Copilaria in anii 80-90 Va mai aduceti aminte?
Raspunsuri - Pagina 5
ElenaGiulia spune:
Scuzati off-topicul din primul mesaj!
Revenind la subiect si eu imi aduc aminte cu placere de copilarie de toate jocurile si nazbatiile pe care le faceam,imi pare rau ca in tara care traiesc (Japonia)copilaria e cu totul altfel,aici copii nu prea stiu sa se bucure de ea pe unde te duci numai jocuri pe calculatoare ,in tren,la spital pe strada peste tot 9 copii din 10 are PSP.Incerc cat de mult posibil sa le ofer cel putin o parte din bucuriile copilariei mele si puiutilor mei,sper sa reusesc!
Foarte bun subiectul !
Elena fericita Mamica a Alexandrei(16-8-2000)Giulia(27-2-2004)si Arthur 28-3-2007
http://www.sonia.as.ro/
Ajutati-o pe Sosonica!
m0oniik spune:
Eu nu prea am avut o copilarie frumoasa , am sa incerc sa scriu si eu cateva amintiri.De copil mic mereu am fost bolnava , pana la varsta de 3 anisori am primit injectie ,( cand asistenta venea sa-mi deie injectia ma ascundeam in dulap , in baine ), si dupa varsta de 3 anisori boala a continuat mai departe .....pana in zilele de azi
La o varsta mai marisoara trebuia sa merg cu mama si cu fratii mei deja la ora 4-5 dimienata sa stam la rand ca sa primim lapte , iar odata pe luna la Alimentara ca sa primim ratia de ulei , zahar etc .In vremea aia tata a baut foarte mult , se certa foarte mult cu mama ( o mai si batea ) ,trauma de atunci o am pana in ziua de azi....( dar multumesc la Dumnezeu ca la varsta de 11 ani tata sa lasat de baute )
Imi aduc aminte cu placere de inghetata intre 2 foi de napolitane , de 2 feluri de prjituri dar nu mai imi aduc aminte cum se numeau , de cubul de bomboana .. si de sarbatori , pt ca atunci parintii mei mereu primeau pachet de la firma ( in pachet erau dulciuri ,fructe, cate-odata caciulita cu manusi , sau prosop etc ). Aproape in fiecare duminica mergem la cinema , ma bateam mereu - eram foarte batausa , ma jucam fotbal ....
Iar la scoala in vremea aia era mai greu , profesorii erau foarte severe ( odata de la profu de mate am primit cu cartea in cap , pt ca nu am stiut sa fac problema , sau ne batea cu batul peste degete , si multe altele ).Dar cred ca totusi scoala de atunci a fost mai buna , decat acuma ,acuma copii merg la scoala ca la parada modei , vb cu profesorii in ultimul hal etc , nu au idei de viitor , nu invata deloc....etc
Si as mai putea continua , dar ma opresc aici , totusi un singur lucru stiu , eu voi incerca sa dau totul pt viitorul meu copilas ce eu nu am primit.
flaviutza spune:
Am copilarit si in anii 80 si in anii 90 o buna bucata. deci pot sa -mi dau cu parerea si despre inainte si despre dupa.
Parerea mea e ca un copil, daca e iubit, are parte de o copilarie fericita si-n varful muntelui la o stana, fara tv , fara dulciuri si fara multe. La fel si noi in anii 80,mai alea ca toti eram cam pe acelasi calapod, nu vedeam la altii jucarii de sute de euro.
Ceea ce retin eu bine si nu uit usor e alta treaba. Pana in anii 90, exista mult mai mult timp si disponibilitate pentru familie, nu aveam tv,parintii nu aveau stresul ratelor si disponibilizarilor, petreceau mult timp cu mine , cu prietenii de familie, concedii peste concedii, etc.In afara faptului ca-l besteleau pe sleau pe Ceasca pe la chefuri organizate ad-hoc si a doua zi ne tineau predica de rigoare nu care cumva sa vorbim pe undeva, nu tin minte sa-i fi stresat intr-adevar ceva cu adevarat pana la revolutie.nu tin minte sa-i fi vazut vreodata nervosi si suparati si fara timp pt mine.
