Hai sa comparam preturile produselor noastre cu ce
Raspunsuri - Pagina 11
pepene spune:
Mersi tuturor de raspunsuri. Nu-mi vine sa cred. Tari precum Olanda si UK nu incurajeaza ideea controlului ginecologic anual?
Asta se intampla si in sectorul de stat si in cel privat?
Acum sunt in SUA si am asigurare privata, ca altfel aici nu e universal healthcare, care imi acopera un control ginecologic anual precum si un routine physical, care presupune cateva analize de baza ( colesterol, calciu, etc. ) pt. care eu trebuie sa platesc 20USD, restul fiind acoperit de asigurare.
Dar ma batea gandul sa vin in Europa
ilse spune:
Citat: |
citat din mesajul lui pepene Mersi tuturor de raspunsuri. Nu-mi vine sa cred. Tari precum Olanda si UK nu incurajeaza ideea controlului ginecologic anual? Asta se intampla si in sectorul de stat si in cel privat? Acum sunt in SUA si am asigurare privata, ca altfel aici nu e universal healthcare, care imi acopera un control ginecologic anual precum si un routine physical, care presupune cateva analize de baza ( colesterol, calciu, etc. ) pt. care eu trebuie sa platesc 20USD, restul fiind acoperit de asigurare. Dar ma batea gandul sa vin in Europa |
Pepene daca te bate gandul, cauta o Belgie, o Franta, zic si eu doar din auzite, in Olanda nu exista sistem privat ca in Romania, adica cabinet ginecologic privat...aici exista sistem medical privat numai pentru operatii estetice, implanturi de san, transplant de par, etc, ai inteles ideea...si uite asa depinzi de medicul de familie, care daca are chef te trimite, daca nu asta e, suferi sau gasesti alternative.
Ai vazut sper ce am scris mai sus, nu se bazeaza pe a preveni ci a vindeca, adica asteapta sa se imbolnaveasca omul si dupa il trateaza, gandeste ca prevenirea costa bani, iar in Olanda cel putin sistemul asigurarilor medicale fiind o mare retea, nu exista, asigurari de stat.
Trebuie sa-ti alegi tu o companie, si cam toate sunt o apa si un pamant, deci nema diferente majore.
eu si 3 banditi: ilse, sven si thor
pepene spune:
Wow, Ilse, nu am stiut ca asa e situatia.
Deci nici daca ai vrea si ti-ai permite o asigurare mai scumpa, care sa acopere mai mult, nu ai avea de unde sa alegi? Daca lucrezi, compania nu te subventioneaza in acest sens, cum e aici in SUA, unde companiile platesc cea mai mare parte din prima de asigurare?
Iti multumesc pt. informatii.
ilse spune:
Citat: |
citat din mesajul lui pepene Wow, Ilse, nu am stiut ca asa e situatia. Deci nici daca ai vrea si ti-ai permite o asigurare mai scumpa, care sa acopere mai mult, nu ai avea de unde sa alegi? Daca lucrezi, compania nu te subventioneaza in acest sens, cum e aici in SUA, unde companiile platesc cea mai mare parte din prima de asigurare? Iti multumesc pt. informatii. |
Pepene nu stiu cum sa-ti explic mai bine stiu ca pare sefeu, dar eu am o asigurare top, acopera multe chestii suta la suta, dar degeaba le acopera ea, daca eu nu beneficiez de ele, si nu pot ajunge sa beneficiez de ele, fiindca mentalitatea doctorilor de aici este ca esti ok atata timp cat nu ai afectiuni grave infarct, leucemie, intra copilul in convulsii si iti pot da nspe mii de exemple, dar sincer nu stiu cum te ajuta ele.
Deci un exemplu banal:copilul are febra, suni la huisartsenpost, un fel de primul ajutor, e oficiul doctorilor de la camera de garda si nu-ti raspunde un doctor, iti raspune o tanti, secretara de obicei, nici macar asistenta si te intreaba detalii: de cand pana cand, etc,etc, tu iei temperatura copilului, tu centrezi, tu dai cu capul si ea isi da cu parerea prin telefon(nu webcam, telefon d-ala obisnuit)...daca copilul nu a facut febra 40 -41 macar 3 zile la rand asta e, teapa...paracetamol, e leacul universal la olandezi...si daca mai are si maine febra te duci la doctorul de familie, uneori si aici trebuie programare nu mereu in aceasi zi...etc, etc...daca e groasa rau, faci teatru(deci nu merge asa normal) si te duci la camera de garda, unde prima oara te intreaba de cardul de asigurari, data nasterii si alte nebunii, si daca ai noroc dupa vreo ora se uita si la copil.
