dece romanii?
Raspunsuri - Pagina 11
marumiha spune:
ėn puscarie pe banii cui?Se discuta mult si despre acest aspect pt.ca statul italian nu prea mai vrea sa tina acesti infractori ėn puscariile de aici.De aceea italienii cer ajutor romaiei.
Madanic-atunci cėnd o sa vi ėn it.o sa te convingi de cine trebuie sa te feresti.
Citat: |
salutare, acum doi ani am avut ocazia sa merg in vacanta in Italia. Oameni buni,m-au apucat nervii.Trei orase cat am vizitat,erau pline de cersetori ROMANI.Toti pe care i-am vazut erau romani.La un moment dat am fost sa vizitam o manastire la vreo trei km de oras pe o colina.Ghiciti ? Era o singura cersetoare,nu prea arata a romanca;si totusi ,trecem pe langa ea,ne spune ceva in italiana si apoi isi striga cainele'hai samanta'.Toate aceste lucruri combinate cu prostiile pe care le fac unii dintre ai nostri acolo,ne-ar fii fost si noua 'prea mult'. |
marumiha spune:
Si ėn sfėrsit au fost prinsi cei doi care au violat-o pe fata de 14 ani.Din pacate sėnt tot romėni.
mariamunteanu spune:
Madanic, nu spune nimeni ca ar trebui sa te simti TU vinovata pt. ce fac altii, dar nici sa arunci vina pe italieni pt. ce fac romanii nu-i corect. Realitatea este ca romanii comit infractiuni in Italia, iar asta le atrage antipatia localnicilor. Ce atata teorie pe tema asta ?
Exagerezi, nu si-a pus nimeni in cap sa rada romanii de pe fata pamantului, imi lasi impresia ca te lucpti cu un dusman imaginar.
Cat despre mandria de a fi roman, este un cliseu obosit. Esti romanca si punct, ce e asa motiv de mandrie ? N-am auzit pe nimeni sa spuna ca-s mandri ca sunt americani, nemti sau mai stiu eu ce.
Maria
cristoiu spune:
Cineva spunea ca nu ne reprezinta violatorii si hotii romani de prin strainatate. Parerea mea este ca din pacate ne reprezinta si cu succes ne-au facut o imagine pe care cu greu o vom sterge si ne va lua citeva decade bune sa o facem. Iar atitudinea de "nu ma intereseaza", "nu ma reprezinta", "eu nu fac deci nu sunt vinovat" nu este decit o scuturare de responsabilitate si pasivitate. Lipseste implicarea activa a intregii societati romanesti pentru a sterge aceasta imagine si a repara aceste probleme. Dam din umeri si ne intoarcem in directia cealalta si nu ne intereseaza, nu e problema noastra. Problema de imagine nu incepe in strainatate, acolo iese doar in evidenta prin contrastul strident pe care il face. Problemele incep acasa la noi, in sate si orase, in cimpii si munti.
Romania e o tara de "ridicatori din umeri". Stiu ca o sa sariti acum cu bitele la mine. Dar e adevarat. Citi dintre romani au un simt al responsabilitatii civice? Citi ati vazut sarind in tramvai sau troleu sa zica ceva cind au vazut un hot taind geanta vreunei batrinici? Eu scena asta am vazut-o de nenumarate ori si NIMENI dar NIMENI n-a spus nimic. Am spus eu si era sa mi-o incasez rau de la gasca de hoti fiindca dupa ce am spus eu "Doamna, va fura din geanta" toti oamenii inclusiv doamna respectiva au privit in directia complet opusa. Au inceput firesc sa vocifereze dupa ce hotii au coborit. Alt exemplu. Citi dintre voi ati facut observatie cuiva, fie copil sau adult cind arunca ceva pe jos sau cind fac ceva nepermis in public? Cei mai multi dau din umeri si zic "Un nesimtit" printre dinti. Ei bine aici in Germania am fost admonestata de oameni pe strada cind am indraznit sa trec o strada relativ pustie "pe rosu". Fiindca dau exemplu prost la copii si le pot pune viata in pericol pe viitor. Eu insami am certat un baiat cind i-a "scapat" o invelitoare de bomboana pe jos. Insa stiu bine ca in Romania ridicam si eu din umeri si nu ziceam nimic. Ah, sau citi dintre cei care merg "la gratar la iarba verde" au ridicat vreodata o punga sau o hirtie lasata de alti "turisti"? Prea putini, va spun eu. E usor sa stai pe patura ta si sa spui "Ia uite ce nesimtiti".
