Copilaria in anii 80-90 Va mai aduceti aminte?
Raspunsuri - Pagina 3
catale spune:
La revolutie aveam 11 ani, asa ca am trait copilaria in comunism si adolescenta in capitalism. Imi aduc aminte de inghetata Polar, de care mai spunea cineva, si de amandine... Imi aduc aminte ca erau cozi la alimentara, insa nu ma trimiteau pe mine. Tin minte ca se intrerupea curentul si aveam niste lanterne mari, patratoase, la care ne faceam temele. Si, tot asa cum mai spunea cineva, toata lumea avea pe cineva undeva, o pila... Si mergea de minune trocul. Imi aduc aminte ca, in vacante, nu stateam doua zile in Bucuresti. Si in fiecare duminica mergeam la munte, cu scoala... Nu am facut practica, am facut PTAP, ne punea sa decupam articole din ziare si sa le lipim intr-un caiet. Ce ne jucam ? V-a#355;i ascuns; flori, fete sau baieti; tara, tara, vrem ostasi; ratele si vanatorii; tari, orase, munti...; fazan; sotronul, coarda si elasticul, desigur. Aaaa, si frunza. Ai mei imi interziceau sa joc frunza, ca veneam cu hainele rupte acasa...
In liceu, daca tot eram in capitalism, am inceput si sa lucrez. Nu zic ca mi-a prins rau, am avut de castigat dintr-un anumit punct de vedere, dar am pierdut distractia. In facultate, idem... Nu stiu de cate ori am iesit cu colegii in oras cand eram in facultate, fiecare alerga intre job si cursuri. Dar imi aduc aminte ca in liceu eram foarte revolutinoari... Cum nu ne placea un prof, il schimbam... Intra proful respectiv in clasa, toata clasa iesea pe hol si ramaneam in fata clasei... Si daca proful intarzia un sfert de ora, plecam cu totii, ca a trecut sfertul academic...
Deus spune:
Pentru noi, cei sanatosi si cu vieti relativ normale orice moment din copilarie este frumos. Nu te gandesti la bani, crezi in Mos Craciun, te joci cu fratii, mergi la bunici, vine vacanta de vara...si este suficient. Probabil ca pt cei ai caror parinti erau in puscarii, sau cei bolnaviori pe care sistemul ii trata ca pe niste animale anii aceia au fost de c----.
Copilaria mea a fost una "normala", cu apa calda 2 ore pe saptamana, cu tv 2 ore / zi , cu papuci si haine mostenite, cu ou frecat cu zahar...nu cred ca am suferit fiindca nu am avut termen de comparatie. Acuma daca ne-am intoarce la vechile timpuri cred ca am fi socati cu adevarat.
poze familia mea
quod me nutrit me destruit
ihotu72 spune:
Ne jucam in fata blocului coarda,sotron,ratele si vanatorii,tara,tara vrem ostasi etc.Era frumos si faceam miscare.Acum copiii nostri stau pe internet si adio miscare.As vrea asa mult sa retraiesc o zi din copilaria mea,sa ma cuibaresc in bratele mamei si sa il am din nou pe tata langa mine!
pozele mele
Nasterea lui Alex
alte poze
kikineata spune:
Oh Doamne! As vrea copilaria inapoi doar sa o am pe Mama iar cu mine.
Am avut cu adevarat copilarie chiar dc parintii erau modesti. Sunt nascuta in '74. Stiam s ama bucur de orice. Imi placea totul. Eram printre cei mici si la jocul "9 pietre" eram aleasa prima in echipa pt. ca ma ascundeam bine si puneam mereu ultimele pietre. Jucam coarda, sotron, gateam in corturi facute cu patura afara, din iarba, frunse si nisip. Mirosea frumos a zacusca, muraturi, de sarbatori a cozonaci, sarmale cu carne mai putzina..gusturile si mirosurile alea nu le-am mai avut nicodata. Parintii mei jucau table pana dimineatza, radeau si ma bucura fericirea din casa. Multe de spus, toate frumoase. Asteptam sa se coace bananele....de unde verzi asa le mancam d emi se strabezeau dintii...Pt. asta multumesc parintilor mei si fratelui meu minunat cu care jucam ping pong pe masa din bucatarie, pe care-l articulam cu florile de plastic...E o perioada de care-mi aduc aminte in detaliu.
www.desprecopii.com/POZECONCURS/folderview.asp?folder=Clipe%20de%20viata%202008&page=13" target="_blank"> GARGARITA IN CONCURS ki 1 si ki 2
petra spune:
Copilaria nu se uita niciodata. Daca ma intrebi ce am facut saptamana trecuta nu-mi mai aduc aminte dar despre copilarie, scoala, anii adolescentei pot povesti cu lux de amanunte totul. Tin minte orice joc, orice zi de vara cand ne jucam pana seara si atunci tot parca mai aveam ceva de facut. Tare greu ne mai strangeau parintii in casa seara pe la 10. Era o binecuvnatare cand mama ne spala putin de tot praful si nisipul strans peste zi , mancam ceva si apoi dormeam dusi.
