Extreme, extremism, extremisti
Raspunsuri - Pagina 5
AB spune:
Io sunt din cei cu echilibrul.
Nu-s calduta. Sunt de-a dreptul glaciala daca cine va intra peste libertatea mea. Dar "live and let live". Cand se incalca schimbam foaia.
Probabil trecerea de la majoritate, la minoritate si multiple feluri de minoritati m-a marcat si toate experientele mi-au relativizat teoriile despre viata. Am invatat sa-i accept pe altii cata vreme si ei ma accepta pe mine si am invatat ca-n viata publica sa punem impreuna ce ne uneste si nu ce ne separa. Si ceea ce-mi pare special mie si nu e un curent majoritar il tin pentru mine si ai mei nu-l propovaduiesc in piata publica si apoi ma plang de rosii. Si schimbarea celorlalti inspre "binele" asa cum il concep eu trebuie sa vina de la ei, nu de la mine. De ma intreaba le spun cum si ce cred eu si atat.
Grace spune:
Citat: |
citat din mesajul lui AB Io sunt din cei cu echilibrul. Nu-s calduta. Sunt de-a dreptul glaciala daca cine va intra peste libertatea mea. Dar "live and let live". Cand se incalca schimbam foaia. Probabil trecerea de la majoritate, la minoritate si multiple feluri de minoritati m-a marcat si toate experientele mi-au relativizat teoriile despre viata. Am invatat sa-i accept pe altii cata vreme si ei ma accepta pe mine si am invatat ca-n viata publica sa punem impreuna ce ne uneste si nu ce ne separa. Si ceea ce-mi pare special mie si nu e un curent majoritar il tin pentru mine si ai mei nu-l propovaduiesc in piata publica si apoi ma plang de rosii. Si schimbarea celorlalti inspre "binele" asa cum il concep eu trebuie sa vina de la ei, nu de la mine. De ma intreaba le spun cum si ce cred eu si atat. |
Serios ca nu-mi trece prin cap acum vreo idee despre echilibru, dar si eu gindesc exact la fel.
denizel spune:
citat din mesajul lui Grace Nu stiu in cine ati vrut sa dati, dar eu m-am simtit atinsa. Asa ca va raspund: Denizel, nu cred ca exista cu adevarat aceasta expresie ponderati fanatici (suna a pleonasm sau a paradox in orice caz) iar oamenii care invita cu orice ocazie la echilibru, nu cred ca sint chiar de luat in ris, eu fiind una dintre ei. E vorba de caractere diferite, de afinitatea unora spre dizarmonie in timp ce altii reactioneaza doar la crearea armoniei. Crearea echilibrului in situatiile tensionate care produc numai iritare pt. o parte din persoane este singurul lucru pe care il pot face cei care refuza sa vada uritenia dintre oameni. Ridicatul poalelelor in cap se poate face in doua feluri dupa parerea mea, una: cu maiestrie, cu rafinament si doi: las-o balta! cel putin pe forum! exista si locuri speciale unde se pot agreea si astfel de manifestari grobiene, dar avind in vedere ca ne petrindem oameni civilizati, titrati samd, gasesc ca e urit sa ne expunem in public lipsurile sufletesti. Acest mesaj nu face referire la tine ci vorbesc in general. O concluzie este locul in care te-ai plictisit sa mai gindesti... |
Grace, citind mesajul tau am simtit eu, asaaa, ca demult ai asteptat un prilej potrivit pentru a-mi spune ce gandesti :).
Expresia 'ponderati fanatici', da, nu exista, dar nu e nici pleonasm, nici paradox, ci o caracterizare pe care am gasit-o f. potrivita pentru cei care nu vor/nu pot sa aiba si pozitii...uhm...extreme vizavi de anumite subiecte.
Exemplu: bataia copiilor si... multe altele pentru care nu exista abordari "echilibrate", de mijloc.
Ma mir foarte tare ca o pozitie ferma, care sa nu multumeasca si capra si varza este caracterizata de tine drept "afinitatea unora spre dizarmonie". Imi dai voie sa o iau ca pe o jignire?
La fel cum ma mir ca, facutul nei reguli dintr-o pozitie lipsita de fermitate, e caracterizata drept afinitate pentru armonie.
