Gradinitele de stat...o catastrofa!??

Gradinitele de stat...o catastrofa!?? | Autor: alsa

Link direct la acest mesaj

Deschid acest subiect fiindca putin mai devreme am citit un raspuns la un alt subiect deschis de mine referitor tot la gradinite (normal) si am ramas ...muta.

Nu pot crede ca in prezent lucrurile la gradinitele de stat sa fie atat de ...urate...ca sa ma exprim bland. Nu pot crede ca mai exista asa ceva: jigniri, insulte, intimidari, pedepse aberante si injositoare etc., etc.
Nu stiu ce sa mai zic, dar mi se pare revoltator, si daca toate aceste lucruri se intampla, eu cred ca trebuie sa existe un for superior care sa le reglementeze. Trebuie sa poti face plangere undeva. Cineva trebuie sa te auda.

Sincer, eu nu sunt interesata in momentul de fata sa-mi dau fata la o gradinita de stat, vreau sa fac un efort si sa o dau la o gradinita particulara, dar alegerea nu o faceam din cauza celor enumerate mai sus. Nici prin cap nu-mi trecea ca lucrurile stau de fapt asa. Am zis ca la o gradinita particulara sunt mai putini copii, si de aici derivand toate cele: au timp mai mult sa lucreze individual, atentia este alta, imbolnavirile mai reduse, plus celelelate facilitati: supraveghere video, optionale, si alte lucruri.

Dar nu m-am gandit ca daca as da-o la stat, ar fi jignita, sau ar urla cineva la ea....

Si toate astea se intampla exact atunci cand ai nevoie cel mai mult de sprijin, cand iti este pentru prima oara cel mai greu, cand deschizi ochii in lume.

Deja sa pleci cu stangul!?

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Alexia27 spune:

Alsa, stai linistita ca si la particulara se poate intampla asa ceva. Nu gradinita de stat e problema, ci educatia educatoarelor
Metodele lor pedagogice, convingerile lor personale, rabdarea, (in)capacitatea lor de empatie, poate si varsta, frustrarile....sunt multi factori. Dar da, din pacate in Ro nu exista respect pentru copil. In toata societatea, si asta, normal ca se reflecta si in sistemul de invatamant.

Uite, daca vrei, poti sa te "joci" putin cand cauti o gradinita. In loc sa intrebi " si cum pedepsiti copilul?" poti sa zici tu ceva de genul :aaa, pai daca face vreo prostie eu ii dau vreo doua la fund..." vezi cum reactioneaza educatoarea. sau "e un copil bun, dar cateodata nu pricepe nimic, parca e prost". Cred ca asa ai obtine o reactie mult mai sincera decat printr-o intrebare directa: bateti copiii? ii faceti "prosti"?

Fii TU disponibil cand vrea copilul, nu-l fa pe el disponibil cand vrei tu!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns LoraG76 spune:

Alsa, asta cu generalizarea faptului ca gradinitele de stat sunt un fel de "baba cloanta" e o aberatie... Alexia are dreptate, poti incerca sa afli din discutia cu educatoarele cum educa prichindeii. Iti spun ca noi am nimerit intr-o grupa cu doua educatoare super, fiica-mea e f. sensibila la jigniri, ridicari de voce etc....nu ar accepta sub nicio forma sa fie pusa la colt la propriu sau figurat... Doamnele chiar se poarta ireprosabil cu toti, la inceput intr-adevar au ridicat vocea o data la fetita mea ca nu voia sa doarma si ea mi-a spus imediat acasa, am discutat frumos cu ele ca nu vreau sa ridice vocea la ea ci prefer sa i se explice frumos, au inteles, nu ne-au purtat pica si fetita mea merge in continuare cu mare placere la gradinita. Le iubeste pe doamne si daca se intampla sa stea cateva zile acasa din motiv de raceala aproape ca plange rugandu-ma s-o duc la gradinita. Eu zic ca asta e cel mai bun semn ca totul e ok!
Bafta in alegerea gradinitei!

Lora, mami de Iustina

(Niciodata sa nu spui niciodata!)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lisaelisa spune:

Indiferent daca sunt de stat sau particulare, mediul ambiant e creat de educatoare sub indrumarea directoarei.

Oricat de frumos ar arata o gradinita, copiii se vor simti bine datorita atmosferei, nu a obiectelor din jur.

Toate abuzurile impotriva copiilor nostri vor inceta numai in momentul in care noi, parintii, vom fi uniti si vom cere intr-un glas ca acestea sa inceteze.

