ce metoda e mai buna?
Am si eu o intrebare: ce metoda credeti ca functioneaza mai bine, in primele zile de gradinita, iti duci copilul, il lasi la educatoare, pleci, el urla ca din gura de sarpe, dar tu stii ca se va obisnui, sau....din contra, stai cu el o perioada, o ora, doua,...o zi, doua... cat e nevoie, vizitati salile impreuna, vorbiti, il prezinti altor copii, etc.,etc.??
eu am avut o experienta ...zic eu destul de traumatizanta cu fetita mea, de altfel o fire destul de sociabila pana atunci, obisnuita sa stea si cu altcineva in afara de mine, ...in prima zi de gradinita. Era si micuta, avea doi ani cand am dus-o.
Ne-am conformat regulilor gradinitei, si am lasat-o la educatoare si am plecat.
Prima zi a fost cum a fost, ca nu a constientizat, dar urmatoarele.....o auzeam de la coltul strazii cum urla...Dupa o luna am retras-o, nu am mai avut puterea sa o las, desi stiam ca nimeni nu o "chinuie" acolo.
Acum vrem sa mergem iar din primavara, si la un moment dat am zis ca voi alege o gradinita in care mi se va permite sa stau cu ea o perioada. Dar acum nu mai stiu daca e bine sau nu sa procedez asa. Stiu ca depinde de la copil la copil, dar pana la urma, eu zic ca daca mi s-ar fi permis atunci sa mai stau cu ea putin, mai ales ca ea era pregatita de acasa ca va merge la gradi si chiar astepta cu nerabdare ziua, cred ca ar fi fost altfel acomodarea.
Nu stiu daca acest lucru trebuie sa fie un criteriu in alegerea gradinitei, sau , ma rog, un criteriu important.
Voi cum ati procedat?
Raspunsuri
szivarvany spune:
Daca tu crezi ca ar ajuta-o pe fetita ta sa stai cu ea cateva ore pe zi in sala, atunci nu ezita. 
Daria & felina fioroasa
GIULIA(2004 08 16)
Donia spune:
Cand fetita mea a inceput gradinita, educatoarele m-au sfatuit si incurajat sa stau cu ea cat de mult e nevoie. Din fericire, fetita m-a dat afara dupa cateva minute, ca vroia sa se joace si o incurcam...
Iar cand l-am dus pe baietel la baby sitter am mers pe acelasi principiu, am stat cu el acolo si l-am vazut cum interactioneaza cu alti copii, cum se obisnuieste cu locul, apoi totul a mers foarte usor pentru el.
Mie mi se pare cel mai uman asa, si nu as accepta sa fac altfel.
Copiii se nasc perfecti - rolul parintelui e sa nu strice ceea ce Dumnezeu sau natura a creat.
alsa spune:
Mamagiuliei, Dona...multumesc mult pentru sfaturi. Si eu simt ca pentru copilul meu este mai bine asa, sa o luam usurel, treptat, treptat. Chiar vreau sa o dau initial doar la programul scurt, sa vad cum se acomodeaza.
Important este acum sa si gasim gradinita care sa fie de acord cu acest lucru. Fiindca din ce am vazut eu pana acum, doar una mi-a spus ca nu-i nici o problema sa stau si eu o perioada. La intrebarea de ce nu pot sta, mi s-a raspuns "ca si celorlalti copii li se va face dor de parintii lor si astfel se creeaza haos". Ceea ce sincer m-a cam pus pe ganduri. Nu stiu daca e asa sau nu, si nici nu vreau sa fac eu altfel decat fac ceilalti, copilul meu este la fel ca ceilalti, doar pentru mine e special.
