face sa nu mai existe. DAR, eu cred totusi ca a comite o crima, face uneori parte dintr-un intortocheat proces de aparare si conservare.

Exista femei care, traind o viata cu un sot abuzator, pun capat suferintei prin uciderea abuzatorului.
Noi acuzam. Ea se scuza.

Exista oameni de-a dreptul blanzi care, pusi intr-o situatie extrema, ucid cu sange rece. Din frica, de turbare, de neputina, de nebunie.

Adevarul, pana si cel individual, se plica asa cum am mai spus, selectiv.

Adevarul poate fi selectiv, dar crima are efecte ireversibile.
Motive sa ucizi se pot gasi girla, dar daca cineva tot vrea sa curme o viata, de ce nu incepe cu a ei proprie (ma intreb eu)? Desigur ca eu vorbesc acum de crima premeditata, restul, crima din nebunie (daca e dovedita) nu are rost sa pomenesc pt. ca nu este acelasi lucru, crima in legitima aparare este iarasi o alta mincare de peste. Statul laic in concordanta cu religia interzic atentatele la viata unui om. Personal nu ma impresioneaza nici o motivatie sentimentala sau o alta aparenta justificatoare. Sint de-a dreptul intoleranta.
A comite o crima, face uneori parte dintr-un intortocheat proces de aparare si conservare, spui tu, dar eu nu vad acesta afirmatie ca pe un adevar, ci ca pe o judecata gresita. Nu putem confunda albul cu negru. Nici colora in gri. Altfel cum stii ce mai este permis si ce nu?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ladyJ spune:

Citat:
citat din mesajul lui Grace

Citat:
citat din mesajul lui ladyJ

Sigur ca oricine(hai sa spunem majoritatea) acuza crima. Crima in sine e un lucru odios,care elimina pe cineva, il face sa nu mai existe. DAR, eu cred totusi ca a comite o crima, face uneori parte dintr-un intortocheat proces de aparare si conservare.

Exista femei care, traind o viata cu un sot abuzator, pun capat suferintei prin uciderea abuzatorului.
Noi acuzam. Ea se scuza.

Exista oameni de-a dreptul blanzi care, pusi intr-o situatie extrema, ucid cu sange rece. Din frica, de turbare, de neputina, de nebunie.

Adevarul, pana si cel individual, se plica asa cum am mai spus, selectiv.

A comite o crima, face uneori parte dintr-un intortocheat proces de aparare si conservare, spui tu, dar eu nu vad acesta afirmatie ca pe un adevar, ci ca pe o judecata gresita. Nu putem confunda albul cu negru. Nici colora in gri. Altfel cum stii ce mai este permis si ce nu?

O concluzie este locul in care te-ai plictisit sa mai gindesti...

Poate ca judec gresit, insa nu confund albul cu negrul.Pentru mine negru este-comiterea crimei iar albul-opusul.
Insa exista nuantele de gri, atat de prezente, relativitatea asta care vrem nu vrem, nu ne da pace.
De exemplu, daca cineva ar vrea sa-ti faca rau, tie sau familiei tale si tu ai reactiona violent, orbita fiind de frica si furie, si ai omora omul ala, se cheama ca incurci binele cu raul? In momentele alea, adevarul tau este protectia si atat. Nu cred ca stai sa te intrebi daca e OK sa lovesti, sau ar fi mai bine sa-i dai doar doua palme atacatorului...

Intelegi la ce ma refer?

Sigur ca e nepermis sa distrugi(sa omori). Dar ce ne facem cu nunatele astea de gri? Ca nu toate situatiile sunt la fel, nu toate crimele au ca scop pur distrugerea.

Eu as fi aplaudat la scena deschisa daca cineva ii tragea un glonte in cap lui Hitler.
As condamna la moarte pe cei care-si bat joc de copii, pe ucigasii acestora.Pe cei care, cum citesc in ziare, isi calca copiii in picioare pana ii lasa fara suflare.
Gresesc? Poate. In ciuda adevarului meu,acela de a condamna crimele, exista situatii care constituie relativitatea adevarului meu.

Mi-a spus odata cineva ca orice om este pasibil sa comita o crima. depinde de circumstante. Chiar si cel mai bland miel...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns beshter spune:

Conchita, tu spui asta la un moment dat:

Citat:

tie cum ti se pare o lume in care Nimeni nu are dreptate, nici cea mai mica dreptate, din nici un punct de vedere? mie mi se pare un fel de ferma animalelor iar gara finala e dictatura, cu o masa abrutizata pana la negarea de sine.

