La ce folosesc emoticoanele
De ceva vreme, ma framanta aceasta problema existentiala - la ce folosesc emoticoanele.
Ati observat cu totii ca, din acest punct de vedere, userii se impart in doua categorii: cei care folosesc emoticoane de regula si cei care nu. Sigur, exista nenumarate nuante si grade intermediare: cei care nu prea le folosesc, cei care le folosesc cateodata, cei care le folosesc din abundenta, cei care le folosesc adesea, s.a.m.d.
Incercand din rasputeri sa evit capcanele teoriei comunicarii si sa folosesc propriul meu cap, am ajuns la cateva motive pentru care oamenii folosesc emoticoane:
1. Unii simt ca saracia comunicarii non-fata-in-fata trebuie suplinita cu ceva, care ar imbogati mesajul.
2. Lipsa indiciilor non-verbale care ar putea dezambiguiza mesajul - care, la randul sau, e adesea in mare pericol de a fi misinterpretat (adica mimica, gestica etc.) trebuie si ea suplinita cu ceva. Un mesaj ironic in pericol de a fi prost inteles e salvat de insertia unui emoticon de genul asta sau asta
3. Emoticoanele se mai folosesc si de amorul artei. Adica sunt simpatice si-ti vine sa le folosesti pur si simplu. Dupa mine, asta ar fi cazul lui, de exemplu.
Ce (alte) motive aveti sa folositi sau sa evitati emoticoanele?
La ce va folosesc cand va chinuiti sa transmiteti vreun mesaj?
Sunt emoticoane pe care le folositi cu precadere si de ce?
Sunt emoticoane pe care nu le folositi niciodata si de ce?
Va foarte multumesc si pentru atentie si pentru eventualele raspunsuri.
____________________________________________________
You cannot both dance and not pay the piper.
Raspunsuri
Eleni spune:
Mihaela,
eu sunt o persoana destul de transanta, si cred ca oamenii pierd mult timp aiurea necomunicand exact ce gandesc.
Eu sunt anti-emoticoane. Cred ca ne saracesc limbajul. Sunt un fel de jokeri ai vocabularului, cand nu ai ce sa zici sau nu te ajuta cunostintele bagi un emoticon.
Cele care completeaza un mesaj complex, cum sunt de exemplu comentariile si povestile Olgutzei din America, imi scapa nickul ei complet acum, sunt o forma de a vizualiza povestea, mesajul. Pe acelea nu le condamn, pentru ca ea in mod particular se bucura de aprecierea mea pentru vocabularul detinut.
Dar cele mai multe sunt folosite abuziv, sau ca sa "ne aflam in treaba". Da, asta cred, asta spun.
Mai sunt emoticoanele care "cica" incearca sa repare o ironie. Se spune o rautate, dupa care se baga un zambet. Vezi Doamne era o gluma... daca se prinde destinatarul de ironia fatisa i se spune ca nu stie de gluma. Daca nu se prinde, expeditorul ironiei isi imagineaza ca a avut ultimul cuvant.
In cazul tinerilor si al adolescentilor, situatia emoticoanelor este una de reala panica. Acestia nu stiu sa spuna, sa comunice in cuvinte ce vor sau ce simt. ma gandesc ca in curand vor ajunge sa umble cu cartonase pe care sa le arate cand au ceva de zis/comunicat.
Cartonase pe bat, ca la licitatiile de arta.
Eu una ma straduiesc cat pot sa folosesc cuvintele din dotare si sa acumulez altele noi. Pe care sa le folosesc atunci cand si stiu ce inseamna.
Orice limba evolueaza si se adauga noi si noi cuvinte. Oricat de mult mi-ar displacea mie ca mai nou s-a eliminat cratima sau spatiul din unele cuvinte compuse, si ca sunt acceptate si forme pe care eu personal le consider “analfabetizante”. Dar suntem la un pas sa adaugam si emoticoanele in dictionar, si probabil pasul urmator va fi sa comunicam prin gemete, urlete si interjectii, in ritmul asta de degradare a limbajului.
PS. Nu am recitit mesajul, sper sa nu fi scapat vreun dezacord de aiurea. Am de lucru, dar nu am putut sa nu raspund la subiectul asta, ca tare ma doare.
PPS. Ba l-am editat, ca scapasem un i de aiurea, si 2 corectii automate de word.
gaba-rema spune:
Am si eu o intrebare, nu chiar despre emoticoane, de ce toata lumea scrie anumite cuvinte cenzurate, ex: mani****re, po****r, po****tie ...?
As putea afla si eu de ce nu se scriu cuvintele normal? E vreo pudoare excesiva, sau chiar se apuca vreu admin sa ne avertizeze daca scriem cuvintele normal, cum sunt si in DXE?
