E romanul atat de ingust la minte?noroc cu mortii!

Raspunsuri - Pagina 10

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns mariamunteanu spune:

Citat:
citat din mesajul lui gabi3604
In fond, e adevarat ca e greu sa afli despre persoane ca Alina Cenusa... di moment ce nu apar la TV si in reviste de succes :).
Esti norocoasa sa fi intalnit pe cineva ca ea .

Da, e greu sa afli despre oameni modesti si sufletisti care se dedica binelui semenilor lor, pt. ca acestia nu-si fac publicitate. Nu au nici timp si nici nu-i intereseaza lumina reflectoarelor.

Si tu poti intalni asemenea oameni daca vrei, numai ca nu trebuie sa-i cauti nici la TV si nici in reviste lucioase.

si tie !

Maria

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rufus spune:

Citat:

Foarte sincer, Rufus: tu asa procedezi, practici renuntarea de sine neselectiva? Eu nu cunosc pe nimeni care sa o faca, īn mod personal.

As vrea eu...din pacate nu sunt in stare.
De cunoscut personal, iarasi nu, doar din auzite (citite,etc).
Sa inteleg ca nici nu exista, pentru ca nu ai intalnit tu persoana, n-o cunosti...ba, stai, crezi ca ar putea fi Maica Tereza, Papa Ioan Paul...ba chiar si Isus, Fecioara Maria, cativa sfinti...cam greu de intalnit astia toti...

Gabi, renuntarea la sine este un concept. Neinterpretabil, dupa bunul plac. Il poti atinge sau nu. Ce facem noi in directia asta, e altceva.
Daca n-ai intalnit tu astfel de persoane, n-ar trebui sa te descurajeze. Cel mult, sa te ambitioneze.
Dar nu-i cazul. Cum spuneai, tu nu negi credinta.Tu nu crezi...

RUFUS, TORA si cele 3 minuni ale lorwww.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Surpriza 2008

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gaba-rema spune:

Citat:
citat din mesajul lui Rufus

As vrea eu...din pacate nu sunt in stare.
De cunoscut personal, iarasi nu, doar din auzite (citite,etc).
Sa inteleg ca nici nu exista, pentru ca nu ai intalnit tu persoana, n-o cunosti...ba, stai, crezi ca ar putea fi Maica Tereza, Papa Ioan Paul...ba chiar si Isus, Fecioara Maria, cativa sfinti...cam greu de intalnit astia toti...

... renuntarea la sine este un concept. Neinterpretabil, dupa bunul plac. Il poti atinge sau nu. Ce facem noi in directia asta, e altceva.
Daca n-ai intalnit tu astfel de persoane, n-ar trebui sa te descurajeze. Cel mult, sa te ambitioneze.
Dar nu-i cazul.
Cum spuneai, tu nu negi credinta.Tu nu crezi...

Deci daca nu cred, nu am voie sa doresc sa intalnesc persoane ca Alina Cenusa sau Maica Tereza, sau elvetianca Maria? Daca nu cred, nu am puterea sa ma ambitionez in sensul ameliorarii mele ca individ in societate? Necredioncosii nu au capacitatea de a dori "safie mai buni", cum se numeste un topic de la "sufletul credintei"?

Vad ca insisti in ideea ca cei ce nu cred nu pot avea imbolduri in acest sens... Ntz, ntz... Permite-mi sa te contrazic putin (cu civilitate, desigur ).

Mergi la inceput

Gabi, sigur ca poti fi un om bun si fara sa crezi, la fel de bun sau chiar mai bun decat unii credinciosi.

Cred insa ca tu nu stii ceea ce respingi, adica stii prea putine lucruri despre crestinism. Este ca si cum ai declara sus si tare ca nu-ti place o mancare pe care de fapt n-ai gustat-o si nici nu stii ce ingrediente contine. Te uiti doar la forma, dar nu si la fond.

Daca vreodata vei fi curioasa sa-ti deschizi orizontul si sa iesi din carapacea negarii, iti recomand Jurnalul fericirii de Nicolae Steinhart , un admirabil intelectual evreu-roman convertit la maturitate, in inchisoarea comunista (pentru ca a avut omenia si curajul sa nu fie impotriva lui C-tin Noica) si devenit apoi monah. Scrie el undeva urmatoarea idee - ca cei increstinati la nastere nu-si dau seama cat de valoros e crestinismul.

Maria

Mergi la inceput

Citat:

Deci daca nu cred, nu am voie sa doresc sa intalnesc persoane ca Alina Cenusa sau Maica Tereza, sau elvetianca Maria? Daca nu cred, nu am puterea sa ma ambitionez in sensul ameliorarii mele ca individ in societate? Necredioncosii nu au capacitatea de a dori "safie mai buni", cum se numeste un topic de la "sufletul credintei"?

Auzi, faci misto? Citesti la Sufletul credintei si-mi raspunzi mie aici?
Unde am scris eu ce ai sau ce n-ai tu voie sa faci?
Hai, mai, gabi...

