SindromulStockholm (il iubesc pt. ca imi face rau)
Raspunsuri - Pagina 3
MissParker spune:
Cel mai bun articol despre legatura clara dintre sindromul Stockholm si ramanerea unor femei in relatii abuzive este aici:
www.enotalone.com/article/4113.html" target="_blank">Love and Stockholm Syndrome.
Merita citit pe indelete, cu atentie.
Rufus spune:
Mai fetelor, fenomenul care poarta titulatura aia in literatura de specialitate este unul nou, studiat de prea putina vreme. Mai mult decat oriunde, in acest domeniu, bazat aproape in exclusivitate pe cazuistica, diagnosticarea este problematica.
Ce vreau eu sa spun este ca se incearca integrarea unui fenomen vicios (abuzul conjugal) intr-un capitol care sa-i confere un nume, o explicatie, deci chiar si o legitimitate.
De aici si pana la acceptarea unei situatii de abuz doar pentru ca"n-ati vazut? se numeste sindromul S., e normal sa fie asa" mai este un pas mic, depasit adesea de realitate.
Cu alte cuvinte, sindromul S. poate fi explicatia unor cazuri, dar, cu siguranta, nu trebuie luat de bun in foarte numeroasele cazuri de abuz, in care abuzatul (de obicei femeie) nu poate lua decizia corecta. La barbati asta inseamna ca "n-are sange in veioza"; la femei cum ii zice? Sindrom S.? Pentru ca suna mai bine?
RUFUS, TORA si cele 3 minuni ale lorwww.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Surpriza 2008
mariamunteanu spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Rufus La barbati asta inseamna ca "n-are sange in veioza"; |
martie spune:
Rufus, eu sunt cu nervii prea varza ca sa inteleg exact ce spui, dar ... in orice caz, am ras cu lacrimi, nu's de ce.
Si dup-aia, am ras si mai tare cand am vazut-o pe MissParker ca si-a tras (scuze) avertisment si am si citit "motivul" si am ras si mai tare. Si pt. cuscra
Dar sa revin la starea mea de zilele astea
MissParker spune:
citat din mesajul lui Rufus Ce vreau eu sa spun este ca se incearca integrarea unui fenomen vicios (abuzul conjugal) intr-un capitol care sa-i confere un nume, o explicatie, deci chiar si o legitimitate. De aici si pana la acceptarea unei situatii de abuz doar pentru ca"n-ati vazut? se numeste sindromul S., e normal sa fie asa" mai este un pas mic, depasit adesea de realitate. |
Rufus, pentru ca o femeie sa iasa dintr-o situatie abuziva, ea trebuie mai intai sa constientizeze realitatea (majoritatea femeilor abuzate nu o fac). E nevoie deci de o explicatie pe care si constientul lor s-o accepte, s-o inteleaga, s-o inregistreze ca fiind adevarata. De aceea consider ca descrierea acestui sindrom, chiar tipizata cum pare, este de real ajutor pentru cineva care se lasa abuzat si nu intelege de ce, care se afla intr-un vartej de violenta si nu poate iesi, care traieste in abuz pentru ca in subconstient considera ca nu merita ceva mai bun.
Eu am putut ajuta astfel cateva femei sa iasa din cercul vicios al abuzului, pur si simplu trimitandu-le materiale informative pe aceasta tema. Cand vezi negru pe alb, descris de altcineva, ceea ce traiesti tu, cand vezi ca nu esti singura in acea situatie, te ajuta uneori sa te trezesti. Uneori. Dar e bine si-atat.
Off-topic
martie, da', ma, mi-am tras avertisment, ca asa e modern acum... vezi daca nu s-au fabricat vaccinuri impotriva vulgaritatii? Dar stii cum e: honi soit qui mal y pense, fiindca eu de fapt am vrut sa spun ceva de genul "culca-te in papura mirajului la loc" Si imi pare bine ca nu ai uitat de incuscrire.