La fel cum ma mai mir si de parerea ca a avea curaj sa-ti expui public parerile suferinde de lipsa de "echilibru", e ceva ce seamana a ridicat poale in cap.
Iti poti imagina ca ai reusit sa creezi ceva dizarmonie expunandu-ti ideile tale armonioase si echilibrate? :))
conchita spune:
citat din mesajul lui AB Si ceea ce-mi pare special mie si nu e un curent majoritar il tin pentru mine si ai mei nu-l propovaduiesc in piata publica si apoi ma plang de rosii. |
adica minoritatile nu au dreptul la cuvant, doar la rosii?
pai discreditezi si majoritatea in cazul asta, ca nu se poate reduce pe sine decat la un aruncator de rosii in caz ca i se opun idei contrare.
Si schimbarea celorlalti inspre "binele" asa cum il concep eu trebuie sa vina de la ei, nu de la mine. De ma intreaba le spun cum si ce cred eu si atat. |
schimbarea nu vine niciodata asa din senin, "de la ei". ca daca ar fi asa, nu ne-am mai trimite copiii la scoala sa invete de la altii, i-am tine in casa si am astepta sa le vina schimbarea din plop.
Grace, cu pacifistii veritabili n-am nimic. eu vorbeam despre cei de mucava, bagaretii de seama care nu au nici o idee, doar iritari personale in virtutea carora isi aleg tabara de moment de unde pot predica "pacea" celeilalte tabere. mediatorii adevarati nu-s aia care cer "sa se inchida subiectul".
beshter spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui conchita
adica minoritatile nu au dreptul la cuvant, doar la rosii? pai discreditezi si majoritatea in cazul asta, ca nu se poate reduce pe sine decat la un aruncator de rosii in caz ca i se opun idei contrare. |
Eu inteleg altceva din ce spune AB - in niciun caz ca minoritatilor de opinie li s-ar baga pumnul in gura, in timp ce majoritatea e o adunatura de aruncatori cu rosii - ci, mai degraba, ca atunci cand ideile cuiva deviaza cu mult de la mainstream trebuie ca respectivul sa se cam astepte s-o ia si-n freza in loc sa se distribuie automat in rolul de profet neinteles si neiubit in 'tara sa'.
Si schimbarea celorlalti inspre "binele" asa cum il concep eu trebuie sa vina de la ei, nu de la mine. De ma intreaba le spun cum si ce cred eu si atat. |
schimbarea nu vine niciodata asa din senin, "de la ei". ca daca ar fi asa, nu ne-am mai trimite copiii la scoala sa invete de la altii, i-am tine in casa si am astepta sa le vina schimbarea din plop. |
Cat despre schimbarea curentului de gandire, e greu de crezut ca 'binele' facut cu forta are vreo putere sau relevanta.
Imi amintesc ca Tutea spunea despre comunisti ca au vrut sa ne faca fericiti cu forta: 'ba, sa fiti fericiti ca va ia mama dracului!'
Si inainte sa ma atentioneze cineva ca exemplul e irelevant, cam la fel e si ala cu scoala. AB nu vorbea despre mersul la scoala ci despre posibilitatea de a schimba opinia cuiva printr-un fel de maieutica, in locul modelului cultural 'sa faci bine sa procedezi cum spun eu, ca asa e bine'.
You cannot both dance and not pay the piper.
Grace spune:
citat din mesajul lui denizel |
Urasc sa i-au la puricat un mesaj dar nu vad cum as putea altfel sa iti raspund la tot.
Grace, citind mesajul tau am simtit eu, asaaa, ca demult ai asteptat un prilej potrivit pentru a-mi spune ce gandesti :).
Hai mai, ca n-am nik' cu tine, m-ai facut tu sa ma incrunt de citeva ori ca nu reusesti sa ramii calma pe la anumite topice, dar de aici si pina la a sta la pinda ca sa-ti spun ce gindesc eu...ehe...cale lunga...
Expresia 'ponderati fanatici', da, nu exista, dar nu e nici pleonasm, nici paradox, ci o caracterizare pe care am gasit-o f. potrivita pentru cei care nu vor/nu pot sa aiba si pozitii...uhm...extreme vizavi de anumite subiecte.
