Cine ma poate ajuta cu mai multe sfaturi ?

Cine ma poate ajuta cu mai multe sfaturi ? | Autor: Mickyyy

Link direct la acest mesaj

Probabil ca s-au mai dezbatut de zeci de ori pana acum problemele pe care le am eu, dar cum butonul de cautare nu merge, as avea rugamitea la cei care's mai vechi pe-aici sa ma ajute fie cu informatii, fie cu link-uri catre subiectele unde s-au dezbatut problemele astea.
Deci pe scurt, sunt la prima sarcina, si n-am nici cea mai vaga idee ce drepturi o sa am in viitor.
Nu stiu la cat concediu o sa am voie, cu cat se plateste concediul de maternitate (la mine e o situatie des intalnita la noi, un salariu minim pe cartea de munca, si cu totul si cu totul alti bani in mana), ce beneficii am din punct de vedere medical pentru ca imi platesc asigurarile la stat (analize gratiute?!, chestii de genul), am doar viza de flotant in Bucuresti si inca nu am medic de familie - ce implicatii poate avea asupra nasterii (unde ar trebui sa nasc in caz ca nu optez pentru o clinica particulara), si probabil mai sunt si alte aspecte care mie-mi scapa acum.
Am incercat sa caut raspunsul la o parte din ele pe forum, dar sunt atat de multe pagini si subiecte, si atatea modificari legislative, ca nu mai stiu nici eu care's bune si care's rele. La un momentdat era o lege cum ca daca iti platesti nu stiu ce diferenta la asigurarile sociale la stat, iei mai multi bani in concediul de maternitate. Mai e valabila?!
Eu sunt in luna a doua momentan(de fapt ma apropii de 11 saptamani), desi nu stiu daca conteaza sau nu si informatia asta.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Dana P spune:

O parte din nelamuririle tale le intalnesti la
http://www.desprecopii.com/forum/forum.asp?FORUM_ID=4
unde sunt mai multe subiecte postate.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ili spune:

Contracte suplimentara nu se mai fac, numai contracre de asigurare pt.cine nu lucreaza.Bine ca ai loc de munca ,conf.OUG .23 din 10.04.2003 cine va naste in anul 2004 va primi indemnizatie unica pt perioada de 2 ani (cca.4.200.000),dar legea se mai poate schimba ....
Maternitatea se calculeaza pt cele 126 de zile din salarul scris in cartea de munca ,85%.
citeste toate raspunsurile de aici de la forum si un articol din ziar la:
http://www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=8616
Trebuie sa alegi medic de familie,care iti da certificat medical pt.prenatal,si ect.,daca lucrezi nu platesi spitalizare ,beneficiez de medicamente gratuite pe perioda sarcinii,
sanatate iti doresc ,ili

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nela spune:

---In primul rind va trebui sa te inscrii cit mai repede la un medic de familie. Acesta te va lua in evidenta ca si gravida si te va trimite sa-ti faci anumite analize iar pe parcurs te va urmari in evolutia sarcinii si iti va mai prescrie in functie de rezultate anumite vitamine. Gratuitati la analize si la medicamente se obtin doar pe baza retetelor eliberate de medicul de familie. Nu mai amina deoarece vei avea nevoie si de carnetul de asigurat care tot de la medicul de familie se obtine.
---Referitor la concediul de maternitate prenatal si postnatal: este de 126 de zile (63+63) iar cuantumul sumei este de 85% din media salariilor pe ultimele 6 luni(trebuie sa fii asigurata cu cel putin 6 luni inainte de concediul de maternitate). Atentie! conteaza doar ceea ce este scris pe fluturasul de salariu. Chiar daca ai salariul minim pe economie ca si incadrare, daca ceea ce iei in mina iti este trecut in acte ti se va face media pe suma respectiva. Daca nu atunci ramine doar 85% din salariul minim cu care esti incadrata.
Singura solutie este ca patronul sa iti dea si pe maternitate bani negri ceea ce ma indoiesc ca va face. Acuma depinde si de pozitia ta in firma.
---Referitor la concediul de crestere a copilului: incepind cu 01.01.2004 cuantumul sumei va fi de 85% din salariul mediu net prognozat pe economie. Pt. anul 2004 suma neta va fi in jur de 4.200.000 lei. Conditia este sa fii asigurata cu cel putin 10 luni inainte de nastere desi ultima modificare a legii a introdus posibilitatea legala a reducerii celor 10 luni prin certificatul medical care prezuma data nasterii.
---Fiind angajata nu poti sa inchei contract separat cu Casa de Pensii. Oricum nu mai conteaza deoarece asa cum ti-am spus din 01.01.2004 suma oricum va fii plafonata.

Sarcina usoara!
S-auzim de bine!
Nela

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mickyyy spune:

Multumesc tuturor pentru informatii si sfaturi
Deocamdata nu l-am anuntat pe seful meu ca's gravida, tocmai m-am intors din concediu, si am si ezitat destul de mult din momentul cand am aflat daca sa-l pastrez sau nu. Sper sa nu am probleme cu salariul, chiar daca il iau la negru, pentru ca cel putin pana acum a fost un sef OK. Singura problema cred ca va fi cu perioada concediului, pentru ca n-o sa imi pot lua prea mult, dar asta ramane de vazut la momentul respectiv.
Inca odata, multumiri tuturor

Mergi la inceput