Deci, ....vom vedea....sper sa trecem cat mai repede si mai bine peste perioada de acomodare
Donia spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui alsa La intrebarea de ce nu pot sta, mi s-a raspuns "ca si celorlalti copii li se va face dor de parintii lor si astfel se creeaza haos". |
Cred ca asta e un fel de drob de sare pentru educatoare
Eu cand am stat cu baietelul mai erau copii de 2 ani, o fetita plangea deja cand am ajuns noi acolo, iar alti doi baietei nici gand sa planga, erau prea ocupati sa isi apere jucariile
Deci prezenta mea acolo n-a avut absolut nici un efect asupra copiilor.
Va doresc mult succes si sper sa gasiti ceva potrivit!
Copiii se nasc perfecti - rolul parintelui e sa nu strice ceea ce Dumnezeu sau natura a creat.
musetto spune:
Fiica-mea merge la o gradinita Montessori, unde parintii chiar sunt incurajati sa participe la activitatile copiilor. Si toata lumea este multumita, nu am auzit sa se creeze haos. Asa ca eu nu cred in chestia aia cu copiii ceilalti carora li se face dor de parinti... Sfatul meu e sa cauti o gradinita care sa te 'accepte'
si pe tine.
Alexia27 spune:
Museto, mai spune,te rog, cum e cu gradinita voastra? Eu acum caut aici gradi pt fetita si ma tenta enorm de mult ideea unei gradinite Montessori. Numai ca, fix directoarea a specificat ca politica gradinitei este ca mama sa plece imediat ce lasa copilul.Adica mie mi se pare in contradictie cu principiile Montessori...la voi cum a fost? Cum se procedeaza cu dusul copiilor mici la toaleta- cand vor sau cu totii odata?
Sunt cam off topic, vrei sa-mi raspunzi pe PM, te rog?
anya spune:
La gradinitele particulare "legea" o face patronul, asa ca poti gasi gradinta care sa te lase/incurajeze sa ramai cateva ore, la inceput.
Gradinitele de stat obisnuite nu prea isi pot permite acest lux. Locurile sunt limitate, grupele sunt facute cu maxim de copii posibili, mai exact intre 20 si 40 de copii/ clasa cu 1 educatoare dimineata si una dupamiaza. Sa presupunem un caz fericit in care sunt doar 25 de copii in grupa si impreuna cu ei stau 25 de parinti/bunici. Cum crezi ca ar putea sa se descurce educatoarea?
Asta nu inseamna ca sunt pro urlat si lasat copilul in criza. Am stat si eu pe culoar cu ei cate 1 jumatate de ora pana ii convingeam sa treaca pragul clasei, mai negociam, mai parlamentam, mai promiteam cine stie ce, ma mai faceam ca ma supar...offf. Prima luna e mai gra pentru unii copii si daca pe unul il apuca dorul si plansul dupa mami in clasa, precis vor mai mieuna cativa. Sa vezi atunci jale.
musetto spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui Alexia27 Museto, mai spune,te rog, cum e cu gradinita voastra? Eu acum caut aici gradi pt fetita si ma tenta enorm de mult ideea unei gradinite Montessori. Numai ca, fix directoarea a specificat ca politica gradinitei este ca mama sa plece imediat ce lasa copilul.Adica mie mi se pare in contradictie cu principiile Montessori...la voi cum a fost? Cum se procedeaza cu dusul copiilor mici la toaleta- cand vor sau cu totii odata? |
Draga Alexia,
Fetita mea are 1 an si jumatate, deci e mai mult in regim de daycare la respectiva gradinita. Nu face inca la olita, i se schimba diaper-ul la 2 ore. Dar din cate stiu, copiii mai mari se duc atunci cand au nevoie, nu am auzit sa ii puna sa se tina si sa mearga in grup. Sunt putini copii la o educatoare (maxim 4 daca sunt copii mai mari, daca sunt mai mici 2-3, iar la bebelusi numai 2). Gradinita e un fel de casa cu mai multe camere (si au cate o baie la doua camere din cate am vazut), educatoarele se poarta ca niste mamici, sunt foarte afectuoase si fetita mea e chiar indragostita de ele... Copii de diferite varste sunt pusi impreuna, astfel incat sa poata invata unii de la altii. De ex, fetita mea invata cum sa faca anumite lucruri atat de la copiii mai mari (face deja puzzles care sunt peste nivelul ei), cat si de la bebelusi (le vede pe educatoare cum ii ingrijesc pe cei mici si face si ea la fel, e foarte atenta cu pisica noastra
Parintii sunt invitati sa voluntarieze, adica fie sa participe la diverse activitati cu copiii, fie sa doneze timp pt reparatii etc. E o varietate imensa de lucruri pe care le pot face.