Dupa revolutie , imediat ce-a inceput circul disponibilizarilor, lupta pentru serviciu, goana dupa bani,totul s-a schimbat radical. Aveam mai multe, aveam dulciuri la buticul din colt, aveam cablu si desene animate cat cuprinde dar ce folos ca ma uitam mai mult singura pt ca tata lucra pana seara pt ca mama fusese disponibilizata si aveau rate apartament, etc.
La fel e si cu copiii nostrii. cam au de toate, mai putin pe noi suficient de liberi si disponibili pentru ei.
Pana nu am crescut si nu am inteles pe deplin de ce a trebuit inlaturat comunismul , i-am urat teribil pe aia care l-au impuscat si mi-au dat peste cap linistea din casa.
vladis spune:
Pe vremea cand umblam pe jos,
Carand la plase de-ata tare,
Stateam la cozi, pentru mancare:
Dar traiam si bine si frumos,
Pe vremea cand umblam pe jos...
Si serile tirziu, la stele,
Visam la alte lumi stinghere...
Cantam mai mult, cantam duios,
Munceam din plin, munceam voios
Si-aveam si timp de toate cele...
Pe vremea cand umblam pe jos!
Pe vremea cand taiam butuci
Sa ne-ncalzim, sa facem cina,
Si caram apa cu galeata,
Nu cumparam nimic de gata.
Pe vremea aia, nu de mult,
Stiam sa minuiesc si sapa,
Si il citeam si pe Shakespeare...
Cum de-aveam timp? Acu ma mir,
Dar pe vremea cand umblam pe jos
Totul mi se parea frumos...
Si n-aveam timp de tanguit...
Cum fac acu` de cind m-am pricopsit!
Pe vremea cand purtam sosoni,
Si reparam la pantofi talpa,
Lumea stia stanga de dreapta...
Carpeam ciorapii la calcaie,
Si n-aveam crize de mandrie...
Nu se-ntimpla sa auzim
Ca vre-unul n-are self esteem?!
Batrinii nu mureau stingheri,
Si pentru caini erau hingheri!
Pe vremea cind purtam galosi,
Aveam respect pentru stramosi!
Si ce-amintiri mi-au mai ramas,
Din vremea cand stateam la bus...
Pe vremea cand mergeam pe jos,
Toamna aveam cartofi de scos,
Si ne ducea pe toti cu scoala,
Si nu-l lua pe unu` boala!
Si cind ziceai ca mergi afara,
Nu era vorba de-un banchet,
Cu frigarui, turte, serbet...
Era-n ograda, un loc "maret",
Intre cotete, un alt cotet...
Nu parfumat si deodorat,
Sau primenit si asortat...
Aveam caracterul mai frumos
Pe vremea cand mergeam pe jos...
Si nu eram asa de disperati,
Ca nu suntem bine-mbracati...
Cu anii, chiar mai mult de doi...
Ziceam ca hainele sunt noi.
Copiii ne salutau frumos,
Pe vremea cand umblam pe jos,
Si nu parea de loc pe dos,
Ca baietii sa dea sapca jos;
Sau sa se scoale in picioare,
Si sa dea locul! Era o onoare!
Acum, insa, ne-am pricopsit,
Si nici nu mai umblam pe jos.
.....................................
Azi mi-a ramas un gind frumos...
Pe vremea cind umblam pe jos...
mami de miruna(27.01.1996) si vlad (20.07.2005)
Si Mihaita are nevoie de voi!
www.dropshots.com/vladis" target="_blank">POZE
Dandush spune:
Claudia_a, foarte frumos descris
Vladis , si mie mi-e dor de "vremea cand umblam pe jos",
pacat ca nu se poate combina copilaria din zilele noastre(80-90) cu cea de acum...
Cinezee spune:
eu si acum umbly la fel de mult pe jos , inca mai fac multe chestii ce le faceam si acum 20 ani
nu sunt prea prietena cu calculatorul si mai ales nci nu televizorul , de altfel noi nici nu avem asa ceva in casa
am redescoperit cititul si ma bucur ca reusesc sa mai citesc
imi pare rau ca nu mai se joaca copii afara cum o faceam noi acum 20 si ceva de ani ...cata galagie era in fata blocului si ce ''liniste '' este acum
SSerafiotti spune:
Ce frumos ati scris cu totii...
