Dura lex sed lex(Clubul Juristilor)(19)
Raspunsuri - Pagina 14
angelapriboi spune:
pagina 3???
Pe unde umblati??
Va servesc cu o cafea, capuccino si un ceai !!!
Si o intrebare:
Cum poate fi angajata raspunderea patrimoniala a salaritului.
sa spunem ca a accidentat masina de serviciu ci compania a suferit un prejudiciu.In ce baza ii pot face retineri din salariu?
ana_micu83 spune:
Salutare, draga Angela poveste lunga cu retinerile astea salariale.
De ex, sotul meu lucra ca dir. la o companie care vindea auto noi si nefiind inmatriculate nu aveau RCA. LA ei functiona o asigurare pt tot parcul auto, dar daca erau daune minore...nu le despagubea asigurarea ci trebuia ca firma sa scoata banii din buzunar. Sotul meu a "palit" de vreo cateva ori masinile noi de pe parcare si a trebuit sa le plateasca reparatia...acolo i-au retinut suma fara niciun fel de discutie, Pur si simplu a primit salariul fara 2-3-400 ron si gata! (asta n-are legatura cu ce ai intrebat tu, dar ti-am expus o practica a unora)
In urma cu 3 ani eram jurist la o firma si un angajat de acolo a accidentat o masina, la vremea aia...fara prea multa experienta eu m-am pus sa-l convoc la cercetare disciplinara prealabila si in urma cercetarii am stabilit in conformitate cu art 264 alin 1 lit. e-reducerea salariului de baz#259; #351;i/sau, dup#259; caz, #351;i a indemniza#355;iei de conducere pe o perioad#259; de 1-3 luni cu 5-10;Soferul neavand indemnizatie de conducere i-am aplicat sanctiunea pentru alte categorii de venituri..si in mare s-a acoperit suma. Nu mai retin cat era, dar s-a terminat cu bine...acum, citind mai mult imi dau seama ca am fost cam tantalana cand am facut asta...
Uite ce am gasit pe net:
Un subiect nu foarte amplu, dar extrem de important pentru salariati, este cel tratat astazi, deoarece, multi angajatori isi permit sa retina salariatilor lor diferite sume de bani, din diverse motive, fara ca acest lucru sa fie in concordanta cu legea.
De multe ori, salariatii se gasesc in situatia sa isi incaseze drepturile salariale diminuate unilateral de catre angajator, sub diverse motive.
Dar retinerile din salariu sunt supuse unor dispozitii foarte stricte, fiind reglementate de legislatia noastra. Acestea se regasesc, atat in materia dreptului muncii, cat si in codul de procedura civila si chiar si in codul de procedura fiscala.
Singurele retineri din salariu pe care angajatorul are dreptul sa le efectueze, in lipsa unei hotarari judecatoresti, sunt impozitele si contributiile pe care salariatul le datoreaza, lunar, statului.
Celelalte retineri, de orice natura ar fi acestea, se vor face numai in temeiul unui titlu executoriu si in timpul unei executari silite; mai mult, orice dauna cauzata angajatorului de catre salariat trebuie constatata printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila.
Angajatorului ii este interzis sa faca retineri din salariu in baza unor decizii de imputare. Daca are pretentii de natura baneasca, pentru acoperirea vreunui prejudiciu cauzat de catre salariat, angajatorul este obligat sa se adreseze instantei civile, deci conform dreptului comun (civil), cu o actiune in pretentii.
In cadrul procesului civil, angajatorul trebuie sa demonstreze existenta faptei comisive sau omisive a salariatului, vinovatia acestuia, consecintele cauzatoare de prejudicii si intinderea in concret a pierderilor suferite.
Doar in baza hotararii judecatoresti definitive si irevocabile obtinute va putea, ulterior, sa faca retineri din salariul angajatului vinovat.
In sfera regulilor generale referitoare la retierile salariale, prevederile art. 164 alin. 4 din codul muncii, stabilesc limita tuturor retinerilor ce se pot face lunar; reprezentand maxim jumatare din salariul net al angajatului.
