cultura de google, dialog wikipedia

Raspunsuri - Pagina 9

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns beshter spune:

Citat:
citat din mesajul lui lilanda

Citat:
citat din mesajul lui Mihaelka
Eu cred ca pricep ce zice Conchita. Cred insa ca daca n-as fi avut experienta caderii repetate in abisul parantezelor in paranteze in acolade (cand am descoperit wiki am pierdut nopti citind din link in link in link pana pierdeam tot sirul) n-as fi inteles.


De acord!! Insa n-ai avut parte si de experienta inversa? In care sa citesti o carte, de exemplu, si sa gasesti ceva (o notiune, un concept) despre care ai fi vrut sa afli mai multe...si sa pierzi, apoi, ore, zile, saptamini prin biblioteci incercind sa afli ce te interesa? Eu am prins vremurile alea, asa ca hyperlinkul mi se pare nu util, ci foarte util!! Cu atit mai mult cu cit e pur si simplu facultativ. Nimeni nu te obliga sa-l deschizi sau mergi mai departe in abis :))



Bineinteles ca am avut. Primul exemplu care-mi vine in capsor e unul din liceu, cand am citit Culianu (deh, era en vogue) si - habar n-avand, in semidoctia mea agresiva, despre Borges - am descoperit ca nenea Culianu vorbea despre teseract, a patra dimensiune si Borges (spunand ca in El Aleph se gaseste cea mai cuprinzatoare descriere a lumii cvadridimensionale). Ce-am facut? Ce era de asteptat. Am mers din link in link, adica din carte in carte si din biblioteca in biblioteca pana am descoperit tot ce ma interesa.

Asa ca si mie hyperlinkul mi se pare foarte util. Nici nu mi-a trecut prin cap sa spun altceva.

Insa abundenta de hyperlinkuri intr-un mesaj e destul de departe de atitudinea asta meta- si inter-textuala, pe care eu o imbratisez.


You cannot both dance and not pay the piper.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AB spune:

Da cititul e monolog.
Dar si comunicarea pe Internet sufera de lipsa de interactie cu "interlocutorul". Intr-o masura mai mica decat intre cititorul si autorul cartii. Dar spre deosebire de un autor de carte, scriitorul pe net se simte nesigur si incearca prin creearea de legaturi sa se plaseze cat mai corect fata de puncte de referinta acceptabile.

Am observat in propriile postari ca am inceput ca folosesc link-uri mult mai des cand nu cunosc participantii la discutie sau cand reactiile lor m-au descumpanit deja. Nu este un dialog, pentru ca adesea agresivitatea apare la prima fisura. In locul unei invitatii la discutie capeti un ticket de iesit afara. Asa ca da, nu e dialog e un fel de discurs compactat o postare pe un forum plin de necunoscuti.


P.S. dar sa stii ca-s de acord cu Panterutza, Conchito legat de atitudine.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

Citat:
citat din mesajul lui AB
P.S. dar sa stii ca-s de acord cu Panterutza, Conchito legat de atitudine.


oh, vai si aoleu, si ma cunosti de ieri de azi si ti-ai pus in cap sa ma schimbi tocmai acum, duminica dimineata? lasa ca si tu m-ai facut ridicola si vecina de la patru. ce, doare afrontul de "wikipedisti"? io incepusem frumos si stiintific pana ati venit voi sa aparati google si wikipedia care nici macar nu fusesera atacate! ei, comedie.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns danielag spune:

Off-topic:
- Intreb si eu cine sunt beretele roz?
- Conchita, la tine nu e noapte acum?

Semi-on-topic: intr-un text HTTP referinta poate sa existe si fara sa fie subliniata intr-un anume fel. Incercati dexonline.ro. Cautati definitia unui cuvant, si o sa vedeti ca puteti face click pe aproape oricare dintre cuvintele din definitie si se deschide intrarea in dictionar pentru cuvantul respectiv. Imaginati-va cum ar fi aratat paginile respective daca acolo s-ar fi subliniat referintele ca in wiki .

Daniela

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

Citat:
citat din mesajul lui danielag

Off-topic:
- Intreb si eu cine sunt beretele roz?
- Conchita, la tine nu e noapte acum?

Semi-on-topic: intr-un text HTTP referinta poate sa existe si fara sa fie subliniata intr-un anume fel. Incercati dexonline.ro. Cautati definitia unui cuvant, si o sa vedeti ca puteti face click pe aproape oricare dintre cuvintele din definitie si se deschide intrarea in dictionar pentru cuvantul respectiv. Imaginati-va cum ar fi aratat paginile respective daca acolo s-ar fi subliniat referintele ca in wiki .

