dece romanii?

Raspunsuri - Pagina 12

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns cristoiu spune:

Pisi ai inteles perfect ce am zis, insa eu n-am vrut sa fac referire la comunism fiindca nu voiam sa dau cuiva impresia nostalgiei acelor vremuri. Insa noi cind am renuntat la comunism am dat implicit cu piciorul si lucrurilor care erau bune. Apropo de pazit elevii la trecut strada, in Canada, pe care o numesc "acasa" in fiecare dimineata sunt la toate colturile voluntari care "pazesc copiii la trecut strada". Deci se poate. Vecinul de casa intra noaptea in casa noastra sa ne inchida usa la garaj pe care o uitasem deschisa. Cum spuneam, aici in Germania sar 10 cu gura la tine daca arunci o hirtie pe jos sau scuipi pe jos. Da, pe unul poate il injuri, dar pe 10 nu cred.

Cit despre aruncat in fata cutitului, nici eu n-as recomanda nimanui acte de bravada gratuita. Dar sa fi sarit nu unul, ci 20 sa apere femeia aia, mai iesea oare acelasi lucru? Eu nu stiu povestea, dar nu mi s-ar parea ok DELOC sa fie agresata o femeie intr-un loc public si sa nu sara nimeni sa o apere. Da, se intimpla si tragedii si familia respectivului sufera acum, dar daca ajungem sa cultivam "frica" si "nebagarismul" din cauza ca a murit un om intr-un caz televizat vom ajunge sa ne fie frica si de umbra noastra.

Eu una imi voi invata copiii sa ia atitudine si sa sara in ajutorul celor mai slabi. Prefer inconstienta indiferentei.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Madanic spune:

Citat:
citat din mesajul lui cristoiu

Cineva spunea ca nu ne reprezinta violatorii si hotii romani de prin strainatate. Parerea mea este ca din pacate ne reprezinta si cu succes ne-au facut o imagine pe care cu greu o vom sterge si ne va lua citeva decade bune sa o facem. Iar atitudinea de "nu ma intereseaza", "nu ma reprezinta", "eu nu fac deci nu sunt vinovat" nu este decit o scuturare de responsabilitate si pasivitate. Lipseste implicarea activa a intregii societati romanesti pentru a sterge aceasta imagine si a repara aceste probleme. Dam din umeri si ne intoarcem in directia cealalta si nu ne intereseaza, nu e problema noastra. Problema de imagine nu incepe in strainatate, acolo iese doar in evidenta prin contrastul strident pe care il face. Problemele incep acasa la noi, in sate si orase, in cimpii si munti.

Romania e o tara de "ridicatori din umeri". Stiu ca o sa sariti acum cu bitele la mine. Dar e adevarat. Citi dintre romani au un simt al responsabilitatii civice? Citi ati vazut sarind in tramvai sau troleu sa zica ceva cind au vazut un hot taind geanta vreunei batrinici? Eu scena asta am vazut-o de nenumarate ori si NIMENI dar NIMENI n-a spus nimic. Am spus eu si era sa mi-o incasez rau de la gasca de hoti fiindca dupa ce am spus eu "Doamna, va fura din geanta" toti oamenii inclusiv doamna respectiva au privit in directia complet opusa. Au inceput firesc sa vocifereze dupa ce hotii au coborit. Alt exemplu. Citi dintre voi ati facut observatie cuiva, fie copil sau adult cind arunca ceva pe jos sau cind fac ceva nepermis in public? Cei mai multi dau din umeri si zic "Un nesimtit" printre dinti. Ei bine aici in Germania am fost admonestata de oameni pe strada cind am indraznit sa trec o strada relativ pustie "pe rosu". Fiindca dau exemplu prost la copii si le pot pune viata in pericol pe viitor. Eu insami am certat un baiat cind i-a "scapat" o invelitoare de bomboana pe jos. Insa stiu bine ca in Romania ridicam si eu din umeri si nu ziceam nimic. Ah, sau citi dintre cei care merg "la gratar la iarba verde" au ridicat vreodata o punga sau o hirtie lasata de alti "turisti"? Prea putini, va spun eu. E usor sa stai pe patura ta si sa spui "Ia uite ce nesimtiti".