Este posibil ca salariatul sa aiba mai multe retineri, de natura diferita, asupra salariului. In anticiparea acestor situatii, codul muncii stabileste ordinea de distribuire a sumelor retinute, astfel:
- obligatiile de intretinere avute in temeiul dreptului familiei;
- contributiile si impozitele datorate catre stat, inclusiv taxele;
- daunele cauzate proprietatii publice, prin fapte ilicite;
- acoperirea altor datorii – in aceasta categorie intra inclusiv pretentiile angajatorului fata de salariat, stabilite in mod definitiv, prin hotarare judecatoreasca.
Prevederile codului muncii se completeaza si cu cele ale codului de procedura civila (art. 164 din codul muncii coroborat cu art. 409 din codul de procedura civila). In consecinta, limitele retinerilor lunare, care pot fi effectuate, sunt urmatoarele:
- pana la 1/2 din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau alocatie pentru copii ;
- pana la 1/3 din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.
Daca sunt mai multe urmariri asupra aceleiasi sume, urmarirea nu poate depasi 1/2 din venitul lunar net al salariatului debitor, indiferent de natura creantelor, in afara de situatiile in care legea poate dispune altfel.
Daca un salariat are venituri mai mici decat venitul salariului minim net pe economie, iar aceste venituri sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia, nu se pot face retineri asupra veniturilor lui, decat asupra partii care depaseste jumatate din cuantumul slariului minim net pe economie. De exemplu, daca o persoana castiga 500 lei pe luna, net, nu se pot face retineri decat asupra sumei de 200 lei, adica ceea ce depaseste 300 lei (600 lei fiind salariul minim met pe economie).
Nici chiar in baza unui angajament de plata semnat de catre salariat, angajatorul nu are dreptul sa faca retineri din salariu. Insa, salariatul poate, conform angajamentului semnat, sa isi achite de buna-voie, conform celor stabilite, dupa incasarea integrala a salariului, sumele stabilite a fi platite lunar, pana la acoperirea integrala a pagubei pricinuite angajatorului.
NU UITATI:
Angajatorul NU are dreptul legal sa va retina din salariu nici o suma de bani (in afara taxelor si impozitelor lunare), fara a avea la baza un titlu executoriu sau o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila. Orice incalcare a acestei obligatii o puteti sanctiona, apeland la instanta judecatoreasca !
Te pup si sper ca nu te-am incurcat prea tare!
Ana-Maria si Valentin viitori posesori de Razvan Andrei !
34+
angelapriboi spune:
Ana pe net am intalnit si eu foarte multe situatii,dar ia uite ce scrie pe inspectia muncii:
R#259;spunderea patrimonial#259; în dreptul muncii are ca temei contractul individual de munc#259; #351;i se întemeiaz#259; pe normele #351;i principiile r#259;spunderii civile contractuale.
Astfel, r#259;spunderea patrimonial#259; în dreptul muncii este caracterizat#259; prin urm#259;toarele tr#259;s#259;turi care o individualizeaz#259; fa#355;#259; de r#259;spunderea civil#259; contractual#259;, care se reg#259;sesc atât în cazul r#259;spunderii salariatului cât #351;i a angajatorului:
este o r#259;spundere special#259;, se poate angaja numai în m#259;sura în care autorul faptei este încadrat în munc#259; în baza unui contract individual de munc#259;;
este o r#259;spundere integral#259;, în sensul c#259; persoana sanc#355;ionat#259; este obligat#259; s#259; repare atât prejudiciul efectiv #351;i actual, cât #351;i cel nerealizat;
este o r#259;spundere limitat#259; sub aspectul execut#259;rii silite, efectuându-se numai asupra unei p#259;r#355;i din salariu;
are ca temei vinov#259;#355;ia celui în cauz#259;, întrucât angajarea r#259;spunderii se face pentru prejudiciul suferit din culpa angajatorului, sau pentru pagubele produse angajatorului din vina salaria#355;ilor #351;i în leg#259;tur#259; cu munca lor;
este o r#259;spundere individual#259;, excluzând, în principiu, solidaritatea. În cazul în care prejudiciul a fost produs de mai mul#355;i salaria#355;i, dar nu se poate stabili propor#355;ia în care fiecare a contribuit la producerea acestuia, r#259;spunderea patrimonial#259; se stabile#351;te propor#355;ional cu salariul s#259;u net de la data constat#259;rii pagubei #351;i, atunci când este cazul #351;i în func#355;ie de timpul efectiv lucrat de la ultimul inventar, în situa#355;ia celor care au calitatea de gestionari;
recuperarea prejudiciul cauzat se face, de regul#259;, prin echivalent b#259;nesc;
este guvernat#259; de norme legale cu caracter imperativ.
