Extreme, extremism, extremisti

Raspunsuri - Pagina 6

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Grace spune:

Citat:
citat din mesajul lui denizel

Citat:
citat din mesajul lui Grace

Hai mai, ca n-am nik' cu tine, m-ai facut tu sa ma incrunt de citeva ori ca nu reusesti sa ramii calma pe la anumite topice...

Grace, este un risc pe care consider uneori ca trebuie sa mi-l asum :-)))))))).
Ma intreb: care e cel mai rau lucru care se poate intampla daca nu raman calma? care e cel mai bun lucru care mi se poate intmpla daca nu raman calma? Care e cel mai rau lucru care mi se poate intampla daca raman calma? Care e cel mai bun lucru care mi se poate intmapla daca raman calma?
Uneori, din aceasta analiza imi rezulta ca singura cale e sa nu raman calma .

Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil !

Maamiii, îmi place pielea ta! E ca de câltitză" :-)) - din jurnalul unei mămici de băietel.

Dupa cum spuneam mai sus, esti libera sa te comporti asa cum simti tu. Numai ca atunci cind decizi sa nu fi calma, s-ar putea sa intervina unii pacifisti , motiv prielnic ca tu sa crezi ca ar avea cineva ceva cu tine, si voilŕ! istoria devine prezent....

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns caro spune:

Citat:
citat din mesajul lui Grace

Citat:
citat din mesajul lui denizel

Urasc sa i-au la puricat un mesaj dar nu vad cum as putea altfel sa iti raspund la tot.

.....

Imi cer iertare daca te-am dezechilibrat , eu am avut alte intentii. Imi confirm inca o data ideea ca decit sa scriu ceva pe forum mai bine stau in banca mea.

O concluzie este locul in care te-ai plictisit sa mai gindesti...

Grace, chapeau! Asta da extremism! Ce bine ar fi sa fie lumea plina de asemenea extremisti!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AB spune:

Conchi vai ce reducere simplista....

Citat:
citat din mesajul lui conchita

Citat:
citat din mesajul lui AB
Si ceea ce-mi pare special mie si nu e un curent majoritar il tin pentru mine si ai mei nu-l propovaduiesc in piata publica si apoi ma plang de rosii.

adica minoritatile nu au dreptul la cuvant, doar la rosii?
pai discreditezi si majoritatea in cazul asta, ca nu se poate reduce pe sine decat la un aruncator de rosii in caz ca i se opun idei contrare.

Pai intre a-si spune cuvantul si a-l propovadui e o mare diferenta. Nu?
Daca io consider ca naturismul e ceea ce-mi convine il voi practica, ma voi stradui sa am un cadru cat mai larg in care eu si altii ca mine sa ne intalnim si sa ne bucuram fara a fi pentru asta lipsite de drepturile elementare ale altor cetateni, dar nu-l voi impune altora. La fel si cu alte "pareri" mai putin vizibile.

Citat:
Citat:
Si schimbarea celorlalti inspre "binele" asa cum il concep eu trebuie sa vina de la ei, nu de la mine. De ma intreaba le spun cum si ce cred eu si atat.

schimbarea nu vine niciodata asa din senin, "de la ei". ca daca ar fi asa, nu ne-am mai trimite copiii la scoala sa invete de la altii, i-am tine in casa si am astepta sa le vina schimbarea din plop.