RUFUS, TORA si cele 3 minuni ale lorwww.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Surpriza 2008

Mergi la inceput

Citat:

Citat:

Auzi, faci misto? Citesti la Sufletul credintei si-mi raspunzi mie aici?
Unde am scris eu ce ai sau ce n-ai tu voie sa faci?
Hai, mai, gabi...

Am si subliniat de unde reiese. Ai zis "... dar nu e cazul ... tu nu crezi.". Vezi quote dupa tine, cu ingrosare pe unele cuvinte ale tale.

Si care e problema cu cititul la alt subforum? exista vreo restrictie de acces si nu stiu eu?
Am citat numele unui topic de-acolo: "vreau sa fiu mai bun". Destul de putin frecventat, din cate am observat.

Mergi la inceput

Citat:

Si care e problema cu cititul la alt subforum? exista vreo restrictie de acces si nu stiu eu?

Nu, mai, dar daca citesti intrebarea acolo si-mi raspunzi mie aici, ti se pare normal?
E clar...faci misto!

Mergi la inceput

Citat:

Citat:

Nu, mai, dar daca citesti intrebarea acolo si-mi raspunzi mie aici, ti se pare normal?
E clar...faci misto!

Mey, mai scriu o data ce ti-am scris inainte:
"Necredioncosii nu au capacitatea de a dori "sa fie mai buni", cum se numeste un topic de la "sufletul credintei" ?" Partea neingrosata e in plus daca vrei, am pus-o pt.ca mi-am amintit in timp ce scriam ca exista acel topic. Poti sa si ignori chestia aia, era asa, ca sa scriu mai mult, nah .
Intrebarea mea (la care nu ai raspuns explicit pare-mi-se, dar nu face nimic) era daca cei ce nu cred nu sunt capabili de personal improvement.
Hai sa nu ne mai batem capul cu treaba asta. De altfel, nici nu mai suntem on-topic .

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui mariamunteanu

Gabi, sigur ca poti fi un om bun si fara sa crezi, la fel de bun sau chiar mai bun decat unii credinciosi.

Cred insa ca tu nu stii ceea ce respingi, adica stii prea putine lucruri despre crestinism. Este ca si cum ai declara sus si tare ca nu-ti place o mancare pe care de fapt n-ai gustat-o si nici nu stii ce ingrediente contine. Te uiti doar la forma, dar nu si la fond.

Daca vreodata vei fi curioasa sa-ti deschizi orizontul si sa iesi din carapacea negarii, iti recomand Jurnalul fericirii de Nicolae Steinhart , un admirabil intelectual evreu-roman convertit la maturitate, in inchisoarea comunista (pentru ca a avut omenia si curajul sa nu fie impotriva lui C-tin Noica) si devenit apoi monah. Scrie el undeva urmatoarea idee - ca cei increstinati la nastere nu-si dau seama cat de valoros e crestinismul.

Maria

Tocmai ca am scris in ultimele postari ale mele ca am fost credincioasa, dar nu MAI sunt. Am citit NT si cea mai mare parte a VT. Am mers cu regularitate la biserica. Am ascultat prelegeri despre Dzeu, eram convinsa ca exista...
Si am citit si Jurnalul Fericirii - intr-adevar o carte care mi-a mers la suflet. Nicu Steinhardt a fost un tip deosebit, admirabil.
Am citit si alte carti scrise de necrestini care s-au convertit, nu-mi amintesc decāt de "Plus jamais la mźme" scrisa de o indianca sau o pakistaneza... Asadar, mi-am deschis orizontul, cum spui.

Deci nu e o māncare pe care nu am gustat-o, ci m-am īnfruptat din adolescenta pāna nu foarte demult (2 ani? 3 ani?). Cea mai mare parte a vietii mele.

... treaba cu carapacea negarii , parca te vad citind postarea si īntrebandu-te cum pot exista indivizi atāt de stupizi ca mine, care sa nu creada, cānd e clar ca apa de izvor ca Dzeu exista...

EDIT
īmi dau seama ca am scris prea mult si vehement despre cum trebie tinute niste traditii religioase. dar poate nici n-aveam caderea sa o fac. eu oricum nu le mai inteleg sensul, nici unora normale nici unora exagerate. Aici ar trebui sa se exprime doar cei care cred, poate. Voi citi insa in continuare acest topic

Mergi la inceput

Citat:
parca te vad citind postarea si īntrebandu-te cum pot exista indivizi atāt de stupizi ca mine, care sa nu creada, cānd e clar ca apa de izvor ca Dzeu exista...

Nu ma intreb asa.

Nu e clar ca apa de izvor ca D-zeu exista, tocmai asta e esenta credintei. Daca prezenta lui D-zeu ar fi atat de palpabila la indemana oricui incat s-o poti atinge, n-am mai vorbi despre credinta, ci despre certitudine.

Spui ca ai fost credincioasa si nu mai esti. Ca ai citit cartile - ma bucur, ca ai fost la biserica - te cred. Ce te-a determinat sa nu mai crezi ?

Mergi la inceput