E romanul atat de ingust la minte?noroc cu mortii!
Raspunsuri - Pagina 11
Rufus spune:
Citat: |
citat din mesajul lui mariamunteanu Nu e clar ca apa de izvor ca D-zeu exista, tocmai asta e esenta credintei. Daca prezenta lui D-zeu ar fi atat de palpabila la indemana oricui incat s-o poti atinge, n-am mai vorbi despre credinta, ci despre certitudine. |
Maria, stii ce mi se pare hazliu? Stiinta se bazeaza pe postulate...(postulat: teza teoretica generala care este recunoscuta ca justa fara demonstratie).
Credinta in Dumnezeu, insa, trebuie demonstrata. Dca nu, nu exista.
RUFUS, TORA si cele 3 minuni ale lorwww.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Surpriza 2008
mariamunteanu spune:
citat din mesajul lui Rufus Credinta in Dumnezeu, insa, trebuie demonstrata. Dca nu, nu exista. |
Asa este. Multi cred in demonstratii false (vezi calcatul in picioare pt apa sfintita de Boboteaza), in traditii seci (vezi cununia religioasa doar de gura lumii) etc.
iata un articol interesant http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/844647/Sicriu-TV-cel-mai-tare-post-din-Romania/.
Maria
gaba-rema spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui mariamunteanu
Nu ma intreb asa. Nu e clar ca apa de izvor ca D-zeu exista, tocmai asta e esenta credintei. Daca prezenta lui D-zeu ar fi atat de palpabila la indemana oricui incat s-o poti atinge, n-am mai vorbi despre credinta, ci despre certitudine. Spui ca ai fost credincioasa si nu mai esti. Ca ai citit cartile - ma bucur, ca ai fost la biserica - te cred. Ce te-a determinat sa nu mai crezi ? |
Cred ca sunt phychic . simteam ca vine întrebarea asta.
Nu doresc sa expun aici motivele 'revelatiei' si convertirii la scepticism, sa zicem asa. E prea delicat si personal, si dureros :(
Dar în linii mai largi, pot spune ca am constatat încet-încet ca ceea ce e împrejur nu e chiar asa de minunat si fara cusur. Am tot vazut erori ale naturii, si n-am gasit nici urma de sens in ele.
Ca traim si murim dupa cum ne e norocul si cu asta basta. Boli, accidente, dezastre... toate cica ar trebui sa ne învete ceva... bullshit . cum ramâne cu aceia care nu mai apuca sa învete nika dintr-un tsunami?
Bolile? ce demonstreaza ele, cu ce ne ajuta ele sufletul nemuritor? bleah... boblile exista pentru ca exista virusuri, bacterii, coci samd - sau pentru ca mult-laudata "masinarie perfecta si minunata" care e omul se formeaza cu erori genetice marunte sau gravissime, care uneori omoara fatul direct (20-25% din embrionii fertilizati sfârsesc în avort spontan, majoritatea pt. ca contineau erori genetice incompatibile cu viata :( ).
Accidentele? A gasit cineva un sens în accidentele violente? Dar nu de tipul "nebanuite sunt caile Domnului", "asa a vrut Cel de Sus", "cine stie ce pacate a avut de ispasit"...
In fine, sunt multe elemente care m-au determinat sa nu mai cred.
Recent am citi despre maladia Huntington. Da un search despre ea pe google... dar sunt alte muuuuulte sindromuri si tulburari si maladii, poti scoate o carete de telefon cu numele savantilor care au fost transferate la boli
Btw, am si eu o tulburare din astea, de "masinarie perfecta" ... noroc ca o pot controla medical si pot functiona acceptabil... credinta nu m-a vindecat de acea tulburare pe care-o port din pruncie... dar medicina, asa stupida si conspirationista si rapace cum e, a reusit sa ma ajute, chiar foarte mult...
mariamunteanu spune:
Gabi, este optiunea ta. Acum esti revoltata, ai motivele tale.
Din ce ai povestit, inteleg ca tu de fapt nu ai crezut in D-zeu cu toata fiinta ta, ci ai fost oarecum religioasa, ai incercat sa te apropii de biserica, ceea ce e diferit.
