Vitaminele - cum le folosim la maxim?

Vitaminele - cum le folosim la maxim? | Autor: StMihaela

Link direct la acest mesaj

Ma tot intreb cum sa fac sa pastrez cat mai multe vitamine in mancare. Cat putem, mancam crud, dar nu suntem adeptii bucatariei fara foc. Mai ales iarna cand ceva cald pica tare bine.
Am inteles ca foarte bune sunt vasele care gatesc pe abur. Sau fierberea inabusita in vase inchise ermetic (dar nu cele din aluminiu, care elibereaza saruri de aluminiu).
Pentru ciorbe si supe am vazut ca sfat ca din legume sa se faca mai intii un ceai: se pun legumele taiate, in apa fiarta, cel putin de 10 ori mai multa ca legumele, se iau de pe foc, se acopera si se lasa vreo jumatate de ora. Dupa aceea, legumele se separa de ceai, se pun in ciorba, se fierb, iar la sfirsit se adauga ceaiul.
Si apoi pui in farfurie frunzele tocate patrunjel, marar, telina ca sa se pastreze si vitaminele si mirosul.
Pentru a pastra cat mai multe vitamine la prepararea compotului, fructele se arunca in siropul clocotind, in prealabil adaugandu-se in el putina sare de lamaie.
Voi cum faceti?

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns mika12 spune:


Ah, da, vitaminele! Foarte buna intrebare! Daca am stii cu totii sa le folosim, cu siguranta ca am avea o sanatate mai solida.
Primul nostru medicament este alimentatia noastra cotidiana.
Ceea ce faci tu este perfect.

Uite acuma si cam ce fac eu:

Salata si legumele le spal repede in foarte putina apa in care pun niste otet. Vitaminele sunt hidrosolubile, deci cu cat mai putina apa, cu atat mai bine!

Sucul de portocale il bem imediat dupa ce le-am presat, vitamina C e sensibila la oxigen. Doctorita noastra ne-a zis ca avem sapte minute ca sa bem suul de portocale, in minutul 8 nu mai sunt cine stie ce vitamine!

Cand gatesc legume la tigaie, nu dau niciodata focul tare (caldura intensa pune vitaminele pe fuga),le tai pe toate la fel, le pun capac si le las cel mult 15 minute. Nu raman deloc crude, ci se fac crocante!

Cand gatesc legumele in apa, nu pun apa multa si le las intregi, se pare ca cu cat bucatile sunt mai mici, cu atat pierderea de vitamine este mai importanta.

Dupa ce cumpar fructele si legumele, le tin in ambalajul lor si le pastrez in camara, la intuneric, dupa care le consumam cat se poate de repede.

Cand fac piureu, fierb cartofii cu coaja si ii curat dupa.

Morcovii nu ii curat, ci doar ii "racai".



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mika12 spune:

Scuze, am uitat sa precizez ca legumele si fructele le cumpar bio, din fericire, aici s-au ieftinit foarte mult in ultimul timp.

Din pacate, cele care nu sunt bio, trebuie spalate timp indelungat, pentru a elimina cat se poate de mult din pesticide. Dar pesticidele sunt o alta problema...

Mergi la inceput