SindromulStockholm (il iubesc pt. ca imi face rau)

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns IonescuOana spune:

Citat:
citat din mesajul lui mariamunteanu

Oana, agresorul n-a avut avocat, fiind mort in urma unui accident cand fugea de politie dupa ce s-a descoperit fapta. Asocierea a fost facuta nu in legatura cu momentul rapirii, ci in legatura cu faptul ca el a mai scos-o din casa la un moment dat, dupa ani de captivitate, ba la mall, ba la munte. Unii spun ca ea ar fi avut ocazia sa fuga mai devreme, dar n-a facut-o. Asa am aflat eu de acest sindrom.

Dependenta sotiilor de sotii abuzivi are alta componenta si se chiama altfel, nu ma pricep. Motto-ul este " te urasc, nu ma parasi". Am citit curand despre asta si de aceea sunt cumva in tema.

Maria

Da - ma gandeam ca e o stratagema avocateasca pt. a-i mai diminua din vina agresorului.
Era chiar saptamana trecuta un subiect in care o fata incerca sa-si salveze sora adolescenta de un abuzator si nu a reusit, deoarece victima nu s-a putut desprinde de agresor.
Oricum fiind vorba de copii e mult mai grava problema iar vindecarea, daca va fi posibila, mult mai de durata.
La femeile care accepta abuzul sotilor, mai intervine si partea sexuala. Femeia este dominata si prin sex, in afara de abuzul fizic sau psihic. De aceea cred ca este si mai greu sa se desprinda.
Ok daca mai ai ceva noutati mai zi-ne

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns inaioana spune:

Citat:
citat din mesajul lui IonescuOana
Femeia este dominata si prin sex, in afara de abuzul fizic sau psihic. De aceea cred ca este si mai greu sa se desprinda.

Oana, nu cred ca e locul potrivit pentru mistouri (ca nu-mi pot imagina ca vorbesti serios).

Maria, sintagma "I hate you, don't leave me" este marca tulburarii de personalitate borderline.

Ioana cu Serghei (2 mai 2006) si Katja (30 martie 2004)

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui inaioana

Citat:
Femeia este dominata si prin sex, in afara de abuzul fizic sau psihic. De aceea cred ca este si mai greu sa se desprinda.

Oana, nu cred ca e locul potrivit pentru mistouri (ca nu-mi pot imagina ca vorbesti serios).

Maria, sintagma "I hate you, don't leave me" este marca tulburarii de personalitate borderline.

Ioana, chiar nu inteleg ce zici.
Eu vorbeam serios despre femeia abuzata fizic-psihic-sexual, abuzuri care de multe ori merg impreuna. Ce e asa de nepotrivit??

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mariamunteanu spune:

Oana, nu prea am noutati pt. ca nu m-a interesat subiectul, desi snt multe subiecte de acest gen chiar aici pe DC. Am gasit un articol f. cuprinzator intr-o revista, despre femeile care nu se pot desprinde din relatii abuzive. Dupa ce-l citesc, voi veni cu noutati. Despre sindromul Stockholm nu stiu nimic.

Lucrurile acestea ne depasesc puterea de intelegere pt. ca nu poti judeca logic ceva ce nu are logica.

Recunosc ca uneori ma sperie cat de mult pot sa devieze gandirea si reactiile unor oameni care in aparenta nu sunt cu nimic diferiti, dar in intimitate se transforma in monstri. Uneori tortura este atat de subtila, mai ales la intelectuali, incat isi tin victimele ca intr-o plasa. Din pacate nu suntem formati din familie sa fim liberi si de aceea multe femei se complac in rolul de victima din care nu stiu si nu pot sa iasa. Practic prejudecatile, teama de a fi independent si lipsa respectului de sine, sunt paralizante pt. femeile-victime care nu stiu decat sa fie supuse, intai fata de parinti, apoi fata de parteneri.

Maria

Mergi la inceput

Citat:

Citat:

Ioana, da, asa se numeste borderline. Este destul de raspandit, nu crezi ?

Nu cred ca Oana a facut misto, sunt sigura ca sunt barbati care-si violeaza sotiile/partenereel pt a le umili. Oh, Doamne, incep sa ma enervez numai cand ma gandesc la asa ceva.

Maria

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui mariamunteanu

Oana, nu prea am noutati pt. ca nu m-a interesat subiectul, desi snt multe subiecte de acest gen chiar aici pe DC. Am gasit un articol f. cuprinzator intr-o revista, despre femeile care nu se pot desprinde din relatii abuzive. Dupa ce-l citesc, voi veni cu noutati. Despre sindromul Stockholm nu stiu nimic.

Lucrurile acestea ne depasesc puterea de intelegere pt. ca nu poti judeca logic ceva ce nu are logica.

Recunosc ca uneori ma sperie cat de mult pot sa devieze gandirea si reactiile unor oameni care in aparenta nu sunt cu nimic diferiti, dar in intimitate se transforma in monstri. Uneori tortura este atat de subtila, mai ales la intelectuali, incat isi tin victimele ca intr-o plasa. Din pacate nu suntem formati din familie sa fim liberi si de aceea multe femei se complac in rolul de victima din care nu stiu si nu pot sa iasa. Practic prejudecatile, teama de a fi independent si lipsa respectului de sine, sunt paralizante pt. femeile-victime care nu stiu decat sa fie supuse, intai fata de parinti, apoi fata de parteneri.

