FIV in Europa (16)

Raspunsuri - Pagina 11

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns goldi spune:

Liliana eu am adenomioza, uneori "vazuta" , alteori nu de catre medici. Cert e ca ceva nu este in regula cu uterul.
Va citesc de mult deoarece intentionez un FIV in Romania si daca nu reuseste, incerc in Viena sau Munchen .

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns fireyes spune:

Cristal, ma bucur ca ai mai dat un semn de viata si imi doresc pentru tine sa te mai linistesti...

Liliana, multe, prea multe ai de tras si la tine, intr-adevar, se masoara timpul intre interventii, fiv-ul ajunge sa fie un lux
Eu nu fac mare lucru, tot astept protocolul de la dr, incep sa intru in fibrilatii, mai ales ca sapt viit ar trebui sa apara si cm si eu nu stiu ce medicam imi trebuie, nu am nici o rezervare facuta, etc. si in plus, sunt si plecata vreo saptamana din tara, deci se mai scurteaza timpul in care pot sa ma misc...

Liam, burtica in care sigur dospeste ceva...

still counting: 1,2,...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns li_am spune:

buna fetelor,

vin si eu cu o intrebare tampita, de parca as fi facut fiv prima oara in viata sau de parca n-as sti nimic, mi s-a spalat creierul se pare...

Voua vi s-au marit sanii de la tratamentele astea de stimulare sau numai mie? Ca nu mai incap in sutiene si nu-mi amintesc cum a fost datile trecute nici sa ma pici cu ceara...

va pup si va doresc ce-mi doresc si mie

_
FIV 1 dec 2006 - Austria kinderwunschzentrum (Goldenes Kreuz privatklinik) - nereusit
FIV 2 feb 2007 - aceeasi clinica - reusit (sarcina cu probleme - dar BB la termen!!)
FIV 3 - in desfasurare (aceeasi clinica, trat cu menopur 225 IU si decapeptyl), bhcg pe 19 martie!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns LucaLuca spune:

Liam, bineinteles ca e semn bun.

Girls, stie cineva mai multe despre cocultura? Cultura embrionilor pe celule de endometru autolog (prelevat de la mine insami prin biopsie). Mi s-a propus varianta asta, ca parte dintr-un studiu national, realizat & finantat de un mare grup farmaceutic, Laboratoarele Genevrier. Eu indeplinesc toate conditiile, insa s-ar putea sa nimeresc in grupul-martor, prin tragere la sorti; daca nu sunt in grupul care face cocultura acum, fac cultura clasica a embrionului iar, in caz de esec, laboratorul imi ofera cocultura la viitorul fiv, pentru ca am participat ca martor, adica accept sa se inregistreze reusita/esecul meu in statisticile studiului. La o prima vedere, cocultura se face in cazuri de esec repetat si ofera sarcini mai mari de a ajunge la blastocist. Stiti mai mult?

Eu inca nu m-am decis daca intru sau nu in studiu, pentru ca inca nu stiu daca pot face sau nu fiv in lunile urmatoare [si nu mai e vorba de motive medicale, ci profesionale de data asta:(((], dar suna interesant.

Kitta, citesti in franceza? Ca am gasit un studiu despre pronuclei, stiu ca tu ai avut probleme cu pronucleii.

---------------------------

New pics: http://villaprovence.wordpress.com/english/

Mergi la inceput

Vreti, nu vreti, eu va pun info despre cocultura, si inca in franceza, nu ma injurati:

La coculture consiste à cultiver les embryons jusqu’au stade blastocyste sur un couche cellulaire d’origine somatique. En effet, l’expérience animale a montré que pour lever le blocage des divisions cellulaires et apprécier l’aptitude des zygotes au développement, les embryons de mammifères devaient être cultivés sur des tapis cellulaires (qui pouvaient être de différentes origines : trophoblaste, oviducte, utérus) servant de support nutritif. Pour un même stade de développement, les embryons cocultivés avaient un nombre de cellules plus élevé et les cellules du bouton embryonnaire adhéraient plus les unes aux autres, comparés aux autres embryons cultivés en milieux simples.