Exemplu: bataia copiilor si... multe altele pentru care nu exista abordari "echilibrate", de mijloc.
Denizel iti sare in ochi de-a dreptul aceasta expresie, pardon alaturare de cuvinte "ponderati fanatici" (ma faci sa ma duc cu gindul la lb. germana ca nemtii alatura cuvintele indiferent de sensul lor). Fanaticii nu pot fi ponderati ca de-aia au ajuns fanatici , la fel cum ponderatilor le este strain extremismul in sens de fanatism. Asta-i doar o paranteza ca mi-a sarit in ochi din punct de vedere sintactic, dar ti-am inteles ideea referitor la cei care nu pot sau nu vor sa aiba pozitii ferme duse la extrem cu privire la anumite teme. Sint o gramada de chestii urite care se intimpla in lume si se vor mai intimpla inca, cum ar fi abuzul asupra copiilor samd, si acestea au loc indiferent daca parerea/pozitia cuiva referitoare la aceasta este ferma sau nu. Nu ai cum sa echilibrezi inegalitati sociale iar fermitatea cuiva in aceste situatii este fara efect.
Ma mir foarte tare ca o pozitie ferma, care sa nu multumeasca si capra si varza este caracterizata de tine drept "afinitatea unora spre dizarmonie". Imi dai voie sa o iau ca pe o jignire?
Nu, nu iti dau voie , ca nu asta era ideea, ai cam rastalmacit un pic, nu crezi? Afinitatea unora spre dizarmonie nu inseamna sa nu ai pozitii ferme ci are de-a face cu modul in care ti le impui. Poti sa iti pui miinile in sold si sa te impui, sau poti sa ramii calm si echilibrat si sa faci acelasi lucru. Afinitatea unora spre dizarmonie mai poate insemna si talentul de a irita pe altii in mod constant, asaaaa pur si simplu, numai ca satisfactie personala. Eu asa gindesc si repet, nu fac nici o referire la tine.
La fel cum ma mir ca, facutul nei reguli dintr-o pozitie lipsita de fermitate, e caracterizata drept afinitate pentru armonie.
Asta cu lipsa de fermitate nu crezi ca e cam relativa? Cine stabileste cind e necesara fermitatea si de ce trebuie sa judecam pe cei care o au sau nu? Oricare dintre noi are dreptul sa gindeasca sau sa comporte (neconstrins de ceva sau cineva) asa cum fiecare intelege.
La fel cum ma mai mir si de parerea ca a avea curaj sa-ti expui public parerile suferinde de lipsa de "echilibru", e ceva ce seamana a ridicat poale in cap.
Poalele in cap de care spun eu, nu au legatura cu ceea ce spui tu.
Iti poti imagina ca ai reusit sa creezi ceva dizarmonie expunandu-ti ideile tale armonioase si echilibrate? :))
Imi cer iertare daca te-am dezechilibrat , eu am avut alte intentii. Imi confirm inca o data ideea ca decit sa scriu ceva pe forum mai bine stau in banca mea.
denizel spune:
Grace, cred ca nu ai sa pleci tocmai acum, cand trebuie sa asculti, eventual sa aprobi lamuririle mele :).
"ponderati fanatici", asta a intentionat sa fie: ceva care sa sara in ochi.
De altfel, am explicat in prima mea postare ce tip de indivizi apartin acestei categorii. Cei care, indiferent de situatia suta la suta negativa, incearca sa o "echilibreze" (chiar am dat 2 exemple).
Ce voiam sa spun este ca, pe lumea asta exista rau-rau si, oricat de mult s-ar chinui fanaticii echilibrului sa o faca rau-rautza, eu nu pot fi de acord.
Adica, exista situatii bine conturate, in care raul si binele nu sunt relative (asa cum sustin ponderatii...fanatici :)), ci sunt absolute.
Nu stiu, poate acum m-ai inteles mai bine, pentru ca nu as vrea sa te supar :).
(uite si un exemplu de situatie care poate accepta o interventie echilibrata.
Noe a zis ca nu poate sa fie exagerata si, daca e in vizita cu Bia, sa ii interzica fetitei sa pape o bucatica de carne.