Angajarea r#259;spunderii patrimoniale a salaria#355;ilor fa#355;#259; de angajator are drept scop:
întregirea patrimoniului angajatorului;
prevenirea producerii altor pagube;
ocrotirea intereselor salaria#355;ilor prin stabilirea unor reguli determinate de particularit#259;#355;ile r#259;spunderii patrimoniale în raport cu contractul individual de munc#259;.
Pentru a exista r#259;spunderea patrimonial#259; este necesar s#259; fie îndeplinite urm#259;toarele condi#355;ii:
1. Calitatea de salariat a persoanei care a produs prejudiciul, respectiv persoana care este parte a unui raport juridic de munc#259; tipic, stabilit pe perioada nedeterminat#259; sau determinat#259;, respectiv pentru timp normal sau par#355;ial de munc#259;.
2. Fapta ilicit#259; a salariatului s#259; fie s#259;vâr#351;it#259; în leg#259;tur#259; cu munca sa. Pentru stabilirea r#259;spunderii patrimoniale, caracterul ilicit al faptei se analizeaz#259; în raport cu obliga#355;iile de serviciu, ce decurg din contractul individual de munc#259;, contractul colectiv de munc#259; aplicabil sau regulamentul intern. Un reper esen#355;ial este, din acest punct de vedere, fi#351;a postului. Unitatea trebuie s#259; fac#259; dovada sarcinilor de serviciu ale salariatului a c#259;ror neîndeplinire sau îndeplinire necorespunz#259;toare au cauzat prejudicii. Salariatul r#259;spunde personal pentru fapta proprie.
3. Prejudiciul, adic#259; acea modificare a patrimoniului care se realizeaz#259; atât prin diminuarea activului, urmare a s#259;vâr#351;irii unei fapte ilicite, sau prin cre#351;terea pasivului. Valoarea prejudiciului cuprinde prejudiciul efectiv dar #351;i beneficiul nerealizat.
Pentru ca salariatul s#259; r#259;spund#259; patrimonial, prejudiciul trebuie s#259; îndeplineasc#259; urm#259;toarele condi#355;ii:
s#259; fie real, adic#259; determinat pe baza unor analize economice concrete, salariatul nefiind #355;inut s#259; r#259;spund#259; pentru valori pierdute din patrimoniul angajatorului din alte cauze;
s#259; fie cert, atât în ceea ce prive#351;te existen#355;a cât #351;i evaluarea sa;
s#259; fie cauzat direct angajatorului. În situa#355;ia prejudiciului produs indirect, angajatorul r#259;spunde în calitate de comitent pentru prepusul s#259;u, fa#355;#259; de ter#355;ul prejudiciat;
s#259; fie material, condi#355;ie care rezult#259; din cuprinsul art.270 alin.1 din Codul muncii, unde se prevede expres ca salaria#355;ii r#259;spund patrimonial pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina #351;i în leg#259;tur#259; cu munca lor. Nu este operabil#259; regula potrivit c#259;reia repararea prejudiciului se face în natur#259;, solu#355;ie care reiese din interpretarea art.273 alin.1 si 2 din Codul muncii, ce se refer#259; la re#355;inerile din salariu. În materia r#259;spunderii patrimoniale, este admisibil#259; clauza referitoare la r#259;spunderea angajatorului pentru daune morale, aceea#351;i clauz#259; fiind nul#259; în m#259;sura în care ar privi r#259;spunderea salariatului fa#355;#259; de angajator.
s#259; nu fi fost reparat. În situa#355;ia în care salariatul deterioreaz#259; un bun al firmei, care este asigurat #351;i pentru care s-au solicitat desp#259;gubiri, salariatul nu va mai putea fi #355;inut s#259; repare prejudiciul.