ilse spune:
Eu as vrea sa inteleg mai multe despre asta...aveam o colega de birou super-inteligenta femeia, cu acces clar la informatii, partenerul ei o abuza psihic, tipete, certuri, umilinte constant, la un moment dat si abuz fizic, aparea cu diferite "urme" si nu cred ca se auto-mutila sau se dadea singura cu capu de pereti, dupa un timp au facut si un copil impreuna, dupa un alt timp mi s-a confesat ca accepta si diferite jocuri sexuale numai ca sa-i faca placere si sa ramana langa ea...ma rog pana la urma asta nebun de gelozie, desi femeia era clar complet obsedata de el, s-a despartit de ea, dar ii facea tot felul de mizerii in legatura cu copilul, scene la serviciu, ma rog groaznic, pana la urma s-a sesizat armata, ca tipul fusese in Afghanistan si cred ca suferea de sindrom post traumatic sau cum se cheama, si a scapat femeia de nebun...dar singura n-ar fi facut un pas si ma miram cumplit stiind cat de emancipate si independente si sigure pe ele sunt olandezele.
off-topic:Lasa MissParker ca-ti sta bine cu rosu, poarta-l cu mandrie, de ce sa-i faci daca altii desi raportati vesnic la moderatori au parte de imunitate.
eu si 3 banditi: ilse, sven si thor
Rufus spune:
citat din mesajul lui MissParker Eu am putut ajuta astfel cateva femei sa iasa din cercul vicios al abuzului, pur si simplu trimitandu-le materiale informative pe aceasta tema. Cand vezi negru pe alb, descris de altcineva, ceea ce traiesti tu, cand vezi ca nu esti singura in acea situatie, te ajuta uneori sa te trezesti. Uneori. Dar e bine si-atat. |
Fara indoiala ca e un lucru bun atunci cand reusesti sa-i faci unui om un bine; constientizarea e o chestie, numai ca femeile in cauza au problema cu negarea, ca dupa ce primesti o smetie intre ochi, esti destul de constienta ca te doare si ti-ar fi mai bine fara. Insa negi.
Doar sunt destule cazuri pe-aici, femei abuzate care nu pleaca din diverse motive (bani, casa, etc) dar astora nu li se potriveste sindromul, ca nu-s chiar indragostite de calau. Sigur, pot sa ascunda acest fapt, sa zica una, sa gandeasca alta, dar imaginati-va ca va duceti la un psiholog sa va invete cum sa scapati de napasta si ala va ia cu sindromul S. si va lamureste ca de fapt voi il iubiti pe agresor, ca asa scrie la manual...
RUFUS, TORA si cele 3 minuni ale lorwww.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Surpriza 2008
blue eyes spune:
Miss, eu am putut sa ma detasez de abuzatorul meu doar cand am avut o anumita suma de bani pe cont. Da, stiam din carti una alta, eram in psihoterapie, dar ca sa supravietuiesc mi-a trebuit o baza financiara. Rufus are dreptate, iar eu tin sa cred ca marea majoritate a femeilor abuzate in societatea industrializata raman cu abuzatorii lor din motive socio-economice. Mai sunt si cele care raman din motive psihologice, de educatie sau de gura lumii.
Cadoul potrivit pentru o femeie? Descopera-i feminitatea!
Cadoul potrivit pentru un barbat? Apreciaza-i masculinitatea!
Cadoul potrivit pentru un copil? Lasa-i copilaria!
conchita spune:
citat din mesajul lui IonescuOana Ceea ce face social sau "for a living" o persoana, nu ne spune nimic despre cum isi manageriaza relatiile personale. |
dupa parerea mea, daca in toata povestea asta exista cineva care are caracter "puternic", apai abuzatorul e ultimul pretendent pe lista. numai un caracter slab ar avea nevoie de suferinta altora ca sa si-o aline pe-a sa, de violenta pentru ca nu e capabil altfel sa gestioneze propriile probleme, de abuzarea celor slabi pentru confirmarea propriei tarii de caracter. caci langa cei cu un caracter puternic ar fi ca puiul de gostat. nu, abuzatorul nu are caracter puternic, are doar ura de sociopat.
conchita spune:
citat din mesajul lui IonescuOana Da - pentru ca multi oameni simpli nu au acces la studii psihologice si de aceea pot fi usor dominati/abuzati...Cine recunoaste un pattern poate inlatura din start o incercare de abuz, insa cu cat abuzul avanseaza este mai greu sa te desprinzi... |
oh, daca ar fi asa de simplu! citesti o carte si gata, esti pregatit sa evadezi din postura de victima. au fost numeroase cazuri pe dc cu femei care stiau perfect in ce fel de relatie sunt implicate si totusi...femei destepte, inteligente, citite. cunoasterea ajuta in momentul initial, cand este necesar sa re-cunosti in ce situatie te afli ca sa cauti rezolvarea potrivita, dar nu rezolva problema.