Da, sunt de acord cu ea. Daca Bia va manca de 2 ori pe an cate o bucatica de carne, asta nu o va imbolnavi, deci, Noe poate sa "cedeze" din cand in cand.
Dar nu despre astfel de situatii pomeneam eu, da?)
Asta cu lipsa de fermitate nu crezi ca e cam relativa? Cine stabileste cind e necesara fermitatea si de ce trebuie sa judecam pe cei care o au sau nu? Oricare dintre noi are dreptul sa gindeasca sau sa comporte (neconstrins de ceva sau cineva) asa cum fiecare intelege. |
Grace, aici te contrazic categoric.
Abuzurile asupra copiilor (despre care pomeneai putin mai sus) ar fi ramas in acelasi numar si s-ar fi petrecut cu aceeasi frecventa ca in sec 18, daca nu ar fi fost....fanatici care sa iasa in fata si sa spuna "nu" raspicat si, daca nu ar fi fost alti fanatici care sa ii sustina si care sa nu oboseasca in a avea de fiecare data ceva de spus.
Pentru ca, asa cum ziceam, pe lume exista si rele absolute impotriva carora trebuie sa iei atitudine.
Si daca toata lumea ar sta cumintica si s-ar gandi ca, indiferent de pozitia adoptata, raul tot se va intampla, nu stiu, dar cred ca ar fi destul de nasol .
In plus, oamenii care au schimbat fata lumii (in bine) au fost cam...aaa... extremisti, nu? :) Nu ii scoteai nicicum din ale lor.
denizel spune:
citat din mesajul lui Grace Hai mai, ca n-am nik' cu tine, m-ai facut tu sa ma incrunt de citeva ori ca nu reusesti sa ramii calma pe la anumite topice... |
Grace, este un risc pe care consider uneori ca trebuie sa mi-l asum :-)))))))).
Ma intreb: care e cel mai rau lucru care se poate intampla daca nu raman calma? care e cel mai bun lucru care mi se poate intmpla daca nu raman calma? Care e cel mai rau lucru care mi se poate intampla daca raman calma? Care e cel mai bun lucru care mi se poate intmapla daca raman calma?
Uneori, din aceasta analiza imi rezulta ca singura cale e sa nu raman calma .
Grace spune:
citat din mesajul lui conchita Grace, cu pacifistii veritabili n-am nimic. eu vorbeam despre cei de mucava, bagaretii de seama care nu au nici o idee, doar iritari personale in virtutea carora isi aleg tabara de moment de unde pot predica "pacea" celeilalte tabere. mediatorii adevarati nu-s aia care cer "sa se inchida subiectul". |
Ok Conchita, ti-am inteles ideea.
Grace spune:
Denizel, ca binele si raul nu sint relative sint de acord cu tine, dar relativ este insa modul in care sint percepute aceste 2 notiuni de catre oameni. Cred ca pina la urma a face bine sau rau tine totusi de o constanta, anume un aproximativ sau fix acelasi numar de neuroni. La acest nivel pt. o eventuala modificare, adica constientizarea unilatarela a raului sau a binelui la persoanele care necesita aceasta interventie, este aproape imposibil de realizat. De exemplu, un violator de copiii cum percepe binele sau raul? Cum il poti "modifica" sa nu mai faca rau? E bolnav sau doar are probleme de comportament in strinsa legatura cu nr. de neuroni pe care il are? Cu ce il ajuta pe el de exemplu, tipetele de furie, frustrare ale parintilor de pe un forum sau din strada? Cu nimic. Nu-l opresc. Doar legile statului il poate nu ajuta ci impiedica sa nu mai faca rau.
Raul se afla in gena umana la fel ca si binele insa sint acestea doar coroborate la un nr. de neuroni sau tin si/numai de nivelul instinctual?
Cu ce ajuta extremismul la eradicarea raului? De obicei extremismul dezvolta noi posibilitati de dezvoltarea al acestuia, cred eu.
Extremismul la nivel individual (adica pareri/pozitii ferme, absolute) este doar furtuna intr-un pahar de apa, nu influenteaza pe altii decit la scara f. mica sau deloc, pe cind extremismul de orice natura concentrat la mai multe persoane inseamna raul personificat.