Cita lume din Romania face voluntariat? Si nu ma refer la muncitul pe gratis in speranta obtinerii unui post pe viitor, ci voluntariat pur si simplu, din spirit civic. Ne-am bucurat dupa revolutie ca am scapat de "pionieratul" curateniei de prin parcuri si in fata blocurilor.
Tot timpul se asteapta sa se faca de catre altii, sa faca guvernul, sa faca primarul, sa faca cine-o face.
Credeti ca toate astea n-au legatura cu imaginea romanilor in strainatate? Eu cred ca au. Este o educatie proasta pe care o cultivam cu totii in tara si prost-crescutii nostri care ajung in strainatate ne fac pe toti ceilalti bine-crescuti ridicatori din umeri de ris.
Daca unul din familia voastra, un frate sau un var sau un copil ar viola, fura, omori pe cineva, nu v-ati rusina? Nu v-ati simti oarecum responsabil si nu s-ar simti familia "reprezentata" de aceasta persoana? De ce atunci sa nu ne simtim responsabili pentru ce fac "fratii romani" in afara casei? Ah, Romania nu e o familie, ei nu sunt fratii nostri? Poate ca de aici ar trebui sa incepem schimbarea.
M-am intins. Si am aberat poate. Astea sunt parerile mele. Puteti sa imi dati in cap, insa imaginea romanilor nu se va schimba fara ca nimeni sa ridice un deget. Ridicatul de umeri nu ne va salva.
valentinag spune:
Blue eyes,politisti detasati in Italia sunt inca de la cazul mailat,iar acum la prinderea celor 2 violatori,polistii romani au ajutat in mod crucial la prinderea lor!A trimis statul roman si politisti de etnie roma,care le stiu obiceiurile si cum gandesc!
"La vita e bella"
De mancare
Dulciuri
Din gradina mea
marumiha spune:
Cristoiu ,eu nu as putea ėn nici un caz sa-ti dau ėn cap ,ėtė dau si sėnt de acord cu tot ce spui tu,de multe ori nu am curajul sa scriu asa ceva chiar daca simt si gėndesc ca tine ,ca mariamunteanu si alte fete de aici numai ca de fiecare data exista pers.care vor sa auda numai de bine despre tara noastra si despre noi romanii.A spune ca vina e a altora ,ca totul e bine la noi mi se pare ca ne mintim pe noi ėnsine si ca nu vrem sa vedem gunoiul din ochiul nostru.
Deborah77 spune:
Cristoiu, sunt oameni care intervin in situatii ca cele descrise de tine, si de multe ori sfarsesc rau. Vezi cazul de la Brasov. Sau celebrul handbalist, care a sarit in ajutorul chelneritei in Ungaria. Sau un prieten bun care a vrut sa ajute o femeie talharita intr-o benzinarie si s-a trezit cu un cutit in burta. N-a fost grav, dar totusi....sotia lui nascuse de o saptamana, era lauza, cu cezariana, si si-a petrcut noaptea cu el la spital. Eu una, dupa intamplarile astea, nu mai recomand vitejiile...ce-i foloseste eroului de la Brasov ca este erou, daca copilul lui a ramas fara tata. A, daca vezi un copil agresat, vreo femeie amenintata cu violul, da...dar pt un sac de bani, un portofel sau o geanta nu merita sa-ti risti viata.
mariamunteanu spune:
Deborah, daca ar fi mai multa lume care sa ia atitudine, nu s-ar mai intampla tragedii. Pe cand un singur om cade mai usor victima. Fara vitejii dar macar putem chema politia.
Maria
pisigri spune:
Nu cred ca s-a referit cristoiu numai la interventia sau neinterventia in situatii de furt din buzunare; cred ca vorbea despre o atitudine civica generala, pe care pina la urma sistemul comunist incerca sa o cultive macar prin scoli (pe mine revolutia m-a prins in clasa a 3a, cind faceam curat in curtea scolii, faceam cu rindul la "pazitul" elevilor la traversarea strazii in dreptul scolii, le faceam observatie copiilor care aruncau hirtii pe jos etc; intr-un cuvint, parca ne pasa mai mult de ce se intimpla in jurul nostru decit acuma) - si nu, nu sint o nostalgica pentru ca eram prea mica la vremea aia ca sa apuc sa regret ceva.
acum insa nu mai exista aproape deloc simt civic. si cind se "trezeste" cineva sa atraga atentia pentru un gest nepotrivit, este privit ca un extraterestru chiar si de cei care ii dau dreptate...
if you can't say something nice, then don't say nothing at all
http://pisigri.blogspot.com/