La Revolutie aveam 11 ani si imi amintesc perfect si copilaria anilor '80, si pe cea a anilor '90.
Locuiam in zona Garii de Nord, in Bucuresti.
In iarna lui '89 mi-am construit, cu 2 prietene (eu intr-a sasea, o prietena intr-a cincea si alta intr-a treia parca) o casuta pe copertina hotelului Nord, astfel: peste doua siruri lungi de cosuri pe unde iesea miros de fursecuri si pateuri coapte in laboratorul cofetariei Hotelului Nord, am asezat scanduri, placaje si cutii de carton.
Am carat acolo un fotoliu gasit in curtea blocului, doua scaune, o plapuma si am improvizat o masuta. Am adus doua olite de acasa si gateje din parc pentru foc (faceam foc acolo, n-am sa uit niciodata cum cu cateva zile inainte de Revolutie am fiert oua cu prietenele si le-am mancat cu mare placere, alaturi de muraturi).
Cand ni se facea frig, pur si simplu ne ridicam in picioare si puneam mainile la cosul pe unde iesea aburul acela cald si parfumat de la cuptoarele cofetariei. Am adus si un brad si in '89 am avut bradul nostru, in 'casuta noastra'.
Paznicii hotelului ne surprinsesera pe scara de serviciu, incercand sa patrundem pe terasa, si nu ne-au mai permis, asa incat am inceput sa folosim scara de incendiu ca sa ajungem la 'casuta noastra'. N-o sa uit niciodata cat de speriata am fost cand a trebuit sa urc scara inalta si ingusta cu fratiorul uneia dintre prietene in brate, micutul avand 2 ani la vremea respectiva. Parintii i-l lasasera in grija si ea a vrut sa-l aduca la 'casuta', dar avand doar 9 ani si aratand de 7 nu il putea urca ea in brate. Am avut emotii cumplite pana m-am vazut cu el pe terasa, si altele la fel de groaznice la coborare. Dupa aproape 20 de ani inca ii mai simt manutele inclestate dupa gatul meu si rasuflarea calda pe obraz!
Revolutia ne-a surprins pe copertina hotelului Nord, si de acolo am observat noi mirate puhoaiele din strada, camioanele si masinile incarcate cu oameni strigand 'Jos Ceausescu! Se indreptau spre centru, si am vrut si noi sa ne alaturam.
Ne-am apropiat de marginea terasei si am inceput sa facem semne agitandu-ne fesurile (fusesem cu colindul, facusem bani si ne cumparasem fesuri la fel de la magazinul Sora- niste caciulite ca de pitic, cu 3 noduri, cum nu mai vazusem niciodata, cu dungi mov, verzi si frez al Alinei, lila, bleu si portocalii al meu).
Niste barbati tineri ne-au observat si multimea a inceput sa strige 'co-pi-iii!'. In fata hotelului era un dud batran, imens. Deja ne coboram pe el ca niste maimutele (terasa era la inaltimea etajului 2, deasupra cofetariei si restaurantului; hotelul propriu-zis, cu multe etaje, se afla mai in spate) cand tinerii aceia, care noua ni se pareau oameni maaaaaaaaari dar care nu cred sa fi avut mai mult de 30 de ani, s-au urcat dupa noi si ne-au dat jos din copac in brate, si tot pe umeri ne-au dus la un camion plin ochi, unde am ocupat loc de frunte pana in centru. Ni s-au dat dulciuri si, parca, niste garoafe pe care le agitam.
In centru ne-am dat cu totii jos si noi am strigat o vreme alaturi de multime, mirate ca se poate, ca e voie sa racnesti 'Jos Ceausescu, Jos Comunismul', dupa care am luat-o usurel spre casa pe jos.