Multumesc anticipat,
G
anka1 spune:
Nu sunt adepta folosirii in exces a emoticoanelor pentru ca devine de-a dreptul enervant si greu de urmarit mesajul in acest caz. Dar nu pot spune ca nu le folosesc deloc.
In general, eu le utilizez cand vreau sa subliniez o anumita stare (veselie, tristete, indignare, suparare) si vreau sa trasnmit clar interlocutorului meu acest mesaj. E adevarat, din graba, din comoditate, vrem sa transmitem mai usor anumite stari, sentimente..fara sa utilizam prea multe cuvinte si atunci e mai usor sa folosesti un emoticon.
In nici un caz nu voi folosi emoticoane intr-o corespondenta formala, ci numai intr-una adresata unui prieten sau pe chat tot cu prietenii.
O zi faina,
Anca
rall spune:
Citat: |
citat din mesajul lui gabi3604 Am si eu o intrebare, nu chiar despre emoticoane, de ce toata lumea scrie anumite cuvinte cenzurate, ex: mani****re, po****r, po****tie ...? |
Nu sunt scrise cu ****, ci acel grup de 4 litere este cenzurat atomat. Consider ca ar trebui inlocuit banul pt "p_la" cu " p_la " (adica si spatiile) si atunci nu vor mai fi inlocuite in mijlocul cuvintelor ci doar cand apare separat.
Cat despre smileys, eu folosesc din abundenta pt. ca si in realitate zambesc mult intr-o conversatie.
anya spune:
Gabi, ai incercat sa scrii vre-unul din cuvintele acele in mod corect? Nu se intelege nimic deoarece cuvantul cu stelute este inlocuit automat de cuvantul "pauza" chiar dac ase afla in interiorul unui alt cuvant.
Ai mai putea scrie cu pauze intercalate, daca vrei: po_pu_lar. Uite, scriu eu acum cuvantul dat exemplu mai sus si sa vezi ce iese - ca sa folosec si emoticoane, nu?
po****r
alexa38 spune:
Desi nu sunt o veterana pe acest forum imi permit sa scriu aici ce ma deranjeaza la unele membre:
Apropo de emoticoane, nu am o problema cu folosirea lor moderat pentru a clarifica o idee cum spune MihaelKa la punctul 2 si sunt de acord in mare si cu punctul 1.
Si eu mai folosesc emoticoane in scopurile astea sau pentru a da o nota de gluma mesajului.
dar ma deranjeaza foarte tare si mai tare faptul ca e acceptat un mesaj compus numai din emoticoane. Adica o membra a forumului sa raspunda la un subiect NUMAI cu unul sau mai multe emoticoane. Mai ales pe vremea cand se adunau puncte cu nr de mesaje chiar mi se parea incorect sa aduni puncte trantind un smiley si atat, neparticipand cu nimic la subiectul respectiv.
gabi3604 si eu ma intrebam de ce nu putem sa scriem normal un cuvant care contine un cuvant rusinos, mi se parea ca toate lumea e obsedata de sex si cand discutam despre cu totul altceva. Acum ca m-am lamurit constat ca din exces de zel, cei care au facut site-ul ne atrag mai mult atentia la cuvantul sau cuvintele porcoase si eu personal ma simt uneori agresata sa-mi amintesc la orice pas de acea denumire vulgara, deci va rog faceti ceva sa devenim NORMALI ca doar suntem un forum de doamne respectabile (si cativa domni tot respectabili) si nu e cazul ca cenzura inutila sa ne aminteasca mereu de cuvintele obscene care altfel nu ne-ar trece prin cap.
IonescuOana spune:
Eu, ca si prietenii mei apropiati, suntem genul care folosim emoticon-uri in mod rational, calculat, fara excese sau abuzuri (de gen unul dupa altul).
Mi se pare ok folosirea lor in modul pe care l-am descris, dupa mine suplinesc "tonul" vocii folosite intr-o conversatie normala, ceea ce nu se "aude" intr-o conversatie virtuala.
Mihaleka, foarte bun subiectul
cait spune:
Eu folosesc cand vreau sa-mi exprim o idee iar cuvintele nu sunt de ajuns..Uite ca acum..
In rest sunt de acord sa le folosim dar nu exces ca nu s emai intelege nimic din mesaje.
Cait
Home is where heart is...
RAMONELLA spune:
Ca tot veni vorba de emoticoane...eu tot il astept pe cel cu CFR CLUJ ...
Ramonel,mami de Bea(08.11.2007)
Adela99 spune:
mie mi se par sugestive
cateodata chiar mai ceva decat cuvintele:
in loc de mor de ras
si in plus descretzesc fruntile
am cateva care imi plac