Forul superior este Inspectoratul Scolar.

lisaelisa

mami de ingeras dragalas

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Fomalhauti spune:

Eu am copilul la gradinita de stat si nu mi se pare si nu mi s-a parut niciodata o "catastrofa". Educatoarele nu se poarta urat cu copii, nu le vorbesc urat. Sunt chiar foarte multumita de gradinita, de ce se invata acolo, de comportamentul personalului...(Ca sa fiu sincera mai degraba as avea cate ceva de reprosat unor parinti/bunici...). Cred sincer ca si daca as fi avut foarte multi bani tot n-as fi renuntat la gradinita asta pentru o gradinita particulara...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns rapsody spune:

Subscriu! Nu generalizati. Eu sunt f. multumita, doamnele si directoarea sunt extrem de amabile, si copilul f. vesel!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anya spune:

Alsa, eu am avut baiatul cel mare intai la o particulara si apoi l-am mutat la stat. Din toamna l-am dat si pe cel mic tot la stat. Sunt mult mai multumita de conditiile de la gradinita de stat. Educatoarele sunt f ok, vorbesc frumos si nu tipa la ei.

Conditiile materiale sunt mult mai bune ca la multe particulare. Au sala separata de dormit (la fiecare grupa), au sala de mese - comuna la 2 grupe, sala de festivitati, sala de sport, curte cu loc de joaca. Mancarea se gateste in gradinita si nu primesc niciodata prajeli. In 3 ani de gradi (cat a acumulat baiatul meu cel mare) cred ca a lipsit pe motive medicale vre-o 2 saptamani. Anul acesta au lipsit medical 2 zile (cel mare a facut 37.9 miercuri noaptea - si atat, dar cel mic n-a vrut la gradi fara fratele lui ).

Au optionale: germana, engleza, muzica, dans, karate.

Eu sunt multumita si n-as da gradinita de stat pe una particulara.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anya spune:

Alsa, eu am avut baiatul cel mare intai la o particulara si apoi l-am mutat la stat. Din toamna l-am dat si pe cel mic tot la stat. Sunt mult mai multumita de conditiile de la gradinita de stat. Educatoarele sunt f ok, vorbesc frumos si nu tipa la ei.

Conditiile materiale sunt mult mai bune ca la multe particulare. Au sala separata de dormit (la fiecare grupa), au sala de mese - comuna la 2 grupe, sala de festivitati, sala de sport, curte cu loc de joaca. Mancarea se gateste in gradinita si nu primesc niciodata prajeli. In 3 ani de gradi (cat a acumulat baiatul meu cel mare) cred ca a lipsit pe motive medicale vre-o 2 saptamani. Anul acesta au lipsit medical 2 zile (cel mare a facut 37.9 miercuri noaptea - si atat, dar cel mic n-a vrut la gradi fara fratele lui ).

Au optionale: germana, engleza, muzica, dans, karate.

Eu sunt multumita si n-as da gradinita de stat pe una particulara.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns matahut spune:

Fiindca multa lume se teme, justificat pana la urma, sa critice pe fata o anume gradinita, ar fi nemaipomenit daca macar cele care sunt multumite de gradinitele de stat sa dea si numarul/numele gradinitei respective. In felul acesta, mamicile mai putin norocoase ar putea sa se indrepte catre gradinitele respective.

Pe mine, asa cum spuneam si la subiectul paralel, ma doare cel mai mult calitatea umana a personalului (si aici includ si ingrijitoarele care, printre altele, vorbesc cu "ei este" / dar ce pretentii poti avea la cele 4-500 de lei pe care le primesc pe luna pentru serviciul prestat?). Nu trebuie generalizat, bineinteles, probabil ca mai exista si unele educatoare cu vocatie si cu o altfel de viziune legata de modul in care trebuie sa te porti cu un copil. Eu nu am dat decat peste o educatoare care se apropie de acest model...ideal (dar bine ca am dat si peste aceasta).

Eu sunt mai pesimista de felul meu, asa ca tind sa dau raspuns afirmativ intrebarii puse in titlul subiectului. Da, in mare, gradinitele de stat sunt o catastrofa. Pretentiile parintilor sunt insa foarte mici, unii nici nu ajung sa vada prea bine ce se intampla la gradinita, mare parte dintre copii sunt dusi/adusi de bone, bunici sau de parinti foarte grabiti. Altii, asa cum spuneam, au aceleasi metode de educare ca si personalul gradinitei, deci sunt in consens total cu ce se intampla. Altii sunt prea speriati ca vor zbura de pe locul cu greu obtinut pentru a mai ridica si pretentii.

Parerea mea este ca singura solutie pentru a indulci viata copiilor nostri de la gradinitele de stat ar fi montarea de camere video in fiecare clasa, cu accesul, desigur, online al parintilor la tot ceea ce se intampla si cu posibilitatea inregistrarii. Acest lucru ar fi minunat daca s-ar realiza si in scoli, in felul acesta rezolvandu-se multe probleme - inclusiv cele legate de violenta sau de absenteismul profesorilor.