Maria
gaba-rema spune:
citat din mesajul lui mariamunteanu Gabi, este optiunea ta. Acum esti revoltata, ai motivele tale. Din ce ai povestit, inteleg ca tu de fapt nu ai crezut in D-zeu cu toata fiinta ta, ci ai fost oarecum religioasa, ai incercat sa te apropii de biserica, ceea ce e diferit. Maria |
Îi cam invidiez pe cei care cred in Dzeu cu toata fiinta lor. Dar tu ce crezi, Maria, sunt multi? Sau sunt mai multi cei care CRED ca CRED (ce naspa suna :( ) cu toata fiinta lor, fara sa fie chiar asa? Nu cred ca putem raspunde la asa întrebare. Dar eu mi-o pun uneori...
PS: cred ca asa e cum zicea Rufus (parca...) mai sus: Dzeu nu poate fi demonstrat... dar ai vazut câta lume încearca sa-L demonstreze??
Cât despre mine, nu doresc sa demonstrez ca El nu exista. Ce câstig din asta? Daca eu nu cred, nu cred si gata. daca spun altora ca nu cred, vad ca adesea doar îi bulversez inutil, ori eu n-am nici un interes...
Criticii ateilor sustin ca de fapt acestia din urma au o religie proprie, si militeaza întru negarea lui Dzeu. Or fi si d-astia, nu zic... la fel cum sunt si religiosi militanti câti poftesti... dar foarte multi atei se multumesc sq nu creada si gata. Nu se vad obligati sa faca prozeliti. De ce ar face-o?? Ei, acesti atei nu întrunesc caracteristicile unor religiosi "cu semn schimbat"!...
Iar toate manifestarile astea de-acum, cu pupat moaste sau icoane miraculoase... sau cele de tip "hai sa ne facem poza cu mortul"... sunt niste exagerari care vor disparea usor-usor (asa cred eu...). Vor iesi din moda. Apar alte mode
desigur, nu fac greseala sa confund credinta în Dzeu cu cele de mai sus. Nu au nici o legatura, asta cel putin mi-e clar.
Rufus spune:
citat din mesajul lui gabi3604 ... dar foarte multi atei se multumesc sa nu creada si gata. Nu se vad obligati sa faca prozeliti. De ce ar face-o?? |
Ar fi bine sa fie asa...din pacate nu-i. Ateii doresc sa ridiculizeze obiceiurile pe care nu le inteleg.
Iata-te pe tine, putin mai jos..."manifestarile astea de-acum, cu pupat moaste sau icoane miraculoase...sunt niste exagerari care vor disparea usor-usor"...intelegi despre ce vorbesc? Tu nu mai crezi, din motvele tale, dar chiar in acelasi post spui ca niste obiceiuri sunt exagerate...nu mai zic ce deja ai postat inainte...asta inseamna ca "doar nu crezi, si gata"? Nuuuu...
RUFUS, TORA si cele 3 minuni ale lorwww.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Surpriza 2008
mariamunteanu spune:
Rufus, dar stim cu totii (oameni de bun simt) ca unele obiceiuri sunt create de oameni si diferite in functie de zone, ba chiar isi au radacinile in timpuri pre-crestine. Ca taiatul porcului si mielului, de ex.
Si mai stim ca multi confunda credinta cu respectarea unor obiceiuri care nici macar nu sunt pomenite in Noul Testament.
Maria
gaba-rema spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui Rufus
Ar fi bine sa fie asa...din pacate nu-i. Ateii doresc sa ridiculizeze obiceiurile pe care nu le inteleg. Iata-te pe tine, putin mai jos..."manifestarile astea de-acum, cu pupat moaste sau icoane miraculoase...sunt niste exagerari care vor disparea usor-usor"...intelegi despre ce vorbesc? Tu nu mai crezi, din motvele tale, dar chiar in acelasi post spui ca niste obiceiuri sunt exagerate...nu mai zic ce deja ai postat inainte...asta inseamna ca "doar nu crezi, si gata"? Nuuuu... |
În primul rând, Ardeiash a deschis acest topic ca sa ne dam cu parerea exact pe tema asta, a unor obiceiuri legate de trecerea în nefiinta. Toata lumea, credincioasa au ba, s-a exprimat pro sau contra pâna acum. Asa ca te rog sa consideri ca am raspuns topicului .