Eu nu-mi trimit copii la scoala ca sa fie schimbati ci ca sa se instruiasca in privinta unor notiuni generale la care eu ader. M-ar deranja profund sa-mi trimit copilul buddhist si sa se intoarca confucianist. Sau anti-razboi si sa se intoarca pro pentru ca asa l-au invatat altii. Daca sunt intr-atat de departe de mainstream nu-i voi trimite la scoala. Atata vreme cat comunitatea mea nu propovaduieste ceva contra legilor statului o pot face. Vezi copii hamish, vezi copii care merg in scoli religioase private de toate orientarile, ai mei care merg la Montessori.
Schimbarea este ceva interior care se proiduce in noi. Acumulam cunostinte, experiente si un eureka intern le pune intr-o noua lumina. Stii chestia cu cine are urechi sa auda. Nu propovaduitul este solutia. Atata vreme cat opinia noastra despre viata si experienta noastra de viata se-mbina armonios schimbarea nu are cum sa vina. Cand experientele sunt variate si oarecum confuze incepem sa punem la indoiala ceea ce ni s-a transmis prin educatia si atunci cautam in jur si alte explicatii... experimentam, incercam sa ne largim perspectiva. De aceea orice minoritate care crede in adevarurile ei ar trebui sa fie deschisa sa ni le ofere daca suntem in cautare. Daca nu, nu...

Citat:

Grace, cu pacifistii veritabili n-am nimic. eu vorbeam despre cei de mucava, bagaretii de seama care nu au nici o idee, doar iritari personale in virtutea carora isi aleg tabara de moment de unde pot predica "pacea" celeilalte tabere. mediatorii adevarati nu-s aia care cer "sa se inchida subiectul".

Nu inchide subiectul ci accepta cata bucata din adevarul minoritar e capabila majoritatea sa digere. Chiar si cand esti convins si gata "sa mori pentru ce crezi" solutia nu e "sa mori". E sa fii acolo si sa dai un exemplu, nu sa predici. Stii cum e chestia cu nu e momentul? Un presedinte negru in anii 30? Predicai in urechi surde.
Masele de oameni se cer convinse prin pasi mici. Prin exemplul unei vieti minoritare care poate da oameni valorosi si pentru majoritate.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

AB, repetitia e mama invataturii. :-)) nu schimbi lumea tacand in fata mainstreamului, ci propovaduind. nu-ti place cuvantul, vad, dar propovaduirile au schimbat lumea.

legat de scoala, schimbarea vine din cunoastere, la asta ma refeream. daca se duce buddhist si se intoarce confucianist, e ok cu mine. inseamna ca a procesat informatia si a procedat in consecinta. scoala nu e doar o enciclopedie, altfel i-am aseza frumos in fata computerului si i-am da pe mana lu domnu gogu. profesorii la scoala chiar asta fac, propovaduiesc cunoasterea despre tema x, spiritul critic, logica...daca nu le-ar repeta la nesfarsit, ar intra pe-o ureche si ar iesi pe alta.

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui conchita

AB, repetitia e mama invataturii. :-)) nu schimbi lumea tacand in fata mainstreamului, ci propovaduind. nu-ti place cuvantul, vad, dar propovaduirile au schimbat lumea.

legat de scoala, schimbarea vine din cunoastere, la asta ma refeream.

Repetitia e mama memorarii. Memorarea e un pas necesar invatarii si atat. Memorarea nu e invatare. Fetita mea spunea unu si cu unu fac doi la vreun an, dar nu invatase, nu pricepuse, doar memorase.

Propovaduitul a schimbat lumea. Asta-i cert. Mai ales cel cu o teorie in mana si o arma in alta. Dar nu in mai bine. Intelegerea si acceptarea prin experienta a facut mult mai mult bine si mult mai putine victime.

Schimbarea nu vine din cunoasterea unor fapte/evenimente ci din trecerea prin filtrul propriu a informatiilor memorate, prin stabilirea de noi conexiuni, prin efect sinergetic. Scoala aduce cunostinte de memorat, invata un copil sa aiba simt critic, dar nu trebuie sa-l converteasca nici la confucianism, nici la geometrie euclidiana.