Maria

Da - pentru ca multi oameni simpli nu au acces la studii psihologice si de aceea pot fi usor dominati/abuzati...Cine recunoaste un pattern poate inlatura din start o incercare de abuz, insa cu cat abuzul avanseaza este mai greu sa te desprinzi...
Eu inca incerc sa caut logica in sindromul Stockholm. Nu stiu daca voi reusi sa o gasesc...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns inaioana spune:

Oana, nu ai vorbit despre abuz sexual, ai spus ca femeile sunt "dominate sexual" si de aceea "le e mai greu sa se desprinda". Adica cum?
Accesul la "studii psihologice" nu are nici o legatura , dar nici una, cu intrarea sau iesirea dintr-o situatie de abuz, mecanismele sunt mult mai subtile din pacate. Iti recomand sa citesti cu atentie subiectul de pe DC la care a dat Martie link in primul ei mesaj, este foarte lamuritor in acest sens.

Maria, nu stiu cat este de raspandit borderline, din cate am citit pe wikipedia, se pare ca in US intre 1-3% din po****tia adulta are tulburarea borderline. Pe de alta parte, stiu ca e un diagnostic "la moda", un psihiatru spunea ca multi medici pun abuziv acest diagnostic in ultima vreme. Nu stiu daca 1-3% e mult sau putin dar nu vad legatura cu femeile abuzate.
Vrei sa sugerezi ca victimele violentei in familie sufera toate de fapt de aceasta boala psihica?

Mergi la inceput

Citat:

Oana, nu ai vorbit despre abuz sexual, ai spus ca femeile sunt "dominate sexual" si de aceea "le e mai greu sa se desprinda". Adica cum?

Cum nu am vorbit despre abuz sexual? Scrie "la femeile care accepta abuzul sotilor".
Adica cum? Foarte simplu: un sot abuzator isi abuzeaza sotia fizic, psihic si sexual, fata de un atac la banca din Stocholm unde teroarea a fost fizica sau psihica (asta ca sa revin la subiect)

Citat:

Accesul la "studii psihologice" nu are nici o legatura , dar nici una, cu intrarea sau iesirea dintr-o situatie de abuz, mecanismele sunt mult mai subtile din pacate.

Eu totusi cred ca are legatura. Pentru ca daca esti informat despre abuz, sunt mai putine sanse sa fii abuzat. In momentul in care stii "instrumentele" abuzatorului, il poti tine la distanta. Este vorba, cum zici tu, de mecanismele acelea subtile, pentru ca multi abuzatori incep cu o tactica non-violenta, altfel victimele n-ar mai fi prinse in "mreje".

Mergi la inceput

Citat:
Nu stiu daca 1-3% e mult sau putin dar nu vad legatura cu femeile abuzate.
Vrei sa sugerezi ca victimele violentei in familie sufera toate de fapt de aceasta boala psihica?

Nu pot sa afirm ca victimele violentei in familie sufera de aceasta boala sau de alta, cunostintele mele in domeniu tind spre zero. Doar ca am recunoscut anumite tipare in gandirea femeilor-victime care se potrivesc acestui sindrom borderline.

Am mai spus, cred ca victimele violentei in familie au un fond "pregatit" de parinti, de traditiile familiale, de prejudecatile din societate. Multe dintre ele iau aceste violente ca pe un dat de care nici nu se gandesc sa se desprinda pt. ca nu pot gandi mai departe. Un om liber simte altfel pamantul sub picioare decat un om obisnuit sa fie dependent.

Maria

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns MissParker spune:

Citat:
Eu gasesc sindromul Stockholm usor diferit de situatiile in care sunt femeile abuzate care aleg sa ramana in relatia abuziva. La prima vedere este asemanator: victima indrgostita de calau. Dar mecanismul care declanseaza sindromul Stockholm este unul de supravietuire imediata, pe cand ceea ce face o femeie sa ramana intr-o relatie abuziva este patternul care i-a fost format in subconstient in copilarie despre relatii in general. Nu e vorba despre ce i s-a spus ca e bine ci despre cum a inmagazinat subconstientul ei ca se rezolva conflictele, ca se desfasoara relatiile, din ceea ce a vazut si/sau a simtit direct.
Astfel ea poate deveni ori abuzat ori abuzator. (Dupa definitiile tale un abuzator ar avea un "caracter puternic"?)

O femeie care sta cu un barbat care o abuzeaza reinsceneaza conflictele/abuzurile propriilor ei parinti, subconstientul ei incearca sa le rezolve, fiindca in copilarie ele nu au putut fi rezolvate. O terapie buna te ajuta sa realizezi ca esti intr-un cerc vicios, ca nu mai poti repara nicicum trecutul si ca trebuie sa incepi sa-ti traiesti viata constient, nu din perspectiva eterna a fostului copil abuzat. Dar e foarte greu de iesit din acest cerc vicios.

Mergi la inceput