Dulceturi si papanasi de sept-oct 2007 (280)

Raspunsuri - Pagina 4

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Sabina spune:

A, i-a scazut. E bine atunci.
dar ai grija , sa ii cureti f f bine nascucul. Diseara cand ii faci baie insista mult cu dushul pe cap, sa iasa mucii.
Fa-i sirop de ridiche neagra cu zahar pt tuse.
Aici in Romania se gaseste un sirop f bun, pe baza de iederea, Prospan ii zice.Cred ca e si in germania, ca aveau site si in nemteste

http://www.engelhard-am.de/deutsch/index.asp

mai e un sirop, Grindtus, care e emolient si calmeaza mult.

Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!

Sabina, Sofia Galagia si bb Gheo

Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ramonaiani spune:

Multam Sabina, asa am sa fac . Muci nu prea are, adica nasul nu ii e in totalitate infundat - o aud cum "shuiera pe nari"

Mari, mami de dulceatza Eliza (06.09.07)
22+

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Roxali spune:

Mai am de recuperat 3 capitole...pana si Sabina a devenit activa

Noi santem super bine...mult rasfat pe noi, de ,santem crescute de buni...ne chinuim sa articulam niste cuvintele, dar tot onomatopeele sant mai usoare

Sanatate Elizei

incerc sa recuperez spre seara...acuma santem cu lectiile si e si timpul super afara

Ali , Sonia 1 si 4 luni an si Enrico 9 ani
poze

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mandarinutza spune:

Buna si de la noi!

In primul rand multa sanatate bolnaviorilor!

Mariana, la Antonia are efect foarte bun contra tusei/raguseala daca aburesc bine baia(las dusul sa curga cu apa fierbinte) si apoi ma joc cu ea 10-15 min in abur. Poate o ajuta si pe Eliza.

Noi am fost dimineata la Muzeul Taranului la targul de martisoare, ne-am intalnit cu Nasa si cu fetita ei, Antonia ii zice Nana in loc de Nasa. Am cumparat martisoare, turta dulce, a fost tare frumos. Apoi am fostin parcul Kiselef.

Myral, ti-am trimis un PM mai demult, nu stiu daca l-ai primit?

Mandarinutza mamica de Antonia Maria 30.08.2007

Poze

Mergi la inceput

Multumim pentru dedicatie, e foarte frumoasa!

Poze

Mergi la inceput

A, da, mi-am reamintit ca m-a intrebat Luy cum a fost la cursul "o familie - mai multe limbi" (a fost de la 8 la 10 seara, dar pana am ajuns eu acasa + fusul orar pe ora De - de-aia a aparut mesajul la 12 noaptea).

Asadar, cursul nu facea referire la copiii super - "babyEinstein", cei care la nici 2 ani de zile isi scriu numele si stiu alfabetul (se pare ca fusese la TV un reportaj pe tema asta), ci se adresa mamicilor care erau casatorite cu cetateni straini sau traiau intr-o tara straina. (ca paranteza la reportajul TV, parerile erau impartie: psihologii spuneau ca invatatul copilului lucrurile astea la varsta asta nici nu-i dauneaza, dar nici nu-l ajuta pe viitor. Iar educatorii/profesorii se plangeau ca daca stiu asta de-acasa, nu mai sunt atenti in clasa).

Era de fapt o masa rotunda, cursul era tinut de o logopeda si o educatoare. S-a zis ca un copil are nevoie de reguli clare - cand si unde anume sa foloseaca o limba anume.
Se impartea "discutia" copilului - intre discutia in limba tatalui / a mamei, discutia intre soti, discutia din mediul in care traiau si chiar limba pe care o vorbeau parintii cu prietenii lor.
Ca exemplu: mama e romanca, tatal spaniol, parintii se inteleg intre ei in engleza si traiesc in Germania .
Cel mai bine e ca parintele sa vorbeasca cu copilul limba pe care o stie cel mai bine sau cea pe care o vorbeste cu cea mai multa placere (era vorba de parinti bilingvi, provenind din familii mixte). In exemplul de mai sus, cand era doar mama acasa cu copilul, vorbea cu el romana, tatal vorbea cu el spaniola, in casa vorbeau engleza (asadar copilul trebuia sa asimileze si engleza) si cand ieseau afara vorbeau germana.