Daniela


avem doua puncte in comun deja: 1. beretele roz; 2. apelarea la analogii pentru simplificarea problemelor complicate.

nu e noapte, e dimineata, sunt singura acasa, am incuiat toate alea, mai verific dulapurile din cand in cand sa nu iasa frun monstru, am insomnie.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns danielag spune:

Da, asa e cu analogia . La mine e miezul zilei, e vreme frumoasa, soare, ies la plimbare. Mai trec pe aici mai pe seara.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lilanda spune:

Citat:
citat din mesajul lui conchita
daca as putea sa desenez in casuta asta de mesaje (opa, alta posibila evolutie a limbajului), v-as desena cuvantul "casa" in jurul caruia s-ar invartii ca electronii alte mii de cuvinte. dar miile astea de cuvinte ar fi scrise cu cerneala simpatica. tot ce vedem e "casa". dar e hyperlink. si, vorba mihaelkei, nu te poti concentra (creierul nu poate, ramane blocat, asta e) pana nu descoperi imensitatea informatiei ascunse sub un simplu cuvant. "casa" nu mai e "casa". si cand ajungi, din link in link, la "clanta", deja ai nevoie de algocalmine sau paracetamoale. sau poate chiar xanax. limbajul ca multi-limbaj creca da anxietate.


Well, mie casuta aia imi aminteste, cumva, de DEX :)

AB, poti fi putin mai explicita?? Fiindca nici io nu inteleg la ce te referi . Te referi la limbajul HCI (Human Computer-Interaction) sau la computer ca suport al comunicarii umane?? Fiindca, in mintea mea, exista o mare diferenta. Da, limbajul om-masina trebuie bagat frumos in casute, standardizat, indexat. Insa uneori, standardizarea asta mi se pare dureroasa; la propriu-ti zic, fiindca m-au luat durerile de cap incercind sa-mi incadrez odata o lucrare in standardele ACM. Nu se potrivea cu nicio categorie si era musai s-o bag intr-una . Dupa aia, eu (doar pe jumate umanist) am ramas cu gura cascata la o conferinta cind unul dintre participanti isi prezenta o lucrare de...nana, standardizare a limbajului uman dupa cel om-computer (obiectivul conferintei era desigur pe dos, asa incit prezentarea a fost intimpinata cu mari obiectii).

Si aci cred ca ajungem la ce, probabil (??), se gindeste conchita?? Exista pericolul ca dialogul hiperlink sa corupa comunicarea directa umana?? In privinta asta cred ca nu exista niciun pericol. HCI, ca stiinta, este relativ noua, insa orientarea ei de acum este mult, muuult mai umanista decit a fost pe vremuri. E user centred!!!

Pe de alta parte, ma gindesc la faptul ca poate metoda de receptare/citire a mesajului cu hiperlink poate fi subiect al educarii. Adica io una nu ma mai opresc in mijlocul frazei sa acccez cuvintul hiperlink, ci duc mai intii fraza la capat. Daca mi se pare ca nu inteleg/sau vreau sa aflu mai multe, deschid hiperlinkul. Daca nu, go on...Si acum sa fim seriosi, cite dintre hiperlinkurile atasate unui mesaj, aici pe forum, sint deschise???

AB, l-ai terminat pe Dante??? Brava Io l-am abandonat prin prugatoriu. Insa da, citesc cu note, iar Ulysse este cartea pe care am inteles-o doar folosind wikipedia!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns blackpanterro spune:

Mi se pare mie sau au disparut niste raspunsuri ale mele? Mai gasesc numai citate din ele...ciudat...

Si eu am inceput Dante, sper sa nu imi prind urechile de tot in el :D, ma pasioneaza descrierea iadului de cand am citit cartea The Gargoyle de Andrew Davidson.Acolo e prezentat iadul si m-a fascinat foarte tare.

Adriana si Aidan Alexander(27.06.2005)
A ticket to hell has never been funnier

"If God is willing to destroy evil but not able to do so, then he is not omnipotent/all-powerful.
If he is able to destroy evil but not willing to do so, then he is malevolent.
If he is both able and willing, then whence cometh evil?
If he is neither able nor willing, then why call him God?" - Epicurious

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Llaura spune:

Pericolul este pitecantropizarea, de ce sa-mi mai deranjez eu azi neuronul singuratic, mai bine-l las in letargie si-mi iau rapid stirile de pe digg, sunt gata interpretate si oricum eu-s gata sa aplaud pe cine trebuie, ce sa ma mai obosesc sa judec eu ce si cum de pe la CNN, BBC sau similar. De ce sa ma mai deranjez eu sa deschid o carte (cu extensia extrema sa ma mai duc la scoala), bag trei ore de wikipedia la leptop is toba de carte, totul gata ambalat pastilat inghite-l cum ti se da, shut up si bate din palmutze. (Am vazut pe cotidianul.ro ca dl primar Oprescu promoveaza zilele astea un cuvant care perfect descrie produsul acestui proces.)
Acum...cat de real e acest pericol, cine stie. Eu una cred ca HCI inseamna un dictafon minune a tehnicii (minuni cum sunt si camera in infrarosu sau spectrometrul NMR) si nu comunicare reala. Capacitatea de-a injura sanatos si justificat in fata e exclusiv umana...apropo, unde-i mesajul lui Miss Parker?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lilanda spune:

La ZZ!!...am splitat subiectul.

Mergi la inceput