Vis-a-vis de Biserica Luterana, pe straduta paralela cu calea Victoriei, dintr-un bloc vechi in care se afla, probabil, o institutie oamenii aruncau pe geam portretele cu tovarasii plus maculatura. Altii jucau pe portretele respective, si am facut si noi asa, imitandu-i, pana au plesnit atat cartoanele, cat si sipcile de lemn care serveau drept rama. E curios, dar ne incerca deja o anumita nostalgie. Simteam din plin ca se termina o epoca.
Astazi dudul nostru, veteran in zona Pietei Matache, e demult taiat.
Hotelul Nord, cu terasa lui latareata ce gazduia cofetaria la care visam cu totii, s-a daramat de ani buni si in locul lui troneaza, insipid si neprimitor, Hotelul Ibis.
Ramona J spune:
Din anii 70-80 nu se pune?
Eu imi amintesc lume eleganta, orase curate, parcuri ingrijite, nu era trafic, nu erau reclame, maturatorii de strada (cu maturi din nuiele), pantofii Guban sau Leonardo, lucratorii de la magazine dadeau din cind in cind cu apa pe trotuarul din fata, laptele si iaurtul la sticla, ziarul Scinteia sau Scinteia Tineretului, revista Cutezatorii, Margareta Pislaru, Marga Barbu, Leopoldina Balanuta, Vasilica Tastaman, Anda Calugareanu, Olimpia Panciu, Marius Teicu, filmele lui Gopo, serialul pentru copii Mihaela, teatrul radiofonic, Teleenciclopedia, Drumuri Europene (Aristide Buhoiu), Unda Vesela, revista Urzica, magnetofonul, casetofonul, tv si radio cu lampi (dura o vesnicie pina sa porneasca), uniformele scolare cu bentita si numar matricol, cravata de pionier, tigarile Carpati, Marasesti (fara filtru!), BT, Toma Caragiu, Tiriac si Nastase, Nadia Comaneci, Helmut Duckadam, alimente pe cartela sau la ratie, cotele apelor Dunarii, ghiudem, Cico, "tacimuri", halvita, ciubuc, seminte la cornet (sau scoruse), cirese la "chituta" - vindeau babele la colt de strada, in drum spre scoala (si brinduse, ghiocei in cosulet), cantonamente sportive, bomboane Olimp, Cip, ciocolata Ambasador, penar din lemn, profiterol, invelitori din hirtie albastra pentru carti si caiete, Mos Gerila, creion chimic, dinti de aur, caciulile rusesti si cojoacele, sifon, incalzirea cu lemne, Ciresarii, La Medeleni, Povesti Nemuritoare, savarine, cornet cu frisca, crochete cu cascaval, covrig cu 40 de bani, baton cu un leu, closet in fundul curtii, gara, bibelouri, sala de gimnastica, inghetata polara, masini Pobeda, Lada, bicicletele Tohan sau Pegas, Cavit 9, calciu efervescent, Loz in plic, pantaloni evazati, Una paloma blanca, telefoane cuplate, creion HB, program de apa calda, revizie la apa calda, martisoare si cadouri de 8 martie, revista Pif, camera foto Laika, frigider Fram sau Zil, cuptor Vesta, cutremur '77, prajitura cartof, taxatoare pe tramvai, cartus de Kent, practica agricola, baia comunala, Marina Voica, sapun Cheia, bascheti chinezesti, pantaloni pescaresti, rufe inghetate iarna pe sirma, Gica Petrescu, Amza Pellea, Dem Radulescu, Octavian Cotescu, Margareta Pogonat, Pistruiatul, Steaua fara nume, Floarea din gradina, Tudor Vornicu, Alexandru Bocanet, Telejurnal, sana, Tudor Arghezi, Narghita, Motoreta, motocicleta MZ, Fiat 850, Dacia 1100, magazinele "Shop", Mazagrin, Zorro si Laleaua neagra, bomboane cubaneze.
Daca ma gindesc bine mai gasesc citeva.
Stiu ca am zis destule, dar as mai avea una de adaugat. Pe curse interne se zbura cu avioane Antonov, transoceanic am zburat cu IL-18.