In cazul meu - deci ambii parinti sunt romani, ar trebui sa vorbim cu ea in casa romana (oricum limba noastra germana nu e la un nivel satisfacator ), cand ies cu ea in parc sau la cumparaturi - sa incerc sa-i vorbesc germana, pentru ca oricum limba o aude si de la ceilalti de pe strada. Ar fi indicat sa frecventam cursuri si intalniri mama-copil in limba germana, sa avem in paralel carti cu poze si cu scris in romana si germana. Cartile trebuiesc alese pe teme (corpul uman, fructe, animale) si nu carti cu imagini sortte alfabetic (pentru ca anumite grupuri de cuvinte se pronunta altfel decat se scriu. Stiati ca 'ghe' - doar in romana se pronunta asa? in restul limbilor se scrie "ge" ). Indicate ar fi si cartile cu cantecele si CD-ul aferent cartii, unde eu ar trebui sa exersez cu ea cantecul (pe note si cuvinte) si apoi sa il auzim corect pe CD.

In cazul in care totusi vorbim cu ea doar romana (de, lipsa prietenilor nemti isi spune cuvantul - deci copilul nu prea are unde exersa limba) - am intrebat ce va face copilul in primele zile de gradinita, cand va fi o limba total noua pt ea (bine, noua nu-i, ca o aude la radio si TV zilnic). Educatoarea mi-a dat un pont - sa invat copilul chestiile uzuale in germana, adica cum se spune la (cuvantul doar) lingura, la pantof, la pipi etc, fara sa fac propozitii sau sa folosesc prea multa gramatica. (Una dintre participante era nemtoaica, casatorita cu un francez, aveau un copil de 3 ani care nu formula propozitiile corect gramatical nici in germana nici in franceza).

S-a dezbatut si problema urmatoare: mama e romanca, tatal neamt, traiesc in Germania; mama ii vorbeste copilului romana, insa acesta REFUZA sa raspunda in romana. In astfel de cazuri e utila o vacanta in patria mamei, printre rudele mamei, unde copilul sa fie nevoit sa vorbeasca romana, ca altfel nu-l intelege nimeni (atentie cum pacalim copilul, ca daca el stie ca tu cunosti germana si spui ca nu-l intelegi doar ca sa il faci sa vb romana, l-ai pierdut ); sau sa petreaca mai mult timp cu prieteni (cu copii) romani.

Uitasem - unul din tatici (spaniol casatorit cu o tipa ce vorbea catalana) povestea ca mama e profa de engleza si franceza. Si tine mortis sa predea si copilului (2 ani jumate) limbile astea. E indicat la varsta asta?
Raspuns: atata vreme cat nu e limba materna a niciunuia din parinti, predarea unui limbi straine unui pui asa mic e total inutila. Deja are sarmanul atatea limbi cu care trebuie sa se acomodeze (spaniola, catalana, germana), si asta l-ar obosi si mai mult.
(Una din mamicile spaniole spunea ca fiu-sau ii spune sa taca atunci cand se apuca sa-i citeasca din carti in germana. De ce? Pentru ca nefiind limba materna, nu reuseste sa aiba accentul corect. Si pe saracul copil il zgaria la ureche limba stalcita cu care ii citea mama din carte )

22+

Mergi la inceput

Mariana, foarte interesant cursul! Noi avem o prietena romanca casatorita cu un norvegian si au trait o perioada in UK, ea vorbeste cu fata in romana, tatal in norvegiana,parintii intre ei in engleza, iar acum fetita merge la gradinita in Ro unde invata tot in Ro.Cred ca e foarte bine cum ai scris tu ca parintele sa vorbeasca cu copilul in limba in care ii face placere. Din pacate nepotii mei nu stiu romana, doar cateva cuvinte, cand erau mici sora mea le vorbea in franceza, pentru ca tati era la servici cea mai mare parte din timp, si i-a fost frica ca daca le vorbeste in romana, nu o sa mai invete pe urma franceza.E greu pentru ei cand vin in vacanta aici, ca nu pot vorbi cu alti copii.

Poze

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sabina spune:

Mariana, f interesant ce v-0a zis.
Deci totusi se insista ca copilul sa stia limba materna.
V-a zis si de ce?
eu stiam ca pentru ca pana si legatura dintre mama si copil favorizeaza , prin limbaj, o dezvoltare corespunzatoare. Naturaletea limbajului e alta in lumba materna, in sensul asta.
E o chestie destul de subtila, dar mie mi se pare importanta.

Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!

Sabina, Sofia Galagia si bb Gheo

Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă.

Mergi la inceput

Am mai pus un paragraf la articolul de mai sus.
E vorba de armonia cu care vorbesti o anumita limba. Suna mai melodios ceva ce si tu ai invatat din copilarie ...

22+

Mergi la inceput

v-am zis la ce se uita Eliza cu gura deschisa?
http://www.youtube.com/watch?v=LJ6lCPXtiNY

22+

Mergi la inceput