Cita lume din Romania face voluntariat? Si nu ma refer la muncitul pe gratis in speranta obtinerii unui post pe viitor, ci voluntariat pur si simplu, din spirit civic. Ne-am bucurat dupa revolutie ca am scapat de "pionieratul" curateniei de prin parcuri si in fata blocurilor.

Tot timpul se asteapta sa se faca de catre altii, sa faca guvernul, sa faca primarul, sa faca cine-o face.

Credeti ca toate astea n-au legatura cu imaginea romanilor in strainatate? Eu cred ca au. Este o educatie proasta pe care o cultivam cu totii in tara si prost-crescutii nostri care ajung in strainatate ne fac pe toti ceilalti bine-crescuti ridicatori din umeri de ris.

Daca unul din familia voastra, un frate sau un var sau un copil ar viola, fura, omori pe cineva, nu v-ati rusina? Nu v-ati simti oarecum responsabil si nu s-ar simti familia "reprezentata" de aceasta persoana? De ce atunci sa nu ne simtim responsabili pentru ce fac "fratii romani" in afara casei? Ah, Romania nu e o familie, ei nu sunt fratii nostri? Poate ca de aici ar trebui sa incepem schimbarea.

M-am intins. Si am aberat poate. Astea sunt parerile mele. Puteti sa imi dati in cap, insa imaginea romanilor nu se va schimba fara ca nimeni sa ridice un deget. Ridicatul de umeri nu ne va salva.

Eu am admonestat oameni care arunca gunoaie pe strada, eu am reactionat cand am vazut ca ii umbla la geanta unei doamne, si mi-am luat mardeala de rigoare. Eu am fost sa votez de cate ori a fost nevoie, si as fi iesit si la curatatul strazilor daca mi s-ar fi cerut.
Recunosc ca nu cunosc multe persoane care sa faca asta, insa tot nu vad cu ce gresesc cand spun ca nu ne reprezinta. Ca o paranteza, aici in US (care mult timp a fost considerat parte din lumea civilizata) exista si oameni care arunca pe jos gunoaie, exista si hoti si violatori etc si totusi sunt considerati o natie ca oricare alta.
Imaginea Romaniei in exterior sunt infractorii numai pentru ca ii lasam pe altii sa arate cu degetul doar ce e rau la noi. Ar trebui sa promovam valoarea, sa facem publicitate celor care au reusit in afaceri in cercetare care muncesc cinstit. Dar noi le plangem de mila la altii.

Ti se pare ca dau din umeri si prefer sa nu ma leg la cap cu ei? Cred ca ai inteles gresit. Problema are doua parti, una este educarea generatiei tinere ca ie sa nu devina infractorii de maine iar cealalta este pedepsirea infractorilor azi pentru stoparea infractiunilor.
Problemele sunt strans legate intre ele, pentru ca e greu sa educi copii sa urmeze legile si regulile societatii cand cei care incalca legea si ii doare undeva de reguli si bun simt sunt promovati ca valori si NU SUNT PEDEPSITI.

Pedepsirea infractorilor,care ar rezolva partea a doua a problemei, dupa cum am mai spus nu poate fi facuta decat post factum.
Eu una sunt de parere ca lipsa autoritatii este de fapt problema. Si in Romania dar si in Italia. Dovada sunt resul de tari care nu au asa probleme Germania, Spania.

Spiritul civic si bunul simt va redeveni normalitate numai in momentul in care vor decoperii ca ii ustura sa incalce legea.
Altfel noi le facem observatie, ei ne bat si ne injura (asta ar insemna sa scapi usor) copii nostrii vor vedea ca e o idee rea sa ai principii si se vor alatura gloatei.