Cinezee spune:
ca tot ma gandeam la copilaria noastrta zilele trecute
va mai aduceti aminte cata galagie , harmalaie era in fata blocului incepand cu ora 5 si ceva pana seara tarziu pe la 11 si ceva 12
cum bateua unii mingea pe maidan si fetele jucau coarda ..elasticul sau sotronul?
ma duc acum in vizita la maica-mea la bloc ce lisnite este , ce pustiuu , ce pacat ca tinerii de acum nu stiu nimic altceva decat calculatorul
maraki spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Ramona J Din anii 70-80 nu se pune? Eu imi amintesc lume eleganta, orase curate, parcuri ingrijite, nu era trafic, nu erau reclame, maturatorii de strada (cu maturi din nuiele), pantofii Guban sau Leonardo, lucratorii de la magazine dadeau din cind in cind cu apa pe trotuarul din fata, laptele si iaurtul la sticla, ziarul Scinteia sau Scinteia Tineretului, revista Cutezatorii, Margareta Pislaru, Marga Barbu, Leopoldina Balanuta, Vasilica Tastaman, Anda Calugareanu, Olimpia Panciu, Marius Teicu, filmele lui Gopo, serialul pentru copii Mihaela, teatrul radiofonic, Teleenciclopedia, Drumuri Europene (Aristide Buhoiu), Unda Vesela, revista Urzica, magnetofonul, casetofonul, tv si radio cu lampi (dura o vesnicie pina sa porneasca), uniformele scolare cu bentita si numar matricol, cravata de pionier, tigarile Carpati, Marasesti (fara filtru!), BT, Toma Caragiu, Tiriac si Nastase, Nadia Comaneci, Helmut Duckadam, alimente pe cartela sau la ratie, cotele apelor Dunarii, ghiudem, Cico, "tacimuri", halvita, ciubuc, seminte la cornet (sau scoruse), cirese la "chituta" - vindeau babele la colt de strada, in drum spre scoala (si brinduse, ghiocei in cosulet), cantonamente sportive, bomboane Olimp, Cip, ciocolata Ambasador, penar din lemn, profiterol, invelitori din hirtie albastra pentru carti si caiete, Mos Gerila, creion chimic, dinti de aur, caciulile rusesti si cojoacele, sifon, incalzirea cu lemne, Ciresarii, La Medeleni, Povesti Nemuritoare, savarine, cornet cu frisca, crochete cu cascaval, covrig cu 40 de bani, baton cu un leu, closet in fundul curtii, gara, bibelouri, sala de gimnastica, inghetata polara, masini Pobeda, Lada, bicicletele Tohan sau Pegas, Cavit 9, calciu efervescent, Loz in plic, pantaloni evazati, Una paloma blanca, telefoane cuplate, creion HB, program de apa calda, revizie la apa calda, martisoare si cadouri de 8 martie, revista Pif, camera foto Laika, frigider Fram sau Zil, cuptor Vesta, cutremur '77, prajitura cartof, taxatoare pe tramvai, cartus de Kent, practica agricola, baia comunala, Marina Voica, sapun Cheia, bascheti chinezesti, pantaloni pescaresti, rufe inghetate iarna pe sirma, Gica Petrescu, Amza Pellea, Dem Radulescu, Octavian Cotescu, Margareta Pogonat, Pistruiatul, Steaua fara nume, Floarea din gradina, Tudor Vornicu, Alexandru Bocanet, Telejurnal, sana, Tudor Arghezi, Narghita, Motoreta, motocicleta MZ, Fiat 850, Dacia 1100, magazinele "Shop", Mazagrin, Zorro si Laleaua neagra, bomboane cubaneze. Daca ma gindesc bine mai gasesc citeva. Stiu ca am zis destule, dar as mai avea una de adaugat. Pe curse interne se zbura cu avioane Antonov, transoceanic am zburat cu IL-18. Lume multa, oameni putini |
pe toate le-am trait,sant nascuta in ``69...aia cu telefoanele cuplate e tare tin minte ca prietena mea avea cuplaj si ne tineam respiratia sa ascultam ce vb vecina la telefon
Monica
http://www.community.webshots.com/user/maraki36
mamica de bebe Angelo ( 29 Dec. 2005 )
Foto Angelo
Angelo1
Angelo2
Angelo3
Angelo4
filmulete maraki5