Eu cand am pierdut o sarcina gemelara in 17 saptamani sangeram in camera de asteptare pana cand s-a sesizat o asistenta ca faceam mizerie probabil pe jos si m-au bagat in seama...ah si da scuze atunci m-a vazut pe bune prima data un medic ginecolog din olanda, desi nascusem pana atunci deja de 2 ori.
eu si 3 banditi: ilse, sven si thor
pepene spune:
Ilse,
Inca o data: Wow. Prin ce a trebuit sa treci si tu, cu pierderea sarcinii. Si cand copilul face 40 sa nu te primeasca la urgenta....
Chestia cu asteptatul e valabila si in SUA chiar daca ai asigurare de top. Conform asigurarii pe care o am, ma pot duce direct la specialits, nu strebuie sa astept recomandarea din partea medicului de familie. Dar o programare la specialist poate fi peste 2 luni. Sau la controlul anual ma programez cu 4 luni inainte.
Dar se pune mare accent pe medicina preventiva, tocmai pt. ca ei spun ca le reduce costurile. Si, daca am nevoie sa ma duc la urgenta, nu e nici o problema, pot sa ma duc si ca am facut o entorsa., Ce-i drept, la urgenta, se face un triaj, si au fost cazuri cand am asteptat cateva ore inainte sa fiu vazuta de un doctor.
Dar ce povestesti tu mi se pare mai grav, tu trebuie sa iei avionul pana in Ro sa iti faci un Papanicolau?
Dantje spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui ilse
Pepene nu stiu cum sa-ti explic mai bine stiu ca pare sefeu, dar eu am o asigurare top, acopera multe chestii suta la suta, dar degeaba le acopera ea, daca eu nu beneficiez de ele, si nu pot ajunge sa beneficiez de ele, fiindca mentalitatea doctorilor de aici este ca esti ok atata timp cat nu ai afectiuni grave infarct, leucemie, intra copilul in convulsii si iti pot da nspe mii de exemple, dar sincer nu stiu cum te ajuta ele. Deci un exemplu banal:copilul are febra, suni la huisartsenpost, un fel de primul ajutor, e oficiul doctorilor de la camera de garda si nu-ti raspunde un doctor, iti raspune o tanti, secretara de obicei, nici macar asistenta si te intreaba detalii: de cand pana cand, etc,etc, tu iei temperatura copilului, tu centrezi, tu dai cu capul si ea isi da cu parerea prin telefon(nu webcam, telefon d-ala obisnuit)...daca copilul nu a facut febra 40 -41 macar 3 zile la rand asta e, teapa...paracetamol, e leacul universal la olandezi...si daca mai are si maine febra te duci la doctorul de familie, uneori si aici trebuie programare nu mereu in aceasi zi...etc, etc...daca e groasa rau, faci teatru(deci nu merge asa normal) si te duci la camera de garda, unde prima oara te intreaba de cardul de asigurari, data nasterii si alte nebunii, si daca ai noroc dupa vreo ora se uita si la copil. Eu cand am pierdut o sarcina gemelara in 17 saptamani sangeram in camera de asteptare pana cand s-a sesizat o asistenta ca faceam mizerie probabil pe jos si m-au bagat in seama...ah si da scuze atunci m-a vazut pe bune prima data un medic ginecolog din olanda, desi nascusem pana atunci deja de 2 ori. eu si 3 banditi: ilse, sven si thor |
uf...un subiect care imi ridica tensiunea, de obicei o am foarte mica.
Ilse , subscriu intru-totul basca ca am ajuns cu kupilul cu febra 40.7 de 4 zile si tantica aia de la telefon nici ca a vrut sa lase un asa zis doctor sa se uite la el.Dupa un 'reset de hard 'i-am cerut o hartie prin care sa-mi specifice clar si raspicat ca 'turistul'in medicina, cum imi place mie sa le zic, nu are timp sau nu vrea sa se uite la copil, si mi-a scris in fisa ca sunt cam nervoasa.Am ajuns in sfarsit cu kupilul la doctor, unde nici ca s-a uitat la el, mi-a spus mie insa ca am nevoie de control de specialitate ca eu sunt pacientul nu copilul.Deci.....despre papa nicolau...ce sa mai zic....din 5 in 5 ani dar nu mai devreme de 35 de ani..