Noi suntem extrem de multumiti. Pe masura ce mai creste fetita o sa vedem daca are sens sa o mutam la o gradinita mai aproape de casa. Dar deocamdata facem efortul financiar si de timp sa o ducem la Montessori, unde ea se simte excelent. Nu stiu cum e in Thailanda, eu sper sa gasesti o gradinita care sa respecte toate principiile Montessori.
Ca exemplu, uite si un link unde poti vedea cam in ce fel sunt solicitati parintii sa voluntarieze la o gradinita Montessori din Texas:
http://www.bgmontessori.com/volunteer.htm
Sper ca ti-am fost cat de cat de folos cu informatiile astea.
Mult succes sa gasesti gradinita potrivita pt copilul tau!

alsa spune:
Anya, eu nu am pretentii ca la gradinitele de stat sa fiu lasata sa stau cu fata pana se obisnuieste. De aceea si vreau sa incerc sa o dau la o gradinita particulara. Si nu numai din acest motiv, din mai multe....dar nu-si are rostul subiectul acum. Problema este ca eu m-am izbit la gradinitele particulare de refuz. E adevarat, sunt convinsa ca pana la urma m-ar fi lasat sa stau, dar eu vreau sa stiu daca pot sta nu ca ma ingaduie ele pe mine, ci ca este o metoda a lor asta. Deci, ca s-o scurtez, nu sa-mi faca mie vreo favoare, nu vreau sa incalc regulile si nu vreau sa zapacesc pe nimeni. Cum am mai spus, copilul meu este unic pentru mine, pentru ceilalti este un copil obisnuit. Si fetita mea este crescuta in spiritul asta, nu vreau sa o invat cu ideea ca mami si tati pot obtine diverse favoruri pentru ea.
Si in fond, faptul ca ma cramponez de acest aspect este tocmai evenimentul pe care l-am trait cu ea cand am avut-o o luna la o gradinita, in vara. Inceputul a fost foarte prost, si nu vreau sa mai repet asta.
Din pacate, nu cred ca la noi exista moda asta, ca parintele/bunicul sa stea la inceput, ca in alte parti, cum ar fi de exemplu in Suedia. Unde se sta o saptamana cu copilul cap-coada, dup-aia o zi....si asa mai departe. Exagerez, nu stiu exagt daca e chiar asa, mot a mot, dar acolo se merge pe ideea de desprindere treptata. La noi se taie brusc cordonul ombilical, si gata!! O sa se obisnuiasca el....ca n-are incotro.
Poate am fost prea vehementa, dar sunt destul de stresata de acest nou inceput, astfel incat, cunoscandu-mi copilul, stiu ca e bine sa stau un pic cu ea.
Alexia27 spune:
Musetto, multumesc mult de precizari si de link. Azi am vizitat din nou gradinita si m-am lamurit cu dusul la toaleta. Eileen are si ea doar 2 ani jumate si la varsta asta cand majoritatea au pampersi ii duce pe toti odata (au baia la clasa). Cei mai mari merg ei singurei cand vor.
Din pacate, ministerul educatiei thailandez nu este de acord ca grupele de varsta ale copiilor sa fie amestecate, asa incat a insistat sa ii separe pe varste : <3 ani, 3-4 ani, etc, altfel nu le dadeau acreditarea. In rest merg pe filosofia si materialele Montessori. Multumes mult inca o data.