Ca sa ne lamurim cu propovaduitul:

PROPOV#258;DUÍ, propov#259;duiesc, vb. IV. Tranz. A r#259;spândi, a propaga idei, concep#355;ii, doctrine (religioase); a predica. – Din sl. propov#277;dovati. Sursa: DEX '98
PROPOV#258;DUÍ vb. 1. (BIS.) a predica, a propaga, a r#259;spândi, (înv.) a binevesti, a m#259;rturisi, a povesti, a spune. (~ cre#351;tinismul.) 2. v. r#259;spândi. Sursa: Sinonime
PROPOV#258;DUÍ vb. v. declara, dest#259;inui, dez-v#259;lui, divulga, împ#259;rt#259;#351;i, încredin#355;a, însc#259;una, întrona, învesti, m#259;rturisi, numi, proclama, pune, revela, spovedi, spune, unge. Sursa: Sinonime

In mintea mea a propovadui inseamna a enunta un sistem de ipoteze si nu a propune un numar de alternative. Cu centrismul propovaduirii am probleme, nu cu raspandirea unor teorii. Raspandirea teoriilor sub forma de alternative mi se pare absolut corect si de interes. Nu trebuie sa i se propovaduiasca unui copil, adica sa i se prezinte o teorie ca "asta-i adevarul". Mintea trebuie sa ramana deschisa deschisa cunoasterii. Cand am ales o cale, am ales un sistem de ipoteze si eliminat multe altele. Cu cat mai multe cunoaste cu atat isi mareste posibilitatea de a face noi conexiuni intre notiuni.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sinzi_ana spune:

Citat:
citat din mesajul lui AB

Repetitia e mama memorarii. Memorarea e un pas necesar invatarii si atat. Memorarea nu e invatare. Fetita mea spunea unu si cu unu fac doi la vreun an, dar nu invatase, nu pricepuse, doar memorase.

hihi..da...pur montessori

“One test of the correctness of educational procedure is the happiness of the child.

Sinzi, Radu si David psihologul
:
varsta, poze,

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sinzi_ana spune:

Citat:
daca se duce buddhist si se intoarce confucianist, e ok cu mine. inseamna ca a procesat informatia si a procedat in consecinta. scoala nu e doar o enciclopedie,

cu conditia sa stie si sa isi justifice alegerea informat fiind ca exista si alte religii/credinte...si dintre toate (cunoscute in egala masura) a ales una care ii se potriveste!!!!

Diversificarea este mama educatiei...

“One test of the correctness of educational procedure is the happiness of the child.

Sinzi, Radu si David psihologul
:
varsta, poze,

Mergi la inceput

AB, a propovadui vine de la a povesti, nu de la a constrange. propovaduirea e o naratiune, nu rezolva problemele nimanui, aia cade in sarcina ta. a invata inseamna a memora plus a procesa informatia, a o intelege. daca "inveti" azi si uiti pana maine, ce-am facut? n-as diminua rolul memoriei, care memorie e stimulata prin repetare.

Mergi la inceput

E o naratiune cu pretentie de adevar...asta ma deranjeaza.
Nu neg rolul memoriei, dar din pacate intai trebuie inteles si apoi memorat, altfel ne paste planeta maimutelor. Daca ai inteles poti redescoperi si prin repetare fixa descoperirea. Asta-i principiul stiintei... repetabilitatea unui experiment. Daca doar ai memorat...vei folosi reteta o vreme cat dureaza memoria.. fara posibilitatea de relega vreun fir rupt.

Eu nu mai invart pe aici mamaliga. Discutie placuta.

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui AB

E o naratiune cu pretentie de adevar...asta ma deranjeaza.

pai si ai vrea sa aiba pretentia de minciuna?
orice opinie este transmisa cu pretentia adevarului. daca nu crezi in ceea ce spui 100%, ce rost ar mai avea sa comunici?

Citat:
Nu neg rolul memoriei, dar din pacate intai trebuie inteles si apoi memorat, altfel ne paste planeta maimutelor.

nu neg rolul intelegerii, dar nici pe acela al memorarii.
maimutele sunt dragalase, s-ar inchide cercul. :-))

Citat:
Eu nu mai invart pe aici mamaliga. Discutie placuta.

ups, propovaduiesti un adevar inconfortabil. :-))

Mergi la inceput