Nu ma plang de conditii, conditiile sunt foarte bune - poate mai bune decat la unele gradi particulare, dotarea e ok, materialul uman ne omoara. "Te duc la asistenta sa iti faca injectie daca mai plangi..."- replica unei ingrijitoare...

Ar fi interesant sa scrie fiecare cum sunt pedepsiti copiii in gradinitele de stat (si particulare). Dar parintii trebuie sa incerce mai intai sa afle acest lucru, fiindca una spune educatoarea si cu totul alta face. Eu am noroc de un copil care imi spune tot ce misca in clasa, cine, cum si de ce a fost pedepsit. Dar alti copii nu o fac si, mai grav, cei pedepsiti au tendinta cea mai mare de a ascunde acest lucru. Asa ca parintii acestora de cele mai multe ori habar nu au ce se intampla cu copilul lor la gradi.

In concluzie, solutiile pe care le vad sunt:
1. Obligarea intregului personal - de la ingrijitoare la directoare - sa participe la o serie de cursuri de pedagogia copilului in care sa le fie predate NOILE tehnici de relationare (si disciplinare) adult-copil.
2. Montarea camerelor video care sa ne arate tuturor ce au invatat din aceste cursuri si sa le convinga (oblige) cumva ca chiar trebuie sa aplice ceea ce li s-a prezentat la cursuri.

Alta solutie...nu vad. Treaba cu inspectoratul e apa de ploaie. Cine e acolo? Tot ei, acelasi aluat. Si tocmai de aceea nu vor fi montate NICIODATA asemenea camere - chiar daca parintii ar fi de acord sa se faca pe cheltuiala lor.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Fomalhauti spune:

Matahut, chiar esti pesimista. Sigur ca "nu exista padure fara uscaturi" dar majoritatea educatoarelor sunt pregatite si stiu sa se poarte cu copiii. Chiar cred ca procentul parintilor/bunicilor care lovesc/ameninta copiii si tipa la ei este mai mare decat procentul educatoarelor. Eu am auzit amenintarea cu "te duc la doctor sa-ti faca injectie" in parc. Ca si "te omor din bataie" si altele asemanatoare.

In ceea ce priveste camerele video in gradinite...nu stiu cum ar fi. Ma gandesc ca s-ar creea numeroase conflicte intre parinti legate de mici "agresiuni", conflicte intre parinti si educatoare pe diferite motive, pedepse sau absenta lor. (Eu am auzit un tata spunandu-i educatoarei "Si mai dati-i una cand e obraznic.") Si nu-mi dau seama cum s-ar simti copilul cand i-ai spune "Eu stiu ce ai facut la gradinita." E bine cand copilul povesteste acasa dar eu cred ca e bine sa poata si sa nu povesteasca atunci cand doreste asta.

Oricum, chiar cred ca amplasarea camerelor video in scoli nu ar fi benefica pentru psihicul copiilor. Cred ca deja, de la o varsta, au nevoie de o....intimitate. Adica, nu e firesc ca un copil si mai ales un adolescent sa fie supravegheat permanent de parinte, controlat practic. Cu cine vorbeste, ce vorbeste, la cine se uita....Ganditi-va si voi cum v-ati fi simtit in scoala sa fiti permanent supravegheate de parinti. Sa stie parintele cand si daca ai copiat, ca ti-ai scris tema in pauza, ca te-ai asezat cam aproape de un coleg....Poate ganditi "Pai, tocmai, sa nu se mai intample asa ceva." Eu personal nu le-as face una ca asta adolescentilor mei. Si nici baiatului care e intr-a patra.

Ti-am recitit mesajul, Matahut. Serios, chiar nu e atat de rau la gradinita "sa indulcim viata copiilor nostri". Cu exceptia primelor doua-trei saptamani la grupa mica, pana se obisnuiesc cu absenta parintilor, cei mai multi copii chiar sunt dornici sa mearga la gradinita, le place, sunt preocupati de pregatirea serbarilor. Si isi iubesc educatoarea. Lucrurile incep sa se schimbe abia la scoala, prin clasa a V-a....

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns matahut spune:

Fomalhauti, ar fi bine sa fie cum spui tu.
Eu cred (fiindca, desigur, nu am facut un studiu reprezentativ in acest sens, cum nici tu nu ai facut probabil, bazandu-ne amandoua pur si simplu pe experineta noastra si a celor apropiati noua) ca majoritatea educatoarelor NU sunt pregatite din punct de vedere uman pentru aceasta meserie, numai si pt faptul ca multe dintre ele au fost scolite inainte de 1990, cand cu totul alta era optica. Bataia era la ea acasa in scoli (in gradinite nu stiu, fiindca am fost f putin la gradi si oricum eram foarte cuminte, deci nici vorba de bataie). Apoi, sunt convinsa ca si frustrarile financiare isi spun cuvantul - la praticular satisfactia materiala este mai mare, lucru care le stimuleaza intr-o anume masura sa fie mai controlate in raport cu copiii (am avut si experienta gradinitei particulare, am renuntat la ea din motive financiare, dar si pentru ca nu imi conveneau meniul plin de dulciuri concentrate si privitul la televizor, ca activitate recreativa cica (recreativa pentru personal)).