În al doilea rând, eu am raspuns întrebarii directe a Mariei, care voia sa stie de ce mi-am pierdut credinta. Maria poate confirma, sau chiar tu poti afla citind nici doo pagini mai sus
În al treilea rând, m-ai citat trunchiat, taind exact ceea ce nu convenea argumentarii tale . Iata pasajul re-completat de mine, si am îngrosat ceea ce-am reintrodus:
"..manifestarile astea de-acum, cu pupat moaste sau icoane miraculoase... sunt niste exagerari care vor disparea usor-usor (asa cred eu...). Vor iesi din moda. Apar alte mode.
desigur, nu fac greseala sa confund credinta în Dzeu cu cele de mai sus. Nu au nici o legatura, asta cel putin mi-e clar.
Asadar, unde vezi tu pledoaria anti-credinta religioasa? Unde e militantismul pro-ateist
Rufus spune:
Gabi, nu te-am citat trunchiat, ci exact ce ai spus.
Da, ai raspuns topicului, nu contest, ai raspuns Mariei (ce amestec am eu?) si ti-ai exprimat si parerea vis a vis de exagerarile anumitor gesturi.
Asta, dupa parerea mea, e departe de "te multumesti sa nu crezi, si gata". Asta am spus.
In fine, constat si eu ca, de fapt, nici nu ai crezut vreodata, in sufletul tau (nu, nu te blamez pentru asta), pentru ca altfel nu ai scrie despre inchinatul (pupatul, mangaiatul, ingenunchiatul, pelerinajul, etc) la moaste si icoane ca despre niste obiceiuri "de-acum", pe cale de disparitie, si fara nici o legatura cu credinta in Dumnezeu (din ceea ce ai ingrosat tu...).
gaba-rema spune:
citat din mesajul lui Rufus Gabi, nu te-am citat trunchiat, ci exact ce ai spus. Da, ai raspuns topicului, nu contest, ai raspuns Mariei (ce amestec am eu?) si ti-ai exprimat si parerea vis a vis de exagerarile anumitor gesturi. Asta, dupa parerea mea, e departe de "te multumesti sa nu crezi, si gata". Asta am spus. In fine, constat si eu ca, de fapt, nici nu ai crezut vreodata, in sufletul tau (nu, nu te blamez pentru asta), pentru ca altfel nu ai scrie despre inchinatul (pupatul, mangaiatul, ingenunchiatul, pelerinajul, etc) la moaste si icoane ca despre niste obiceiuri "de-acum", pe cale de disparitie, si fara nici o legatura cu credinta in Dumnezeu (din ceea ce ai ingrosat tu...). RUFUS, TORA si cele 3 minuni ale lorwww.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Surpriza 2008 "EXPERIENTA este numele pe care-l dam greselilor noastre" Oscar Wilde |
M-am exprimat eu gresit: nu pelerinajul e noutatea, ci îmbulzeala televizata a acesteia. Sigur ca pelerinajul exista de sute de ani si va continua, dar va trece valul asta "fashionable", cu transmisii în direct la astfel de chestiuni.
Am mers si eu la moaste si am pupat racla (la mânastiri), si credeam din tot sufletul la un moment dat ca asa capat o binecuvântare divina. Dar sigur nu m-am dus niciodata când erau care de reportaj, demnitari, calcatura pe picioare, hotzi de buzunare, vânzatori de brelocuri cu iconite...
Ma rog, lasând asta la o parte, nu crezi ca exista credinta din tot sufletul in Dzeu fara a practica traditii si ritualuri? Protestantii nu cred in Dzeu, Isus, Sf.Duh? Si nu mai au moaste, icoane etc.
(Eu am cunoscut protestanti diversi, NP, care credeau foarte sincer si cf. Bibliei, dar nu tineau nimic din puzderia de cutume si traditii ale BO si BC).