Evaluarea prejudiciului se face potrivit normelor speciale, acolo unde acestea exist#259;, iar în absen#355;a unor astfel de reglement#259;ri, pentru evaluarea prejudiciului, se vor avea în vedere normele dreptului civil, în raport de pre#355;urile la momentul în care se realizeaz#259; acordul de voin#355;#259; sau se sesizeaz#259; instan#355;a de c#259;tre cel p#259;gubit.
În cazul degrad#259;rii de bunuri, evaluarea pagubelor se face în toate situa#355;iile #355;inându-se seama de gradul real de uzur#259; a bunului
Asta m-a bagat in ceata
ana_micu83 spune:
Da-mi te rog link-ul direct ca nu pot citi asa...nu recunoste site-ul asta dicriticile,
Kiss
34+
kriss79 spune:
Claudela,cum adica ai crezut ca se calc in fct de venituri?pai da, asa se calculeaza!Cel putin in Iasi:)
Intr-adevar desi legea e una, exista autonomie de barou si vad ca asta e mai imp. de ex.o colega av.din Buc.dupa 3-4 ani de av.a ramas grav.I-au dat indemniz lunara = suma cotizatiilor ei la CAS in cei 2-3 ani de av..Adica vreo cateva luni doar, ca cica i s-a terminat plafonul.
IN Iasi nu exista asa ceva.
Uite cum a fost la mine: eu stiam ca se va da 85% din venitul incasat si declarat la Barou in ultimele 12 l.inainte de nastere. Dar exista un plafon maxim, pt. Iasi la vremea aia de 1350 lei(ti se retine insa cota lunara, in mana iau 1150 lei).AM incercat sa am incasari bunicele dupa ce am aflat, adica in cazul meu in jur de 2000 lei pe luna.Si da, am primit maximul priv. indemni crestere copil.Eu nu am luat co prenatal decat 2 sapt inainte de a naste, dar nu are imp.Am luat postnatal dupa caci era 95% din ven., adica tot maximul.
De la 1 ian.odata cu introd.noii legislatii avem voie sa dep.dosar pt. indemniz.cele care la 31-12.2008 erau in co si luau indemniz. Dupa ce m-am desteptat si eu am depus pe 2 apr. dosar cu acte doveditoare priv.veniturile de dinaintea nastereii pt. a lua indemnioz. de la stat.Colege de ale mele deja au primit min 600 lei pana la 4000 lei max, asta pe langa indemniz care o prim. de la Barou.
Deci, nu stiu ce ai vrut sa zici cu sotul tau ca nu poate..daca are incas. mai mari ca ale tale, de cenu? dar exista insa un plafon..
Poate nu am inteles eu ce vrei sa spui..te referi la ven. declarate la Finante?alea sunt importante pt. dosarul de indemniz. de la stat.Pt. barou nu sunt imp.Tu platesti cotiz. la casa de asig.doar, pe ven. declarat la Barou.
www.totsites.com/tot/alessiastefana" target="_blank"> my page
Cristina si
Alessia Stefana Mai 2009
LoraG76 spune:
Buna dimineataaaa!!!
Azi dau 3 cafele mari, ca mi-e un somn de numa'!
Ce mai faceti?
O zi buna va doresc!
Lora, mami de Iustina
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=133766
(Niciodata sa nu spui niciodata!)
angelapriboi spune:
Lora multumesc pentru cafea!!!
Chiar aveam nevoie. Aseara a plouat foarte urat ,cu picaturi mari si cu multe tunete, iar eu nu prea am dormit .
De ce sa fac imi e si mie frica.
Asa ca o sa savurez cafeaua.
ana_micu83 spune:
Buna dimineata!
Ma bag si eu la o cafea...tati al nostru este plecat in delegatie si eu am ramas acasa singurica (adica cu bebe la purtator) si nu-mi place absolut deloc!
Angela, ma pun acus sa citesc ce scrie pe link-ul ala(sper sa-mi iasa) ca ieri...ma apucam sa citesc si nu aveam chef sa citesc cu atentie....citeam printre randuri!
Nu stiu ce-i cu mine, dar n-am chef absolut de nimic....
34+
ana_micu83 spune:
nu merge site-ul....
This webpage is not available.
The webpage at http://www.inspectiamuncii.ro/ghid/continut/9.htm might be temporarily down or it may have moved permanently to a new web address.
More information on this error
34+