Se basant sur cette expérience, et dans le but d’avoir une culture embryonnaire plus physiologique, se sont développées des techniques de coculture en embryologie humaine.
a)cellules d’origine génitale

Ces cellules ont été choisies afin de reproduire l’environnement naturel de l’embryon et pour qu’il bénéficie des facteurs produits par les cellules avec lesquelles il se trouve en contact. La coculture sur cellules de la granulosa et du cumulus, sur cellules ampullaires humaines ou fibroblastes utérins bovins améliore le développement des embryons humains en limitant la fragmentation embryonnaire observée habituellement en milieux simples dès le stade précoce. Deux études comparant la culture d’embryons en milieux simples et la coculture des embryons soit sur cellules de la granulosa, soit sur cellules tubaires, ont montré la supériorité de la coculture pour l’obtention de blastocystes :41% et 69% respectivement, contre 9% et 3% en milieux simples.

Cependant, ces cellules sont difficiles à obtenir et à utiliser en routine. Plus prometteuses sont les techniques qui utilisent les cellules de l’endomètre, faciles à prélever. Toutes les équipes observent un bon taux de développement en blastocyste et une augmentation du taux de grossesses. Si les résultats obtenus sont satisfaisants, ils dépendent malgré tout de la qualité de la culture (technique lourde) et des cellules endométriales propres à la patiente ;ce qui ne donne pas toujours des résultats constants et reproductibles.
b) cellules d’origine extra génitale

Dès 1990,Menezo et coll montrent qu’il est possible d’utiliser des cellules immortalisées d’origine extra génitale :les cellules Véro provenant d’épithélium de rein de singe vert d’Afrique. Les avantages des cellules Véro sont multiples :

- Les cellules de rein et le tractus génital ont la même origine embryologique

- elles sont pérennisées et leurs propriétés physiologiques restent donc constantes

- elles sont hautement contrôlées pour les virus et autres contaminants en raison de leur utilisation dans la production de vaccins humains contre la poliomyélite et la rage

- elles se développent facilement dans un grand nombre de milieux et se congèlent parfaitement

Malgré la quasi - absence d’études randomisées, la plupart des auteurs rapportent des résultats satisfaisants en terme de grossesses et d’implantation, résultats qui sont doublés par rapport aux résultats des transferts précoces J2-J3.Ainsi ,les laboratoires français réalisant la coculture sur cellules Véro ont obtenu 61% de blastocystes contre 33% en milieu classique. Utilisée chez des patientes sélectionnées, en majorité des échecs répétés d’implantation à J2,les équipes françaises ont montré qu’il était possible d’obtenir 33% de grossesses cliniques par transfert et 25% d’implantation.

De plus, le blastocyste obtenu par coculture se congèle très bien puisque M.Dumont dans notre équipe a rapporté des taux de grossesses cliniques après transfert de blastocyste congelé-décongelé très élevés :24% (20% d’accouchement /transfert)

A noter que les cocultures sur cellules Véro ont été principalement utilisées en F.I.V classique et non en I.C.S.I, en raison de la brèche réalisée dans la membrane cytoplasmique et la zone pellucide de l’ovocyte.

Actuellement, cette technique est déconseillée car les cellules Véro n’ont fait l’objet d’aucune procédure de validation au regard de la sécurité sanitaire, en l’état de la législation en vigueur. L’arrêté du 12 janvier 1999,fixant les règles de bonnes pratiques en A.M.P, précise que seule la coculture sur cellules autologues (c’est à dire de la patiente) n’induit pas de risques infectieux exogènes.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns stefy13 spune:

Citat:
citat din mesajul lui li_am

buna fetelor,

vin si eu cu o intrebare tampita, de parca as fi facut fiv prima oara in viata sau de parca n-as sti nimic, mi s-a spalat creierul se pare...

Voua vi s-au marit sanii de la tratamentele astea de stimulare sau numai mie? Ca nu mai incap in sutiene si nu-mi amintesc cum a fost datile trecute nici sa ma pici cu ceara...

va pup si va doresc ce-mi doresc si mie

Liam ....eu am facut ET pe 9 martie ...si ca si tine am sanii mariti de nu imi incap in nici unul din sutiene. Insa eu, fiind la primul FIV si neavand deloc experienta , am crezut ca e de la Utogest-ul pe care il iau zilnic .

Multa bafta ...si sa auzim numai de bine.

Mergi la inceput

Daca nu aveti rabdare sa cititi, va zic eu: e de bine, in cocultura cresc simtitor sansele sa se ajunga la blastocisti. In general, embrioni de mai buna calitate si care par a rezista mai bine la decongelare. Se poate face cocultura pe celule animale - celule de rinichi de maimuta verde africana(!!) - sau celule umane, cele mai usor de prelevat fiind cele din endometru.