Eu cred ca nicicand n-au fost unii mai siguri de ei, de valorile lor, de aneantizarea celorlalti ca in dictatura. Stalinismul jucat cu purcelusi si caluti in Ferma animalelor se bazeaza numai pe certitudini. Fascismul din 'My Melancholy Face' a lui Boll - unde nenea e arestat pentru ca era trist - tot pe certitudini se construieste.

In alt loc spui asta:
Citat:

ma gandeam cum in vechime oamenii credeau ca pamantul este plat carat de patru broaste testoase care stau pe un elefant care zboara pe cer care...etc. aproximativ. si daca ar veni cineva acum sa ne vanda bazaconiile astea, l-am da afara din cerc. daca peste 10 ani ar veni insa cineva sa ne spuna ca pamantul e doar un gand sau un vis in creierul unui urias care sta la o masa intr-un restaurant dintr-o alta dimensiune, mancand o broasca testoasa pe care a cules-o de pe spatele unui elefant care plutea ca un vis in creierul unui gandac...probabil ca am deveni vegetarieni si l-am lasa si pe-asta in cercurile sale concentrice.

www.theflatearthsociety.org/" target="_blank">The Flat Earth Society crede ca pamantul e plat. Nu stiu daca e adevarul lor absolut relativ, relativ absolut, absolutizat in mod relativ sau relativizat in mod absolut. Stiu (destul de) sigur ca nu ma deranjeaza desi asta nu ma face neaparat toleranta.
Si pentru ca astea e trebi cu referinte literare, mi-am amintit de o poveste a lui Alasdair Gray - www.alasdairgray.co.uk/books_cur.htm" target="_blank">The Cause of Some Recent Changes - in care un narator bezmetic si abstras descopera ca pamantul are in mijloc un motor primitiv cu aburi care-l drive round the sun. Ma rog, ideea fiind ca totul incepe din plictiseala.

Grace, cand spui asta:
Citat:

E un adevar absolut ca nu ai voie sa ucizi!

te referi doar la o instanta de vreun fel (religioasa de ex) care nu-mi permite sa ucid nici macar violatorul sau tortionarul? Sau te referi la faptul ca ar trebui sa fie adevarul meu absolut ca n-am voie sa ucid?
Victor Petrini isi ucide tortionarul in mina si n-are remuscari. Nici eu ca cititor n-am remuscari ca m-am bucurat de moartea lui.

You cannot both dance and not pay the piper.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lisaelisa spune:

Oamenii sunt diferiti; ceea ce-mi place mie, altuia nu.
Ce consider eu ca este prioritar, pt altcineva nu are nici-o importanta.
Mie o persoana imi pare simpatica, altul o vede antipatica.
Imi place un anumit gen de muzica, anumite flori, culori samd.

In noianul acestea de diferente dintre noi toti, ne uneste ratiunea, toleranta, bunul simt, umorul si, mai ales, aceste legi scrise si nescrise dupa care trebuie sa ne orientam in viata, altfel se va crea haos. Iar legea junglei ar lua locul celorlalte legi.

Nu intelegem, nu vom fi intelesi.
Dam cu bata, vom primi inapoi.

Toleranta fata de celalalt, atata timp cat nu a infaptuit ceva extrem, este cheia intelegerii randuirii vietii noastre pe pamant.

lisaelisa

mami de ingeras dragalas

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns kariguld spune:

cunoasterea de sine este reflectata in modul in care abordam si cunoastem alti oameni. nu putem cunoaste si nu putem avea incredere in alti oameni, mai mult decat ne cunoastem pe noi insine si avem incredere in noi insine!

preocuparea de a ne autocunoaste ne ajutam sa evitam capcana in care cadem adesea, anume, cand este vb de propria persoana, despre propriile greseli si slabiciuni, ne gasim de indata circumstante atenuante, eliberatoare de orice culpa....ba unii le considera virtuti; in timp ce altora, aceleasi greseli si slabiciuni le apreciem cu severitate, de netolerat.

daca am avea vointa si luciditate, temerile si insatisfactiile noastre ar disparea atunci cand i-am judeca pe ceilalti cu aceasi unitate de masura ce am folosit-o in evaluarea propriei persoane!