Nu cred ca procentul parintilor, bunicilor care isi lovesc sau isi jignesc copiii este mai mare decat cel al educatoarelor, dar cred ca este la fel de mare, fiindca toate acestea vin din lipsa de educatie, de cultura, pedagogica în special, cei mai multi (parinti si educatoare deopotriva) avand intentii bune in ceea ce fac, dar stiti ca drumul spre iad este pavat cu bune intentii...Cu greu vom scapa de mentalitatea potrivit careia "bataia este rupta din rai", probabil vor trece generatii.

Despre camerele video, poate ai dreptate, ar trebui folosite doar la nivelul prescolar cand copiii nu pot povesti exact ceea ce se intampla in clasa. Ce sa spun, educatoarele, profesorii ar trebui sa se poarte ireprosabil (sa respecte regulamentul scolar si drepturile copilului), asadar parintii nu ar avea ce comenta. Intimitatea copiilor...da, la adolescenti, priviri, sarutari in clasa, probabil ca ar fi o problema pentru unii parinti. Dar...cred ca adolescentii au destul imaginatie ca sa isi creeze ocazii de curtare si in alte locuri in afara scolii. Sunt deja scoli in Bucuresti in care sunt monitorizate holurile - deci probabil acolo copiii se bat in clasa
Acum, ce sa spun, subiectiv vorbind, sper sa fiu o mama careia copila sa ii spuna ea, din proprie initiativa, toate framantarile adolescentine care o vor macina (inclusiv cele legate de baieti) - intr-o relatie de incredere asa cred ca ar trebui sa stea lucrurile. Dar sigur, sunt parinti care cer sa fie mintiti si acolo s-ar putea sa fie intr-adevar probleme (si acei parinti ar trebui si ei sa ia niste cursuri de dezvoltare personala...dar ei nu vor putea fi obligati). Orice are avantaje si dezavantaje, se pot cauta solutii, variante, e de vazut spre ce inclina balanta mai mult (dar cum binele copilului va fi intotdeauna probabil pus de mai marii nostri pe ultimul loc...cam stiu inspre ce va inclina balanta)

Si da, cei mai multi copii sunt multumiti de gradinita, de colegi, de doamne. Ajung sa se puna singuri la colt dupa ce fac, cred ei, o prostie (un baietel din grupa fetei mele alerga prin clasa si a calcat-o si greseala pe mana, ea fiind in acel timp pitita sub o masuta, in fine, cert e ca fetita mea a inceput sa planga, iar baietelul s-a dus imediat la colt, banuind ca va fi pedepsit, desi nu fusese vina lui; n-a fost bine nici asa, fiindca doamna a inceput sa tipe la el ca ce cauta acolo si sa treaca imediat la locul lui). Ajunge sa li se para normal sa fie tratati cu superioritate, sa fie pedepsiti in cele mai bizare moduri, sa suporte apelativele cu care sunt "dezmierdati" (a, nu mai vorbesc de obisnuinta de a li se spune unora dintre copii pe numele de familie, fie fiindca sunt mai multi copii in grupa cu acelasi prenume, fie fiindca asa le e mai usor doamnelor - copiii ajung si ei sa isi spuna asa intre ei; nu stiu, poate pe unii nu ii dernajeaza, dar mie nu mi se pare normal ca unul sa fie Vladut, iar altul Popa). Ascultarea de frica sau de rusine bate din nefericire ascultarea de bunavoie.
Dar sunt si multi copii care nu merg cu cine stie ce entuziasm la gradi nici in grupa mare, copii care plang la despartirea de parinti si dupa 2, 3 ani de gradi, dar si copii care isi provoaca voma cand in tura este o anume educatoare. Si, crede-ma, tot ce am scris nu sunt simple presupuneri. Probabil ca unii dintre ei sunt mai sensibili, mai sentimentali, unii au fratiori mai mici acasa si sunt gelosi ca mami sta cu aceia, iar ei sunt trimisi la gradi, dar altii chiar nu se simt bine la gradinita, nu se simt in siguranta, nu se simt iubiti, nu se simt respectati.
Si, in fine, ca ultim argument: forumul acesta este plin de postari legate de incompetenta cadrelor didactice care ar trebui sa ne educe copiii (chiar azi am citit vreo 2 postari despre "dragalasenia" educatoarele de la gradinita Jean Monnet).

Mergi la inceput