O ciocolata, o portocala, o banana sau mai stiu eu ce guma de mestecat era o sarbatoare adevarata. Am avut o copilarie frumoasa, foarte frumoasa si nu pentru ca am avut nu stiu ce fel de jocuri sofisticate, haine nu stiu de care si tot ce-mi dorea inima, ci pentru ca tot timpul copilariei mele a fost umplut cu joaca multa, prieteni pe care ii am si acum, cu carti citite, cu diafilme date pe usa sau perete in zilele cand era urat afara, cu povesti pe discuri de la pick-up, cu filme pentru copii si adolescenti la cinema. MAma avea o croitoreasa la care isi facea ea diferite haine, si de fiecare data femeia aia ne facea si noua fel de fel de fustite si bluzite din resturile de material ramase de la mama. Le potrivea cu gust si tot timpul am avut hainute frumoase.
tin minte perfect cu ce am fost imbracata in prima zi de scoala, ce culoare avea ghiozdanul si cat de mult am asteptat eu sa pun in ghiozdan peranul chinezesc care avea pe capac un paun foarte frumos colorat.
Sunt amintiri ce nu se sterg niciodata. si stiti ceva, mama mea avea obiceiul sa ne povesteasca (in lipsa emisiunilor la tv, ) in serile de iarna, despre copilaria ei, cat de frumos a fost si pentru ea cum se jucau dupa ce-si faceau treaba pe care o aveau pe langa casa. Si ea povestea cu lux de amanunte totul, si pentru mine au fost cele mai fascinante povesti.
RAMONELLA spune:
Eu chiar am fost atunci copil.Imi amintesc de merele invelite in zahar ars,pe care am avut ocazia sa le gust din nou acum cateva saptamani.Vindea o tanti mai in varsta,la colt de strada,si am zis ca-mi iau unul,nu conteaza in ce conditii e facut.L-am mancat cu o pofta mare mareeee.
Imi mai amintesc vacantele la bunici,la tara,care nu le voi uita niciodata.Si nici pe ei...
Apoi gustul Coca-Cola acela bunn bunnn,nu ca acuma...Sticlele acelea mici.Parca si de Pepsi erau.Nu se comparau la gust cu ce se gaseste acuma...
Ramonel,mami de Bea(08.11.2007)
Cinezee spune:
cand a venit revolutia aveam deja 18 ani si ceva ...o copilarie ''rapita '' de intadoririle ce le ai ca sora cea mare ...habar nu am prea tare aminte decat de cozile ce stateam noapte de noapte , doar doar o sa avem si noi macar una alta pe masa
petra spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Cinezee cand a venit revolutia aveam deja 18 ani si ceva ...o copilarie ''rapita '' de intadoririle ce le ai ca sora cea mare ...habar nu am prea tare aminte decat de cozile ce stateam noapte de noapte , doar doar o sa avem si noi macar una alta pe masa |
Cinezee imi pare rau ca anii copilariei ti-au fost umbriti de indatoriri de sora mai mare, dar totusi prin anii '80 aveai 10 ani , si copilaria inca mai era prezenta. Ar fii frumos sa-ti aduci aminte si de ceva nazbatii facute la acea vreme!
absoluta spune:
Copilaria mea a fost frumoasa, fara lipsuri, datorita pozitiei sociale a parintilor aveam cam tot ce se putea pe vremurile alea. Naveta de pepsi era pe balcon, ciocolatelele alea care erau ca niste lingouri, ciocolata aia cu albina pe ea, alune la cutie...si multe altele.
Nu uit uniforma cu tot ce includea ea. Daca nu aveam nr matricol, panglicuta sau cravata, elevul de serviciu nu ne primea in scoala.
Nu uit nici Tricoloru` pe care-l cantam in scoala primara la inceperea orelor.
Nu uit nici jocurile in spatele blocului: elasticu`, tara tara vrem ostasi, tarile, castelul, nume, flori, fete, filme...,etc.
Nu uit nici taberele si excursiile unde se oprea autocarul unde era o poienita si mancam pachetele.
Nu uit nici practica pe care o faceam la inceputul anului scolar.
Sunt multe, multe amintiri....
lara_c spune:
Hmmm
Eu la Revolutie aveam 8 ani...de aia am si intrat sa citesc topicul asta, ca in titlu se mentioneaz a'copilarie'.Voi vad ca povestiti de liceu/adolescenta.Eu clar am trait-o diferit, in nici un caz nu ma consideram copil la 16-17 ani.Poate si din cauza ca m-am maturizat poate mai devreme ca altii.
Insa ma bucur tare ca nu a trebuit sa 'experimentez' dusuri cu apa rece, pene de curent (eu am prins cred decat vreo 2-3 si ma distrau), folosit vata si cozi(stateam cateodata la coada la paine), uniforma la liceu, practica si alte restrictii.
Am avut norocul sa locuiesc intr-un bloc unde era apa calda si caldura mereu (apa calda era cu program intr-adevar se oprea la 11 dimineata si mai era de la 8-11 seara).Nu imi amintesc de lipsuri alimentare(tata lucra in comert).
Oricum vreau sa va spun ca in 91 am plecat cu familia pt 2 ani intr-o tara africana.Si va jur ca era muuult mai bine acolo.Din punct de vedere al magazinelor/supermarketurilor, soselelor , masinilor etc.
Asa ca am idee cam cum se 'simtea' lumea in comnunism
Imi amintesc cu nostalgie de jocurile din spatele blocului insa, cu catarat in pomi si 'v-ati ascunselea', elasticul etc.Dar nu cred ca as fi suportat sa fiu adolescenta in regimul comunist si clar nu as fi putut avea viata pe care o am astazi.
Lara
Erinn's mummy
http://picasaweb.google.com/LovelyLaraUK/Wedding?feat=directlink
http://picasaweb.google.com/LovelyLaraUK/ErinnKendall?feat=directlink
http://picasaweb.google.com/LovelyLaraUK/AroundTheWorld?feat=directlink
www.onetruemedia.com/shared?p=7a28966e1c7a95b174b0df&skin_id=601&utm_source=otm&utm_medium=text_url" target="_blank">My stars