Vocea mamei, ciripitul pasarelelor, sunetul dulce al ploii de vara...PENTRU SONIA!

MIHAITA ESTE UN COPIL NORMAL! CU AJUTORUL MEU, AL TAU SI AL TAU SI AL TAU

Unii oameni au petrecut o viata intreaga si au adunat averi facand lucruri firesti, nefiresc de bine!

PS. Va rog nu dati reply with quote la mesajele mele! multumesc!

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui kariguld

cunoasterea de sine este reflectata in modul in care abordam si cunoastem alti oameni. nu putem cunoaste si nu putem avea incredere in alti oameni, mai mult decat ne cunoastem pe noi insine si avem incredere in noi insine!

preocuparea de a ne autocunoaste ne ajutam sa evitam capcana in care cadem adesea, anume, cand este vb de propria persoana, despre propriile greseli si slabiciuni, ne gasim de indata circumstante atenuante, eliberatoare de orice culpa....ba unii le considera virtuti; in timp ce altora, aceleasi greseli si slabiciuni le apreciem cu severitate, de netolerat.

daca am avea vointa si luciditate, temerile si insatisfactiile noastre ar disparea atunci cand i-am judeca pe ceilalti cu aceasi unitate de masura ce am folosit-o in evaluarea propriei persoane!

Kariguld,

Despre ce vorbesti ?!

lisaelisa

mami de ingeras dragalas

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

Citat:
citat din mesajul lui Mihaelka
Eu cred ca nicicand n-au fost unii mai siguri de ei, de valorile lor, de aneantizarea celorlalti ca in dictatura. Stalinismul jucat cu purcelusi si caluti in Ferma animalelor se bazeaza numai pe certitudini. Fascismul din 'My Melancholy Face' a lui Boll - unde nenea e arestat pentru ca era trist - tot pe certitudini se construieste.

dictatura, ca si relativismul, sunt doua extreme la stanga si la dreapta caii de mijloc. in stalinism, numai puterea avea monopolul asupra adevarului, dar si asta masca o minciuna. in stalinism, ca si in ceausism, pol potism, mao tzedunism, nimeni nu credea in adevarul oficial, nici macar cei care-l promovau. trebuia sa spui o minciuna ca sa exprimi adevarul, afirmatia se facea prin negatie.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

Citat:
citat din mesajul lui Mihaelka
www.theflatearthsociety.org/" target="_blank">The Flat Earth Society crede ca pamantul e plat. Nu stiu daca e adevarul lor absolut relativ, relativ absolut, absolutizat in mod relativ sau relativizat in mod absolut. Stiu (destul de) sigur ca nu ma deranjeaza desi asta nu ma face neaparat toleranta.
Si pentru ca astea e trebi cu referinte literare, mi-am amintit de o poveste a lui Alasdair Gray - www.alasdairgray.co.uk/books_cur.htm" target="_blank">The Cause of Some Recent Changes - in care un narator bezmetic si abstras descopera ca pamantul are in mijloc un motor primitiv cu aburi care-l drive round the sun. Ma rog, ideea fiind ca totul incepe din plictiseala.

well, in realitate a mai fost si hitler fascinat de teoria thule, conform careia, daca imi amintesc corect, noi traim pe suprafata interioara a unei sfere de metal cu soarele in centru.
metafora mea tintea catre simboluri. chiar daca stiintific nu este validat modelul cu pamantul ca vis al unui urias, nu putem analiza asta din afara sistemului.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns kariguld spune:

Citat:
citat din mesajul lui lisaelisa

Citat:

Kariguld,

Despre ce vorbesti ?!

cugetam, cugetam...in fata Pc-ului...

Vocea mamei, ciripitul pasarelelor, sunetul dulce al ploii de vara...PENTRU SONIA!

MIHAITA ESTE UN COPIL NORMAL! CU AJUTORUL MEU, AL TAU SI AL TAU SI AL TAU

Unii oameni au petrecut o viata intreaga si au adunat averi facand lucruri firesti, nefiresc de bine!

PS. Va rog nu dati reply with quote la mesajele mele! multumesc!

Mergi la inceput

Citat:

Citat:
citat din mesajul lui lisaelisa

Citat:

Kariguld,

Despre ce vorbesti ?!

cugetam, cugetam...in fata Pc-ului...

Pai, tradu si in limba mea ...
Pliizz.

lisaelisa

mami de ingeras dragalas

Mergi la inceput