Mai citesc, ma mai informez si tind sa zic mai degraba da includerii in acest studiu. Stiti voi obsesia mea posteriorica cu evitarea sarcinii gemelare (...medicii imi spun ca am dreptate...), poate cu cocultura imi fac curaj sa pun un singur blasto. Daca raman pe cultura sintetica insa, voi transfera la Z3, ca si data trecuta.

Dar, cum am zis, deocamdata nu stiu daca voi face fiv anul asta. :(

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Blanche25 spune:

Luca eu am ''auzit'' pe net despre cocultura, creste sansele la 60%, si mai nou de introducerea unei parte din cultivul unde sunt tinuti blastocistii in uter, cu sanse de 92%. Dar nu stiam ca se practica undeva, sau cel putin eu nu am vazut.

Li.am, Stefy

Kitta, ufffff....astia cred ca au ceva cu tine, pe bune

Fireyes trimite un reminder, nu cred ca e vreo pb.

Liliana cred ca prin vara mai incerc la alta clinica, sunt deja cu nervii la pamant.

Goldi, ai facut MRi pentru adenomioza? Ai cumva probleme cu trompele?
Sfatul meu este sa nu incerci in Rom, adenomioza este tare a naibii, mai bine incerci direct in Austria, pentru ca sansele sunt mai mari si in caz de esec, mai schimba ceva medicii, parerea mea, bienteles

Numai bine

Mergi la inceput

Ha, asa de mari procentele? Eu abia acum m-am apucat de citit, n-am inca cifre recente, am dat pe niste studii cam vechiutze, din anii 2000 - aflati ca se face cocultura (la nivel experimental, probabil) inca de prin '94.

Kit-ul se cheama Endocell, abia vara asta a fost autorizat si este produs de Laboratorul Genevrier, cu baza la Nisa.

Uite ca am gasit un minirezumat in engleza:

Biotechnologies and embryonic cultures

The objective of this project is to place at the disposal of the biologists who make in vitro fertilization (IVF) and embryonic culture, a system for the embryonic development until blastocyste stage (Day 5), the ideal stage for the transfer.

The principle of this system, is the coculture of embryos onto a mother endometrial cell layer put in culture in a laboratory according to GMP. Two cellular types will interact with the embryos put at day 2 onto the cells: the glandular epithelial cells and the stromal cells.

By mimicking the natural surrounding of the embryos, this system increases the ratio of embryos reaching the blastocyst stage, and the embryonic quality. This allows to biologist to transfer only one embryo of optimal quality.

Studiul se cheama asa, observatiile din paranteze sunt ale mele: "Studiu clinic multicentric [deci se face in mai multe orase/clinici din franta, am inteles ca pe cca. 300 de paciente], randomizat, controlat, privind eficacitatea in termeni de nr. de sarcini clinice la transferul unui embrion la Z5 dupa cocultura pe celule de endometru analog - Endocell versus transfer al unui embrion la Z3 dupa cultura intr-un mediu conventional".

Ce-mi dau eu seama citind acum documentatia (dar tb sa intreb medicii pentru confirmare) este ca, pentru a face parte din studiu, trebuie ca pacientele din grupul-martor (prin tragere la sorti, randomizat) care fac cultura artificiala, clasica, trebuie nu numai sa faca transferul la Z3 (adica, chiar daca ar avea sanse de blasto, sa faca totusi transferul la Z3), dar si sa transfere UN SINGUR embrion, pentru ca studiul sa aiba baza stiintifica de comparatie. Culmea, eu m-as incadra, asa vreau de dinainte de a afla de studiu, dar nu cred sa gaseasca multe cliente, am o senzatie ca rezultatele acestui studiu vor fi publicate in deceniul urmator, si nu la inceput. :))

A, important: indiferent in care grup esti, in cel cu cocultura sau in cel martor, te poti retrage din studiu in orice moment, deci inclusiv, sa zicem, daca esti in grupul martor, dupa punctie pentru ca ti se pune pata sa astepti pana la blasto. Am citit cu atentie amanuntele astea, ai libertate totala, tocmai pentru ca in Fr ii obliga legea sa nu incerce sa profite sau sa experiementeze pe pacienti, este obligatorie informarea exhaustiva si liberul arbitru total al subiectului.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns goldi spune:

Blanche, inca nu si e una din putinele analize pe care nu le-am bifat.
M-a apucat lehamitea

Mergi la inceput