Iris , moama ce norocoasa esti ma, cum ai reusit?Am trecut prin 2 nasteri aici in Olanda, una a durat 43ore si 41 min si alta dupa ce a insistat stagiara, ca de ginecologul era exilat in Insula Pastelui,sa nasc eu asa cum vrea ea, deci nu cum se poate si pana nu am zbierat la dumneaei ca suntem in secolul 21 si nu in epoca pietrei nu a decis nimik...si amandoi copii erau la un pas...de a devenii ingerasi.A, am uitat sa specific ca a doua nastere s-a produs la unul din spitalele din Olanda care a iesit pe primul loc...deci, am senzatia ca vrei sa te convingi pe tine nu pe noi.
Incearca sa iesi din dantelutele roz , si welkom in viata reala.
Dantje & Martijn & Hannah
Dantje spune:
Aoleu pe asta am uitat-o....am pierdut o sarcina la 8 saptamani, unde bineinteles ajunsa la camera de garda....sangeram foarte tare si nu ma puteam tine pe picioare, am stat pe jos in fata usii de la intrare, in fata ghiseului tanticilor care raspund la tel, 2 ore jumatate.Deci.....trageti voi concluziile.Maxima zilei: Boala a venit singura, singura o sa treaca....
Dantje & Martijn & Hannah
cortexia spune:
Citat: |
citat din mesajul lui mariamunteanu Si totusi, cum iti explici ca multele supermarket-uri din Ro sunt aglomerate tot timpul, de merge lumea noaptea la ora 10 la cumparaturi cand e mai putin aglomerat ? |
Omul nu traieste doar cu piine. Un om civilizat ar trebui sa isi permita, pe linga intretinere, mincare si haine, un concediu de relaxare, sa aiba niste economii pentru copii, pentru hobby-uri, sporturi preferate.Cozile la supermarket nu sunt relevante pentru bunastarea unui popor, decit daca acesta accepta ca a-si umple cosul de cumparaturi este ultimul stadiu de bunastare.
cortexia spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui Rufus
Aha! Pai, astea-s salarii mici in invatamant? |
Salariile mici sunt in preuniversitar. cind ai un salariu de 800 de ron, nu iti mai vine sa glumesti.
madau spune:
Mie una mi s-a parut foarte adevarata situatia descrisa de SIMALI, cea cu cumparaturile din supermarketuri, acum vreo cateva luni mi-am propus si eu acelasi experiment, sa vad oare de ce altii pot cheltui atat de putin si pleaca cu cosul poate mai plin decat al meu. Concluzia a fost identica...se cumpara produse ieftine, calitatea e mai putin importanta, la E-uri si alte nebunii nu se uita pt ca nu-si permit sa se uite. Cumpara sa aiba ce sa puna pe masa. E trist...dar asa este. Se gateste la greu, dintr-un pui se fac 2-3 feluri de mancare, cartoful e baza in alimentatia multora. Si exemplele ar putea continua. Cat despre Mothercare & co...saptamana trecuta a fost sotul meu in Plaza si i-a cumparat Mirunei o gecuta subtire, gen "foaie de ceapa" de la Mothercare. Cand am auzit cat a dat pe ea imi venea sa-l bat...130 RON. Mi se pare enorm, nu va suparati pe mine. Am fost in toamna in Elvetia si de 1000 de euro am venit cu 4 genti de haine pt toata lumea, inclusiv cizme, adidasi, etc... Adevarat, majoritatea luate de la C&A sau H&M. Dar sunt ok. E cazul oare sa calculam cam cate haine iti iei din RO cu aceeasi bani?
Madau si Alexia Miruna (15 dec 2005)
www.flickr.com/photos/madau/collections/72157600567493374/" target="_blank">poze pana la 1 an, www.flickr.com/photos/madau/collections/72157600567398541/" target="_blank">de la 1 la 2 ani, PARTY 3 ANISORI , www.flickr.com/photos/madau/sets/72157606362146432/" target="_blank">de la 2 la 3 ani
www.geocities.com/nov_dec_2005/povesti2005.htm#madau" target="_blank">povestea nasterii Mirunei, www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=1b04435806e76a5905bfb2&skin_id=4&utm_source=otm&utm_medium=text_url" target="_blank">filmulet aniversar
filmuletze poznase www.dropshots.com/madau" target="_blank">1 si www.dropshots.com/Miruna" target="_blank">2
www.breslo.ro/shop.php?u=uniquebijoux" target="_blank">margele si alte zorzonele