Madalina
mami de Isabella Andreea
http://www.picasaweb.com/bogdanmabo
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=124758
"Dumnezeu are numai 2 maini, de aceea a creat mamicile"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns XIO spune:

Citat:
citat din mesajul lui mariamunteanu

Madanic, nu spune nimeni ca ar trebui sa te simti TU vinovata pt. ce fac altii, dar nici sa arunci vina pe italieni pt. ce fac romanii nu-i corect. Realitatea este ca romanii comit infractiuni in Italia, iar asta le atrage antipatia localnicilor. Ce atata teorie pe tema asta ?

Exagerezi, nu si-a pus nimeni in cap sa rada romanii de pe fata pamantului, imi lasi impresia ca te lucpti cu un dusman imaginar.

Cat despre mandria de a fi roman, este un cliseu obosit. Esti romanca si punct, ce e asa motiv de mandrie ? N-am auzit pe nimeni sa spuna ca-s mandri ca sunt americani, nemti sau mai stiu eu ce.

Maria

Maria, cat am stat la tatal meu am vazut la Tv tot felul de reclame, dintre care cea mai faina a fost cu un nene intr-un bar , canadian , care facea misto de un alt nene , american , sloganul recamei fiind " I am canadian"
americanii sunt inca un exemplu care sa sustina mandria apartenentei .

"Mult mai grava ar fi etichetarea nedreapta a unei persoane pe care nu o cunosc deloc "

***Fur is for petting**

http://www.youtube.com/watch?v=GewaLNZ1100

http://www.flickr.com/photos/greecky/

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Deborah77 spune:

Cristoiu, in cazul pe care l-am povestit eu, femeia nu a fost deloc agresata. Talharul i-a luat geanta de pe bancheta masinii, lasata descuiata atunci cand s-a dus sa-si platesca benzina. talharul era un firfiriu pe care prietenul meu de 2 m l-a impins cat colo si a recuperat geanta. Dar firfiriul avea un cutit, pe care asta nici nu l-a simtit...s-a intors victorios cu geanta...si si-a simtit geaca uda. Genul asta de vitejii nu le aprob. Pt ca am si eu un sotz capabil de gesturi similare, si n-as vrea sa fie injunghiat, sa-mi ramana copilul fara tata, pentru o cauza din asta ....fara miza. Pe de alta parte, am fost si eu o adolescenta pipaita si agresata prin autobuze de tot felul de vagabonzi...si nu intervenea nimeni. Nu pot sa uit nici asta. Este motivul principal pt care eu una nu mai pot merge cu RATB-ul...am prea multe amintiri.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cristoiu spune:

Deborah, deci ti-ai invata copiii sa sara in ajutorul unui copil batut de o alta gasca la scoala? Ca pina la urma despre asta e vorba.

Vezi tu, in Romania, atitia ani de comunism ne-au invatat sa tacem si sa privim in alta parte ca sa supravietuim. Ca daca nu aveam de-a face cu securitatea. Teama ne-a ramas la toti. Dar cred ca trebuie sa scapam de ea cumva si sa luam atitudine. Si nu putem incepe decit de la mici amanunte si de la copii. Pe cei mari nu ii mai putem schimba.

Si eu cred ca in Romania ar trebui sa se tina lectii de educatie civica. Si lectii de comportament in societate prin scoli. Si multe alte lectii de lucruri pe care o mare parte nu le invata in scoala. Etica spre exemplu. Aici se preda etica in scoli.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Guestus spune:

Citat:
citat din mesajul lui cristoiu
Ei bine aici in Germania am fost admonestata de oameni pe strada cind am indraznit sa trec o strada relativ pustie "pe rosu". Fiindca dau exemplu prost la copii si le pot pune viata in pericol pe viitor.

ce bine ca au grija nemtii sa nu treci pe rosu si in schimb aproba din spatele ferestrelor marsurile neonazistilor.... si atacurile din cartierele turcesti.
da yo pun pariu ca 1 neamt ce merge la job si bea cafea dimineata nu se identifica prea mult cu aia cu capetele rase....sau cum?
Intrebarea este de ce ar trebui ca dl guestus sa fie responsabil pt fratele roman ce violeaza in Milano? e strict problema lui...italienii sa-si tripleze politia si sa-i prinda la timp.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Guestus spune:

Si invers merge...daca unul din Ro lucreaza la Microsoft ...sare tot poporul ca uite ce informaticieni sintem cu totii..si culmea este ca incepem si sa credem asta

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mariamunteanu spune:

Pe cei care traiti in alte tari nu va atinge, dar romanii cinstiti din Italia au de suferit din cauza compatriotilor lor infractori. Pe cei care va doare la basca de treaba asta, poate va incearca o urma de empatie macar fata de romanii de treaba din Italia care se simt rusinati. E usor sa vb de la distanta. http://www.romanialibera.ro/a146732/umiliti-in-italia-ne-este-rusine-ca-suntem-romani.html

Cazurile de violuri cu autori romani care au revoltat opinia publica din Peninsula

– septembrie 2007 – trei romani au fost arestati fiind acuzati ca au comis violuri si talharii intr-un cartier de la periferia Romei

– octombrie 2007 – Romulus Nicolae Mailat, de 25 de ani, a omorat-o prin agresare sexuala pe Giovanna Reggiani

– decembrie 2007 – Marius Gavrib, de 22 de ani, a fost arestat pentru ca a sechestrat, batut si violat o italianca de 50 de ani

– ianuarie 2008 – Tribunalul pentru Minori din Roma i-a acuzat pe trei elevi de origine romana ca au sechestrat o eleva intr-o cladire a liceului unde invatau si ca au incercat sa o violeze

– aprilie 2008 – un roman in varsta de 30 de ani a fost arestat de politia italiana dupa ce a violat o femeie de origine bosniaca la periferia Romei
– Claudiu Stoleru, in varsta de 20 de ani, este arestat pentru uciderea unui cuplu din Lugagnano din Sona, langa Verona

– Ioan Rus, de 36 de ani, din judetul Mures, a fost arestat la Roma, dupa ce a agresat o studenta, fiica unui diplomat acreditat in Italia. Femeia este fiica unui diplomat din Lesotho acreditat la Roma, aflandu-se in Italia la studii

– august 2008 – Paul Petre, 32 de ani, si Bohus Andrei Vasile, 20 de ani, au fost acuzati ca au agresat si jefuit un cuplu de turisti olandezi care facea turul Europei pe bicicleta

– Un barbat de 31 de ani a fost arestat la Salerno, dupa ce a atacat in plina zi o tanara de 23 de ani

– ianuarie 2009 – mai multi romani au fost arestati de carabinieri, fiind suspectati ca au violat o tanara de 21 de ani, la Guidonia, si ca l-au agresat pe partenerul acesteia

– Cinci cetateni romani au fost arestati si acuzati ca au violat o romanca aflata la munca in Italia. Cei cinci au fost indentificati de carabinieri datorita tatuajelor pe care le aveau pe maini.

– februarie 2009 – un roman in varsta de 31 de ani a fost arestat pentru agresarea sexuala a unei batrane oarbe in varsta de 83 de ani, la Albuzzano, localitate situata in apropiere de Pavia

– Isztoika Loyos Alexandru, 20 de ani, si Karol Racz, 36 de ani, au fost arestati la Roma dupa ce au violat o eleva de 14 ani si l-au batut pe prietenul acesteia.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns XIO spune:

Apropo de Romulus ala , am vazut o stire in perioada aceea cum ca nu el ar fi autorul , s-a demonstrat pana la urma ca el era ?

"Mult mai grava ar fi etichetarea nedreapta a unei persoane pe care nu o cunosc deloc "

***Fur is for petting**

http://www.youtube.com/watch?v=GewaLNZ1100

http://www.flickr.com/photos/greecky/

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mariamunteanu spune:

Citat:
citat din mesajul lui XIO

Apropo de Romulus ala , am vazut o stire in perioada aceea cum ca nu el ar fi autorul , s-a demonstrat pana la urma ca el era ?

Da, s-a demonstrat.
– octombrie 2008 – Curtea cu Juri din Roma l-a condamnat pe Romulus Nicolae Mailat la 29 de ani de inchisoare pentru uciderea, agresarea sexuala si talharirea italiencei Giovanna Reggiani

Mergi la inceput